Πέμπτη 21 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ 28ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΗ
Αγωνιστικός συναγερμός σ' όλη τη χώρα

Με ένταση των προσπαθειών τους για την καθολική επιτυχία της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 28 Νοέμβρη,την προβολή των ουσιαστικών αιτημάτων των εργαζομένων και τη μετατροπή της σε αφετηρία ενός αποφασιστικού αγώνα που θα αναχαιτίσει τις ομόφωνες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για ένταση της πιο σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, της φοροεπιδρομής, της ακρίβειας και της άγριας περικοπής των κοινωνικών δαπανών, απαντούν τα συνδικάτα στην "καταιγίδα" αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων που ανακοινώθηκαν προχτές.

Πλήρης ετοιμότητα στη Θεσσαλονίκη

"Μέτωπο πάλης τώρα ενάντια σε βιομηχάνους - ΕΕ - κυβέρνηση", είναι το κεντρικό σύνθημα των πρωτοβάθμιων σωματείων της Θεσσαλονίκης που βρίσκονται σε πλήρη αγωνιστική ετοιμότητα ενόψει της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 28 Νοεμβρίου. Τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματίσει σειρά ενημερωτικών παρεμβάσεων σε όλους τους χώρους δουλιάς και σε κεντρικά σημεία μέσα στην πόλη, προβάλλοντας το αγωνιστικό πλαίσιο της Επιτροπής Πρωτοβάθμιων Σωματείων Θεσσαλονίκης.

Σε σύσκεψη της Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ στο Συνδικάτο Οικοδόμων, αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί τη μέρα της απεργίας προσυγκέντρωση στις 9.30 το πρωί στην πλατεία Δικαστηρίων που θα καταλήξει με πορεία στην απεργιακή συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης που θα γίνει στις 10 το πρωί έξω από το ΕΚΘ.

Σε επίπεδο ΕΚΘ, έχουν επίσης προγραμματισθεί συσκέψεις και παρεμβάσεις σε χώρους δουλιάς που ξεκινούν από σήμερα στις 4 το απόγευμα στα γραφεία του Συλλόγου Εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας, όπου θα συναντηθούν τα σωματεία της Κοινής Ωφέλειας.Τη Δευτέρα στις 9.30 π.μ. στην ΕΛΒΟ θα γίνει σύσκεψη των σωματείων της βιομηχανικής ζώνης και στις 7 το απόγευμα στο ΕΚΘ θα συναντηθούν τα κλαδικά σωματεία.Την Τρίτη και την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί από κλιμάκια του ΕΚΘ μαζική ενημερωτική εξόρμηση σε όλα τα εργοστάσια και τους χώρους δουλιάς.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι της πόλης σε πρώτη φάση στηρίζουν την κινητοποίηση και εξετάζουν το ενδεχόμενο συμμετοχής στην απεργία και στη συγκέντρωση με κεντρικά αιτήματα την επαγγελματική στέγη και τα αντικειμενικά κριτήρια.

Περιφερειακή στην Πάτρα

Η πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ στις 28 Νοέμβρη πρέπει να έχει ουσιαστικές διεκδικήσεις και να αποτελέσει την απαρχή αντεπίθεσης της εργατικής τάξης. Αυτό τονίστηκε από συνδικαλιστές της Αχαϊας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας στη διάρκεια της περιφερειακής σύσκεψης της ΓΣΕΕ στη Δυτική Ελλάδα που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Στη σύσκεψη συμμετείχε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος.

Οι συνδικαλιστές άσκησαν έντονη κριτική στις αποσπασματικές διεκδικήσεις που θέτει η ΓΣΕΕ, ενώ υπήρξε μεγάλη αντίδραση για την αποδοχή ουσιαστικά εκ μέρους της Συνομοσπονδίας του ψευδεπίγραφου νόμου για την... ανεργία, με τον οποίο - όπως τονίστηκε - το επίδομα ανεργίας "δίνεται πεσκέσι στους βιομηχάνους". Οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ πρότειναν να οργανωθεί και να προπαγανδιστεί σωστά η κινητοποίηση, να υπάρξει συντονισμός με τους αγρότες, τους μικρομεσαίους και τα άλλα στρώματα που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, καθώς και κλιμάκωση των αγώνων ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού.

Εύβοια: Η πρωτοβουλία σε σωματεία

Για την Εύβοια των 22.000 ανέργων, της αποβιομηχάνισης και της παραγωγικής συρρίκνωσης, των νέων "προβληματικών", η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου αποφάσισε να συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική - πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ έτσι από... έθιμο, αλλά από κει και πέρα... τίποτα. Ούτε συγκεντρώσεις, ούτε συλλαλητήρια, ούτε κινητοποιήσεις.

Μετά από αυτό, την ευθύνη της πραγματοποίησης συγκέντρωσης στις 28 Νοέμβρη θα αναλάβουν πρωτοβάθμια σωματεία και συνδικαλιστές από διάφορους εργασιακούς χώρους.

Η Ομοσπονδία τουριστικών επαγγελμάτων

Πρόγραμμα δράσης για την προπαγάνδιση της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ στις 28 Νοέμβρη, καθώς και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αποφάσισε ομόφωνα χτες, σε συνεδρίασή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού.

Ετσι, το πρώτο 15ήμερο του Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις πανελλαδικά, το δεύτερο 15ήμερο του Γενάρη 24ωρη απεργία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και συγκεντρώσεις κατά τόπους, ενώ το Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη των Σωματείων του κλάδου.

Ωστόσο, το θετικό πρόγραμμα δράσης δε συνοδεύεται από το ανάλογο διεκδικητικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση των συλλογικών συμβάσεων. Η ΔΑΣ διαχώρισε στο θέμα αυτό τη θέση της και οι εκπρόσωποί της τόνισαν ότι θα συμμετάσχουν στους αγώνες, προσδίδοντάς τους ουσιαστικό περιεχόμενο.

- Η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών καλεί τους λογιστές να πάρουν μέρος μαζικά στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 28 του μήνα, στην απεργιακή συγκέντρωση και σε προσυγκέντρωση στις 9.30 το πρωί στην πλατεία Ομονοίας. Για την καλύτερη προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης, ηΕνωση Λογιστών διοργανώνει στις 27 Νοέμβρη σύσκεψη στα γραφεία της, στις 8 το απόγευμα.

- Την απόφαση των εργαζομένων των επιχειρήσεων ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ να συμμετέχουν στην απεργία της ΓΣΕΕ, δηλώνει με ανακοίνωσή του το Σωματείο τους. "Συντονισμένοι με όλους τους εργαζόμενους της Ελλάδας - αναφέρεται στην ανακοίνωση - απεργούμε και διαμαρτυρόμαστε για τους μισθούς πείνας και για τα ωράρια που εξυπηρετούν μόνο τους εργοδότες μας και μας στερούν τη δυνατότητα της προσωπικής ζωής".

- Καταδικάζουν την πολιτική της σκληρής λιτότητας που εξάγγειλε προχτές η κυβέρνηση και καλούν στην πανεργατική απεργία επίσης: η Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζομένων στα τρόφιμα το Εργατικό Κέντρο Δωδεκανήσου,καθώς και ο σύλλογος συνταξιούχων ΗΣΑΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ