ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αυτό το συνέδριο, δεν ήταν συνέδριο

Αυτό το συνέδριο δεν ήταν συνέδριο. Είχε συνεδριάσεις, ίντριγκες, παρασκήνιο, διαρκή διαβούλια, μυστικές συνεννοήσεις, "πηγαδάκια". Ομως συνέδριο δεν ήταν. Συνέδριο, δηλαδή, αιρετών, οι οποίοι σέβονται το θεσμό που υπηρετούν και το λαό που τους ψήφισε. Που αγωνίζονται για το συμφέρον των εργαζομένων και δε δηλώνουν υποταγή στις αντιλαϊκές επιταγές της κυβέρνησης και των Βρυξελλών.

Αιρετοί, προσκείμενοι σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, μέσα από τεχνικές αντιπαλότητες και ηχηρές εξαγγελίες περί "αγωνιστικής ετοιμότητας", αναλώθηκαν σε μια άοκνη προσπάθεια να φανεί ότι η ΤΑ δε χάνει με μεγάλο σκορ από την κεντρική διοίκηση. Οτι δε χάνει όσα χάνει, αλλά ότι, μεγαλόψυχα, τα παραχωρεί η ίδια.

Κρύβουν, βέβαια, το γεγονός ότι αυτοί κάνουν μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα, χαρίζοντας λεφτά που δεν τους ανήκουν. Δεν ενημερώνουν το λαό ότι τα χρήματα που χαρίζουν, τελικά θα τα αναπληρώσουν απ' αυτόν. Μέσα από πρόσθετα χαράτσια. Μέσα από ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών και επιπρόσθετες φορολογήσεις.

Η δρομολόγηση των παραπάνω άρχισε να διαφαίνεται από αργά το βράδυ της Παρασκευής. Οταν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ συνεδρίασε και αποφάσισε να προτείνει στην κυβέρνηση τα 10 δισ., που ζητά η τελευταία, να τα δώσει από μόνη της η ΤΑ, έτσι ώστε να μη χρειαστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε παρακράτηση του 25% των εσόδων, που αναλογούν στην ΤΑ, από τα τέλη κυκλοφορίας. Η απόφαση διαρρέει τεχνηέντως από μέλος του ΔΣ και δημιουργεί κλίμα προσμονής. Το πρωί του Σαββάτου όλοι αναμένουν την επίσημη ανακοίνωση της πρότασης και την απάντηση του υφυπουργού Εσωτερικών Λ. Παπαδήμα,που παρακολουθεί τις εργασίες.

Ο προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ δήμαρχος Ηρακλείου και μέλος της ηγεσίας της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής Γ. Μαστοράκος εκφράζει, στους διαδρόμους, την ελπίδα του ότι θα βρεθεί μια "συμβιβαστική λύση" (να μην πάρουν από την ΤΑ το 25% από τα τέλη κυκλοφορίας), ώστε να μη γίνουν κινητοποιήσεις. Μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, προσκείμενο στο ΠΑΣΟΚ, "ανεπισήμως" εκτιμά ότι κινητοποιήσεις δε θα γίνουν, "για να μη διαμαρτυρηθεί ο κόσμος και επειδή η στάση του Σημίτη δεν αλλάζει".

Η πρόταση ανακοινώνεται από την ηγεσία της ΚΕΔΚΕ. Ο υφυπουργός εκφράζει, κατ' αρχάς, την ικανοποίησή του για την απόφαση του προεδρείου της Ενωσης και δεσμεύεται να μεταφέρει την πρόταση στην κυβέρνηση, προκειμένου να δοθεί η απάντηση στους αιρετούς. Παράλληλα, η επίσημη ανακοίνωση της πρότασης του προεδρείου συνοδεύεται από μεθοδεύσεις, προκειμένου να μη συζητηθεί καν η πρόταση της ΤΕΔΚΝΑ για το κλείσιμο των δήμων ως απάντηση στην οικονομική ασφυξία που επιβάλλει στο θεσμό η κυβέρνηση.

Ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος αντιδρά. Επισημαίνει ότι οι αποφάσεις της ΚΕΔΚΕ δεν εκφράζουν την ΤΕΔΚΝΑ. Προτείνει οι αιρετοί της Αττικής να αποχωρήσουν. Ο προσκείμενος στη ΝΔ, πρόεδρος της Τοπικής Ενωσης Αντ. Αντωνίου λέει "όχι" στην αποχώρηση, αλλά αναγκάζεται να δεσμευτεί ότι θα ζητήσει η απόφαση της ΤΕΔΚΝΑ να γίνει και απόφαση της ΚΕΔΚΕ. Το απομεσήμερο οι αιρετοί της Αττικής συνεδριάζουν και αποφασίζουν να κλείσουν τους δήμους του νομού από την Τετάρτη και για τρεις μέρες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Δ. Αβραμόπουλος υποσχέθηκε στους συναδέλφους του ότι θα κλείσει το δήμο του, αν προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Ακολουθούν ευτράπελα γεγονότα. Ο Αντ. Αντωνίου δηλώνει στην ΕΤ-2 ότι οι δήμοι δε θα κλείσουν. Σε άλλους εκπροσώπους του Τύπου τα "μασά". Δήμαρχοι προσκείμενοι στη ΝΔ απολογούνται, λέγοντας "Πώς θα κλείσουμε; Οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ τα παίρνουν τώρα πίσω". Ξεκινά η διαδικασία ψήφισης των προτάσεων. Ο "τυπικότατος" Δ. Αβραμόπουλος αρχίζει την ψηφοφορία με μόλις 30 συνέδρους στην αίθουσα. Διαβάζει την πρόταση της ΚΕΔΚΕ, "αν η κυβέρνηση δε δεσμευτεί να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας, το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ εξουσιοδοτείται να κηρύξει αγωνιστικές κινητοποιήσεις".

"Και στηρίζει τις προεξαγγελθείσες κινητοποιήσεις", ζητά να συμπληρωθεί ο προσκείμενος στο ΣΥΝ δήμαρχος Καισαριανής και μέλος της ηγεσίας της ΤΕΔΚΝΑ Θ. Μπαρτζώκας,εννοώντας την ομόφωνη σχετική απόφαση της Τοπικής Ενωσης. Ο επίσης προσκείμενος στο ΣΥΝ, δήμαρχος Λιβαδειάς και μέλος της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ Χρ. Παλαιολόγος,παρακολουθεί αμέτοχος. Ο Δ. Αβραμόπουλος, που διαβεβαίωνε πρωτύτερα ότι θα θέσει σε ψηφοφορία την απόφαση της ΤΕΔΚΝΑ, τώρα αρνείται ακόμα και αυτήν τη συμπλήρωση, "για να μη θιχτεί το κύρος και η αυτονομία της ΤΕΔΚΝΑ". Ο πρόεδρος της τελευταίας ξεχνά και αυτός σχετική δέσμευση που ανέλαβε προηγούμενα και δε λέει κουβέντα. Η όλη μεθόδευση ξεχειλίζει το ποτήρι και προκαλεί την αποχώρηση των κομμουνιστών δημάρχων.

Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Συμφώνησαν σε νέο χαράτσωμα των δημοτών

Αποδέχτηκαν επί της ουσίας την κυβερνητική πολιτική. Επιπλέον, διατύπωσαν μισά αιτήματα που δεν παραπέμπουν σε καμία συγκεκριμένη διεκδίκηση

Νέα επίθεση στην τσέπη των δημοτών, με ευθύνη πλέον απόλυτη και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων, σηματοδοτούν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Η ΚΕΔΚΕ εμφανίζεται μέσα από τις αποφάσεις της να αποδέχεται την κυβερνητική εντολή, να εξασφαλίσουν, δηλαδή, οι δήμοι και οι κοινότητες, τα χρήματα που χρειάζονται με πρόσθετους τοπικούς φόρους, αντί να ζητούν την εφαρμογή των νόμων που ισχύουν ακόμα και οι οποίοι υποχρεώνουν την κυβέρνηση να αποδώσει στους ΟΤΑ, όσα οι δημότες έχουν ήδη προπληρώσει στο κράτος ως άμεσους και έμμεσους φόρους.

Η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ εμφανίστηκε στο συνέδριο "βασιλικότερη του βασιλέως" και αντί να διεκδικήσει τα 720 δισ. που άρπαξαν από τους ΟΤΑ οι κυβερνήσεις της περιόδου '90 - '96 προσφέρθηκε να παραχωρήσει στην κυβέρνηση άλλα 50 δισ. δημοτικό χρήμα. Ποσό που βεβαίως θα μετακυλήσει ως φόρος στους δημότες.

Η προσφορά έγινε από αιρετούς προσκείμενους σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ. Σύμφωνα με την κοινή απόφασή τους θα δοθούν στην κυβέρνηση καθαρά 10 δισ. ενώ άλλα 40 δισ. θα χαθούν από τα ταμεία της αυτοδιοίκησης με το μηχανισμό της πρόσθετης φορολόγησης των δραστηριοτήτων της. Τυπικά οι αιρετοί έθεσαν ως μόνο όρο να μη "θιχτεί" ο νόμος 1828/89, που διέπει τα οικονομικά της ΤΑ, και να μην παρακρατηθεί το 25% από τα έσοδα των τελών κυκλοφορίας που αποδίδονται στην ΤΑ. Κάτι για το οποίο, όμως, δε δεσμεύτηκε η κυβέρνηση.

Μόνο λόγια

Στην πράξη οι ίδιοι οι αιρετοί αποδέχονται την παραβίαση του νόμου, αφού ζητούν για το '97 καταβολή ενός ποσοστού 5% από το συνολικό 20% που δικαιούνται από τα έσοδα φορολόγησης των τόκων καταθέσεων. Την αποδέχονται με το να μη διεκδικούν τα 720 δισ., που αυθαίρετα παρακρατά η κυβέρνηση, μέσα από "ειδικές ερμηνείες" του νόμου. Δισ. που αφορούν στην απόδοση του μεριδίου της ΤΑ από τους φόρους εισοδήματος προηγουμένων ετών και ειδικών κατηγοριών. Στο ψήφισμα γίνεται, βέβαια, γενικά λόγος για την απόδοση των παρακρατημένων από το φόρο των προηγούμενων ετών. Το γεγονός, όμως, ότι το αίτημα δεν προβλήθηκε ουσιαστικά και δυναμικά στο συνέδριο, το ότι απλά επαναλαμβάνεται το ίδιο όπως πέρυσι και το ότι η ΚΕΔΚΕ ένα χρόνο τώρα δεν το έχει διεκδικήσει, δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία.

Ακόμα, η ΚΕΔΚΕ δεν αναφέρεται στην κατάργηση των ατελειών στην αγορά δημοτικών οχημάτων και την υποχρέωση καταβολής τέλους κυκλοφορίας ως και από τα απορριμματοφόρα, που προωθεί η κυβέρνηση. Επαναφέρει το περσινό αίτημα για καταβολή στους ΟΤΑ του εκλογικού επιδόματος και των αναδρομικών του ειδικού επιδόματος των 18 χιλιάδων, για τα οποία ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλος, υποσχέθηκε στο συνέδριο την καταβολή τους. Υπόσχεση που είχε δώσει και πέρυσι, ως υπουργός Οικονομικών τότε, και επί δώδεκα μήνες δεν έκανε τίποτε. Εξάλλου, τη φετινή υπόσχεση την έδωσε ως υπουργός Εσωτερικών, που σημαίνει ότι δεν έχει τον κύριο λόγο επί της οικονομικής πολιτικής. Επίσης, υποσχέθηκε καταβολή μόνο των κονδυλίων που αφορούν το '96 και για το '97 παρέπεμψε στον... υπουργό Οικονομικών!

Μισά αιτήματα

Επιπλέον, η ΚΕΔΚΕ ζητά η κατανομή των κονδυλίων του προγράμματος "Συλλογική Ανάπτυξη Τοπικής Αυτοδιοίκησης", που γίνεται από τις νομαρχίες, να γίνεται κατά 5% με τη σύμφωνη γνώμη των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων. Και αυτό ενώ το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά την ΤΑ και επομένως πρέπει να το διαχειρίζεται η ίδια και ενώ η ΚΕΔΚΕ στο περσινό συνέδριό της ζητούσε η ΣΑΤΑ να αποδίδεται απ' ευθείας στην ΤΑ.

Τάσσεται υπέρ των συνενώσεων, αλλά, προκειμένου να "διαμορφώσει το πλαίσιο" για να προωθηθούν, παραπέμπει σε νέο, έκτακτο συνέδριο. Καταθέτει "μισή" πρόταση για τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής στην ΤΑ, καθώς προτείνει την καθιέρωση του συστήματος για την εκλογή των αντιπροσώπων στις Συνελεύσεις και την εκλογή των οργάνων των Ενώσεων της ΤΑ. Πρόταση αποπροσανατολιστική και κατ' επίφαση δημοκρατική, εφόσον παρακάμπτει το γεγονός ότι η ανάδειξη των αιρετών από το λαό γίνεται σήμερα με ξεκάθαρα αντιδημοκρατικό τρόπο.

Τέλος, δεν τολμά να θίξει την πενιχρή επιχορήγηση της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, που στο σύνολο των δαπανών του ανέρχεται στο εξευτελιστικό, 2% και δε ζητά το ποσοστό αυτό τουλάχιστον να διπλασιαστεί για να μπορέσουν οι δήμοι να προσφέρουν έργο. Αντ' αυτού καταφεύγει στο χαράτσωμα των δημοτών, ζητώντας μάλιστα να θεσμοθετηθεί και η καταβολή στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης "πολιτιστικού τέλους".

ΤΕΔΚΝΑ
Κλείνουν οι δήμοι, εκτός απροόπτου...

Συνεδριάζει και πάλι σήμερα η ΔΕ της ΤΕΔΚΝΑ, με θέμα τις κινητοποιήσεις, που έχει ήδη εξαγγείλει και οι οποίες κανονικά πρέπει να αρχίσουν από αύριο το πρωί

Κλειστοί θα είναι από αύριο και για τρεις μέρες οι δήμοι της Αττικής, κόντρα στην επέλαση στα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση. Αρχικά η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), είχε αποφασίσει ομόφωνα στο συνέδριό της, στις αρχές του μήνα, το 5ήμερο κλείσιμο των δήμων, ωστόσο σε συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής, την Κυριακή - τελευταία μέρα του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ - πήρε απόφαση για τριήμερο κλείσιμο, καλώντας την ΚΕΔΚΕ να κάνει το ίδιο.

Πάντως, παρά την επαναβεβαίωση της αρχικής απόφασης - έστω και με μείωση των ημερών κλεισίματος - υπάρχει διάχυτη στην ατμόσφαιρα η αίσθηση ότι τελευταία στιγμή θα ανασταλεί η εφαρμογή και αυτής της απόφασης. Οι πιέσεις που ασκούνται από διάφορες πλευρές είναι μεγάλες και η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαριστεί σήμερα το μεσημέρι στην έκτακτη συνεδρίαση της ΔΕ της ΤΕΔΚΝΑ. Η όποια απόφαση για αναστολή των κινητοποιήσεων, ωστόσο, θα σημάνει ένα ακόμα πισωγύρισμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται οι δήμοι και οι κοινότητες από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, δε λύνεται με διαπραγματεύσεις και "τακτικές" - που ένθερμα υποστήριξε στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ ο πρόεδρός της Δ. Αβραμόπουλος. Και βέβαια μια απόφαση αναστολής των κινητοποιήσεων, θα σημάνει τη συμπόρευση της ΤΕΔΚΝΑ με την ΚΕΔΚΕ, στο συνέδριο της οποίας ο "διάλογος" κάτω από τα τραπέζια - η τακτική, κατά το τυπικόν - κρίθηκε πως πρέπει να προηγείται των κινητοποιήσεων.

Κόντρα σε μία τέτοια επιλογή, σταθερή είναι η θέση των κομμουνιστών αιρετών για κινητοποιήσεις, καθώς ο "διάλογος" έχει εκφυλιστεί πλέον, στο επίπεδο του πόσα θα πάρει η κυβέρνηση από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο όνομα της "σύγκλισης", και όχι πόσα και τι πρέπει να διεκδικήσουν οι ΟΤΑ από την κυβέρνηση ώστε να επιτελέσουν το έργο τους.

Να υπενθυμίσουμε, ότι η απόφαση για κλείσιμο των δήμων "ήρθε" μετά από ομιλία του υπουργού Εσωτερικών Αλέκου Παπαδόπουλου στο συνέδριο της ΤΕΔΚΝΑ, όπου διέταξε τους δημάρχους να επιβάλλουν τέλη και φόρους, ενώ την ίδια μέρα και λίγη ώρα αργότερα οι υφυπουργοί Λ. Παπαδήμας, Γ. Δρυς και Ν.Χριστοδουλάκης ανακοίνωσαν σε αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ νέες περικοπές ύψους 50 δισ. από τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης. Η απόφαση "ήρθε" ακόμη, ως αποτέλεσμα της διαπίστωσης ότι χρόνια τώρα διατυπώνονται τα ίδια αιτήματα - τα οποία κάθε φορά η κυβέρνηση δεσμεύεται να υλοποιήσει, χωρίς να το κάνει - επαναλαμβάνονται από τους αιρετούς στα συνέδριά τους, χωρίς να τα διεκδικούν και κάποτε έπρεπε να τα διεκδικήσουν.

ΚΚΕ
Εξωθείται στην επιβολή φόρων η Αυτοδιοίκηση

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Λέων Αυδής

Να μη συνεχιστεί η εξώθηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) στην επιβολή κάθε είδους νέων φόρων, τελών και επιβαρύνσεων σε βάρος του λαού, καθώς και να μην καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές και ατέλειες υπέρ της ΤΑ, ζητά με επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών, ο βουλευτής του ΚΚΕ Λέων Αυδής.

Συγκεκριμένα - όπως σημειώνει στην επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ - "ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, δεν αναφέρθηκε στα αυθαίρετα παρακρατηθέντα από την ΤΑ κατά τα τελευταία έξι χρόνια, τα οποία φτάνουν περίπου τα 720 δισεκατομμύρια δραχμές. Δήλωσε ότι γίνεται περικοπή 25% στο ποσοστό που παίρνει η ΤΑ από τα τέλη κυκλοφορίας. Μετέθεσε για μετά από τρία χρόνια την εφαρμογή διατάξεων που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ και κατάργησε η ΝΔ (ποσοστό της ΤΑ από τόκους καταθέσεων). Δεν αναφέρθηκε στο ποσοστό που δικαιούται η ΤΑ από τους φόρους προηγούμενων ετών. Ζήτησε από την ΤΑ επιτακτικά την εφαρμογή της δυνητικής φορολογίας, δηλαδή της πρόσθετης πολλαπλής φορολογίας σε βάρος των δημοτών. Δεν αναφέρθηκε στην περικοπή φοροαπαλλαγών που είχαν οι δήμοι (τέλη κυκλοφορίας και ατέλειες οχημάτων) στην επιβολή φορολογίας στις δημοτικές επιχειρήσεις τελικά". Με βάση τα παραπάνω, ο βουλευτής του ΚΚΕ καλεί τους υπουργούς να απαντήσουν: "Ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης για τα οικονομικά της ΤΑ; Θα διατηρηθεί η χορήγηση του 2% του κρατικού προϋπολογισμού στην ΤΑ ή θα περικοπεί παραπέρα; Θα καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές και ατέλειες υπέρ της ΤΑ; Θα συνεχιστεί η εξώθηση της ΤΑ στην επιβολή κάθε είδους νέων φόρων, τελών και επιβαρύνσεων στο λαό;".

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΑΙΡΕΤΟΙ
Ενας είναι ο δρόμος: Αγώνας!

Με σαφή τη θέση - πρόσκληση "ή θα υποταχθούμε ή θα διεκδικήσουμε" προς τους υπόλοιπους αιρετούς, οι κομμουνιστές δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, αρνήθηκαν να μετέχουν στο παιχνίδι τακτικής και υποταγής - στο όνομα της σύγκλισης - του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ και του προέδρου της, Δ. Αβραμόπουλου.Με παρεμβάσεις τους στο συνέδριο επισήμαναν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τη σωτηρία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) από την αγωνιστική διεκδίκηση μαζί με το λαό. Επισήμαναν την υποβάθμιση των συνεδρίων της Αυτοδιοίκησης, την αποσιώπηση της παρακράτησης από την κυβέρνηση των πόρων της ΤΑ, ενώ κάλεσαν σε αντίσταση στη βούληση της κυβέρνησης να γίνει η ΤΑ εξάρτημα της κεντρικής εξουσίας, ένας απλός διαχειριστής. Χαρακτηριστικά είναι τα αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις τους:- Γιάννης Πατσιλινάκος,δήμαρχος Περάματος: "Εμείς λέμε: Να επιστρέψουμε στο δημότη. Μόνο έτσι θα κερδίσουμε. Διαφορετικά συμμετέχουμε κι εμείς στη διαδικασία που ήδη προχωρεί, να γίνουμε δηλαδή εξάρτημα της κυβέρνησης, απλοί διαχειριστές. Σήμερα, έπρεπε να κουβεντιάζουμε για τα προβλήματα, την αποβιομηχάνιση, την ανεργία, την εγκατάλειψη της υπαίθρου, την πολιτική γης, την κοινωνική πολιτική, που δεν μπορούν ν' ασκήσουν οι δήμοι. Σήμερα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις τέτοιες που θα μας συσπειρώσουν, ώστε να αποκτήσουμε ξανά αυτοδιοικητική δύναμη. Να παλέψουμε για μια άλλη φορολογική πολιτική, για μια άλλη πολιτική. Να κάνουμε ξεκάθαρο ότι ο δημότης δεν έχει άλλη φοροδοτική ικανότητα".

Γεράσιμος Θεοδωράτος,δημοτικός σύμβουλος Αγ. Αναργύρων: "Πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τις αρνητικές επιπτώσεις της οποίας υφίσταται και η ΤΑ. Ενα σοβαρό ζήτημα που πρέπει επίσης να τεθεί και να απαντηθεί στο συνέδριο είναι το σύστημα εκλογής των αιρετών και των οργάνων της ΤΑ. Ζητούμε να καθιερωθεί η απλή αναλογική. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται συνέδριο αιρετών με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στην είσοδο, όπως υπήρχαν και στο συλλαλητήριο της Παρασκευής κατά της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών της ΤΑ".

Κώστας Τζατζάνης,δημοτικός σύμβουλος Πειραιά: "Το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ απέφυγε να διαβάσει το ψήφισμα ουσίας των σωματείων εργαζομένων και των συνδικάτων που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Παρασκευής. Αποφεύγει να μιλήσει για την ουσία, την παρακράτηση των πόρων της ΤΑ, ύψους 720 δισ. δραχμών. Παρά μας λέει ότι η ΤΑ πρέπει να συνεισφέρει στο πρόγραμμα σύγκλισης, ένα πρόγραμμα για τους κεφαλαιούχους που συνθλίβει την οικονομία μας".

- Στέργιος Πανάγος,πρώην δήμαρχος Ανω Λιοσίων: "Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση κατάφερε να δώσει μια αρνητική κατεύθυνση στα συνέδριά μας. Θα έπρεπε να διεκδικήσουμε τα 720 δισεκατομμύρια δραχμές παρακρατημένους πόρους, να συζητήσουμε τη βελτίωση του ν. 1828/89".

- Χρήστος Μέντζος,δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου: "Θα πούμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις; Θα πούμε όχι στο χαράτσωμα και τις επιταγές του Μάαστριχτ; Θα είμαστε κοντά στο λαό; Θα εναντιωθεί η ΤΑ στις αντιλαϊκές βουλές της κυβέρνησης; Σ' αυτά πρέπει να απαντήσουμε και να απαιτήσουμε σαν αιρετοί".

Ο τυπικός...

Το πρωί του Σαββάτου και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η πρώην δήμαρχος Νίκαιας και επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας" Βέρα Νικολαϊδου ζητά το λόγο. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Δ. Αβραμόπουλος της "επιτρέπει" να μιλήσει "κατ' εξαίρεση", επειδή δεν ήταν σύνεδρος, αλλά παρατηρητής. Η "ευνοημένη" ρωτά αν η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ θα θέσει σε ψηφοφορία την ομόφωνη απόφαση της ΤΕΔΚΝΑ, για κλείσιμο των δήμων ως απάντηση στην κυβερνητική πρακτική, προκειμένου να γίνει και απόφαση της ΚΕΔΚΕ. "Ασφαλώς, απαντά ο πρόεδρος. Μην είστε κακόπιστη απέναντι στο προεδρείο".

Λίγο αργότερα η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ ανακοινώνει την πρότασή της να παραχωρήσει η ίδια η ΤΑ τα δισ. που σκοπεύει να της παρακρατήσει η κυβέρνηση. Ο δημοτικός σύμβουλος Πειραιά Κ. Τζατζάνης ζητά το λόγο, για να δηλώσει την αντίθεσή του στη σύμπλευση της ΚΕΔΚΕ με την κυβέρνηση. Αυτή τη φορά ο Δ. Αβραμόπουλος "όρθωσε ανάστημα". Δεν τον άφησε να μιλήσει, καθότι δεν ήταν σύνεδρος, αλλά παρατηρητής. "Δεν είναι θέμα μόνο τυπικό, αλλά και ουσίας", είπε.

Ο τυπικότατος πρόεδρος, όμως, παρακάμπτει την έλλειψη απαρτίας και κατοχυρώνει την πρόταση του ΔΣ με την ψήφο 7-8 συνέδρων, καθώς οι υπόλοιποι 100, αντί να είναι στην αίθουσα, είχαν προτιμήσει άλλες ενασχολήσεις, έξωθεν. Ο ίδιος, το ίδιο "τυπικά", προχωρά στην ψήφιση, αργότερα, προτάσεων, με την παρουσία στην αίθουσα των συνεδριάσεων τριάντα μόλις συνέδρων.

Απαράδεκτες μεθοδεύσεις

Χαρακτηριστική των μεθοδεύσεων είναι και η δήλωση του δημάρχου Καισαριανής Θ. Μπαρτζώκα,στο "Ρ": "Θεωρώ ότι έγιναν μια σειρά από απαράδεκτες μεθοδεύσεις. Θεωρώ ότι η ΤΑ αντί να βγει νικηφόρα, βρέθηκε στο συνέδριο παρ' ολίγο κατηγορούμενη. Η μόνη λύση για το θεσμό είναι να ακολουθήσει την κατεύθυνση που χάραξε η ΤΕΔΚΝΑ για κινητοποιήσεις. Καλούμε τα μέλη της Τοπικής Ενωσης να ταυτιστούν με αυτήν την κατεύθυνση. Και εύχομαι να το καταλάβει κάποια στιγμή και η ΚΕΔΚΕ ότι πρέπει να συνταχθεί με την ΤΕΔΚΝΑ".

Από την κινητοποίηση δημοτών και εργαζομένων, έξω από το χώρο του συνεδρίου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ