Παρασκευή 22 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στο στόχαστρο οι επιχορηγούμενοι φορείς

Εγκύκλιος που στάλθηκε στις 15/11 καλεί υπουργεία και Νομαρχιακές Αυτοδιοίκησεις να δώσουν εντολή στους επιχορηγούμενους από τον προϋπολογισμό φορείς, για την αποστολή των προϋπολογισμών, των ισολογισμών και των περιουσιακών τους στοιχείων. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα πάρουν επιχορήγηση

"Πλώρη" για τη σταδιακή μείωση των επιχορηγήσεων που παίρνουν οι διάφοροι φορείς από τον κρατικό προϋπολογισμό, βάζει η κυβέρνηση με μια σειρά κινήσεων που είτε ενεργοποιούν διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, είτε προωθούν νέες νομοθετικές ρυθμίσεις στην ίδια κατεύθυνση. Σ' αυτή τη λογική, το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στις 15 Νοέμβρη εγκύκλιο, με την οποία καλεί όλα τα υπουργεία και τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, να δώσουν εντολή σε όλους τους εποπτευόμενους και επιχορηγούμενους απ' αυτά φορείς (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου) για την αποστολή των προϋπολογισμών, απολογισμών και ισολογισμών καθώς και την κατάσταση των περιουσιακών τους στοιχείων στις αρμόδιες υπηρεσίες. Σε διαφορετική περίπτωση απειλούνται με περικοπή της επιχορήγησης που παίρνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η παραπάνω υποχρέωση για τους επιχορηγούμενους από τον κρατικό προϋπολογισμό φορείς, προκύπτει από τις διατάξεις του νόμου "περί δημοσίου λογιστικού", οι οποίες ορίζουν ότι οι παραπάνω φορείς έχουν υποχρέωση, με απειλούμενη ποινή την περικοπή της κρατικής επιχορήγησης, να υποβάλλουν στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών δύο μήνες πριν από τη λήξη κάθε έτους τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους και τα περιουσιακά τους στοιχεία και εντός έξι μηνών μετά τη λήξη του έτους τον απολογισμό και ισολογισμό τους με τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία του κλεισίματος της χρήσης.Με βάση τα παραπάνω η εγκύκλιος καλεί:

  • Πρώτον, τα υπουργεία να απευθύνουν τις αναγκαίες εντολές στους εποπτευόμενους και επιχορηγούμενους από αυτά φορείς (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ) για την αποστολή των προϋπολογισμών, απολογισμών, ισολογισμών και των περιουσιακών τους στοιχείων στις αρμόδιες Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου και στα Ειδικά Λογιστήρια του υπουργείου Οικονομικών.
  • Δεύτερον, τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις να αποστείλουν τα ίδια στοιχεία στις αρμόδιες υπηρεσίες νομών και νομαρχιών.

Ολες οι υπηρεσίες και τα Ειδικά Λογιστήρια δε θα εκτελούν τις σχετικές αποφάσεις επιχορηγήσεων αν δεν έχουν υποβληθεί σε αυτές οι παραπάνω οικονομικές καταστάσεις.

Επίσης, με την εγκύκλιο καλούνται οι παραπάνω αρμόδιες υπηρεσίες να συντάσσουν και να αποστέλλουν στο υπουργείο Οικονομικών, μέχρι τις 31/12/96 τους αναλυτικούς προϋπολογιστικούς πίνακες από τα στοιχεία των επιχορηγούμενων από τον κρατικό προϋπολογισμό φορέων και μέχρι τις 31/8/97 τους αναλυτικούς απολογιστικούς πίνακες.

Στην ίδια εγκύκλιο σημειώνεται ότι κατά τη σύνταξη των προϋπολογισμών των παραπάνω φορέων, δεν επιτρέπεται να λογιστούν έσοδα από κρατική επιχορήγηση ανώτερα του 1996.

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στο νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Περιορισμός και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών", που δόθηκε την προηγούμενη βδομάδα στη δημοσιότητα, υπάρχει διάταξη - που κινείται στην παραπάνω κατεύθυνση - σύμφωνα με την οποία: "Ολοι οι φορείς που επιχορηγούνται ή τους αποδίδονται έσοδα που υπερβαίνουν το ποσό των 100 εκατ. δραχμών από τον κρατικό προϋπολογισμό οφείλουν το αργότερο μέχρι 31 Μάρτη 1997 να υποβάλουν τριετές Επιχειρησιακό Σχέδιο για τα έτη 1997 έως και 1999 στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με συγκεκριμένες προτάσεις που θα καταλήγουν σε συγκράτηση των παραπάνω ποσών σε ονομαστικούς όρους μέχρι το μισό του προβλεπόμενου για το έτος αυτό δείκτη τιμών καταναλωτή, μέσω της αξιοποίησης των περιουσιακών τους στοιχείων, της συγκράτησης των δαπανών τους κλπ."...

Β. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ