Κυριακή 24 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Βιβλίο

"Εγκυκλοπαίδεια" Ελλήνων ηθοποιών

Μόνο το μεράκι, ο πόθος κατάκτησης αυτού που φαίνεται ή και είναι ανέφικτο, η αγάπη και η έγνοια για την τέχνη του και τους ανθρώπους της - ιδίως εκείνους που για διάφορους λόγους έμειναν αφανείς ή ξεχάστηκαν κι ας έβαλαν το μικρό ή μεγάλο καλλιτεχνικό λιθαράκι τους και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς - μπορούσαν να φέρουν τέτοιο πολύτιμο αποτέλεσμα. Λέμε για την πολύχρονη έρευνα του ηθοποιού Θόδωρου Εξαρχου για τους ομότεχνούς του περασμένων καιρών. Για μια έρευνα που έριξε άπλετο φως στο θολό ορίζοντα του νεοελληνικού θεάτρου και στους ανθρώπους του. "ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ "ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ"",τιτλοφορεί ο Θ. Εξαρχος την έρευνά του για τους νεοέλληνες "τεχνίτες" του Διονύσου. Εκδόσεις "Δωδώνη".

Μετά τον Α' τόμο, έρχεται τώρα ο - διπλός - Β' τόμος με τον χρονοπροσδιοριστικό υπότιτλο "Ετος γέννησης από 1900 μέχρι 1925",με πρόλογο Κώστα Γεωργουσόπουλου και σχόλιο της Μαρίας Λάζου,(η οποία ξεκίνησε ως ηθοποιός, για να μεταλαμπαδεύσει στη συνέχεια την αγάπη της για το θέατρο στις εκδόσεις "Δωδώνη"). Η απήχηση του πρώτου τόμου ενθάρρυνε τον Θ. Εξαρχο να συνεχίσει την έρευνα γι' αυτή τη μοναδική ονομαστική, βιογραφική - καλλιτεχνική "εγκυκλοπαίδεια" των Ελλήνων θεατρίνων. Μια "εγκυκλοπαίδεια" στυλοβάτης για την καταγραφή της ιστορίας του νεοελληνικού θεάτρου. Και από ό,τι πληροφορούμαστε έπεται και τρίτος "συμπληρωματικός" τόμος με εξαιρετικά ενδιαφέροντα "λήμματα" - ονόματα, συνδεόμενα με σημαντικά, άγνωστα θεατρικά γεγονότα.

Το πρώτο μέρος του (διπλού) Β' τόμου περιλαμβάνει ονόματα (και φωτογραφίες, όσων βρέθηκαν) ηθοποιών από το Α - Μ, ενώ το δεύτερο μέρος από το Ν - Ω. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε το πρώτο και το τελευταίο όνομα που περιλαμβάνει ο Β' τόμος: Αβδής ή Αυδής (Αβδελόπουλος) Απόστολος και Ψηλοπάτης (Τερζάκης) Παναγιώτης.Το δεύτερο μέρος του τόμου αναφέρεται σε προσωπικότητες που άσκησαν κάποια περίοδο της ζωής τους το επάγγελμα του ηθοποιού, λ. χ οι Γ. Ρίτσος, Μ. Λουντέμης, Δ. Χριστοδούλου, Α. Ζέη.Το τρίτο μέρος καταγράφει το Μητρώο Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών,το οποίο περιλαμβάνει ονόματα ηθοποιών γεννημένων από το 1900 - 1925, αλλά χωρίς βιογραφικά - καλλιτεχνικά στοιχεία. Ο τόμος κλείνει με αλφαβητικό ευρετήριο ονομάτων και βιβλιογραφία. Το εύγε είναι λίγο γι' αυτήν την προσπάθεια.

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Τεχνίτες" του νεοελληνικού θεάτρου (1996-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ