Παρασκευή 22 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Στήριξη των αγώνων με όλα τα μέσα

Σε σύσκεψη μαζικών φορέων στη Λάρισα, αποφασίστηκε η στήριξη των αγροτικών αγώνων από όλους τους εργαζόμενους και τους φορείς τους. Η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της αγροτιάς είναι ζωτικής σημασίας για όλα τα λαϊκά στρώματα, τονίζεται

Αποφασισμένοι να συγκρουστούν σκληρά με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης είναι οι αγρότες της Θεσσαλίας. Αυτήν την αποφασιστικότητα και το αγωνιστικό πνεύμα του αγροτικού κόσμου εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων, που πήραν μέρος στην πανθεσσαλική σύσκεψη μαζικών φορέων, η οποία πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ στη Λάρισα. Είναι χαρακτηριστική, για την κατάσταση που διαμορφώνεται, η φράση ενός αγρότη συνδικαλιστή από την Καρδίτσα: "Μετά τη μειωμένη παραγωγή και τις χαμηλές τιμές φέτος, δε μας μένει τίποτα άλλο: Η θα κρεμάσουμε μια κοτρόνα στο λαιμό και θα φουντάρουμε σε κανένα χαντάκι ή θ' αγωνιστούμε σκληρά να σώσουμε τη δουλιά μας".

Στη σύσκεψη λήφθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για την καλύτερη οργάνωση και το συντονισμό της μεγάλης αγροτικής κινητοποίησης, που ξεκινά στις 28 Νοέμβρη. Εκείνη τη μέρα αγρότες από όλη τη Θεσσαλία θα καταλάβουν με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα την Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Λάρισας.Οσον αφορά τη διάρκεια της αγροτικής κινητοποίησης, τονίστηκε ότι θ' αποφασίσουν οι ίδιοι οι αγρότες στα "μπλόκα των τρακτέρ". Στη σύσκεψη συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, του Εμπορικού Συλλόγου και άλλων μαζικών φορέων, εκφράζοντας έτσι τη συμπαράστασή τους στον αγώνα της αγροτιάς.

Σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε με το τέλος της σύσκεψης, τονίζεται η συμφωνία των φορέων με τις εκτιμήσεις των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων σχετικά με την απότομη χειροτέρευση της θέσης των αγροτών.

"Μια σειρά βασικές καλλιέργειες, που κρατούσαν "ζωντανή" την ύπαιθρο και τροφοδοτούσαν την υπόλοιπη Θεσσαλία και τη χώρα μας, με εισόδημα, συνάλλαγμα και πρώτες ύλες και εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας, περιορίζονται και βρίσκονται υπό διωγμό", επισημαίνεται και προστίθεται: "Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας, την οποία από κερδοφόρα και ανθηρή καλλιέργεια τη μετέτρεψαν σε προβληματική και ζημιογόνα για τους χιλιάδες βαμβακοπαραγωγούς. Το ίδιο συνέβη και συμβαίνει με τα καπνά, τα σιτηρά, το καλαμπόκι, την κτηνοτροφία, τα νωπά προϊόντα, τις δενδρώδεις καλλιέργειες, τα οπωροκηπευτικά, τα αμπέλια, την ελιά και το λάδι κλπ. Υπαίτιος είναι η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Στη βάση αυτής της πολιτικής υπογράφτηκαν και συνεχίζουν να υπογράφονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις σειρά από συμφωνίες, δεσμεύσεις και κανονισμοί (ΚΑΠ, ΓΚΑΤΤ κλπ.) και επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα, ποσοστώσεις και πρόστιμα συνυπευθυνότητας σε βάρος της αγροτικής παραγωγής και των αγροτών. Μ' αυτόν τον τρόπο οδηγούν, έτσι, σε πλήρες αδιέξοδο, με κίνδυνο χρεοκοπίας για τους αγρότες και αποδιοργάνωσης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής ολόκληρων περιοχών, οι οποίες στηρίζονται, άμεσα ή έμμεσα, στην αγροτική οικονομία".

"Στη βάση αυτών των εκτιμήσεων, θεωρούμε πως η ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών είναι όχι μόνον αναγκαία, αλλά και ζωτικής σημασίας για όλα τα λαϊκά στρώματα της περιοχής", υπογραμμίζεται και διακηρύσσεται: "Αποφασίζουμε την ενεργό στήριξη, με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, των προγραμματισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων που ξεκινάνε στις 28 Νοέμβρη με τον αποκλεισμό της Εθνικής Αθήνας - Θεσσαλονίκης και της αντίστοιχης σιδηροδρομικής γραμμής. Για το σκοπό αυτό οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών καλούν όλα τα μέλη τους να πάρουν ενεργά μέρος στις κινητοποιήσεις. Επίσης, αποφασίζουμε την κάλυψη όλων των εξόδων που θα απαιτηθούν στον αγώνα".

Σ' όλους τους θεσσαλικούς νομούς εντείνονται οι προετοιμασίες και συνεχίζονται τα προειδοποιητικά συλλαλητήρια σε πολλές επαρχίες. Χτες οι αγρότες της Λάρισας απέκλεισαν με τα τρακτέρ τους συμβολικά την Εθνική Λάρισας - Κοζάνης, στο ύψος της Γιάννουλης.Σήμερα αγρότες των περιοχών Πλατυκάμπου και Ζαππείου αναμένεται να αποκλείσουν τις παλιές Εθνικές οδούς Λάρισας - Βόλου και Αθήνας - Φαρσάλων αντίστοιχα. Στις 25 Νοέμβρη αγρότες στην περιοχή Σοφάδων θ' αποκλείσουν με αγροτικά μηχανήματα την είσοδο της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ