ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Νοέμβρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στην αντεπίθεση οι μαθητές

Με κατάληψη στην Καισαριανή (1ο και 2ο Γυμνάσιο) και αποχή από τα μαθήματα στον Κορυδαλλό (5ο Γυμνάσιο), οι μαθητές απαιτούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα έλλειψης καθηγητών και υποδομής

Με αναβολές και ψέματα προσπαθούν - ανεπιτυχώς - οι λογής αρμόδιοι παράγοντες να χειραγωγήσουν την οργή γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών. Δυο μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, στα περισσότερα γυμνάσια και λύκεια χάνονται χιλιάδες ώρες διδασκαλίας, ενώ οι ελλείψεις υποδομής δημιουργούν τεράστια προβλήματα. Οι μαθητές του 1ου και 2ου Γυμνασίου Καισαριανής και του 5ου Γυμνασίου Κορυδαλλού πέρασαν χτες στην... αντεπίθεση.

"Δεν ανεχόμαστε άλλο την κοροϊδία των υπευθύνων, ούτε τις συστάσεις για υπομονή. Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί". Η υπομονή των μαθητών του 1ου και 2ου Γυμνασίου Καισαριανής δίκαια έχει εξαντληθεί, αφού η ικανοποίηση του αιτήματός τους, για ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου, το οποίο θα καταργούσε το εξαντλητικό ωράριο της διπλοβάρδιας, και η κατασκευή νέων αιθουσών στο σχολείο τους, που θα αντικαθιστούσαν τα σημερινά "προκάτ" κιβώτια με τις τρύπιες οροφές, μετατίθεται από χρόνο σε χρόνο.

Χτες οι μαθητές των δύο παραπάνω σχολείων έκαναν κατάληψη στο σχολείο τους, ενώ το πρωί πραγματοποίησαν πορεία και καθιστική διαμαρτυρία έξω από το δημαρχείο Καισαριανής. Λίγο μακρύτερα από το κτίριο που στεγάζει τα σχολεία τους, εδώ και αρκετά χρόνια είχαν αρχίσει εργασίες(βάσεις) για την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου, το οποίο θα στέγαζε ένα από τα δύο αυτά σχολεία, που ωστόσο σταμάτησαν εντελώς ξαφνικά χωρίς κανείς αρμόδιος να εξηγήσει το "γιατί" ούτε και πότε αυτές θα συνεχιστούν.

Για να καλυφθούν οι ανάγκες σε αίθουσες οι υπεύθυνοι του ΟΣΚ και του δήμου είχαν τη φαεινή ιδέα να στήσουν προκατασκευασμένες αίθουσες, με τρύπιες οροφές, με αποτέλεσμα όταν πιάνουν οι βροχές, το μάθημα να γίνεται υπό την προστασία... ομπρελών.

"Μας υπόσχονται ότι θα αντικατασταθούν οι προκατασκευασμένες αίθουσες και ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του νέου σχολικού κτιρίου, όπως μας υποσχέθηκαν και πέρσι, την περίοδο που βρισκόμασταν ξανά σε κινητοποιήσεις, όπως υπόσχονταν και στους προηγούμενους μαθητές που έρχονταν σ' αυτά τα σχολεία, πριν ακόμα έρθουμε εμείς. Οσο τα βλέπεις εσύ αυτά, άλλο τόσο τα βλέπουμε κι εμείς", είπε στο "Ρ" η Φλώρα, μαθήτρια του 2ου Γυμνασίου.

Μέχρι πότε όμως θα διαρκέσει η κατάληψη από τους μαθητές; "Μέχρι να υπάρξει τουλάχιστον μια επίσημη δέσμευση από τους υπεύθυνους ότι θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες επίλυσης των αιτημάτων μας", απαντάει η Ζίνα, μαθήτρια του 1ου Γυμνασίου, και συνεχίζει: "Τη Δευτέρα θα συναντηθούμε με τους υπευθύνους του ΟΣΚ, από τις απαντήσεις που θα μας δώσουν θα εξαρτηθεί και η δική μας πορεία".

Αποχή στο 5ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού

Στο 5ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού οι μαθητές απέχουν από τα μαθήματα, μετά από σχετική απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. "Πράξη απόγνωσης" χαρακτήριζαν το πρωί πολλοί γονείς την κίνησή τους, σημειώνοντας ότι μετά από τόσες παραστάσεις, διαμαρτυρίες, έγγραφα που υπέβαλαν, το κλείσιμο του σχολείου είναι "το τελευταίο μέσο που απέμεινε για να ακουστεί η φωνή τους".

Η κινητοποίηση θα συνεχιστεί με αποχή διαρκείας αν ως την ερχόμενη Δευτέρα δεν έχουν καλυφθεί οι κενές θέσεις. Σήμερα γίνεται γενική συνέλευση της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Κορυδαλλού για να εξετάσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και θεωρείται πολύ πιθανό να κηρύξει γενική αποχή σε όλα τα σχολεία της πόλης. Οπως τονίζει χαρακτηριστικά η γραμματέας της Ενωσης, Μ. Βάλμη,απ' την έναρξη της σχολικής χρονιάς ως τώρα - λίγο πριν το τέλος του πρώτου τριμήνου - τα 155 κενά μειώθηκαν σε 133 στην περιοχή του Πειραιά. "Αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, θα φτάσει το τέλος της χρονιάς και ακόμη θα περιμένουμε διορισμούς".

Ο Σύλλογος Καθηγητών είχε δώσει περιθώριο ως σήμερα για την κάλυψη των κενών. Το δίμηνο που πέρασε έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σώσουν, εκ των ενόντων, τις χαμένες ώρες. Κάθε βδομάδα χάνονται 50 ώρες πληροφορικής, 21 αγγλικών, 42 μαθηματικών και άλλες τόσες φιλολογικών μαθημάτων. Σε όλες τις κρούσεις, όλων των φορέων, στο υπουργείο Παιδείας, τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τη νομαρχία έβρισκαν τις γνωστές προφάσεις. Μέχρι που ο αντινομάρχης Πειραιά έφτασε, σύμφωνα με πληροφορίες, να δικαιολογηθεί ότι δεν υπάρχει... προσφορά καθηγητών. "Είναι ψέματα, απάντησαν χτες οι καθηγητές του σχολείου. Υπάρχουν συνάδελφοί μας που ήταν και πέρσι εδώ και θέλουν να έρθουν. Ας τους διορίσουν".

"Πέρα απ' το γεγονός ότι κι εμείς δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε, αν δε γίνουν διορισμοί άμεσα - με τους ωρομίσθιους δε λύνεται το πρόβλημα, εκτονώνεται μόνο προσωρινά - σημείωσε η διευθύντρια του σχολείου, Ξ. Μωραϊτη,δε θα είναι δυνατό να βγει βαθμολογία τριμήνου. Ποιος θα διδάξει την ύλη στα παιδιά, για να βγει στο τέλος Νοέμβρη η πρώτη βαθμολογία; Τα φροντιστήρια;"

Μπορεί στον Κορυδαλλό να μην έγιναν φέτος νέα σχολεία, όπως παρατήρησαν οι γονείς, άνοιξαν όμως τρία καινούρια φροντιστήρια. Δίπλα στα αμέτρητα που υπάρχουν στην πόλη...

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στα Πανεπιστήμια

Κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη, Γιάννενα σήμερα και στην Αθήνα την επόμενη βδομάδα

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν οι φοιτητές του Φυσικού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετά τη χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βιβλιοθήκη και παράσταση στον πρόεδρο του Τμήματος, όπου απαίτησαν δωρεάν κάρτες δανεισμού για όλους τους φοιτητές του Τμήματος, σήμερα στις 12 μ, μαζί με τους φοιτητές του τμήματος Θεάτρου και τους Οικότροφους των Εστιών, θα προβούν σε νέα κινητοποίηση στην Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη και στο Γραφείο Σίτισης για το πρόβλημα που προέκυψε με τη σίτιση και τις σχετικές απειλές για μείωση της μερίδας φαγητού.

Το πρώτο μέρος των κινητοποιήσεών τους θα κορυφωθεί την επόμενη Τετάρτη με συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, για τη διεκδίκηση δωρεάν σίτισης και στέγασης, την άμεση διανομή δωρεάν συγγραμμάτων στους φοιτητές και την αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%.

Η βιβλιοθήκη του Φυσικού Τμήματος θεωρείται ως πρότυπη για τον τρόπο δανεισμού και την ποιότητά της. Διαθέτει περισσότερους από 16.000 τίτλους βιβλίων και χαρακτηρίζεται ως η πιο άρτια καταρτισμένη επιστημονικά βιβλιοθήκη. Ηδη όμως άρχισε να αντιμετωπίζει πρόβλημα στενότητας χώρου και δε διαθέτει αναγνωστήριο και επαρκή αντίτυπα για την κάλυψη των αναγκών του Τμήματος. Μάλιστα, το Τμήμα αποφάσισε πως για να πάρουν οι φοιτητές την κάρτα δανεισμού θα πρέπει να πληρώσουν ένα "συμβολικό" αντίτιμο, το οποίο καθιερώνεται για να μην καταστρέφουν οι φοιτητές τα βιβλία. Το ποσό αυτό ορίστηκε στις 3.000 δραχμές το χρόνο για τους φοιτητές του Φυσικού και στις 5.000 για τους φοιτητές των άλλων τμημάτων.

Σ' αυτή την απόφαση αντιδρούν οι φοιτητές του Φυσικού και καταγγέλλουν πως σε καμία οργανωμένη βιβλιοθήκη δεν αναγκάζονται οι αναγνώστες να πληρώσουν για να δανειστούν βιβλία και σημειώνουν ότι με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά περικόπτεται το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης και απαιτούν κάρτα δανεισμού δωρεάν για όλους τους φοιτητές του Τμήματος και δωρεάν κάρτα φωτοτυπιών.

Σήμερα οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με απόφαση των ΓΣ του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας και του Μαθηματικού πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Δόμπολη (παλιό Πανεπιστήμιο) στις 11.30 πμ.

Οι φοιτητές διαδηλώνουν για δημόσια και δωρεάν παιδεία υποταγμένη μόνο στην υπηρεσία των αναγκών του λαού, απαιτώντας κατάργηση του κανονισμού των εστιών, άμεση κάλυψη των αναγκών για στέγαση χωρίς επιβολή ενοικίου, καμία μείωση των αναβολών, καμία αναγνώριση των ιδιωτικών ψευτοπανεπιστημίων, αύξηση των δαπανών για την παιδεία, κατάργηση του νόμου για το ΕΣΥΠ.

Παράλληλα, σύμφωνα με απόφαση της ΓΣ του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΔΣ του Παντείου Πανεπιστημίου, οι φοιτητές θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη στις 12 μ συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας, ενώ την Πέμπτη στις 12 μ το ΔΣ της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας - Πρόνοιας θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο στράτευσης.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Απαντούν με αποχή στον εμπαιγμό

Η τακτική του υπουργείου Παιδείας φέρνει σε αντιπαράθεση φοιτητές και μέλη ΔΕΠ, τονίζει η υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ Ε. Μηλιαρονικολάκη

Καθώς σήμερα εκπνέει η προθεσμία που είχε δώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ στο υπουργείο Παιδείας, για να πάρει πίσω την τροπολογία που καταργεί ουσιαστικά την επαγγελματική εξέλιξη των πανεπιστημιακών, οι σύλλογοι μελών ΔΕΠ των πανεπιστημίων της χώρας βρίσκονται σε διαδικασίες απόφασης για αποχή από το διδακτικό έργο.

Ηδη, η γενική συνέλευση των διδασκόντων του Πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισε χτες επ' αόριστον αποχή, ενώ συνεχίζεται η αποχή στο Πάντειο και τη Νομική Αθήνας.Σήμερα συνεδριάζουν οι σύλλογοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Φιλοσοφικής Αθήνας και τη Δευτέρα ο σύλλογος διδασκόντων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.Παράλληλα, με απόφαση της γενικής συνέλευσής του ο σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας πραγματοποιεί αποχή από τις 4 έως τις 13 Νοέμβρη.

Αιχμή των αιτημάτων των πανεπιστημιακών είναι η απόσυρση της τροπολογίας που ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο για τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, με την οποία δινόταν το τελικό χτύπημα στη δυνατότητα πανεπιστημιακής εξέλιξης, η οποία είχε ήδη περιοριστεί με το Ν. 2083/92 - γνωστός ως "Νόμος Σουφλιά". Και ενώ μέχρι σήμερα αναμενόταν να απαντήσει στα αιτήματα των πανεπιστημιακών, το υπουργείο σε μια κίνηση ελιγμού εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία επαναλαμβάνει τη δέσμευση για απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας, ενώ παραπέμπει στα τέλη Νοέμβρη για διάλογο με τους πανεπιστημιακούς. Η ανακοίνωση αποτελεί εμπαιγμό και εντάσσεται σε μια προσπάθεια να εξοικονομηθεί χρόνος από το υπουργείο, καθώς αναφέρεται ότι το υπουργείο επεξεργάζεται τις προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί, ενώ η ΠΟΣΔΕΠ δεν έχει καταθέσει γραπτές προτάσεις. Επίσης κάνει λόγο για επαναφορά διάταξης του Νόμου Σουφλιά "προκειμένου να αποκατασταθούν τυχόν αδικίες από την καθυστέρηση των διαδικασιών κρίσης των μελών ΔΕΠ", οδηγώντας έτσι ένα βήμα πίσω τους πανεπιστημιακούς, οι οποίοι ζητούν μεταρρυθμίσεις με αφετηρία το Νόμο 1268/82 τον οποίο κατάργησε ο Νόμος Σουφλιά.

Η Ε. Μηλιαρονικολάκη,υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε ότι το υπουργείο με την κίνησή του αυτή εμπαίζει τους πανεπιστημιακούς. "Το πρόβλημα, είπε, της εξέλιξης των μελών ΔΕΠ αποτελεί μια αδιαίρετη πλευρά της συνολικής πολιτικής υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων σε βάρος του ρόλου υπέρ του κοινωνικού συνόλου που θα έπρεπε να παίζουν. Υπάρχουν δυνάμεις, τόνισε, που με τις μορφές πάλης που επιλέγουν και τον περιορισμό των αιτημάτων που προβάλλουν για διεκδίκηση, αθωώνουν στην ουσία την κυβερνητική πολιτική και φέρνουν σε αντιπαράθεση τα διάφορα τμήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας. Το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα του ΔΕΠ καλείται να επιδιώξει τέτοιες μορφές και αιτήματα που να συντονίζουν τους αγώνες ενάντια στις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων των πανεπιστημίων, που είναι η κυβερνητική πολιτική και γενικότερα η πολιτική της ΕΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση".

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ
Επιμένει στην υπονόμευση το υπουργείο

Για δεύτερη συνεχή χρονιά επιβάλλει να γίνουν σε διαφορετικές ημερομηνίες οι μαθητικές εκλογές. "Στόχος η υπονόμευση του κύρους του θεσμού", καταγγέλλει η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το υπουργείο Παιδείας επιβάλλει να γίνουν οι μαθητικές εκλογές με τον απαράδεκτο τρόπο των διαφορετικών ημερομηνιών, στοχεύοντας στην υπονόμευση του κύρους του θεσμού των μαθητικών εκλογών και των Μαθητικών Συμβουλίων. Οι μαθητικές εκλογές πραγματοποιούνται από 30 Οκτώβρη μέχρι και 29 Νοέμβρη, ενώ "η ημερομηνία για κάθε σχολική μονάδα θα καθορίζεται από το διευθυντή του σχολείου και το σύλλογο των διδασκόντων καθηγητών σε συνεργασία με τα μαθητικά συμβούλια", σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου.

Η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η κυβέρνηση προωθεί την ουσιαστική διάλυση των Μαθητικών Συμβουλίων ως εκφραστών της αγωνιστικής δημιουργικής δράσης των μαθητών ενάντια στα προβλήματα και τις συντηρητικές επιλογές. "Η νέα σχολική χρονιά άρχισε, όμως τα σχολεία ακόμα να λειτουργήσουν, τονίζεται. Εκατοντάδες κενά καθηγητών υπάρχουν σ' όλα τα σχολεία της χώρας. Δεκάδες χιλιάδες διδακτικές ώρες χάνονται, δεκάδες χιλιάδες αίθουσες λείπουν από τα σχολεία. Τμήματα υπεράριθμα, δίχως εργαστήρια, βιβλιοθήκες, εποπτικά μέσα διδασκαλίας, ενώ η παραπαιδεία κάνει χρυσές δουλιές. Η σημερινή μιζέρια στο ελληνικό σχολείο δεν έχει τέλος. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση, υλοποιώντας πιστά τις επιταγές της ΕΕ, ετοιμάζει νέα αντιδραστικά μέτρα που διαλύουν πλήρως και τυπικά ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν παιδεία".

Παράλληλα, τονίζει, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να περάσει το νέο κρατικό προϋπολογισμό δίχως να έχουν τη δυνατότητα οι μαθητές να συζητήσουν για τα προβλήματα της παιδείας, δίχως να έχουν εκλεγμένους εκπροσώπους. "Η κυβέρνηση απατάται αν πιστεύει ότι μ' αυτόν τον τρόπο θα φράξει τις αγωνιστικές διαθέσεις των μαθητών, που όλο και περισσότερο δυναμώνουν, τονίζεται. Στον Πειραιά, στις γειτονιές της Αθήνας, στην Κοζάνη, τη Μυτιλήνη, οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές και τους γονείς τους, όλο και περισσότερο συναντώνται στο δρόμο της διεκδίκησης, στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων ενός σύγχρονου και μαχητικού μετώπου παιδείας".

Η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ καλεί όλους τους μαθητές να πάρουν την πρωτοβουλία. Αμεσα να απαιτήσουν να γίνουν γενικές συνελεύσεις στα σχολεία, να συζητήσουν και να οργανώσουν την πάλη για το παρόν και το μέλλον της παιδείας και της ζωής τους. Να απαιτήσουν να γίνουν άμεσα μαθητικές εκλογές και να αναδείξουν αγωνιστικά Μαθητικά Συμβούλια, που θα συνεισφέρουν στη διαμόρφωση ενός μαχητικού μετώπου παιδείας κόντρα στην εμπορευματοποίηση της μόρφωσης, για την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας για όλους. Καλεί τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ να πρωτοστατήσουν, ώστε να γίνουν άμεσα οι μαθητικές εκλογές, να δυναμώσουν οι μαθητικές κοινότητες και τα Μαθητικά Συμβούλια σαν όργανα πάλης δημιουργικής δράσης και συλλογικής έκφρασης των μαθητών της χώρας".

Πανελλαδική συνάντηση νυχτερινών μαθητών

Πανελλαδική συνάντηση εκπροσώπων των 15μελών Μαθητικών Συμβουλίων των Νυχτερινών Σχολείων και ΤΕΣ πραγματοποιείται την Κυριακή 3 Νοέμβρη στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (Μάρνης και 3ης Σεπτεμβρίου) ύστερα από πρόσκληση του Συντονιστικού Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας. Οι μαθητές νυχτερινών σχολείων από όλη την Ελλάδα καλούνται να συζητήσουν, να ανταλλάξουν γνώμες για τη συνέχιση της περσινής δράσης, το συντονισμό και τη διεύρυνση των κατακτήσεών τους.

Σύσκεψη της ΔΕΕ για τους αδιόριστους

Σύσκεψη με θέμα "Πρόγραμμα δράσης στο χώρο των αδιόριστων εκπαιδευτικών" διοργανώνει την Κυριακή 3 Νοέμβρη στις 11 το πρωί στα γραφεία της ΕΣΑΚ (Μενάνδρου 44) η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών.Η ΔΕΕ καλεί τους αδιόριστους (αναπληρωτές και ωρομίσθιους), μέλη και οπαδούς της παράταξης να λάβουν μέρος στη σύσκεψη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κατάληψη στη Σχολή Καλών Τεχνών

Η έλλειψη κτιριακής υποδομής αφήνει έξω από τη σχολή 100 επιτυχόντες φοιτητές

Ολοκληρώνεται σήμερα η τριήμερη κατάληψη του χώρου που γίνεται η έκθεση έργων, των επιτυχόντων φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών στο κτίριο της σχολής, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Την κατάληψη πραγματοποιούν οι 100 υποψήφιοι που έπιασαν τη βάση για την εισαγωγή τους στη σχολή, αλλά δεν εισάγονται επειδή το υπουργείο Παιδείας προβλέπει την εισαγωγή μόνο 70 φοιτητών, εξαιτίας της έλλειψης κτιριακής υποδομής.

Για δεύτερη χρονιά το υπουργείο Παιδείας, αντί να αντιμετωπίσει ριζικά την κατάσταση του κτιριακού προβλήματος, ρίχνει το μπαλάκι στο ΑΠΘ και τη σχολή, βάζοντάς τους σε αντιπαράθεση με τους φοιτητές. Χρόνια τώρα η Σχολή Καλών Τεχνών στεγάζεται σε λυόμενα κτίρια και σε ενοικιαζόμενους χώρους, γιατί καθυστερεί η ολοκλήρωση της ανέγερσης του κτιρίου που άρχισε να κατασκευάζεται πριν περίπου 4 χρόνια στη Θέρμη.

Σύμφωνα με το νόμο, όσοι υποψήφιοι έχουν πιάσει τη βάση (5) και στους πέντε καθηγητές, δηλαδή έχουν βαθμολογία 25, εισάγονται στη σχολή. Ομως το ΥΠΕΠΘ φέτος αποφάσισε να γίνουν δεκτοί 70, οι οποίοι μαζί με τους ισοβαθμήσαντες φτάνουν τελικά τους 85. Μένουν όμως έξω 102 παιδιά που έπιασαν τη βάση και η βαθμολογία τους κυμαίνεται από 25 ως 27.

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Κάλλιο αργά...

Μετά τις αντιδράσεις των γονιών, την Τετάρτη το βράδυ ανακάλυψε τα προβλήματα των σχολείων ο Δήμος Κορυδαλλού. Εξ ...απροόπτου βρέθηκαν ο δήμαρχος Στ. Χρήστου και η παράταξή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, που προφασίστηκαν άγνοια. Η αρμόδια αντιδήμαρχος, μάλιστα, υποστήριξε ότι δεν είχε ...ενημερωθεί από τους γονείς, αν και - όπως οι ίδιοι κατήγγειλαν στη συνέχεια - είχαν προηγηθεί τουλάχιστον 40 τηλεφωνικές επικοινωνίες. Ανάλογη ενημέρωση είχε γίνει και στους βουλευτές της περιφέρειας.

Ωστόσο, όπως σημείωσε η γραμματέας της Ενωσης Γονέων Μ. Βάλμη,μόνο η "Δημοκρατική Ενότητα" (ΔΕ) και ο πρώην δήμαρχος Ν. Θεμελής,αλλά και ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας στάθηκαν στο πλευρό τους, ακόμη και στις παραστάσεις τους στο υπουργείο.

Τελικά οι γονείς, που κινητοποιήθηκαν, κατόρθωσαν να γίνει ομόφωνα αποδεκτό από το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισμα που πρότεινε η ΔΕ, στο οποίο σημειώνεται ότι "χάνονται πολύτιμες διδακτικές ώρες σε βασικά μαθήματα και μαθήματα δέσμης, από τις 23 κενές θέσεις καθηγητών στον Κορυδαλλό, για τις οποίες τεράστια ευθύνη φέρει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και γενικότερα η κυβερνητική πολιτική".

Με το ψήφισμα προειδοποιείται η κυβέρνηση πως αν μέσα σε δέκα μέρες δε δοθεί λύση, το Δημοτικό Συμβούλιο από κοινού με τους γονείς και τους μαθητές θα πάρουν δραστικά μέτρα...

Νέα χρονιά αγώνων ξεκίνησε για τους φοιτητές

Κατάληψη μέχρι να υπάρξει επίσημη δέσμευση για την επίλυση των προβλημάτων τους, πραγματοποιούν οι μαθητές του 1ου και 2ου Γυμνασίου Καισαριανής

Σε προκατασκευασμένες αίθουσες με τρύπιες οροφές γίνονται τα μαθήματα στο 1ο και 2ο Γυμνάσιο Καισαριανής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ