ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην τελική ευθεία για την πανεργατική απεργία

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ετοιμάζονται για την πανελλαδική - πανεργατική 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στις 28 Νοέμβρη και τη συγκέντρωση την ίδια μέρα στις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος

Στον "πυρετό" της προετοιμασίας της 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής πανυπαλληλικής απεργίας που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για τις 28 Νοέμβρη, έχουν μπει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σ' όλη τη χώρα. Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος.

Στη διακήρυξή της για την απεργία, η ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή και σημειώνει ότι πρέπει να μπει τέρμα στις πολιτικές λιτότητας, να γίνει "γενναία αναδιανομή" του εισοδήματος, να ενισχυθεί δραστικά το "κοινωνικό κράτος", να σταματήσει η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα.

Η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, η αύξηση των κατώτερων συντάξεων στα 20 ΗΑΕ και η επανασύνδεση των υπόλοιπων με το 80% του μισθού, καθώς και η αύξησή τους σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις,η αύξηση των επιδομάτων ανεργίας στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, η κατάργηση των αντιασφαλιστικών διατάξεων, είναι μερικά ακόμη από τα αιτήματα που προβάλλει η ΓΣΕΕ.

Η ΕΣΑΚ προβάλλοντας ολοκληρωμένο και συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο, διεκδικεί επίσης επαναδιαπραγμάτευση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, μεγαλύτερη αύξηση του αφορολόγητου ορίου από αυτό που ζητά η ΓΣΕΕ, καθώς και μια σειρά άλλα αιτήματα τα οποία δεν έγιναν δεκτά από την πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας, όπως δεν έγινε δεκτή στις πρόσφατες συνεδριάσεις των οργάνων και η πρόταση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος,το οποίο πραγματοποιεί γενική συνέλευση ενόψει της απεργίας, την Τρίτη 26 Νοέμβρη στις 5.30 το απόγευμα, στο 2ο όροφο του Εργατικού Κέντρου ΑΘήνας,καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου στην απεργία. Στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο τονίζει ότι απαιτεί επαναδιαπραγμάτευση της ΕΓΣΣΕ, κατώτερο μεροκάματο 7 χιλ. δραχμές μεικτά, 5.460 καθαρά, τις απώλειες από το 1990, γνήσια ΑΤΑ, αφορολόγητο όριο ίσο με τις αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη, τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων, διπλασιασμό του χρόνου επιδότησης και αύξηση του επιδόματος στο 80% του μισθού ανειδίκευτου εργάτη, 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο χωρίς μείωση αποδοχών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, άμεση νομιμοποίηση των αλλοδαπών, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού για υγεία, παιδεία, πολιτισμό.

Το συνδικάτο τονίζει: "Απαιτούμε για τον κλάδο πολιτική στήριξης και ανάπτυξης, σε όφελος των εργαζομένων, κόντρα στις καταστροφικές συνέπειες του προγράμματος σύγκλισης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

"Καταδικάζει τον προϋπολογισμό και την πολιτική λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, συνταξιούχων" η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων, Ποτών και καλεί σε συμμετοχή στην απεργία. Η Ομοσπονδία απαιτεί 35ωρο - 5ήμερο χωρίς μείωση αποδοχών, να σταματήσει η αποβιομηχάνιση, να στηριχτεί η παραγωγική βάση της χώρας, δουλιά για όλους και προστασία των ανέργων, ανθρώπινες συντάξεις, δίκαιο φορολογικό σύστημα, να σταματήσουν οι επιθέσεις στα εργασιακά δικαιώματα.

Η Ομοσπονδία εργαζομένων στα ΕΛΤΑ πραγματοποιεί ενημερωτικές συγκεντρώσεις για να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή ταχυδρομικών στην απεργία της ΓΣΕΕ, "ενάντια στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης".

Τα σωματεία των εργαζομένων στους κρατικούς παιδικούς σταθμούς δηλώνουν τη συμμετοχή τους στην απεργία, σημειώνοντας μάλιστα ότι αν τα αιτήματά τους δε γίνουν δεκτά, η απεργία αυτή θα είναι μόνο η αρχή.Ανάμεσα στα άλλα ζητούν να διασφαλιστεί η υπηρεσιακή κατάσταση, μισθολογικές αυξήσεις, επιδόματα τροφής και δικαίωμα σίτισης, ανθυγιεινό επίδομα για το βοηθητικό προσωπικό, περίθαλψη δημοσίου για τις μόνιμες υπαλλήλους, μονιμοποίηση των υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Ειδικότερα, οΣύλλογος Διαχειριστών ζητά 30% αυξήσεις, ΑΤΑ, θεσμοθέτηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.

Οι συνταξιούχοι

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας,διαμαρτύρεται έντονα για την εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση εισοδηματική πολιτική, η οποία- όπως τονίζει - εντείνει για έβδομο χρόνο τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Ειδικότερα, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, "αν λάβουμε υπόψη ότι 600 χιλ. συνταξιούχοι του ΙΚΑ παίρνουν συντάξεις από 49.000 δρχ. μέχρι 98.000 δρχ., σημαίνει αύξηση 54 έως 107 δρχ. την ημέρα, ούτε ένα κουλούρι. Ανάλογη αύξηση θα πάρουν αυτοί που παίρνουν σύνταξη από 98.000 δρχ. έως 280.000 δραχμές".

Θέλουν και "συναίνεση"!

"Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει πάρει τις σωστές αποφάσεις για την πορεία της χώρας", δήλωσε χτες ο γγ του υπουργείου Τύπου, Αθανασάκης,ο οποίος ζήτησε μάλιστα τη "στήριξη όλων" σ' αυτή την πορεία, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση "πιστεύει ότι θα συναντήσει κλίμα συναίνεσης"!

Στο μεταξύ η ΓΣΕΕ,σε ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει "ατόπημα" την προχτεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι "ίσως οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων να είναι προαποφασισμένες". "Αν - σημειώνει - πρόκειται για φραστική αδεξιότητα, ας τη διορθώσει. Αν όμως η δήλωσή του αυτή υπονοεί ότι υπάρχουν σκοπιμότητες από το συνδικαλιστικό κίνημα, πρόκειται για ανεπίτρεπτη διαβολή". Τέλος, η ΓΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση "να λάβει σοβαρά υπόψη της τις προτάσεις και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στην τελική διαμόρφωση της πολιτικής της".

ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Στήριξη των αγώνων με όλα τα μέσα

Σε σύσκεψη μαζικών φορέων στη Λάρισα, αποφασίστηκε η στήριξη των αγροτικών αγώνων από όλους τους εργαζόμενους και τους φορείς τους. Η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της αγροτιάς είναι ζωτικής σημασίας για όλα τα λαϊκά στρώματα, τονίζεται

Αποφασισμένοι να συγκρουστούν σκληρά με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης είναι οι αγρότες της Θεσσαλίας. Αυτήν την αποφασιστικότητα και το αγωνιστικό πνεύμα του αγροτικού κόσμου εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων, που πήραν μέρος στην πανθεσσαλική σύσκεψη μαζικών φορέων, η οποία πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ στη Λάρισα. Είναι χαρακτηριστική, για την κατάσταση που διαμορφώνεται, η φράση ενός αγρότη συνδικαλιστή από την Καρδίτσα: "Μετά τη μειωμένη παραγωγή και τις χαμηλές τιμές φέτος, δε μας μένει τίποτα άλλο: Η θα κρεμάσουμε μια κοτρόνα στο λαιμό και θα φουντάρουμε σε κανένα χαντάκι ή θ' αγωνιστούμε σκληρά να σώσουμε τη δουλιά μας".

Στη σύσκεψη λήφθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για την καλύτερη οργάνωση και το συντονισμό της μεγάλης αγροτικής κινητοποίησης, που ξεκινά στις 28 Νοέμβρη. Εκείνη τη μέρα αγρότες από όλη τη Θεσσαλία θα καταλάβουν με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα την Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Λάρισας.Οσον αφορά τη διάρκεια της αγροτικής κινητοποίησης, τονίστηκε ότι θ' αποφασίσουν οι ίδιοι οι αγρότες στα "μπλόκα των τρακτέρ". Στη σύσκεψη συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, του Εμπορικού Συλλόγου και άλλων μαζικών φορέων, εκφράζοντας έτσι τη συμπαράστασή τους στον αγώνα της αγροτιάς.

Σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε με το τέλος της σύσκεψης, τονίζεται η συμφωνία των φορέων με τις εκτιμήσεις των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων σχετικά με την απότομη χειροτέρευση της θέσης των αγροτών.

"Μια σειρά βασικές καλλιέργειες, που κρατούσαν "ζωντανή" την ύπαιθρο και τροφοδοτούσαν την υπόλοιπη Θεσσαλία και τη χώρα μας, με εισόδημα, συνάλλαγμα και πρώτες ύλες και εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας, περιορίζονται και βρίσκονται υπό διωγμό", επισημαίνεται και προστίθεται: "Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας, την οποία από κερδοφόρα και ανθηρή καλλιέργεια τη μετέτρεψαν σε προβληματική και ζημιογόνα για τους χιλιάδες βαμβακοπαραγωγούς. Το ίδιο συνέβη και συμβαίνει με τα καπνά, τα σιτηρά, το καλαμπόκι, την κτηνοτροφία, τα νωπά προϊόντα, τις δενδρώδεις καλλιέργειες, τα οπωροκηπευτικά, τα αμπέλια, την ελιά και το λάδι κλπ. Υπαίτιος είναι η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Στη βάση αυτής της πολιτικής υπογράφτηκαν και συνεχίζουν να υπογράφονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις σειρά από συμφωνίες, δεσμεύσεις και κανονισμοί (ΚΑΠ, ΓΚΑΤΤ κλπ.) και επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα, ποσοστώσεις και πρόστιμα συνυπευθυνότητας σε βάρος της αγροτικής παραγωγής και των αγροτών. Μ' αυτόν τον τρόπο οδηγούν, έτσι, σε πλήρες αδιέξοδο, με κίνδυνο χρεοκοπίας για τους αγρότες και αποδιοργάνωσης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής ολόκληρων περιοχών, οι οποίες στηρίζονται, άμεσα ή έμμεσα, στην αγροτική οικονομία".

"Στη βάση αυτών των εκτιμήσεων, θεωρούμε πως η ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών είναι όχι μόνον αναγκαία, αλλά και ζωτικής σημασίας για όλα τα λαϊκά στρώματα της περιοχής", υπογραμμίζεται και διακηρύσσεται: "Αποφασίζουμε την ενεργό στήριξη, με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, των προγραμματισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων που ξεκινάνε στις 28 Νοέμβρη με τον αποκλεισμό της Εθνικής Αθήνας - Θεσσαλονίκης και της αντίστοιχης σιδηροδρομικής γραμμής. Για το σκοπό αυτό οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών καλούν όλα τα μέλη τους να πάρουν ενεργά μέρος στις κινητοποιήσεις. Επίσης, αποφασίζουμε την κάλυψη όλων των εξόδων που θα απαιτηθούν στον αγώνα".

Σ' όλους τους θεσσαλικούς νομούς εντείνονται οι προετοιμασίες και συνεχίζονται τα προειδοποιητικά συλλαλητήρια σε πολλές επαρχίες. Χτες οι αγρότες της Λάρισας απέκλεισαν με τα τρακτέρ τους συμβολικά την Εθνική Λάρισας - Κοζάνης, στο ύψος της Γιάννουλης.Σήμερα αγρότες των περιοχών Πλατυκάμπου και Ζαππείου αναμένεται να αποκλείσουν τις παλιές Εθνικές οδούς Λάρισας - Βόλου και Αθήνας - Φαρσάλων αντίστοιχα. Στις 25 Νοέμβρη αγρότες στην περιοχή Σοφάδων θ' αποκλείσουν με αγροτικά μηχανήματα την είσοδο της πόλης.

Πανελλαδικό αγροτικό μέτωπο

Εκτός από τη Θεσσαλία, οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για τις 28 του Νοέμβρη, επεκτείνονται σε Μακεδονία, Θράκη, Πελοπόννησο, Στερεά και Επτάνησα

Πανελλαδικές διαστάσεις παίρνουν τα αγροτικά συλλαλητήρια που προγραμματίζονται για τις 28 του Νοέμβρη. Εκτός από τη Θεσσαλία, το αγωνιστικό μέτωπο των αγροτών εκτείνεται σε Μακεδονία - Θράκη, Στερεά, Πελοπόννησο και Επτάνησα.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη οι αγρότες προχωρούν αγωνιστικά και ήδη έχουν προγραμματιστεί μια σειρά από συλλαλητήρια. Στο Κιλκίς,μετά από ευρεία σύσκεψη που έγινε προχτές και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιλκίς και του Συλλόγου Κτηνοτρόφων, συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα και αποφασίστηκε οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού να προχωρήσουν σε μαζική διαμαρτυρία στις 28 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί, μπροστά στη Νομαρχία, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.Ανάλογο κλίμα επικρατεί και στη Βέροια,όπου μετά από συγκέντρωση στη Νικομήδεια, την περασμένη Κυριακή, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΟΑΣ Βεροίας και αγροτικών συλλόγων του νομού, αποφασίστηκε για την ίδια χρονική περίοδο να προχωρήσουν οι αγρότες σε μαζική κινητοποίηση.

Αγωνιστικές διαθέσεις επικρατούν και στη Θράκη και από την ερχόμενη Τρίτη ξεκινούν αγροτικές κινητοποιήσεις στη Ροδόπη. Με απόφαση που πήρε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών Ροδόπης, στις 26 Νοέμβρη και ώρα 10.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί παναγροτικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.Στο Νομό Εβρου,επίσης, οι αγροτικοί σύλλογοι ήδη έχουν προχωρήσει σε συντονισμό του αγώνα τους και έχουν προγραμματίσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τις 28 του μήνα σε Διδυμότειχο και Φέρρες και κλιμάκωση της κινητοποίησης τις επόμενες μέρες, με μεγάλο συλλαλητήριο μέσα στην πόλη της Αλεξανδρούπολης. Στη Νοτιοδυτική Ελλάδα, οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν μαζικά και μαχητικά σε νέους αγώνες και προετοιμάζονται "πυρετωδώς" για την πραγματοποίηση των συλλαλητηρίων τους στις 28 του Νοέμβρη. Ηδη συλλαλητήρια προγραμματίζουν: Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και Ζακύνθου και οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγροτών της Αιγειάλιας και της Μεσσηνίας.Την ίδια μέρα επίσης αγροτικό συλλαλητήριο θα γίνει στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου,με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Κέρκυρας καλεί τους αγρότες του νησιού να συμμετάσχουν στο μεγάλο παγκερκυραϊκό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Νοέμβρη και ώρα 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο.

Συλλαλητήρια ακόμα έχουν προγραμματιστεί και στη Βοιωτία και σε συσκέψεις που έγιναν σε Λιβαδειά και Θήβα, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, αποφασίστηκε για τις 28 Νοέμβρη: Οι αγρότες της περιοχής της Λιβαδειάς να συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί, με τρακτέρ και άλλα γεωργικά μηχανήματα, έξω από τη Λιβαδειά και να αποκλείσουν τη διασταύρωση του Αη Γιάννη και στη Θήβα να γίνει αγροτική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Αμηχανία και γκρίνια

Ιδιαίτερες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ να υπερασπίσουν τον προϋπολογισμό, στον οποίο αντιδρούν και οι ίδιοι

Αντιρρήσεις, κάποιες "εξάρσεις" διαμαρτυρίας, φόβοι για "ανεξέλεγκτες αντιδράσεις από τα κάτω" και προπαντός παντελής αδυναμία δικαιολόγησης στους εργαζόμενους της σκληρής κυβερνητικής πολιτικής, εκφράστηκαν στην προχτεσινοβραδινή κομματική σύσκεψη των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ με τον γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη,τους υφυπουργούς Εργασίας Χ. Πρωτόπαπα και Οικονομικών Γ. Δρυ,καθώς και τον επικεφαλής της Γραμματείας του Τομέα Συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ, Ρ. Σπυρόπουλο.Η συνάντηση έγινε για να... εξοπλιστούν οι συνδικαλιστές με επιχειρήματα για την υπεράσπιση του προϋπολογισμού.

Η εισήγηση έγινε από τον Κ. Σκανδαλίδη,ο οποίος αναφέρθηκε στην "εθνική στρατηγική" της πολιτικής της κυβέρνησης. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς,ασχολήθηκε κυρίως με τα... επιχειρήματα. Τα βασικά λοιπόν "επιχειρήματα" που θα πρέπει να "παπαγαλίζουν" από εδώ και στο εξής τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είναι: Η υπογράμμιση "των καταστροφικών συνεπειών από τη μη ένταξη της Ελλάδας στη δεύτερη έστω ταχύτητα της ΟΝΕ". Η θέση πως "οι φορολογικές απαλλαγές είχαν δοθεί για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων αναγκών που δεν υπάρχουν πια". Η άποψη πως με τις "αυξήσεις στους δημόσιους υπάλληλους αντιμετωπίζονται διχαστικά φαινόμενα μισθών δυο ταχυτήτων". Ο ισχυρισμός ότι "δε θα μπει κανένας νέος φόρος το 1997 σε ευρύτερα στρώματα και ότι θα φορολογηθούν μόνο τα μεσαία και υψηλά κλιμάκια, καθώς και η μεγάλη ακίνητη περιουσία"...

Περισσότερη αίσθηση από τις αντιδράσεις ή την "παγωμάρα" που κυριαρχούσε στην αίθουσα, έκανε η σταδιακή αποχώρηση των στελεχών! Από τους περίπου 170 συνδικαλιστές που συμμετείχαν στην έναρξη της σύσκεψης, είχαν μείνει μόνο 70 μετά από δυο ώρες!

Ο πρώτος ομιλητής, εργαζόμενος στο υπουργείο Οικονομικών, έδωσε και την πρώτη βολή. "Μας λέτε να στηρίξουμε τον προϋπολογισμό, αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι οι επιλογές δημιουργούν αντίθετες δυνάμεις. Παίρνουμε μέτρα που χτυπούν εργαζόμενους και μικρομεσαίους". Από στελέχη της ΓΣΕΕ εκφράστηκε ουσιαστικά συμφωνία στους γενικούς στόχους, αλλά ταυτόχρονα σημειώθηκε ότι "διακυβεύεται η κοινωνική συνοχή", ότι "δε δόθηκε καμία πειστική εξήγηση για τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας" και ότι η κατάργηση των φοροαπαλλαγών άρχισε από τους εργαζόμενους, στους οποίους είχαν δοθεί "σαν εισόδημα και όχι σαν χάρη".

Αντιδράσεις σημειώθηκαν και από συνδικαλιστές της ΓΣΕΒΕΕ, οι οποίοι μάλιστα διαμαρτυρήθηκαν γιατί δεν είχαν κληθεί στη σύσκεψη! Ο φόβος "κοινωνικών εκρήξεων", σημειώθηκε κυρίως από στελέχη του δημοσίου, απ' όπου χαρακτηριστικά συνδικαλιστής σημείωσε ότι όταν τον ρωτούν οι συνάδελφοί του τι αυξήσεις θα δώσει η κυβέρνηση, απαντάει "μηδέν".

ΓΣΕΒΕΕ
Συμπαράσταση για την κινητοποίηση της Πέμπτης

Οι προσκείμενες στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ συνδικαλιστικές παρατάξεις "μπλόκαραν" απόφαση για συμμετοχή των ΕΒΕ στην απεργία

Απόφαση να εκδηλώσει τη συμπαράστασή της στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της 28ης Νοέμβρη, που έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ, πήρε στη χτεσινή σύσκεψή του το διευρυμένο προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, και οι κατά τόπους Ομοσπονδίες - όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Δ. Κορφιάτης - καλούνται να πάρουν αποφάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις την επόμενη Πέμπτη, με όποιες μορφές κρίνουν αυτές προσφορότερες. Παράλληλα, το προεδρείο της Συνομοσπονδίας κηρύσσει μέρα πανελλαδικών κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων την 9η Δεκέμβρη, ενώ εξουσιοδοτήθηκε το προεδρείο να καθορίσει ημερομηνία πανελλαδικού κλεισίματος στο τέλος του Γενάρη.

Ιδιαίτερα ενεργός ήταν ο ρόλος που έπαιξαν για άλλη μια φορά οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΠΑΣΚΕΒΕ και ΔΑΚΜΜΕ στο να τορπιλιστεί η πρόταση της ΔΗΚΕΒΕ για συμμετοχή στην πανεργατική απεργία και των ΕΒΕ. "Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κρίση αλλά διαφωνούμε στον αγώνα". Αυτή ήταν με δυο λόγια η στάση τους στη χτεσινή συνεδρίαση, καθώς φρόντισαν με κάθε τρόπο και εκμεταλλευόμενοι το ότι συνολικά έχουν την πλειοψηφία μέσα στο προεδρείο, να "θάψουν" την πρόταση της ΔΗΚΕΒΕ. Συγκεκριμένα, η ΔΗΚΕΒΕ με δεδομένη την κρίση που αντιμετωπίζει ο επαγγελματοβιοτεχνικός κόσμος και ενόψει του αντιλαϊκού προϋπολογισμού και της επιβολής των νέων σκληρότερων μέτρων που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση, αλλά και δεχόμενη τα μηνύματα αγανάκτησης, τα αιτήματα για αγωνιστική διεκδίκηση και αντίσταση από τη βάση του συνδικαλιστικού κινήματος και την ανάγκη για κοινή αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πολιτικής με τους άλλους εργαζόμενους, πρότεινε στη χτεσινή συνεδρίαση πανελλαδικό κλείσιμο στις 28 Νοέμβρη. Η πρότασή της όμως απορρίφτηκε με τα γνωστά ψευτοδιλήμματα από τους εκπροσώπους των παρατάξεων ΠΑΣΚΕΒΕ και ΔΑΚΜΜΕ, οι οποίοι παραδεχόμενοι την τραγική κατάσταση που ζουν οι ΜΜΕ - κι αυτό γιατί δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά - υποστήριξαν ότι... δεν είναι κατάλληλος ο χρόνος. Αλλά και η στάση του ΣΥΝ, ο οποίος δεν παραβρέθηκε, στην πραγματικότητα συνεπικουρεί τις προσπάθειες των προσκείμενων στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ παρατάξεων.

Ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ, Μ. Διαμαντής,καταγγέλλει τη στάση των εκπροσώπων ΠΑΣΚΕΒΕ και ΔΑΚΜΜΕ στο προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ και βέβαια τη συμπαράταξη αυτών των δύο που εκμεταλλεύτηκαν αυτή την πλειοψηφία έτσι ώστε να αποτρέψουν από τη μια μεριά τη γενική απαίτηση της βάσης για μια πανελλαδική διαμαρτυρία για κλείσιμο των καταστημάτων, ενώνοντας τη φωνή διαμαρτυρίας με τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, και, από την άλλη, την επίμονη πρόταση της παράταξης της ΔΗΚΕΒΕ στο προεδρείο για απόφαση συμμετοχής στην πανεργατική απεργία της 28ης Νοέμβρη.

Απάντηση στις αλχημείες

Απαντώντας στις αλχημείες που επιχειρούνται προκειμένου να εμφανιστεί η μηδενική εισοδηματική πολιτική σαν αύξηση, ο γραμματέας της ΕΣΑΚ Τραπεζών, Αντώνης Αντύπας,έκανε την πιο κάτω δήλωση:

"Προς δόξαν των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και όλων αυτών που αρέσκονται στα περί κοινωνικού διαλόγου (εργοδότες,κυβερνητικοί συνδικαλιστές), η κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι συνολικές δαπάνες, μισθοί, ασφαλιστικές εισφορές, νέες προσλήψεις, ωρίμανση στις ΔΕΚΟ, κρατικές τράπεζες, δεν μπορεί να είναι πάνω από 7%. Αυτό σημαίνει στην ουσία μηδενικές αυξήσεις.Φαίνεται σήμερα πόσο δίκιο είχε η ΕΣΑΚ, όταν έγκαιρα είχε προειδοποιήσει τι σημαίνει στην πράξη για τους εργαζόμενους το Μάαστριχτ και το πρόγραμμα "σύγκλισης". Πόσο δίκιο είχε που κατήγγειλε ότι όσα κόμματα συμφώνησαν στο κύριο ζήτημα, δηλαδή στην υπερψήφιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ και του προγράμματος "σύγκλισης", δεν μπορούν υποκριτικά να διαφωνούν στα παρεπόμενα. Φαίνεται σήμερα ότι οι αγώνες είναι η μόνη απάντηση σε αυτή την πολιτική. Το συνδικαλιστικό κίνημα ή θα αντιπαλέψει με πολύμορφους και συνεχείς αγώνες τις πολιτικές που εκπορεύονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση ή θα ενσωματωθεί στις λογικές του κοινωνικού διαλόγου. Οι τραπεζοϋπάλληλοι μπορούν και πρέπει να αγωνιστούν για πραγματικές αυξήσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες τους, για 35 ώρες δουλιά, χωρίς μείωση αποδοχών".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ