Πέμπτη 21 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνιστικό μέτωπο της αγροτιάς

Από τον Εβρο μέχρι την Πελοπόννησο ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις στις 28 του Νοέμβρη και προχωρούν σε περιφερειακά συλλαλητήρια

Αγωνιστικά προχωρούν οι αγρότες από τον Εβρο μέχρι την Πελοπόννησο, που προετοιμάζονται "πυρετωδώς" για την επιτυχία των συλλαλητηρίων στις 28 του Νοέμβρη. Παράλληλα συνεχίζονται οι πλατιές συσκέψεις των αγροτικών οργανώσεων με άλλους μαζικούς φορείς.

Στη Θεσσαλία, οι αγρότες περιμένουν με ανυπομονησία τη μέρα της μεγάλης πανθεσσαλικής κινητοποίησης, για να πάρουν τα τρακτέρ τους και καταλαμβάνοντας την Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Λάρισας, να διαδηλώσουν την οργή και αγανάκτησή τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης. Μέχρι τότε, όμως, δε μένουν άπραγοι, αλλά προετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη, προχωρώντας σε προειδοποιητικά επαρχιακά και περιφερειακά συλλαλητήρια και ενημερωτικές συσκέψεις. Ενόψει της μεγάλης κινητοποίησης, πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη αγροτικών φορέων στο Δημαρχείο Ελασσόνας,ενώ σήμερα και αύριο αγρότες της Λάρισας αναμένεται να καταλάβουν συμβολικά περιφερειακούς δρόμους της περιοχής. Την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Νοέμβρη, αγρότες της περιοχής Σοφάδων της Καρδίτσας, θα αποκλείσουν με τα τρακτέρ τους την είσοδο της πόλης, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και στα Τρίκαλα.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων, "Η Ανοιξη",καλεί την αγροτιά του νομού να συμμετάσχει μαζικά και δυναμικά στην κινητοποίηση της 28ης του Νοέμβρη και επισημαίνει: "Βρισκόμαστε μπροστά στην πλήρη εξέλιξη ενός βίαιου ξεκληρίσματος της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Το σχέδιο καταστροφής των φτωχών και μεσαίων αγροτικών νοικοκυριών που εκπορεύεται από την ΕΕ και εφαρμόζει η κυβέρνηση, μπήκε σε εφαρμογή".

Αγωνιστικός συντονισμός

Μαζί με την αγροτιά της Θεσσαλίας, στον αγώνα μπαίνουν - ενόψει και της κατάθεσης του προϋπολογισμού - και οι άλλες λαϊκές τάξεις και στρώματα της περιοχής, δημιουργώντας ένα κοινό μέτωπο αντίστασης και πάλης, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Για τον καλύτερο συντονισμό της πάλης, πραγματοποιούνται, ανά νομό, πλατιές συσκέψεις εκπροσώπων μαζικών φορέων.

Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ πανθεσσαλική σύσκεψη μαζικών φορέων της Θεσσαλίας, στα γραφεία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών στη Λάρισα, με σκοπό να αποφασιστούν και ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την καλύτερη οργάνωση και συντονισμό της πάλης. Στο τέλος της περασμένης βδομάδας, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων στη Λάρισα, όπου υπογραμμίστηκε η ανάγκη κοινού αγώνα μέχρι τη λύση των κοινών προβλημάτων.

Στα Τρίκαλα

Ανάλογες συσκέψεις πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα στη Μαγνησία, την Καρδίτσα και στα Τρίκαλα. Στην προχθεσινή σύσκεψη των Τρικάλων συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, της Ενωσης Συνεταιρισμών, της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ και ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης. Στη σύσκεψη, αποφασίστηκε η διοργάνωση κοινού συλλαλητηρίου την πρώτη μέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή. Στην ίδια κατεύθυνση αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμός για κοινή αγωνιστική δράση στις 28 Νοέμβρη και να συνεχιστεί ο αγώνας μέχρι την επίλυση των προβλημάτων.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη απευθύνεται κάλεσμα σε όλο τον τρικαλινό λαό για μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις και αναφέρεται: "Η πολιτική των "προγραμμάτων σύγκλισης" καταστρέφει την παραγωγική βάση της χώρας. Η εφαρμογή της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ ξεκληρίζει χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά. Η ανεργία καλπάζει στα ύψη, το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων διαρκώς χειροτερεύει, το ωράριο καταστρατηγείται. Οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να βάλουν λουκέτο εξαιτίας της δραματικής πτώσης του τζίρου, του αθέμιτου ανταγωνισμού με τα πολυκαταστήματα, των πολλών αντιλαϊκών μέτρων που λαμβάνονται σε βάρος τους...".

Στη Βοιωτία

Στους δρόμους του αγώνα κατεβαίνουν και οι αγρότες της Βοιωτίας. Σε ευρεία αγροτική σύσκεψη που έγινε χτες το πρωί στη Λιβαδειά, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Βοιωτίας, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί αγροτικό συλλαλητήριο στις 28 του Νοέμβρη.Συγκεκριμένα αποφασίστηκε οι αγρότες να συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί με τρακτέρ και άλλα γεωργικά μηχανήματα, έξω από τη Λιβαδειά και να αποκλείσουν τη διασταύρωση του Αη Γιάννη. Επίσης, σε προηγούμενη σύσκεψη που έγινε στη Θήβα αποφασίστηκε την ίδια μέρα και ώρα να γίνει αγροτικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Θήβας. Παράλληλα, προγραμματίζονται πλατιές συσκέψεις των μαζικών φορέων του νομού, για τον συντονισμό του αγώνα.

Σε Μακεδονία - Θράκη

Μαχητικά προχωρούν και οι αγρότες σε Μακεδονία - Θράκη. Χτες στο Κιλκίς μετά από ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιλκίς και του Συλλόγου Κτηνοτρόφων, συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα και αποφασίστηκε οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού να προχωρήσουν σε μαζική διαμαρτυρία στις 28 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί, μπροστά στη Νομαρχία, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.Ανάλογο κλίμα επικρατεί και στη Βέροια,όπου μετά από συγκέντρωση στη Νικομήδεια, την περασμένη Κυριακή, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΟΑΣ Βεροίας και αγροτικών συλλόγων του νομού, αποφασίστηκε για την ίδια χρονική περίοδο να προχωρήσουν οι αγρότες σε μαζική κινητοποίηση.

Αγωνιστικές διαθέσεις επικρατούν και στη Θράκη και από την ερχόμενη Τρίτη ξεκινούν αγροτικές κινητοποιήσεις στη Ροδόπη. Με απόφαση που πήρε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών Ροδόπης, στις 26 Νοέμβρη και ώρα 10.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί παναγροτικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Στο Νομό Εβρου,επίσης, οι αγροτικοί σύλλογοι ήδη έχουν προχωρήσει σε συντονισμό του αγώνα τους και έχουν προγραμματίσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τις 28 του μήνα σε Διδυμότειχο και Φέρρες και κλιμάκωση της κινητοποίησης τις επόμενες ημέρες με μεγάλο συλλαλητήριο μέσα στην πόλη της Αλεξανδρούπολης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ