Κυριακή 24 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στη μάχη το πρώτο λιμάνι της χώρας

Του Γιάννη Μανουσογιαννάκη, γεν. γραμματέα του ΕΚ Πειραιά

Στη μάχη για την προετοιμασία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 28 Νοέμβρη έχει ήδη μπει και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.Ιδιαίτερη κινητικότητα υπάρχει και στα πρωτοβάθμια σωματεία της πόλης, στοχεύοντας στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων στην κινητοποίηση.Οπως θα πει ο Γ. Μανουσογιαννάκης,γραμματέας του Εργατικού Κέντρου "προχωράμε με πολύ καλούς όρους και προϋποθέσεις για μαζική συμμετοχή στην απεργία και για προβολή των πραγματικών αιτημάτων των εργαζομένων".

Και συνεχίζει: "Η ανεργία και ανατροπή των εργασιακών σχέσεων αποτελούν τα κυριότερα προβλήματα στην πόλη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μας, η ανεργία έχει φτάσει στο 20% περίπου και η προοπτική είναι πιο δυσοίωνη. Παράλληλα προωθείται σε όλους τους τομείς η μερική απασχόληση. Στον "Κεράνη",για παράδειγμα, απολύθηκαν πέρσι 140 εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου και επαναπροσλήφθηκαν από την επιχείρηση με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ανάλογα φαινόμενα έχουμε στου "Παπαστράτου",στη ΜΙΝΕΡΒΑ και σε δεκάδες ακόμα επιχειρήσεις. Η "μαύρη εργασία" Ελλήνων και αλλοδαπών στο λιμάνι, οργιάζει. Η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη,ο κλάδος του δέρματος και άλλοι κλάδοι, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα".

Ταυτόχρονα τονίζει: "Πρέπει οι εργαζόμενοι με τον αγώνα μας να καταδικάσουμε την κυβερνητική πολιτική σκληρής λιτότητας. Να απαιτήσουμε να παρθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, με θεσμοθέτηση 35ωρου - 7ωρου - 5ήμερου με πλήρεις αποδοχές, εφαρμογή κλαδικών πολιτικών ανάπτυξης. Να υπερασπίσουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα, βάζοντας φραγμό στην εξάπλωση της μερικής απασχόλησης. Απαιτούμε επαναδιαπραγμάτευση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και διαμόρφωση του κατώτερου μεροκάματου στις 7.000 δρχ. και του κατώτερου μισθού στις 175.000 δραχμές. Καλούμε τη ΓΣΕΕ να μπει επιτέλους μπροστά και να συντονίσει τον αγώνα των εργαζομένων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ