ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνιστικό μέτωπο της αγροτιάς

Από τον Εβρο μέχρι την Πελοπόννησο ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις στις 28 του Νοέμβρη και προχωρούν σε περιφερειακά συλλαλητήρια

Αγωνιστικά προχωρούν οι αγρότες από τον Εβρο μέχρι την Πελοπόννησο, που προετοιμάζονται "πυρετωδώς" για την επιτυχία των συλλαλητηρίων στις 28 του Νοέμβρη. Παράλληλα συνεχίζονται οι πλατιές συσκέψεις των αγροτικών οργανώσεων με άλλους μαζικούς φορείς.

Στη Θεσσαλία, οι αγρότες περιμένουν με ανυπομονησία τη μέρα της μεγάλης πανθεσσαλικής κινητοποίησης, για να πάρουν τα τρακτέρ τους και καταλαμβάνοντας την Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Λάρισας, να διαδηλώσουν την οργή και αγανάκτησή τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης. Μέχρι τότε, όμως, δε μένουν άπραγοι, αλλά προετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη, προχωρώντας σε προειδοποιητικά επαρχιακά και περιφερειακά συλλαλητήρια και ενημερωτικές συσκέψεις. Ενόψει της μεγάλης κινητοποίησης, πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη αγροτικών φορέων στο Δημαρχείο Ελασσόνας,ενώ σήμερα και αύριο αγρότες της Λάρισας αναμένεται να καταλάβουν συμβολικά περιφερειακούς δρόμους της περιοχής. Την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Νοέμβρη, αγρότες της περιοχής Σοφάδων της Καρδίτσας, θα αποκλείσουν με τα τρακτέρ τους την είσοδο της πόλης, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και στα Τρίκαλα.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων, "Η Ανοιξη",καλεί την αγροτιά του νομού να συμμετάσχει μαζικά και δυναμικά στην κινητοποίηση της 28ης του Νοέμβρη και επισημαίνει: "Βρισκόμαστε μπροστά στην πλήρη εξέλιξη ενός βίαιου ξεκληρίσματος της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Το σχέδιο καταστροφής των φτωχών και μεσαίων αγροτικών νοικοκυριών που εκπορεύεται από την ΕΕ και εφαρμόζει η κυβέρνηση, μπήκε σε εφαρμογή".

Αγωνιστικός συντονισμός

Μαζί με την αγροτιά της Θεσσαλίας, στον αγώνα μπαίνουν - ενόψει και της κατάθεσης του προϋπολογισμού - και οι άλλες λαϊκές τάξεις και στρώματα της περιοχής, δημιουργώντας ένα κοινό μέτωπο αντίστασης και πάλης, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Για τον καλύτερο συντονισμό της πάλης, πραγματοποιούνται, ανά νομό, πλατιές συσκέψεις εκπροσώπων μαζικών φορέων.

Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ πανθεσσαλική σύσκεψη μαζικών φορέων της Θεσσαλίας, στα γραφεία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών στη Λάρισα, με σκοπό να αποφασιστούν και ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την καλύτερη οργάνωση και συντονισμό της πάλης. Στο τέλος της περασμένης βδομάδας, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων στη Λάρισα, όπου υπογραμμίστηκε η ανάγκη κοινού αγώνα μέχρι τη λύση των κοινών προβλημάτων.

Στα Τρίκαλα

Ανάλογες συσκέψεις πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα στη Μαγνησία, την Καρδίτσα και στα Τρίκαλα. Στην προχθεσινή σύσκεψη των Τρικάλων συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, της Ενωσης Συνεταιρισμών, της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ και ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης. Στη σύσκεψη, αποφασίστηκε η διοργάνωση κοινού συλλαλητηρίου την πρώτη μέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή. Στην ίδια κατεύθυνση αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμός για κοινή αγωνιστική δράση στις 28 Νοέμβρη και να συνεχιστεί ο αγώνας μέχρι την επίλυση των προβλημάτων.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη απευθύνεται κάλεσμα σε όλο τον τρικαλινό λαό για μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις και αναφέρεται: "Η πολιτική των "προγραμμάτων σύγκλισης" καταστρέφει την παραγωγική βάση της χώρας. Η εφαρμογή της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ ξεκληρίζει χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά. Η ανεργία καλπάζει στα ύψη, το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων διαρκώς χειροτερεύει, το ωράριο καταστρατηγείται. Οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να βάλουν λουκέτο εξαιτίας της δραματικής πτώσης του τζίρου, του αθέμιτου ανταγωνισμού με τα πολυκαταστήματα, των πολλών αντιλαϊκών μέτρων που λαμβάνονται σε βάρος τους...".

Στη Βοιωτία

Στους δρόμους του αγώνα κατεβαίνουν και οι αγρότες της Βοιωτίας. Σε ευρεία αγροτική σύσκεψη που έγινε χτες το πρωί στη Λιβαδειά, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Βοιωτίας, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί αγροτικό συλλαλητήριο στις 28 του Νοέμβρη.Συγκεκριμένα αποφασίστηκε οι αγρότες να συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί με τρακτέρ και άλλα γεωργικά μηχανήματα, έξω από τη Λιβαδειά και να αποκλείσουν τη διασταύρωση του Αη Γιάννη. Επίσης, σε προηγούμενη σύσκεψη που έγινε στη Θήβα αποφασίστηκε την ίδια μέρα και ώρα να γίνει αγροτικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Θήβας. Παράλληλα, προγραμματίζονται πλατιές συσκέψεις των μαζικών φορέων του νομού, για τον συντονισμό του αγώνα.

Σε Μακεδονία - Θράκη

Μαχητικά προχωρούν και οι αγρότες σε Μακεδονία - Θράκη. Χτες στο Κιλκίς μετά από ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιλκίς και του Συλλόγου Κτηνοτρόφων, συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα και αποφασίστηκε οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού να προχωρήσουν σε μαζική διαμαρτυρία στις 28 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί, μπροστά στη Νομαρχία, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.Ανάλογο κλίμα επικρατεί και στη Βέροια,όπου μετά από συγκέντρωση στη Νικομήδεια, την περασμένη Κυριακή, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΟΑΣ Βεροίας και αγροτικών συλλόγων του νομού, αποφασίστηκε για την ίδια χρονική περίοδο να προχωρήσουν οι αγρότες σε μαζική κινητοποίηση.

Αγωνιστικές διαθέσεις επικρατούν και στη Θράκη και από την ερχόμενη Τρίτη ξεκινούν αγροτικές κινητοποιήσεις στη Ροδόπη. Με απόφαση που πήρε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών Ροδόπης, στις 26 Νοέμβρη και ώρα 10.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί παναγροτικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Στο Νομό Εβρου,επίσης, οι αγροτικοί σύλλογοι ήδη έχουν προχωρήσει σε συντονισμό του αγώνα τους και έχουν προγραμματίσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τις 28 του μήνα σε Διδυμότειχο και Φέρρες και κλιμάκωση της κινητοποίησης τις επόμενες ημέρες με μεγάλο συλλαλητήριο μέσα στην πόλη της Αλεξανδρούπολης.

ΑΠΕΡΓΙΑ 28ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΗ
Αγωνιστικός συναγερμός σ' όλη τη χώρα

Με ένταση των προσπαθειών τους για την καθολική επιτυχία της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 28 Νοέμβρη,την προβολή των ουσιαστικών αιτημάτων των εργαζομένων και τη μετατροπή της σε αφετηρία ενός αποφασιστικού αγώνα που θα αναχαιτίσει τις ομόφωνες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για ένταση της πιο σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, της φοροεπιδρομής, της ακρίβειας και της άγριας περικοπής των κοινωνικών δαπανών, απαντούν τα συνδικάτα στην "καταιγίδα" αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων που ανακοινώθηκαν προχτές.

Πλήρης ετοιμότητα στη Θεσσαλονίκη

"Μέτωπο πάλης τώρα ενάντια σε βιομηχάνους - ΕΕ - κυβέρνηση", είναι το κεντρικό σύνθημα των πρωτοβάθμιων σωματείων της Θεσσαλονίκης που βρίσκονται σε πλήρη αγωνιστική ετοιμότητα ενόψει της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 28 Νοεμβρίου. Τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματίσει σειρά ενημερωτικών παρεμβάσεων σε όλους τους χώρους δουλιάς και σε κεντρικά σημεία μέσα στην πόλη, προβάλλοντας το αγωνιστικό πλαίσιο της Επιτροπής Πρωτοβάθμιων Σωματείων Θεσσαλονίκης.

Σε σύσκεψη της Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ στο Συνδικάτο Οικοδόμων, αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί τη μέρα της απεργίας προσυγκέντρωση στις 9.30 το πρωί στην πλατεία Δικαστηρίων που θα καταλήξει με πορεία στην απεργιακή συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης που θα γίνει στις 10 το πρωί έξω από το ΕΚΘ.

Σε επίπεδο ΕΚΘ, έχουν επίσης προγραμματισθεί συσκέψεις και παρεμβάσεις σε χώρους δουλιάς που ξεκινούν από σήμερα στις 4 το απόγευμα στα γραφεία του Συλλόγου Εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας, όπου θα συναντηθούν τα σωματεία της Κοινής Ωφέλειας.Τη Δευτέρα στις 9.30 π.μ. στην ΕΛΒΟ θα γίνει σύσκεψη των σωματείων της βιομηχανικής ζώνης και στις 7 το απόγευμα στο ΕΚΘ θα συναντηθούν τα κλαδικά σωματεία.Την Τρίτη και την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί από κλιμάκια του ΕΚΘ μαζική ενημερωτική εξόρμηση σε όλα τα εργοστάσια και τους χώρους δουλιάς.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι της πόλης σε πρώτη φάση στηρίζουν την κινητοποίηση και εξετάζουν το ενδεχόμενο συμμετοχής στην απεργία και στη συγκέντρωση με κεντρικά αιτήματα την επαγγελματική στέγη και τα αντικειμενικά κριτήρια.

Περιφερειακή στην Πάτρα

Η πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ στις 28 Νοέμβρη πρέπει να έχει ουσιαστικές διεκδικήσεις και να αποτελέσει την απαρχή αντεπίθεσης της εργατικής τάξης. Αυτό τονίστηκε από συνδικαλιστές της Αχαϊας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας στη διάρκεια της περιφερειακής σύσκεψης της ΓΣΕΕ στη Δυτική Ελλάδα που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Στη σύσκεψη συμμετείχε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος.

Οι συνδικαλιστές άσκησαν έντονη κριτική στις αποσπασματικές διεκδικήσεις που θέτει η ΓΣΕΕ, ενώ υπήρξε μεγάλη αντίδραση για την αποδοχή ουσιαστικά εκ μέρους της Συνομοσπονδίας του ψευδεπίγραφου νόμου για την... ανεργία, με τον οποίο - όπως τονίστηκε - το επίδομα ανεργίας "δίνεται πεσκέσι στους βιομηχάνους". Οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ πρότειναν να οργανωθεί και να προπαγανδιστεί σωστά η κινητοποίηση, να υπάρξει συντονισμός με τους αγρότες, τους μικρομεσαίους και τα άλλα στρώματα που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, καθώς και κλιμάκωση των αγώνων ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού.

Εύβοια: Η πρωτοβουλία σε σωματεία

Για την Εύβοια των 22.000 ανέργων, της αποβιομηχάνισης και της παραγωγικής συρρίκνωσης, των νέων "προβληματικών", η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου αποφάσισε να συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική - πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ έτσι από... έθιμο, αλλά από κει και πέρα... τίποτα. Ούτε συγκεντρώσεις, ούτε συλλαλητήρια, ούτε κινητοποιήσεις.

Μετά από αυτό, την ευθύνη της πραγματοποίησης συγκέντρωσης στις 28 Νοέμβρη θα αναλάβουν πρωτοβάθμια σωματεία και συνδικαλιστές από διάφορους εργασιακούς χώρους.

Η Ομοσπονδία τουριστικών επαγγελμάτων

Πρόγραμμα δράσης για την προπαγάνδιση της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ στις 28 Νοέμβρη, καθώς και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αποφάσισε ομόφωνα χτες, σε συνεδρίασή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού.

Ετσι, το πρώτο 15ήμερο του Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις πανελλαδικά, το δεύτερο 15ήμερο του Γενάρη 24ωρη απεργία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και συγκεντρώσεις κατά τόπους, ενώ το Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη των Σωματείων του κλάδου.

Ωστόσο, το θετικό πρόγραμμα δράσης δε συνοδεύεται από το ανάλογο διεκδικητικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση των συλλογικών συμβάσεων. Η ΔΑΣ διαχώρισε στο θέμα αυτό τη θέση της και οι εκπρόσωποί της τόνισαν ότι θα συμμετάσχουν στους αγώνες, προσδίδοντάς τους ουσιαστικό περιεχόμενο.

- Η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών καλεί τους λογιστές να πάρουν μέρος μαζικά στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 28 του μήνα, στην απεργιακή συγκέντρωση και σε προσυγκέντρωση στις 9.30 το πρωί στην πλατεία Ομονοίας. Για την καλύτερη προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης, ηΕνωση Λογιστών διοργανώνει στις 27 Νοέμβρη σύσκεψη στα γραφεία της, στις 8 το απόγευμα.

- Την απόφαση των εργαζομένων των επιχειρήσεων ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ να συμμετέχουν στην απεργία της ΓΣΕΕ, δηλώνει με ανακοίνωσή του το Σωματείο τους. "Συντονισμένοι με όλους τους εργαζόμενους της Ελλάδας - αναφέρεται στην ανακοίνωση - απεργούμε και διαμαρτυρόμαστε για τους μισθούς πείνας και για τα ωράρια που εξυπηρετούν μόνο τους εργοδότες μας και μας στερούν τη δυνατότητα της προσωπικής ζωής".

- Καταδικάζουν την πολιτική της σκληρής λιτότητας που εξάγγειλε προχτές η κυβέρνηση και καλούν στην πανεργατική απεργία επίσης: η Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζομένων στα τρόφιμα το Εργατικό Κέντρο Δωδεκανήσου,καθώς και ο σύλλογος συνταξιούχων ΗΣΑΠ.

"Απόλυτα ικανοποιημένος" ο υπουργός Εργασίας!

Εκτός πραγματικότητας, αλλά εντός "γραμμής" οι δηλώσεις του Μ. Παπαϊωάννου, ο οποίος έφτασε να ισχυριστεί ότι η πολιτική της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας που εξάγγειλε η κυβέρνηση "προστατεύει" το εργατικό εισόδημα!

"Απόλυτα ικανοποιημένος από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης" (!), δήλωσε χτες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Παπαϊωάννου,σημειώνοντας ότι ο "προϋπολογισμός έχει ιδεολογικές, πολιτικές και κοινωνικές αναφορές" στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και σε ό,τι είχε υποσχεθεί προεκλογικά...

Ισχυρίστηκε, επίσης ότι υπάρχουν μόνο δυο νέοι φόροι - για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία και τα έντοκα ομόλογα του δημοσίου - οι οποίοι "δεν αγγίζουν τη μεγάλη κατηγορία των εργαζόμενων". Σχετικά με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών είπε ότι έτσι γίνεται "δικαιότερο το σύστημα" και συμπλήρωσε ότι "ο περιορισμός των δαπανών του δημοσίου είναι κάτι που το έχει ανάγκη η χώρα".

Σχετικά με τον ΟΓΑ είπε ότι για το νέο ταμείο, "όσον αφορά το μεγάλο κομμάτι των εισφορών, τα 2/3, για εφέτος τουλάχιστον, τα αναλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός", αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο την επόμενη χρονιά να επωμιστούν μεγαλύτερα βάρη οι αγρότες. Για τις αυξήσεις των συντάξεων των αγροτών σημείωσε ότι "οι αγρότες θα πάρουν αναδρομικά από το Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του 1995 την αύξηση των 4.000 δραχμών, όπως είχαμε υποσχεθεί, 44 δισ. έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό", εννοώντας προφανώς ότι - όπως έχει ήδη ανακοινωθεί - οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ θα πάρουν από 1.1.97 τις 4.000 δραχμές αύξηση, η οποία υποτίθεται πως προκύπτει από την κάλυψη των απωλειών από τον πληθωρισμό, από τον Οκτώβρη του 1995...

Ο Μ. Παπαϊωάννου έφτασε στο σημείο να πει ότι ο προϋπολογισμός "αναφέρεται από τη μια μεριά σε προστασία του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων και από την άλλη σε βελτίωση των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων"!

Σε ερώτηση για τη λανθασμένη πρόβλεψη που είχε κάνει η κυβέρνηση για τον πληθωρισμό του 1996, ο υπουργός, αφού δικαιολόγησε την κυβέρνηση, έκανε λόγο για "σκληρή, αλλά δίκαιη πολιτική"!

Οι κομμουνιστές με όλες τις δυνάμεις στην απεργία της 28ης Νοέμβρη

Η Γραμματεία της ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ να μετατρέψουν την 24ωρη απεργία σε αφετηρία νέων μαζικών αγώνων ενάντια στα νέα προγράμματα λιτότητας

Η Γραμματεία της ΚΕ του ΚΚΕ ασχολήθηκε κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση με την προετοιμασία των Κομματικών και Κνίτικων Οργανώσεων για τη συμμετοχή και συμβολή τους στην επιτυχία της 24ωρης απεργίας στις 28 του Νοέμβρη και τις άλλες λαϊκές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί.

Η άμεση, αποφασιστική και κατηγορηματική απόρριψη του κυβερνητικού προγράμματος που εξάγγειλε η κυβέρνηση του κ. Σημίτη, πρέπει να είναι το μήνυμα των κινητοποιήσεων αυτών. Οι Κομματικές Οργανώσεις, οι οπαδοί και φίλοι του ΚΚΕ καλούνται να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις, όχι μόνο για την επιτυχία των αγώνων που προετοιμάζονται, αλλά και να πρωτοστατήσουν για να πάρει η κυβέρνηση την απάντηση που αξίζει, με την πρόκλησή της αυτή απέναντι στους εργαζόμενους.

Δεν πρέπει να μείνει τόπος δουλιάς, χωριό, συνοικία, που να μην φτάσει το μήνυμα του αγώνα, της συσπείρωσης, της αλληλεγγύης. Καμιά ανοχή και καμιά πίστωση χρόνου στα κυβερνητικά μέτρα που οδηγούν σε μεγαλύτερη ακόμα εξουθένωση του εργαζόμενου λαού, σε κυνική και απροκάλυπτη στήριξη της οικονομικής ολιγαρχίας, και σε δραματική επιδείνωση της θέσης της χώρας.

Οι μόνοι που δε θίγονται από τα μέτρα της κυβέρνησης είναι οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεργολάβοι, οι μεγαλέμποροι και μεγαλοεισαγωγείς.

Αλλά αυτοί δεν αποτελούν την Ελλάδα. Η κυβέρνηση, όσο κι αν προσπαθεί με διάφορα τεχνάσματα να συγκαλύψει αυτή την πραγματικότητα, αποκαλύπτεται ως ο πιο μεγάλος κίνδυνος για το μέλλον του τόπου και τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού.

Αποκαλύπτεται ως ο πιο αδίστακτος υπηρέτης των συμφερόντων μιας μικρής μειονότητας πλουτοκρατών.

Η πλειοψηφία του λαού, όλοι αυτοί που παράγουν τον πλούτο θα πληρώσουν και πάλι πολύ ακριβά, αν δεν αντισταθούν, τα νέα προγράμματα λιτότητας.

Η Γραμματεία καλεί τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, τους οπαδούς και φίλους του ΚΚΕ να εξαντλήσουν κάθε μέσο και δυνατότητα που διαθέτουν για να γίνει η 28η του Νοέμβρη μέρα αγώνα όλου του λαού και της νεολαίας και αφετηρία νέων, πιο μαζικών και ενωτικών αγώνων.

ΟΒΣΑ
Σε άμεση κινητοποίηση καλούνται οι ΕΒΕ

Η οικονομική πολιτική που ανακοίνωσε η κυβέρνηση έχει τη σφραγίδα της οικονομικής ολιγαρχίας και των πολυεθνικών, που απαιτούν εδώ και τώρα θυσία της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας στο βωμό των συμφερόντων τους, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και επίσης επισημαίνει ότι: "Με στόχο την ΟΝΕ και την παράδοση της οικονομίας στις δυνάμεις του κεφαλαίου και του Μάαστριχτ, επιβάλλονται νέοι φόροι, γίνονται νέες περικοπές στα κοινωνικά κονδύλια και οδηγούνται οι λαϊκές τάξεις σε πλήρη εξαθλίωση. Οι ΕΒΕ καλούνται να σηκώσουν μεγάλο βάρος από τις νέες φορολογίες μέσα από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με επίπτωση στα αντικειμενικά κριτήρια και της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας.

Ειδικότερα για το νέο προϋπολογισμό, τονίζεται ότι είναι "ανάλγητα αντικοινωνικός, αντιοικονομικός. Οι ΕΒΕ θα τον αντιμετωπίσουν ως ευθεία επίθεση εναντίον τους και θα κινητοποιηθούν άμεσα για τον τον ανατρέψουν".

Η ΔΗΚΕΒΕ

Η ΔΗΚΕΒΕ καταγγέλλει το νέο προϋπολογισμό γιατί - όπως τονίζει - ληστεύει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, ενώ πλουτίζει ακόμα πιο πολύ τα μονοπώλια. Αυτός ο προϋπολογισμός, σημειώνει, φέρνει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τους μικροβιοτέχνες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. "Δηλώνουμε ότι η ΔΗΚΕΒΕ Αθήνας θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για το δυνάμωμα του συνδικαλιστικού κινήματος, για τη δημιουργία του αντιμονοπωλιακού μετώπου με τους εργάτες και τους συνταξιούχους, με τελικό στόχο να ανατραπεί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική".

Αντίθετη στο νέο μισθολόγιο η ΠΟΕΔΗΝ

Τετράωρη στάση εργασίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και 24ωρη απεργία σε Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα

Με προσωπικό ασφαλείας για την αντιμετώπιση μόνο των εκτάκτων και επειγόντων περιστατικών θα λειτουργήσουν σήμερα από τις 11 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ. τα δημόσια νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και τα ιδρύματα πρόνοιας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα, οι εργαζόμενοι στην υγεία θα κάνουν 24ωρη απεργία.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) κήρυξε απεργιακές κινητοποιήσεις, εκφράζοντας την αντίθεσή της στο προτεινόμενο από την κυβέρνηση νέο μισθολόγιο για τους δημόσιους υπάλληλους. Στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 12 μ. στο θέατρο "Βρετάνια" και θα κάνουν πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών, ενώ στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση θα γίνει την ίδια ώρα στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

- Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας, που ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Βρεφών "Η ΜΗΤΕΡΑ", με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων. Συνεχίζουν τις στάσεις εργασίας που ξεκίνησαν τη Δευτέρα και οι τραπεζοκόμες στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.

Απεργίες αποφασίζουν οι καθηγητές

Εντείνονται οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, κόντρα στο νέο μισθολόγιο που προωθεί η κυβέρνηση. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ κατέληξε σε συγκεκριμένο απεργιακό πρόγραμμα - εισήγηση προς τις τοπικές ΕΛΜΕ, το οποίο προβλέπει 48ωρη απεργία 9 και 10 Δεκέμβρη, τριήμερη απεργία 16 - 18 Δεκέμβρη και απεργία διαρκείας αμέσως μετά τις γιορτές. Προτείνει επίσης απεργία διαρκείας, τη στιγμή που η κυβέρνηση θα καταθέσει το νέο μισθολόγιο.

Η πρόταση αυτή θα συζητηθεί στις γενικές συνελεύσεις των καθηγητών, που αρχίζουν από σήμερα και η τελική απόφαση θα ληφθεί στη συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ που θα γίνει το Σάββατο, 30 Νοέμβρη.

Οι καθηγητές διεκδικούν διπλασιασμό των αποδοχών τους, αυξήσεις ώστε να φτάσουν οι μηνιαίες καθαρές αποδοχές του νεοδιόριστου καθηγητή το 1997 στις 250.000 δραχμές, με κλιμάκωση για τους υπόλοιπους καθηγητές ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας και στόχο τη διαμόρφωση της σχέσης εισαγωγικών - καταληκτικών αποδοχών στο 1 προς 2,5. Διεκδικούν επίσης την άμεση θεσμοθέτηση του δικαιώματος των ελεύθερων συλλογικών συμβάσεων και της σύναψης κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, αύξηση των εκπαιδευτικών δαπανών και διορισμούς εκπαιδευτικών με βάση το σύστημα της επετηρίδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ