Παρασκευή 22 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αμηχανία και γκρίνια

Ιδιαίτερες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ να υπερασπίσουν τον προϋπολογισμό, στον οποίο αντιδρούν και οι ίδιοι

Αντιρρήσεις, κάποιες "εξάρσεις" διαμαρτυρίας, φόβοι για "ανεξέλεγκτες αντιδράσεις από τα κάτω" και προπαντός παντελής αδυναμία δικαιολόγησης στους εργαζόμενους της σκληρής κυβερνητικής πολιτικής, εκφράστηκαν στην προχτεσινοβραδινή κομματική σύσκεψη των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ με τον γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη,τους υφυπουργούς Εργασίας Χ. Πρωτόπαπα και Οικονομικών Γ. Δρυ,καθώς και τον επικεφαλής της Γραμματείας του Τομέα Συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ, Ρ. Σπυρόπουλο.Η συνάντηση έγινε για να... εξοπλιστούν οι συνδικαλιστές με επιχειρήματα για την υπεράσπιση του προϋπολογισμού.

Η εισήγηση έγινε από τον Κ. Σκανδαλίδη,ο οποίος αναφέρθηκε στην "εθνική στρατηγική" της πολιτικής της κυβέρνησης. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς,ασχολήθηκε κυρίως με τα... επιχειρήματα. Τα βασικά λοιπόν "επιχειρήματα" που θα πρέπει να "παπαγαλίζουν" από εδώ και στο εξής τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είναι: Η υπογράμμιση "των καταστροφικών συνεπειών από τη μη ένταξη της Ελλάδας στη δεύτερη έστω ταχύτητα της ΟΝΕ". Η θέση πως "οι φορολογικές απαλλαγές είχαν δοθεί για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων αναγκών που δεν υπάρχουν πια". Η άποψη πως με τις "αυξήσεις στους δημόσιους υπάλληλους αντιμετωπίζονται διχαστικά φαινόμενα μισθών δυο ταχυτήτων". Ο ισχυρισμός ότι "δε θα μπει κανένας νέος φόρος το 1997 σε ευρύτερα στρώματα και ότι θα φορολογηθούν μόνο τα μεσαία και υψηλά κλιμάκια, καθώς και η μεγάλη ακίνητη περιουσία"...

Περισσότερη αίσθηση από τις αντιδράσεις ή την "παγωμάρα" που κυριαρχούσε στην αίθουσα, έκανε η σταδιακή αποχώρηση των στελεχών! Από τους περίπου 170 συνδικαλιστές που συμμετείχαν στην έναρξη της σύσκεψης, είχαν μείνει μόνο 70 μετά από δυο ώρες!

Ο πρώτος ομιλητής, εργαζόμενος στο υπουργείο Οικονομικών, έδωσε και την πρώτη βολή. "Μας λέτε να στηρίξουμε τον προϋπολογισμό, αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι οι επιλογές δημιουργούν αντίθετες δυνάμεις. Παίρνουμε μέτρα που χτυπούν εργαζόμενους και μικρομεσαίους". Από στελέχη της ΓΣΕΕ εκφράστηκε ουσιαστικά συμφωνία στους γενικούς στόχους, αλλά ταυτόχρονα σημειώθηκε ότι "διακυβεύεται η κοινωνική συνοχή", ότι "δε δόθηκε καμία πειστική εξήγηση για τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας" και ότι η κατάργηση των φοροαπαλλαγών άρχισε από τους εργαζόμενους, στους οποίους είχαν δοθεί "σαν εισόδημα και όχι σαν χάρη".

Αντιδράσεις σημειώθηκαν και από συνδικαλιστές της ΓΣΕΒΕΕ, οι οποίοι μάλιστα διαμαρτυρήθηκαν γιατί δεν είχαν κληθεί στη σύσκεψη! Ο φόβος "κοινωνικών εκρήξεων", σημειώθηκε κυρίως από στελέχη του δημοσίου, απ' όπου χαρακτηριστικά συνδικαλιστής σημείωσε ότι όταν τον ρωτούν οι συνάδελφοί του τι αυξήσεις θα δώσει η κυβέρνηση, απαντάει "μηδέν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ