Κυριακή 24 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Μπούτρος Γκάλι

Μάχη δίνεται στα Ηνωμένα Εθνη για την επανεκλογή του ΓΓ, Μπούτρος Γκάλι, καθώς η 5χρονη θητεία του 72χρονου Αιγύπτιου διπλωμάτη στο "τιμόνι" του διεθνούς Οργανισμού λήγει στις 31 του Δεκέμβρη.

Η Ουάσιγκτον δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να τον υποστηρίξει και η πρώτη μάχη δόθηκε, ήδη, την περασμένη Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας με τα 14 από τα 15 μέλη να ψηφίζουν υπέρ του Γκάλι και τις ΗΠΑ να ασκούν βέτο. Οι εισηγητές της υποψηφιότητας Γκάλι - δηλαδή τα αφρικανικά κράτη - και οι υποστηρικτές της - συμπεριλαμβανομένων και των 4 εκ των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα - τονίζουν ότι πρέπει και η αφρικανική ήπειρος να εκπροσωπηθεί με δύο συνεχόμενες θητείες.

Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι ο Γκάλι μείωσε τη γραφειοκρατία, διαχειρίστηκε έξυπνα τους οικονομικούς πόρους και είναι διατεθειμένος και ικανός να προχωρήσει σε ριζικές θεσμικές αλλαγές που θα ανανεώσουν τον "κουρασμένο" ΟΗΕ. Στην ουσία, "βλέπουν" στο πρόσωπο του ένα μέσο μείωσης της αμερικανικής κυριαρχίας στις επιλογές και στις προτεραιότητες του Οργανισμού.

Η Ουάσιγκτον, από την άλλη, αποκλείει το ενδεχόμενο να συγκατατεθεί στην εκλογή Γκάλι, απειλώντας ότι δε θα ξοφλήσει τα χρέη ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων προς το ταμείο του ΟΗΕ. Πολλοί διακρίνουν πίσω από αυτή την άρνηση την προσπάθεια του Μπιλ Κλίντον να μετατρέψει σε αποδιοπομπαίο τράγο τον Γκάλι για την "αρνητική εμφάνιση" των ΗΠΑ στις ειρηνευτικές αποστολές στη Ρουάντα, στη Σομαλία και τη Βοσνία.

Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ