Κυριακή 24 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αντιμέτωποι με την πιο βάρβαρη επίθεση

Του Ανδρέα Ζαζόπουλου, προέδρου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων

Απαρχή για ένα νέο γύρο αγωνιστικών κινητοποιήσεων αποτελεί για τους οικοδόμους η 24ωρη απεργία στις 28 Νοέμβρη. Ηδη η Ομοσπονδία έχει αποφασίσει την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 12 Δεκέμβρη και επίσης απεργιακή κινητοποίηση στα μέσα Γενάρη.

Οπως θα πει ο Α. Ζαζόπουλος,πρόεδρος της Ομοσπονδίας, "οι εργαζόμενοι της χώρας μας δέχονται σήμερα την πιο βάρβαρη επίθεση των τελευταίων χρόνων. Ο προϋπολογισμός, που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση, είναι ένα τερατούργημα, που κινείται στ πλαίσιο που καθορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Είναι ένας προϋπολογισμός που επιδιώκει τον ιδρώτα και τον κόπο των "μη εχόντων και κατεχόντων" να τον καρπωθούν, παραγεμίζοντας για άλλη μια φορά τα σεντούκια τους, οι "έχοντες και κατέχοντες"".

"Η ανάπτυξη - τονίζει - των αγώνων του εργατικού κινήματος, η ενότητα στη δράση, είναι το μόνο που τρομάζει και αποθαρρύνει ντόπια και ξένη πλουτοκρατία και τους πολιτικούς της εκφραστές".

"Ενα απ' τα σημαντικότερα προβλήματα - συνεχίζει - είναι η πολύ μεγάλη ανεργία που μαστίζει τον κλάδο και που οδηγεί στην απόγνωση χιλιάδες οικοδόμους και τις οικογένειές τους. Το πάρσιμο άμεσων μέτρων για την αντιμετώπισή της και για την επιβίωση των ανέργων είναι απ' τα αιτήματα αιχμής του νέου κύκλου απεργιακών κινητοποιήσεων. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και το αίτημα για νομοθέτηση του 35ωρου - 7ωρου με πλήρεις αποδοχές, αλλά και η μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 55 για τα βαρέα και στα 60 γενικά. Βασικά αιτήματα είναι επίσης η επαναφορά των κατώτερων συντάξεων στα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη, η κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, η αναγνώριση των υπέρ αγνώστων ενσήμων κ. ά.".

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις ο κλάδος πέτυχε το τελευταίο διάστημα την επίλυση σοβαρών προβλημάτων του, όπως είναι ο διπλασιασμός των επικουρικών συντάξεων, η συγχώνευση του Επικουρικού Ταμείου στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, η μείωση των προϋποθέσεων για τακτική επιδότηση από 125 ένσημα στα 100 κ. ά. "Οι επιτυχίες αυτές - τονίζει - ενισχύουν την πίστη μας στους αγώνες και τα αποτελέσματά τους, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πιο μαζικές κινητοποιήσεις. Σίγουρο είναι ότι οι αγώνες θα νικήσουν και σε αυτό το δρόμο αταλάντευτα συνεχίζουμε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ