ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΑ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Μία σιδερόφραχτη πόλη

Το κοινό όραμά τους για μία Αθήνα, όπου θα δρουν ασύδοτα οι μεγαλοκαταστηματάρχες και θα απαγορεύεται κάθε πολιτική δράση που "ασχημαίνει" την πόλη, ανέπτυξαν χτες βράδυ ο δήμαρχος Αθηναίων και οι ομοτράπεζοί του, εκπρόσωποι του ΣΕΛΠΕ και των εμποροβιομηχάνων

Την πλήρη ασυδοσία των πολυκαταστημάτων να λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση, το "ξεκαθάρισμα" της πρωτεύουσας από αλλοδαπούς που "την υποβαθμίζουν", την ιδιωτικοποίηση όσο το δυνατό περισσότερων αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ακόμα και τη φασιστική απαγόρευση των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας και των πορειών, γιατί ..."χαλάνε" την εικόνα της πόλης, αξίωσαν προχτές οι εκπρόσωποι των μεγαλοεπιχειρηματιών κατά τη διάρκεια της "συνάντησης" που διοργάνωσε ο ΣΕΛΠΕ, "υπό την αιγίδα" του δημάρχου της Αθήνας με θέμα "Αθήνα, σύγχρονη και ανθρώπινη πόλη". Χαρακτηριστικό ως προς τους στόχους της χτεσινής φιέστας είναι το γεγονός ότι σε ένα θέμα, όπως είναι η βελτίωση της εικόνας της πρωτεύουσας, στην ανάγκη της οποίας δε διαφωνεί κανείς, δεν κλήθηκαν να συμμετέχουν εκπρόσωποι των επαγγελματιών, των βιοτεχνών, των εμπόρων, παρά μόνο ο προσκείμενος στην κυβέρνηση πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ και εμπνευστής της όλης εκδήλωσης Μαρίνος Παράβαλος,στην ομιλία του αξίωσε εντονότερη παρουσία των αστυνομικών οργάνων του αστικού κράτους, αυτών που προχτές έλαβαν την εντολή της Εισαγγελίας - η οποία με τη σειρά της υπάκουσε στις δημόσιες "εντολές" του προέδρου του ΣΕΛΠΕ - να συλλαμβάνουν από εδώ και στο εξής τους εργαζόμενους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, στο όνομα της "δημοκρατίας", για να είναι πιο... ασφαλείς οι πολίτες! "Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση", είπε με προκλητικό τόνο, "μια διαδήλωση διαμαρτυρίας να νεκρώνει το εμπορικό κέντρο, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο". Και μάλιστα, "πρότεινε" οι διαδηλώσεις να γίνονται σε ..."προκαθορισμένους χώρους"!!!

Ο ίδιος, στο όνομα της ενίσχυσης του τουρισμού, ζήτησε την "ουσιαστική" διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και το "ξεκαθάρισμα" από την κυβέρνηση τι οροθετεί τουριστικό κέντρο και τουριστική περιοχή και ποιοι μπορούν να ανοίγουν την Κυριακή, πράγμα το οποίο παραπέμπει σε παλαιότερη σχετική δήλωσή του, με την οποία άφηνε να εννοηθεί ότι τα πολυκαταστήματα εποφθαλμιούν την κυριακάτικη αργία.

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε και ο πρόεδρος των εμποροβιομηχάνων Γ. Παπαθανασίου,ο οποίος μεταξύ άλλων αξίωσε να παραχωρηθούν σε ιδιώτες όσο το δυνατό περισσότερες αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης, διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά του, ο ίδιος δε δίστασε να ζητήσει την επέμβαση της Αστυνομίας, όταν "διάφορες ομάδες διαδηλωτών μετατρέπουν την Αθήνα σε τριτοκοσμική πόλη"!!!

Μία πόλη γκέτο

Το όραμά του για τη μετατροπή της Αθήνας σε μια αστυνομευμένη πόλη γκέτο με έργα βιτρίνας, πολυκαταστήματα, σε μια πόλη όπου οι μόνοι που θα κυκλοφορούν θα είναι οι νεογιάπηδες και οι τουρίστες, σε μια πόλη χωρίς φτωχούς, μετανάστες, ζητιάνους, αφίσες, συγκεντρώσεις, πορείες και κάθε άλλου είδους κοινωνικές δραστηριότητες εκτός από επιχειρηματικές,ανέπτυξε μιλώντας στους μεγαλεμπόρους ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο δήμαρχος δήλωσε και πάλι υπέρ της απαγόρευσης της αφισοκόλλησης, υπεραμύνθηκε της απόφασής του για απαγόρευση των υπαίθριων παζαριών και του ξηλώματος των προεκλογικών πανό. Εδωσε το στίγμα της δημοτικής πολιτικής που θα ακολουθήσει το 1997, περιγράφοντας ένα αποστειρωμένο κέντρο της Αθήνας, όπου τουρίστες και γιάπηδες θα κυκλοφορούν ανάμεσα σε σιντριβάνια, φωτιστικά, πολυκαταστήματα κ. ά.

Μετά από αυτά ο παριστάμενος εκπρόσωπος του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ Κ. Σαράφογλου αρκέστηκε να αναφερθεί σε μία σειρά παρεμβάσεων του υπουργείου στην Αθήνα, που είναι εναρμονισμένες με τους στόχους του Αβραμόπουλου για το κέντρο της πόλης.

Η έκπληξη της βραδιάς ήρθε από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλο, ο οποίος, ακούγοντας όλα αυτά τα προκλητικά και αντιδραστικά, όχι μόνο δε βρόντηξε το χέρι στο τραπέζι να φύγει, αλλά δήλωσε με τη σειρά του ότι συμφωνεί με το "πρόβλημα" που δημιουργούν οι διαδηλώσεις και οι πορείες στην Αθήνα και εξέφρασε την ..."πεποίθηση" ότι όλα μπορούν να λυθούν μέσα από ..."καλοπροαίρετο διάλογο"!

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ
Εισήγηση για νομαρχιακό χαράτσι

Σε συγκέντρωση έξω από την αίθουσα όου θα συνεδριάζει σήμερα το Νομαρχιακό Συμβούλιο, για να επιβάλει νέους φόρους, καλεί η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία"

Στην αντιλαϊκή πολιτική του χαρατσώματος των πολιτών με τη μορφή αύξησης, των ήδη υπαρχόντων φόρων και επιβολής νέων, καταφεύγει και ο νομάρχης Εύβοιας Θανάσης Μπουραντάς,στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που υποστηρίζεται από τον ΣΥΝ και την ΠΟΛ. ΑΝ. Με εισήγησή του στη σημερινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ο νομάρχης θα ζητήσει την έγκριση νέων φόρων και αύξηση των ήδη υπαρχόντων για να μπορέσει - όπως ισχυρίζεται - να λειτουργήσει η νομαρχία. Την αντίθεσή τους σε αυτήν την επιλογή εκφράζουν με ανακοινώσεις τους η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" και η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ, καλώντας όλους τους πολίτες και φορείς του νομού σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα, στις 6 μ.μ. έξω από το ξενοδοχείο "ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ" όπου συνεδριάζει το ΝΣ.

Η πλειοψηφία του ΝΣ αντί να διεκδικήσει τα χρήματα που έχει ανάγκη, για να λειτουργήσει η νομαρχία, από την κυβέρνηση, επιλέγει να υποταχθεί στην αντιλαϊκή αξίωση της κυβέρνησης για τη μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε φορομπηχτικό μηχανισμό στις πλάτες των πολιτών.

Ο αιρετός νομάρχης Εύβοιας, από τη μία δηλώνει ότι ο νομός πλήττεται από αποβιομηχάνιση, ανεργία, συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης, όξυνση των προβλημάτων των μικρομεσαίων επαγγελματιών, εμπόρων, αγροτών, και την ήδη υπέρογκη φορολόγησή τους. Από την άλλη όμως και για να δικαιολογηθεί δηλώνει θρασύτατα ότι "καλά θα ήταν η κυβέρνηση να μας δώσει τους συνταγματικά κατοχυρωμένους πόρους, αλλά αφού δεν τηρεί τις υποσχέσεις της, εμείς τι να κάνουμε; Το μόνο που μένει (ως εφικτό) είναι να βάλουμε κάποιους μικρούς φόρους για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε".

Η ΝΑΣ

Μπροστά στην επικείμενη επέλαση των νέων φόρων, η ΝΑΣ Εύβοιας με ανακοίνωσή της καλεί τους πολίτες να αντισταθούν και να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που θα γίνει σήμερα έξω από την αίθουσα που θα συνεδριάσει το ΝΣ. "Οι εκπρόσωποι των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, που μετέχουν στην ηγεσία της ΚΕΔΚΕ - επισημαίνει η ανακοίνωση - συμφώνησαν με την κυβέρνηση στην αρπαγή επιπλέον 50 δισ. δραχμών από τα ταμεία των δήμων. Ποσό που αναγκαστικά θα μετακυλήσει στις πλάτες των δημοτών". Η πλειοψηφία του ΝΣ, συνεχίζει η ΝΑΣ, προτίθεται σήμερα να εφαρμόσει φορομπηχτική πολιτική στο νομό της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης, στους εργαζόμενους και στον ευβοϊκό λαό. Με αυτό τον τρόπο και την κυβέρνηση βοηθάνε να απαλλαγεί απ' τις υποχρεώσεις της για τη διάθεση των αναγκαίων πόρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη λογική χαρατσώματος των λαϊκών στρωμάτων και τη νεοσυντηρητική πολιτική προωθούν.

"Κάναμε πολλά βήματα πίσω"

Η ανάγκη των κινητοποιήσεων, ως αντίδραση στον οικονομικό στραγγαλισμό της ΤΑ από την κυβέρνηση, φάνηκε από όλες σχεδόν τις παρεμβάσεις των αιρετών της ΤΕΔΚΝΑ στη χτεσινή τους Γενική Συνέλευση. Μόνη παραφωνία ο εκπρόσωπος του Δήμου Περιστερίου, που δήλωσε ικανοποιημένος από τις κυβερνητικές υποσχέσεις, αλλά υπό το βάρος των αντιδράσεων των άλλων δήμων, είπε ότι θα επανεξετάσει τη στάση του.

Παραθέτουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από ομιλίες δημάρχων που έγιναν μετά την ενημέρωσή τους από τον πρόεδρο της ΤΕΔΚΝΑ Α. Αντωνίου.

Ο δήμαρχος Ν. Ψυχικού Θ. Βεζυργιάννης χαρακτήρισε το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ παρωδία. "Προσπαθούσαμε να κουμπώσουμε τα παντελόνια μας για να μην μας τα πάρουν και αυτά", είπε χαρακτηριστικά. "Η ΤΑ, συνέχισε, έκανε πολλά βήματα προς τα πίσω, καθώς δε λύθηκε κανένα πρόβλημά της. Τα 68 δισ. που μας παίρνουν τώρα, μέσω των επιδομάτων, θα τα βρούμε μπροστά. Η Κεντρική Διοίκηση, με τα ληστρικά επιτόκια χορήγησης με τα οποία δανείζει τους ΟΤΑ το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, συνεχίζει να μας φέρεται σαν τοκογλύφος. Να δώσουμε να καταλάβει ο υπουργός Εσωτερικών ότι δεν μπορεί να μας περικόψει τα κονδύλιά μας. Να κλείσουμε μέχρι την Κυριακή και μετά να συνεχίσουμε, όπως στο παρελθόν, με πορεία με τα απορριμματοφόρα στο υπουργείο Εσωτερικών".

Ο δήμαρχος Ηλιούπολης Θεόδ. Γεωργάκης πρότεινε αρχικά να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις για μερικές μέρες, προκειμένου να μην παρουσιαστεί η ΤΑ διασπασμένη, αφού ο δήμαρχος Αθηναίων υποστηρίζει ότι η κυβερνητική στάση έχει βελτιωθεί. Μετά από παρέμβαση άλλων δημάρχων, που θύμισαν ότι "και πέρσι τα ίδια λέγαμε" και την υπενθύμιση επίσης ότι ποτέ, τα τελευταία έξι χρόνια, δε συμμετείχε σε κινητοποιήσεις ο Δήμος Αθηναίων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες της καθαριότητας, ο δήμαρχος Ηλιούπολης δήλωσε ότι θα συμμετέχει στην κινητοποίηση.

Ο δήμαρχος Αιγάλεω Γ. Μυστακόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση "δεν έκανε ούτε ρούπι πίσω από τη θέση της" και ότι αν τα αιτήματα της ΤΑ δεν μπουν άμεσα σε τροχιά επίλυσης, έρχονται γι' αυτήν ακόμα χειρότερες μέρες.

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η παρέμβαση του δημάρχου Ραφήνας Αν. Κεχαγιόγλου,που ζήτησε να σταματήσει η ΤΕΔΚΝΑ να "χαϊδεύει" το δήμαρχο Αθηναίων και να τον καταγγείλει επειδή, όπως επί λέξει είπε, "πούλησε" το θεσμό της ΤΑ. Στο ίδιο πνεύμα, ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Λ. Μίχος είπε ότι απεργεί και κόντρα στην κυβέρνηση και ενάντια στην ενδοτική πολιτική της ΚΕΔΚΕ και τη στάση του προέδρου της.

Αποκάλυψη τώρα!

Δήμοι και δημότες θα πληρώσουν ακριβά τη συμφωνία κυβέρνησης - ΚΕΔΚΕ

Η συμφωνία Αβραμόπουλου - κυβέρνησης σφίγγει ακόμα πιο πολύ τη θηλιά γύρω από το λαιμό της Αυτοδιοίκησης. Οι δημότες όλης της Ελλάδας θα κληθούν να πληρώσουν σκληρά την απαράδεκτη πολιτική συμφωνία της ΚΕΔΚΕ στο αξίωμα της κυβέρνησης ότι πρέπει και η Αυτοδιοίκηση να συνεισφέρει στην επιτυχία του προγράμματος "σύγκλισης".

Η αποκάλυψη του τι πράγματι συμφωνήθηκε μεταξύ του προέδρου της ΚΕΔΚΕ και της κυβέρνησης έγινε χτες, στη γενική συνέλευση της ΤΕΔΚΝΑ, όταν ο δήμαρχος Ταύρου Π. Βακαλόπουλος μετέφερε στο σώμα τα στοιχεία από την ενημέρωση που είχε κάνει, λίγο πριν, στη ΔΕ της ΤΕΔΚΝΑ ο Δ. Αβραμόπουλος σχετικά με τις συναντήσεις που είχε ο ίδιος με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης.

Από την ενημέρωση αυτή προκύπτει ότι: Ενώ οι ΟΤΑ καταβάλλουν κανονικά τα επιδόματα, που με κυβερνητική απόφαση δίνονται στους εργαζόμενους, η κυβέρνηση θα δώσει στους ΟΤΑ μόνο τα κονδύλια για το εκλογικό επίδομα των 15 χιλιάδων που αντιστοιχούν στην περίοδο μέχρι τον Απρίλη του '96.

Το επιπλέον 15χίλιαρο, που ΚΕΔΚΕ και κυβέρνηση συμφώνησαν να παίρνει κάθε εργαζόμενος το μήνα ως αύξηση του εκλογικού επιδόματος, θα το καταβάλλουν οι δήμοι από το δικό τους ταμείο. Επίσης από τα αναδρομικά του επιδόματος των 18.000 δρχ. θα καταβληθεί στην ΤΑ μόνο η πρώτη δόση.

Οπως κατήγγειλε στη συνέλευση ο δήμαρχος Ταύρου, το κόστος αυτής της συμφωνίας αντιστοιχεί σε επιβάρυνση των δημοτικών προϋπολογισμών για το 1997 με 28 δισ., ενώ άλλα 40 δισ. θα χρειαστούν για το πριμ παραγωγικότητας των εργαζομένων στους ΟΤΑ που θα δίνουν από του χρόνου οι δήμοι.

Τα παραπάνω στοιχεία αποκαλύπτουν εκτός των άλλων και τη λαθροχειρία που επιχειρεί η κυβέρνηση, η οποία διά των αρμοδίων υπουργών της ισχυρίζεται πως το 1997 όχι μόνο δε θα μειωθούν τα έσοδα της Αυτοδιοίκησης, αλλά θα είναι και αυξημένα κατά 40 δίσ. Ισχυρισμό με τον οποίο συμφώνησε και η ΚΕΔΚΕ.

"Η ενίσχυση, που υπόσχεται η κυβέρνηση, "εξατμίζεται" από την καταβολή των επιδομάτων και του πριμ", σημείωσε ο Π. Βακαλόπουλος. Ο ίδιος αποκάλυψε επίσης ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στη ΔΕ της ΤΕΔΚΝΑ ο Δ. Αβραμόπουλος, "η κυβέρνηση δε δέχεται να ξεκινήσει η καταβολή στην ΤΑ των τόκων καταθέσεων από το '97". "Πήγαμε για μαλλί και βγήκαμε χωρίς κεφάλι",συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ταύρου.

ΔΗΜΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κλείνουν πριν τους κλείσουν

Καμία δημοτική υπηρεσία δε θα είναι ανοιχτή από σήμερα μέχρι και την Κυριακή. Ομόφωνη, χτες, η καταδίκη των κυβερνητικών σχεδιασμών, που στραγγαλίζουν οικονομικά την Αυτοδιοίκηση. Συγκέντρωση και πορεία αύριο προς το υπουργείο Εσωτερικών

Με μία, σχεδόν, ομόφωνη απόφαση (μόνο μία ψήφο κατά) ενέκριναν χτες οι δήμαρχοι όλης της Αττικής, μέσα από τη γενική τους συνέλευση, την πρόταση της Διοικούσας Επιτροπής της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, για τετραήμερο κλείσιμο των δήμων από σήμερα, Πέμπτη, μέχρι και την Κυριακή. Η γενική συνέλευση έγινε μέσα σε ένα κλίμα ογκούμενης αγανάκτησης, καθώς από τις συζητήσεις, που έγιναν τις προηγούμενες μέρες μεταξύ κυβερνητικών παραγόντων και του δημάρχου Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλου, αποκαλύπτεται πως η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ δε χαρίζει μόνο τα παρανόμως παρακρατημένα από την κυβέρνηση 720 δισ. των προηγούμενων χρόνων, αλλά συμφώνησε και σε νέες πολύ υψηλές επιβαρύνσεις, οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ τα 10 δισ., ποσό που εμφανίστηκε αρχικά ως "η συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην επιτυχία του προγράμματος σύγκλισης".

Ετσι, παρά την επίμονη πίεση που άσκησαν ο Δ. Αβραμόπουλος και κυβερνητικά στελέχη για αναστολή της κινητοποίησης, οι δήμαρχοι αποφάσισαν: Το κλείσιμο των δήμων, συγκέντρωση αύριο Παρασκευή και πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών, συγκεντρώσεις στους δήμους για ενημέρωση των εργαζομένων και των δημοτών, νέα γενική συνέλευση τη Δευτέρα, όπου θα συζητηθεί πρόταση για παράταση του κλεισίματος.

Η γενική συνέλευση αποφάσισε, ακόμα, το προσωπικό των ΟΤΑ να εργαστεί κανονικά για τη διεκπεραίωση της συνήθους εργασίας, αλλά χωρίς να εξυπηρετεί τους πολίτες. Τα εξωτερικά συνεργεία να μην εργαστούν, εκτός από το αναγκαίο προσωπικό αποκομιδής των απορριμμάτων μόνο από τα σχολεία και τα νοσοκομεία. Επίσης, το κλείσιμο των δήμων θα συμπληρωθεί με κλείσιμο της χωματερής των Ανω Λιοσίων, μετά από αίτημα που διατύπωσε η ΤΕΔΚΝΑ και έγινε δεκτό από τη διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ.

Μπροστά στο δεδομένο πλέον της απόφασης, ο Δ. Αβραμόπουλος αναγκάστηκε να δηλώσει ότι θα κλείσουν και ορισμένες διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, ενώ ταυτόχρονα, συνεχίζοντας να δίνει εξετάσεις στην κυβέρνηση, δήλωσε πως η υπηρεσία καθαριότητας θα λειτουργήσει κανονικά.

Αιτήματα

Η ΤΕΔΚΝΑ απαιτεί άμεσα: Την καταβολή των δύο εκλογικών επιδομάτων των 15 χιλιάδων και της ειδικής αποζημίωσης των 18 χιλιάδων. Την απόδοση του 5%, από το 20% που δικαιούται η ΤΑ από τα έσοδα της φορολόγησης των τόκων καταθέσεων, από το '97 και όχι απόδοση από το '99 που προωθεί η κυβέρνηση. Τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού των ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τόσο των παλαιών δανείων, όσο και των νέων που θα χορηγηθούν. Την εγκατάλειψη κάθε σκέψης για περικοπή κατά 25% των θεσμοθετημένων πόρων της ΤΑ, που επιδιώκει η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, σύμφωνα και με την απόφαση του συνεδρίου της, η ΤΕΔΚΝΑ δηλώνει ότι δεν παραιτείται από τη διεκδίκηση των παρακρατημένων 720 δισ. των προηγούμενων χρόνων.

Θα βάλει τοπικούς φόρους

Τη δική του παράσταση επιχείρησε, κατά πώς συνηθίζει, ο δήμαρχος Αθηναίων. Αντί να πάει στη συνέλευση των δημάρχων και να τους ενημερώσει απευθείας, έδωσε μόνος του συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει, δήθεν, ορισμένα προγράμματα του δήμου. Στη διάρκεια, όμως, αυτής της συνέντευξης, ανακοίνωσε πως ο Δήμος Αθηναίων θα εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος 1828/89 για τη δυνητική φορολογία. Προανάγγειλε, δηλαδή, την επιβολή πρόσθετης τοπικής φορολογίας. Την ίδια ώρα, βέβαια, ισχυρίστηκε ότι δε θα γίνει αύξηση των δημοτικών τελών πάνω από τα όρια του πληθωρισμού.

Μετά τη συνέλευση της ΤΕΔΚΝΑ, ο δήμαρχος Αθηναίων επανεμφανίστηκε στα κανάλια για να ανακοινώσει την απεργοσπαστική απόφασή του, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι και ο Δήμος Αθηναίων απεργεί!

ΝΕ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αντισταθείτε

Τη φορομπηχτική πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου, σε ένα λαϊκό θεσμό όπως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, καταγγέλλει με ανακοίνωση η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ και καλεί όλους τους πολίτες να νομού να λάβουν μέρος στη σημερινή συγκέντρωση. Αναφερόμενη στην πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου σημειώνει: "Με τη στάση τους αυτή απαλλάσσουν ουσιαστικά την κυβέρνηση από την υποχρέωσή της να διαθέτει τους αναγκαίους πόρους για την ΤΑ, μετατρέποντάς τη στο μακρύ φορομπηχτικό χέρι της κυβέρνησης, που θα μπαίνει στις τσέπες των εργαζομένων, εφαρμόζοντας την πολιτική των Βρυξελλών και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για ανταποδοτικότητα των κοινωνικών παροχών, τοπική φορολογία κ. ά.".

"Η νέα προκλητική ενέργεια, συνεχίζει, της άγριας φορολόγησης των πολιτών, που γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί, έρχεται σαν συμπλήρωμα της όξυνσης της ανεργίας στο νομό, της αποβιομηχάνισης, της συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης και της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, χρόνια τώρα, από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τη συναίνεση των κομμάτων του μααστριχτικού τόξου".

Η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, αγρότες, μικρομεσαίους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, που πλήττονται απ' αυτή την πολιτική, που καλούνται να σηκώνουν συνέχεια τα φορολογικά βάρη, να αντιδράσουν με κάθε τρόπο για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα.

Ανάγκη κοινού μετώπου

Την ανάγκη να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο αιρετών και εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, τόνισε, στη διάρκεια σύντομης παρέμβασής του στη συνέλευση των δημάρχων, ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ Γ. Στρατηγός.

Ο ίδιος, αφού υπογράμμισε ότι τα οικονομικά προβλήματα των ΟΤΑ έχουν άμεσο αντίκτυπο στους εργαζόμενους και την κοινωνία, υπενθύμισε ότι οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε συμφωνίες με το υπουργείο και την ΚΕΔΚΕ για την καταβολή των επιδομάτων, επειδή πλήττονται από την πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας. Οτι είναι αδιανόητο η ΤΑ, από τη μία, να ζητά επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της και, από την άλλη, να "χαρίζει" δισ. στην κυβέρνηση.

Διαβεβαίωσε ότι η ΠΟΕ - ΟΤΑ θα αξιοποιήσει την κινητοποίηση των αιρετών για να ενημερώσει τους εργαζομένους, σχετικά με τα προβλήματα της ΤΑ και ζήτησε από τους δημάρχους να θέσουν επί τάπητος και το ζήτημα της εκχώρησης δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες, το οποίο "έχει τραγικές επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις και τους δημότες".

Κινητοποιήσεις σαν αυτή των εμποροϋπαλλήλων για ανθρώπινο ωράριο εργασίας ενοχλούν το δήμαρχο Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλο

Από την τελευταία κινητοποίηση των συμβασιούχων του Δήμου Αθηναίων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ