ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Νοέμβρη 1996
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ν' ανοίξουν οι κρατικές φαρμακοβιομηχανίες

Του Π. Μπότση, προέδρου της Ομοσπονδίας Φαρμακεργατών

Με ζήτημα αιχμής την ανάπτυξη της κρατικής φαρμακοβιομηχανίας,συμμετέχουν στην απεργία οι φαρμακεργάτες. Για τα αιτήματα και τις προετοιμασίες, μας μιλά ο Π. Μπότσης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Φαρμακοβιομηχανίες:

"Κάναμε μια σύσκεψη σωματείων, έχουμε βγάλει ανακοίνωση την οποία αρχίσαμε να μοιράζουμε στα εργοστάσια και προβάλλουμε, πέρα από τα γενικά αιτήματα, τα ιδιαίτερα προβλήματα του κλάδου μας. Πρώτα και κύρια προβάλλουμε το πρόβλημα με τα φάρμακα, που είναι ένα ευρύτερο κοινωνικό ζήτημα. Προβάλλουμε την ανάγκη να αρχίσουν να λειτουργούν τα κρατικά εργοστάσια της φαρμακοβιομηχανίας, στα οποία έχουν γίνει επενδύσεις 10 δισ. δρχ. και δεν άνοιξαν ποτέ. Είναι ολοκαίνουρια και έχουν πληρωθεί με φόρο στα φάρμακα. Αν λειτουργούσαν, θα μπορούσαν να είχαν επιδράσει αποφασιστικά και όσον αφορά τις τιμές των φαρμάκων και σε ό,τι αφορά την τακτική των πολυεθνικών εταιριών, οι οποίες κλείνουν τα εργοστάσια παραγωγής στην Ελλάδα και φέρνουν εισαγόμενα φάρμακα.

Εχουμε πρόγραμμα να επισκεφθούμε τους εργασιακούς χώρους και να συζητήσουμε με τους εργαζόμενους για να τους καλέσουμε να πάρουν μέρος στην απεργία στις 28 Νοέμβρη. Διεκδικούμε επίσης 7.000 κατώτερο μεροκάματο ανειδίκευτου εργάτη μέσα από την επαναδιαπραγμάτευση της ΕΓΣΣΕ, η οποία είναι οδηγός για τις κατώτερες συμβάσεις και είναι ουσιαστικό το τι θα υπογραφεί. Η ανεργία, η κοινωνική ασφάλιση, είναι ζητήματα κυρίαρχα για μας. Επίσης το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης. Στον κλάδο μας έχουμε πρόβλημα με το ταμείο επικουρικής ασφάλισης φαρμακοϋπαλλήλων το οποίο έχει μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης, επειδή δίνει καλές συντάξεις. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι ασφαλισμένοι πληρώνουν τις συντάξεις μας, αλλά η εισφορά βαραίνει τους φαρμακοπαραγωγούς. Αυτή την εισφορά θέλει να χτυπήσει".

"Φεουδαρχικές" οι εργασιακές σχέσεις

Του Σωτήρη Στολίδη, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης

Για την προετοιμασία της απεργίας στο Νομό Ξάνθης,αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην περιοχή, μας μίλησε ο Σωτ. Στολίδης,πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου:

"Προχωρούμε σε συσκέψεις σωματείων και επισκέψεις σε χώρους δουλιάς, όπου μοιράζουμε ενημερωτικά έντυπα. Συμμετείχαμε, επίσης, σε σύσκεψη της ΓΣΕΕ στη Δράμα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να συνεχίζονται οι πολιτικές λιτότητας και ότι αυτοί πρέπει να βάλουν τη δύναμή τους για να αλλάξουν αυτές τις πολιτικές.Πιστεύουμε ότι θα πάει πολύ καλά η απεργία στο νομό μας.

Μας απασχολεί επίσης ότι κυριαρχούν "φεουδαρχικές" εργασιακές σχέσεις στην περιοχή μας, όπου οι εργαζόμενοι πληρώνονται με δελτία παροχής υπηρεσιών!Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει, αλλά ακόμα και η Επιθεώρηση Εργασίας είναι νεκρή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εδώ, είναι η αποβιομηχάνιση. Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Εργατικό Κέντρο, 5.000 εργαζόμενοι από 55 ετών και πάνω δε θα πάρουν σύνταξη.Η Δράμα, η Ξάνθη, η Ροδόπη αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα και έχουν περισσότερους από 15 χιλ. άνεργους από βιομηχανίες που μεταφέρονται σε γειτονικές χώρες.

Είναι κυρίαρχο για μας ότι πρέπει να γίνεται έλεγχος στις επιχορηγήσεις επιχειρήσεων. Πρέπει η κυβέρνηση να εξετάσει τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων στη γνωμοδοτική επιτροπή για να υπάρχει κοινωνικός έλεγχος, αφού πάρα πολλές βιομηχανίες άνοιξαν με επιδοτήσεις και πρόσφατα έκλεισαν! Σοβαρό πρόβλημα έχουμε και με τις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα. Ολοι οι εργαζόμενοι πρέπει να περνούν από πολιτικούς. Ακόμα και για 50 μεροκάματα σε ένα καπνομάγαζο, χρειάζεται χαρτί από βουλευτή. Ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα όλοι οι βουλευτές έχουν τους βιομηχάνους τους. Για μας είναι αισχρό αυτό, ξεφτιλίζεται το μεροκάματο.

Πρόβλημα έχουμε και με την τρομοκρατία στους εργαζόμενους. Στο "ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ",ένα καπνομάγαζο, οι εργαζόμενοι έχουν προβλήματα υγείας, αφού ακόμα και παρά τις κοινοτικές οδηγίες, που υποχρεώνουν να περνούν 7 μέρες μετά τον ψεκασμό των καπνών για να δουλέψουν με αυτά οι εργάτες, μπαίνουν κατευθείαν στη δουλιά".

Επεται συνέχεια...

Του Θανάση Γκεσούλη, μέλους της διοίκησης της ΔΟΕ

Ενάντια στον κρατικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης που μειώνει παραπέρα τις δαπάνες για την παιδεία, οδηγεί στην υποβάθμιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της και στη μείωση των πραγματικών αποδοχών τους, αγωνίζονται οι δάσκαλοι, που με απόφαση της ΔΟΕ,απεργούν πανελλαδικά στις 27 και 28 Νοέμβρη.

Κλιμάκια της διοίκησης της Ομοσπονδίας ήδη πραγματοποιούν περιοδείες σε όλη τη χώρα. Παράλληλα πραγματοποιούνται σε κάθε περιοχή συναντήσεις με συλλόγους γονιών και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε η αντίσταση στον προϋπολογισμό λιτότητας να πάρει πανεκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Την πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας προγραμματίζονται πανεκπαιδευτικές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο, ενώ τη δεύτερη μέρα θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ.

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική του '97, ο Θ. Γκεσούλης,μέλος της διοίκησης της ΔΟΕ, επισημαίνει: "Γίνεται ξεκάθαρο ότι θα ακολουθηθεί πιστά μια πιο σκληρή αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική, σύμφωνα με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στα πλαίσια του προγράμματος σύγκλισης. Θα έχουμε παραπέρα μείωση της αγοραστικής δύναμης των αποδοχών μας, δραστική μείωση των δαπανών για παιδεία, αύξηση κατά 1 τρισ. δρχ. της φορολογίας και αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ".

Για τον συνδικαλιστή, μια πρέπει να είναι η απάντηση των εργαζομένων. "Η καθολική συμμετοχή - τονίζει - σε έναν αγώνα που δεν πρέπει και δε θα είναι αποσπασματικός, αλλά θα έχει συνέχεια, διάρκεια και προοπτική".

Το χρόνιο αίτημα για αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού, είναι πρωταρχικής σημασίας, υπογραμμίζει ο Θ. Γκεσούλης και συμπληρώνει: "Αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση, διεύρυνση και αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Λέμε "όχι" στη διά πλαγίων μέσων, κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος που επιβάλλει τον δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της. Λέμε "όχι" στην ιδιωτικοποίηση μέσω της νομαρχιακής αποκέντρωσης της εκπαίδευσης. "Οχι" στην κατάργηση της επετηρίδας και στην άρση της μονιμότητας. Απορρίπτουμε το νέο μισθολόγιο - απάτη, που μειώνει παραπέρα τις αποδοχές μας, διεκδικώντας την κάλυψη των απωλειών της τελευταίας εξαετίας, γνήσια ΑΤΑ και άλλα".

Και καταλήγει: "Ο αγώνας μας ξεκίνησε με το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 12 Νοέμβρη, προχωρούμε με την 48ωρη απεργία και έπεται συνέχεια".

Στη μάχη το πρώτο λιμάνι της χώρας

Του Γιάννη Μανουσογιαννάκη, γεν. γραμματέα του ΕΚ Πειραιά

Στη μάχη για την προετοιμασία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 28 Νοέμβρη έχει ήδη μπει και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.Ιδιαίτερη κινητικότητα υπάρχει και στα πρωτοβάθμια σωματεία της πόλης, στοχεύοντας στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων στην κινητοποίηση.Οπως θα πει ο Γ. Μανουσογιαννάκης,γραμματέας του Εργατικού Κέντρου "προχωράμε με πολύ καλούς όρους και προϋποθέσεις για μαζική συμμετοχή στην απεργία και για προβολή των πραγματικών αιτημάτων των εργαζομένων".

Και συνεχίζει: "Η ανεργία και ανατροπή των εργασιακών σχέσεων αποτελούν τα κυριότερα προβλήματα στην πόλη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μας, η ανεργία έχει φτάσει στο 20% περίπου και η προοπτική είναι πιο δυσοίωνη. Παράλληλα προωθείται σε όλους τους τομείς η μερική απασχόληση. Στον "Κεράνη",για παράδειγμα, απολύθηκαν πέρσι 140 εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου και επαναπροσλήφθηκαν από την επιχείρηση με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ανάλογα φαινόμενα έχουμε στου "Παπαστράτου",στη ΜΙΝΕΡΒΑ και σε δεκάδες ακόμα επιχειρήσεις. Η "μαύρη εργασία" Ελλήνων και αλλοδαπών στο λιμάνι, οργιάζει. Η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη,ο κλάδος του δέρματος και άλλοι κλάδοι, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα".

Ταυτόχρονα τονίζει: "Πρέπει οι εργαζόμενοι με τον αγώνα μας να καταδικάσουμε την κυβερνητική πολιτική σκληρής λιτότητας. Να απαιτήσουμε να παρθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, με θεσμοθέτηση 35ωρου - 7ωρου - 5ήμερου με πλήρεις αποδοχές, εφαρμογή κλαδικών πολιτικών ανάπτυξης. Να υπερασπίσουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα, βάζοντας φραγμό στην εξάπλωση της μερικής απασχόλησης. Απαιτούμε επαναδιαπραγμάτευση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και διαμόρφωση του κατώτερου μεροκάματου στις 7.000 δρχ. και του κατώτερου μισθού στις 175.000 δραχμές. Καλούμε τη ΓΣΕΕ να μπει επιτέλους μπροστά και να συντονίσει τον αγώνα των εργαζομένων".

Αντιμέτωποι με την πιο βάρβαρη επίθεση

Του Ανδρέα Ζαζόπουλου, προέδρου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων

Απαρχή για ένα νέο γύρο αγωνιστικών κινητοποιήσεων αποτελεί για τους οικοδόμους η 24ωρη απεργία στις 28 Νοέμβρη. Ηδη η Ομοσπονδία έχει αποφασίσει την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 12 Δεκέμβρη και επίσης απεργιακή κινητοποίηση στα μέσα Γενάρη.

Οπως θα πει ο Α. Ζαζόπουλος,πρόεδρος της Ομοσπονδίας, "οι εργαζόμενοι της χώρας μας δέχονται σήμερα την πιο βάρβαρη επίθεση των τελευταίων χρόνων. Ο προϋπολογισμός, που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση, είναι ένα τερατούργημα, που κινείται στ πλαίσιο που καθορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Είναι ένας προϋπολογισμός που επιδιώκει τον ιδρώτα και τον κόπο των "μη εχόντων και κατεχόντων" να τον καρπωθούν, παραγεμίζοντας για άλλη μια φορά τα σεντούκια τους, οι "έχοντες και κατέχοντες"".

"Η ανάπτυξη - τονίζει - των αγώνων του εργατικού κινήματος, η ενότητα στη δράση, είναι το μόνο που τρομάζει και αποθαρρύνει ντόπια και ξένη πλουτοκρατία και τους πολιτικούς της εκφραστές".

"Ενα απ' τα σημαντικότερα προβλήματα - συνεχίζει - είναι η πολύ μεγάλη ανεργία που μαστίζει τον κλάδο και που οδηγεί στην απόγνωση χιλιάδες οικοδόμους και τις οικογένειές τους. Το πάρσιμο άμεσων μέτρων για την αντιμετώπισή της και για την επιβίωση των ανέργων είναι απ' τα αιτήματα αιχμής του νέου κύκλου απεργιακών κινητοποιήσεων. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και το αίτημα για νομοθέτηση του 35ωρου - 7ωρου με πλήρεις αποδοχές, αλλά και η μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 55 για τα βαρέα και στα 60 γενικά. Βασικά αιτήματα είναι επίσης η επαναφορά των κατώτερων συντάξεων στα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη, η κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, η αναγνώριση των υπέρ αγνώστων ενσήμων κ. ά.".

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις ο κλάδος πέτυχε το τελευταίο διάστημα την επίλυση σοβαρών προβλημάτων του, όπως είναι ο διπλασιασμός των επικουρικών συντάξεων, η συγχώνευση του Επικουρικού Ταμείου στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, η μείωση των προϋποθέσεων για τακτική επιδότηση από 125 ένσημα στα 100 κ. ά. "Οι επιτυχίες αυτές - τονίζει - ενισχύουν την πίστη μας στους αγώνες και τα αποτελέσματά τους, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πιο μαζικές κινητοποιήσεις. Σίγουρο είναι ότι οι αγώνες θα νικήσουν και σε αυτό το δρόμο αταλάντευτα συνεχίζουμε".

Ολοι στη μάχη για την πανεργατική απεργία

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την 24ωρη πανελλαδική, πανεργατική, πανυπαλληλική απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη, 28 του Νοέμβρη,συνδικαλιστικές οργανώσεις, σε όλη τη χώρα, προσπαθούν να κινητοποιήσουν όσο γίνεται περισσότερες δυνάμεις για την ολόπλευρη επιτυχία της, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα συνέχισης, διεύρυνσης και κλιμάκωσης του αγώνα. Ταυτόχρονα με την κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, στην πλατεία Κάνιγγος στις 10 το πρωί στις 28 του Νοέμβρη, θα γίνουν συγκεντρώσεις και σε κάθε νομό.

Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία κινητοποιούνται, ενημερώνουν τους εργαζόμενους, σφραγίζουν με τα δικά τους, ουσιαστικά, αιτήματα το διεκδικητικό πλαίσιο της κινητοποίησης. Ταυτόχρονα πληθαίνουν οι κινήσεις συντονισμού της δράσης με τους αγρότες και τους επαγγελματοβιοτέχνες, με όλους όσοι πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή λαίλαπα. Συνδικαλιστές από όλη τη χώρα μιλούν σήμερα στο "Ρ" για την προετοιμασία και τους στόχους της απεργίας, "χρωματίζοντας" ταυτόχρονα τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν περιοχές της χώρας και διάφοροι κλάδοι εργαζομένων.

Για μια άλλη πορεία

Του Ηλία Κοντόπουλου, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Για τις έντονες προετοιμασίες του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ενόψει της πανεργατικής απεργίας, μας μίλησε ο πρόεδρός του Η. Κοντόπουλος:

"Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης προχωρά και στην οργανωτική δουλιά. Εχει προγραμματίσει συσκέψεις σωματείων και ξεκίνησε με τα σωματεία της Κοινής Ωφέλειας, για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας και τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων σε αυτή. Τη Δευτέρα έχουμε μια σύσκεψη στη βιομηχανική περιοχή Σίνδου με όλα τα σωματεία της βιομηχανικής περιοχής, προκειμένου να δούμε πώς πάει η πορεία της δουλιάς μας, σε σχέση με την 24ωρη απεργία και να δώσουμε τις τελευταίες κατευθύνσεις, ώστε να έχουμε μεγάλη συμμετοχή. Τη Δευτέρα το βράδυ έχουμε σύσκεψη με κλαδικά σωματεία για την καλύτερη προετοιμασία της.

Κλιμάκια του Εργατικού Κέντρου θα επισκεφτούν χώρους δουλιάς και καταστήματα, για να μιλήσουν με τους εργαζόμενους και να τους καλέσουν να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία. Καλούμε τους εργαζόμενους της πόλης μας, τους άνεργους, τους συνταξιούχους να πάρουν ενεργά μέρος στην 24ωρη απεργία για να μπορέσουμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της ανεργίας, που σήμερα κυριαρχούν στην πόλη. Να αντιμετωπίσουμε την αποβιομηχάνιση, να αντιμετωπίσουμε τη συρρίκνωση των μισθών και ημερομισθίων, για να μπορέσουμε να αποτελέσουμε, μέσα από τη μαζική μας συμμετοχή, μοχλό πίεσης για μια άλλη πορεία".

"Οχι" στη σκληρή λιτότητα

Του Κώστα Χριστόπουλου, μέλους της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ

Στις 28 Νοέμβρη απεργούν πανελλαδικά και οι δημόσιοι υπάλληλοι, με απόφαση της ΑΔΕΔΥ,αντιδρώντας στο νέο μισθολόγιο της κυβέρνησης, που οδηγεί σε παραπέρα μείωση της αγοραστικής δύναμης των αποδοχών τους.

Ο Κ. Χριστόπουλος,μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, χαρακτηρίζει "προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας" τον προϋπολογισμό που παρουσίασε η κυβέρνηση, ενώ ειδικά για το νέο μισθολόγιο σημειώνει πως "η πρόταση της κυβέρνησης δε συναντάται με την πρόταση της ΑΔΕΔΥ". Οπως επισημαίνει: "Με το νέο μισθολόγιο η μεγάλη πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων δεν παίρνει καμιά αύξηση, σε ορισμένες κατηγορίες έχουμε μείωση και των ονομαστικών μισθών, ενώ κάποιες κατηγορίες παίρνουν ελάχιστη αύξηση, που δεν καλύπτει την εισοδηματική πολιτική του '97, ενώ συνεχίζεται η επιδοματική πολιτική. Δε δεχόμαστε κανένα επίδομα, γιατί κρατάει όμηρο τον δημόσιο υπάλληλο και φυσικά δεν παίρνονται υπόψη στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών. Αίτημά μας είναι η αναβάθμιση των βασικών μισθών, αλλά και η υλοποίηση του αιτήματος για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις".

Για την προετοιμασία της απεργίας - σημειώνει - πραγματοποιούνται περιφερειακές συσκέψεις, συγκεντρώσεις σε διάφορες υπηρεσίες και συμπληρώνει πως εκτός από την απεργία στις 28 Νοέμβρη, έχει εξουσιοδοτηθεί η Εκτελεστική Επιτροπή για κήρυξη δεύτερης 24ωρης απεργίας στο πρώτο 15ήμερο του Δεκέμβρη.

Μαζί εργάτες, αγρότες, βιοτέχνες

Του Χρήστου Μπούρα, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου

Προσπάθειες συντονισμού με τους αγρότες, αλλά και με μαζικούς φορείς κάνει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου,ενόψει της απεργίας στις 28 Νοέμβρη, και όπως μας είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χ. Μπούρας:

"Σ' αυτό το στάδιο έχουμε αρχίσει εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς, όπου υπάρχει κινητικότητα. Βάζουμε το δικό μας πλαίσιο για τη συμμετοχή στην απεργία της ΓΣΕΕ, ενάντια στον προϋπολογισμό, για τον οποίο έχουμε την εκτίμηση ότι είναι αντιλαϊκός, αντιαναπτυξιακός, αντεργατικός. Ζητάμε, εκτός των άλλων, επαναδιαπραγμάτευση της ΕΓΣΣΕ για μεροκάματο 7 χιλ. δρχ. και μισθό 175 χιλ. δραχμών. Κάλυψη των απωλειών των προηγούμενων χρόνων, αύξηση των κατώτερων συντάξεων στα 20 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη και σύνδεση των υπόλοιπων με το 80% του μισθού, δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση.

Ειδικά για την περιοχή μας, προβάλλουμε το πρόβλημα της συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής, το κλείσιμο των επιχειρήσεων, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Στις 28 Νοέμβρη θα κάνουμε συγκέντρωση στις 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο και στις 11 το πρωί θα κάνουμε συλλαλητήριο με τους αγρότες στην πλατεία Δημοκρατίας. Κάνουμε προσπάθεια με την ΑΔΕΔΥ για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση και είμαστε σε επαφή με άλλους κοινωνικούς φορείς.

Προβάλλουμε και ζητήματα παιδείας, αφού στην περιοχή μας έχουμε έλλειψη αιθουσών και προσωπικού. Ζητάμε να φτιαχτεί σύγχρονο νοσοκομείο με 350 κρεβάτια, κάτι που μας έχουν υποσχεθεί από το 1983. Ζητάμε την προστασία της ντόπιας παραγωγής και την ανάπτυξή της. Αλλά και την προστασία των ανέργων. Η ανεργία επίσημα έχει φτάσει στο 17%, αλλά ανεπίσημα είναι στο 22% και αν υπολογίσουμε τους υποαπασχολούμενους φτάνει το 30%".

"Παρούσα" η Πάτρα της μακράς ανεργίας

Του Χρήστου Λιακόπουλου, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Πάτρας

Οι εργαζόμενοι της Πάτρας έχουν και ειδικούς λόγους για να συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού Εργατικού Κέντρου Χ. Λιακόπουλο."Τα γενικότερα προβλήματα της εργατικής τάξης, σημειώνει, εμφανίζονται στην περιοχή με μια ακόμα πιο οξυμένη μορφή, λόγω της μεγάλης ανεργίας. Οι εργασιακές σχέσεις πλήττονται ακόμα περισσότερο, γιατί η πίεση λόγω της ύπαρξης της ανεργίας στους εργαζόμενους είναι οξύτατη, από την πλευρά των εργοδοτών.

Πέρα από την πίεση στο εισοδηματικό, λόγω ακριβώς της ανέχειας στην περιοχή, από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, από τη μη αύξηση των αφορολόγητων ορίων, οι εργαζόμενοι της Πάτρας αντιμετωπίζουν και το οξυμένο πρόβλημα της αποβιομηχάνισης που σε κοινωνικό επίπεδο μεταφράζεται σε ανεργία μακράς διάρκειας.Εχουμε, δηλαδή, ανέργους οι οποίοι δεν έχουν ελπίδα να ξαναβρούν δουλιά! Αυτοί στερούνται της οποιασδήποτε πρόνοιας.

Αυτά λοιπόν τα προβλήματα στην πόλη μας, είναι οξύτατα. Για τον εργαζόμενο της πόλης μπαίνει πια το καθήκον της μαζικής και δυναμικής συμμετοχής στην κινητοποίηση, έτσι ώστε να αποτελέσει αυτή η κινητοποίηση τη βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί η όλη διεκδικητική προσπάθεια της επόμενης χρονιάς. Θα ήθελα να ελπίζω ότι θα έχουμε μιαν άλλη πορεία από την πλευρά της πολιτείας έτσι ώστε να υπάρξει μέριμνα και να αμβλυνθούν τα προβλήματα. Ομως, δε βλέπω ορατή αυτή την προοπτική.

Πιστεύω ότι είναι ανάγκη να πετύχει η απεργία. Από την πλευρά του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος θα γίνει ό,τι είναι δυνατό έτσι ώστε η απεργία να έχει επιτυχία".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ