Κυριακή 24 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Φεουδαρχικές" οι εργασιακές σχέσεις

Του Σωτήρη Στολίδη, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης

Για την προετοιμασία της απεργίας στο Νομό Ξάνθης,αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην περιοχή, μας μίλησε ο Σωτ. Στολίδης,πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου:

"Προχωρούμε σε συσκέψεις σωματείων και επισκέψεις σε χώρους δουλιάς, όπου μοιράζουμε ενημερωτικά έντυπα. Συμμετείχαμε, επίσης, σε σύσκεψη της ΓΣΕΕ στη Δράμα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να συνεχίζονται οι πολιτικές λιτότητας και ότι αυτοί πρέπει να βάλουν τη δύναμή τους για να αλλάξουν αυτές τις πολιτικές.Πιστεύουμε ότι θα πάει πολύ καλά η απεργία στο νομό μας.

Μας απασχολεί επίσης ότι κυριαρχούν "φεουδαρχικές" εργασιακές σχέσεις στην περιοχή μας, όπου οι εργαζόμενοι πληρώνονται με δελτία παροχής υπηρεσιών!Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει, αλλά ακόμα και η Επιθεώρηση Εργασίας είναι νεκρή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εδώ, είναι η αποβιομηχάνιση. Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Εργατικό Κέντρο, 5.000 εργαζόμενοι από 55 ετών και πάνω δε θα πάρουν σύνταξη.Η Δράμα, η Ξάνθη, η Ροδόπη αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα και έχουν περισσότερους από 15 χιλ. άνεργους από βιομηχανίες που μεταφέρονται σε γειτονικές χώρες.

Είναι κυρίαρχο για μας ότι πρέπει να γίνεται έλεγχος στις επιχορηγήσεις επιχειρήσεων. Πρέπει η κυβέρνηση να εξετάσει τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων στη γνωμοδοτική επιτροπή για να υπάρχει κοινωνικός έλεγχος, αφού πάρα πολλές βιομηχανίες άνοιξαν με επιδοτήσεις και πρόσφατα έκλεισαν! Σοβαρό πρόβλημα έχουμε και με τις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα. Ολοι οι εργαζόμενοι πρέπει να περνούν από πολιτικούς. Ακόμα και για 50 μεροκάματα σε ένα καπνομάγαζο, χρειάζεται χαρτί από βουλευτή. Ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα όλοι οι βουλευτές έχουν τους βιομηχάνους τους. Για μας είναι αισχρό αυτό, ξεφτιλίζεται το μεροκάματο.

Πρόβλημα έχουμε και με την τρομοκρατία στους εργαζόμενους. Στο "ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ",ένα καπνομάγαζο, οι εργαζόμενοι έχουν προβλήματα υγείας, αφού ακόμα και παρά τις κοινοτικές οδηγίες, που υποχρεώνουν να περνούν 7 μέρες μετά τον ψεκασμό των καπνών για να δουλέψουν με αυτά οι εργάτες, μπαίνουν κατευθείαν στη δουλιά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ