Παρασκευή 22 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην τελική ευθεία για την πανεργατική απεργία

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ετοιμάζονται για την πανελλαδική - πανεργατική 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στις 28 Νοέμβρη και τη συγκέντρωση την ίδια μέρα στις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος

Στον "πυρετό" της προετοιμασίας της 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής πανυπαλληλικής απεργίας που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για τις 28 Νοέμβρη, έχουν μπει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σ' όλη τη χώρα. Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος.

Στη διακήρυξή της για την απεργία, η ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή και σημειώνει ότι πρέπει να μπει τέρμα στις πολιτικές λιτότητας, να γίνει "γενναία αναδιανομή" του εισοδήματος, να ενισχυθεί δραστικά το "κοινωνικό κράτος", να σταματήσει η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα.

Η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, η αύξηση των κατώτερων συντάξεων στα 20 ΗΑΕ και η επανασύνδεση των υπόλοιπων με το 80% του μισθού, καθώς και η αύξησή τους σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις,η αύξηση των επιδομάτων ανεργίας στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, η κατάργηση των αντιασφαλιστικών διατάξεων, είναι μερικά ακόμη από τα αιτήματα που προβάλλει η ΓΣΕΕ.

Η ΕΣΑΚ προβάλλοντας ολοκληρωμένο και συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο, διεκδικεί επίσης επαναδιαπραγμάτευση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, μεγαλύτερη αύξηση του αφορολόγητου ορίου από αυτό που ζητά η ΓΣΕΕ, καθώς και μια σειρά άλλα αιτήματα τα οποία δεν έγιναν δεκτά από την πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας, όπως δεν έγινε δεκτή στις πρόσφατες συνεδριάσεις των οργάνων και η πρόταση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος,το οποίο πραγματοποιεί γενική συνέλευση ενόψει της απεργίας, την Τρίτη 26 Νοέμβρη στις 5.30 το απόγευμα, στο 2ο όροφο του Εργατικού Κέντρου ΑΘήνας,καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου στην απεργία. Στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο τονίζει ότι απαιτεί επαναδιαπραγμάτευση της ΕΓΣΣΕ, κατώτερο μεροκάματο 7 χιλ. δραχμές μεικτά, 5.460 καθαρά, τις απώλειες από το 1990, γνήσια ΑΤΑ, αφορολόγητο όριο ίσο με τις αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη, τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων, διπλασιασμό του χρόνου επιδότησης και αύξηση του επιδόματος στο 80% του μισθού ανειδίκευτου εργάτη, 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο χωρίς μείωση αποδοχών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, άμεση νομιμοποίηση των αλλοδαπών, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού για υγεία, παιδεία, πολιτισμό.

Το συνδικάτο τονίζει: "Απαιτούμε για τον κλάδο πολιτική στήριξης και ανάπτυξης, σε όφελος των εργαζομένων, κόντρα στις καταστροφικές συνέπειες του προγράμματος σύγκλισης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

"Καταδικάζει τον προϋπολογισμό και την πολιτική λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, συνταξιούχων" η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων, Ποτών και καλεί σε συμμετοχή στην απεργία. Η Ομοσπονδία απαιτεί 35ωρο - 5ήμερο χωρίς μείωση αποδοχών, να σταματήσει η αποβιομηχάνιση, να στηριχτεί η παραγωγική βάση της χώρας, δουλιά για όλους και προστασία των ανέργων, ανθρώπινες συντάξεις, δίκαιο φορολογικό σύστημα, να σταματήσουν οι επιθέσεις στα εργασιακά δικαιώματα.

Η Ομοσπονδία εργαζομένων στα ΕΛΤΑ πραγματοποιεί ενημερωτικές συγκεντρώσεις για να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή ταχυδρομικών στην απεργία της ΓΣΕΕ, "ενάντια στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης".

Τα σωματεία των εργαζομένων στους κρατικούς παιδικούς σταθμούς δηλώνουν τη συμμετοχή τους στην απεργία, σημειώνοντας μάλιστα ότι αν τα αιτήματά τους δε γίνουν δεκτά, η απεργία αυτή θα είναι μόνο η αρχή.Ανάμεσα στα άλλα ζητούν να διασφαλιστεί η υπηρεσιακή κατάσταση, μισθολογικές αυξήσεις, επιδόματα τροφής και δικαίωμα σίτισης, ανθυγιεινό επίδομα για το βοηθητικό προσωπικό, περίθαλψη δημοσίου για τις μόνιμες υπαλλήλους, μονιμοποίηση των υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Ειδικότερα, οΣύλλογος Διαχειριστών ζητά 30% αυξήσεις, ΑΤΑ, θεσμοθέτηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.

Οι συνταξιούχοι

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας,διαμαρτύρεται έντονα για την εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση εισοδηματική πολιτική, η οποία- όπως τονίζει - εντείνει για έβδομο χρόνο τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Ειδικότερα, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, "αν λάβουμε υπόψη ότι 600 χιλ. συνταξιούχοι του ΙΚΑ παίρνουν συντάξεις από 49.000 δρχ. μέχρι 98.000 δρχ., σημαίνει αύξηση 54 έως 107 δρχ. την ημέρα, ούτε ένα κουλούρι. Ανάλογη αύξηση θα πάρουν αυτοί που παίρνουν σύνταξη από 98.000 δρχ. έως 280.000 δραχμές".

Θέλουν και "συναίνεση"!

"Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει πάρει τις σωστές αποφάσεις για την πορεία της χώρας", δήλωσε χτες ο γγ του υπουργείου Τύπου, Αθανασάκης,ο οποίος ζήτησε μάλιστα τη "στήριξη όλων" σ' αυτή την πορεία, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση "πιστεύει ότι θα συναντήσει κλίμα συναίνεσης"!

Στο μεταξύ η ΓΣΕΕ,σε ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει "ατόπημα" την προχτεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι "ίσως οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων να είναι προαποφασισμένες". "Αν - σημειώνει - πρόκειται για φραστική αδεξιότητα, ας τη διορθώσει. Αν όμως η δήλωσή του αυτή υπονοεί ότι υπάρχουν σκοπιμότητες από το συνδικαλιστικό κίνημα, πρόκειται για ανεπίτρεπτη διαβολή". Τέλος, η ΓΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση "να λάβει σοβαρά υπόψη της τις προτάσεις και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στην τελική διαμόρφωση της πολιτικής της".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ