ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Επίδειξη αναλγησίας στους ανέργους
  • Ως πολίτες βήτα διαλογής και "ιθαγενείς" αντιμετωπίστηκαν από κυβέρνηση και κρατικό μηχανισμό οι χιλιάδες άνεργοι υποψήφιοι για το διαγωνισμό
  • Κλήθηκαν να πληρώσουν 1.000 δραχμές, "φόρο ανικανότητας" του κρατικού μηχανισμού
  • Ανέτοιμη η κρατική μηχανή για το διαγωνισμό
  • Διάχυτη δυσπιστία για το αδιάβλητο

Ως πολίτες βήτα διαλογής και "ιθαγενείς" αντιμετωπίστηκαν από την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό οι δεκάδες χιλιάδες άνεργοι νέοι, οι οποίοι "τσαλακώθηκαν" κυριολεκτικά χτες κυρίως στο ισόγειο του υπουργείου Προεδρίας, αποκτώντας έτσι μια οδυνηρή εμπειρία στην εναγώνια προσπάθειά τους για μια θέση... στον ήλιο.

Η επίδειξη αναλγησίας και γραφειοκρατίας, η περιφρόνηση των νέων ανθρώπων, ο εμπαιγμός και η κοροϊδία ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς που επιφύλαξε η κυβέρνηση στους υποψήφιους για το γραπτό διαγωνισμό, αποδεικνύοντας έτσι την απροθυμία και ανικανότητά της να οργανώσει προσλήψεις στο δημόσιο με αδιάβλητες διαδικασίες.

Η δημόσια διοίκηση επαλήθευε χτες ότι τη γνωστή ρήση πως αντί να είναι "υπηρέτης του πολίτη, έχει μετατραπεί σε δυνάστη του". Η εικόνα που εκπεμπόταν, έδειχνε μια διοίκηση φοβισμένη απέναντι στον πολίτη, η οποία οχυρώνεται απέναντι στη μαζική εισβολή του κόσμου.

Εφτασε μάλιστα στο σημείο να "πουλάει" τις άθλιες αυτές υπηρεσίες αντί 1.000 δραχμών (!). Τόσο ήταν το κόστος για να προμηθευτεί ο ενδιαφερόμενος τη 15σέλιδη προκήρυξη του διαγωνισμού, το οποίο καταργήθηκε αργά το απόγευμα, μετά τη γενική κατακραυγή, με απόφαση του υπουργού Προεδρίας Γ. Ποττάκη.Ηδη όμως 4.000 - 5.000 υποψήφιοι, που πέρασαν από το υπουργείο το πρωί, κλήθηκαν να καταβάλουν το "φόρο ανικανότητας" του κρατικού μηχανισμού.

Επανάληψη τραγέλαφου;

Ο χτεσινός τραγέλαφος όμως κινδυνεύει να επαναληφθεί από την ερχόμενη Δευτέρα, όταν θα αρχίσει να μοιράζεται το μηχανογραφημένο έντυπο της προκήρυξης, το οποίο περιλαμβάνει την κατανομή των θέσεων κατά φορέα - συνολικά 156 φορείς (!) - κλάδο και ειδικότητα. Το έντυπο, μόνο για τις νομαρχίες του Λεκανοπεδίου, ανέρχεται στις 15 σελίδες. Οι υπάλληλοι του υπουργείου Προεδρίας δήλωναν χτες ότι και αυτό το έντυπο θα μοιράζεται στους ενδιαφερόμενους "χαρτοσημασμένο". Με άλλα λόγια επικρέμεται η απειλή να πληρώσουν νέο χιλιάρικο οι ενδιαφερόμενοι (!).

Σε καμία περίπτωση τα παραπάνω δε στρέφονται κατά των ίδιων των υπαλλήλων του υπουργείου Προεδρίας, οι οποίοι εργάστηκαν υπεράνθρωπα και ηρωικά, προκειμένου να καλυφθούν τα "κενά" στην οργάνωση του διαγωνισμού.

Επιπλέον κλήθηκαν να σηκώσουν τα βάρη της ανοργανωσιάς και το ξέσπασμα της οργής του κόσμου, οι οποίοι είχαν νωρίτερα επισκεφτεί τη Νομαρχία της Αθήνας, η οποία όμως δε διέθετε το έντυπο της προκήρυξης, όπως είναι υποχρεωμένη από τις διατάξεις της προκήρυξης.

Από επίσημα χείλη μάλιστα εκφράστηκαν αμφιβολίες αν η νομαρχία καταφέρει να ανταποκριθεί στα καθήκοντα που της έχουν ανατεθεί, αρχής γενομένης από την υποβολή αιτήσεων. Ο νομάρχης Αθηνών Δ. Ευσταθιάδης δήλωσε χτες ότι οι υπηρεσίες της νομαρχίας δεν είναι έτοιμες να παραλάβουν τις αιτήσεις, ενώ υποστήριξε ότι δεν είχαν ενημερωθεί για τις οριστικές αποφάσεις του ΑΣΕΠ. Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του νομάρχη ότι αν και οι υπηρεσίες της νομαρχίας είχαν έντυπα αιτήσεων, ωστόσο δεν τα μοίραζαν και αυτό θα το κάνουν από τις 3 Φλεβάρη (!).

Δυσπιστία

Ο κρατικός μηχανισμός, πάντως, έδινε χτες τη "συνήθη" εικόνα της διάλυσης, η οποία ενισχύει ανησυχίες και επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί, αν θα καταφέρει να φέρει σε πέρας με αδιάβλητες διαδικασίες τη διεξαγωγή του διαγωνισμού.

Διάχυτη ήταν πάντως η δυσπιστία στους νέους και τους γονείς τους απέναντι στις διακηρύξεις και διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Προεδρίας για διεξαγωγή αξιοκρατικού διαγωνισμού. Εχοντας υπόψη τους την εμπειρία του παρελθόντος, όχι μόνο του μακρινού, προεξοφλούσαν κομματικές παρεμβάσεις για ικανοποίηση "ημετέρων".

Ενα χιλιάρικο η προκήρυξη!

Χιλιάδες άνθρωποι ταλαιπωρήθηκαν χτες στις ουρές του υπουργείου Προεδρίας, όπου εξαναγκάστηκαν να πληρώσουν από 1.000 δραχμές (εφτά χαρτόσημα των 100 δραχμών και ένα των 50 δραχμών) για να πάρουν την προκήρυξη του διαγωνισμού που αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο! Το τραγελαφικό στην υπόθεση είναι ότι τα χαρτόσημα αυτά τα κολλούσαν οι υπάλληλοι του υπουργείου ένα σε κάθε φύλλο της προκήρυξης, έβαζαν τις σχετικές σφραγίδες και τις υπογραφές και έτσι τα έδιναν στους ενδιαφερόμενους. Κάτω όμως από τις διαμαρτυρίες του κόσμου αλλά και τη δημοσιότητα που δόθηκε από τα ΜΜΕ στο θέμα αυτό, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι δε χρειάζονται τα χαρτόσημα. Με αυτόν τον "μπακαλίστικο" τρόπο η κυβέρνηση προσδοκούσε να εισπράξει κάμποσα εκατομμύρια δραχμές. Η αγωνία, η αγανάκτηση για το "δούλεμα" αλλά και η ειρωνεία καθρεφτιζόταν στα πρόσωπα των περισσοτέρων που περίμεναν στην ουρά. Φωνές, διαμαρτυρίες στους υπαλλήλους που προσπαθούσαν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο και τηλεοπτικά συνεργεία που κατέγραφαν το αλαλούμ, συνέθεταν την εικόνα στην κεντρική είσοδο του υπουργείου.

"Δε μας δείχνουν ούτε καν στοιχειώδη σεβασμό", μας λέει ο 50χρονος Ι. Ζαγοριαννίτης που ήρθε να πάρει την προκήρυξη του διαγωνισμού. Ο 28χρονος γιος του είναι απόφοιτος του Πολυτεχνείου και υπηρετεί τη θητεία του στον Εβρο. "Κάποιος ξένος πολιτικός είχε πει κάποτε ότι κάθε πολίτης πρέπει να αναρωτιέται για αυτό που προσφέρει στη χώρα του. Η δικιά μας χώρα τι μας προσφέρει;" αναρωτιέται.

Η άποψη ότι ο διαγωνισμός δε θα είναι αδιάβλητος είναι πεποίθηση και όχι υποψία. "Αυτό που βλέπεις σήμερα είναι το ελληνικό κράτος", μας λέει ο 25χρονος Γ. Αγγελής."Σήμερα αποδείχνεται ότι οι κρατούντες ξέρουν ότι οι προσλήψεις θα γίνουν με ρουσφέτι, γι' αυτό και δεν τους νοιάζει πώς θα μάθουμε τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού". Κάποια παιδιά από δίπλα συμφωνούν. Η συζήτηση ανάβει. "Ολα αυτά είναι το κερασάκι στην τούρτα των πελατειακών σχέσεων", μας λέει η 22χρονη Δ. Κωστούκη."Εξαγορά συνειδήσεων που γίνεται για να στηριχτεί αυτή η σάπια κοινωνία. Αφού δεν μπορούν να έχουν την υποστήριξη από τον πολίτη, τον μεταβάλουν σε πελάτη και υπήκοο. Θα με ρωτήσεις τώρα γιατί ήρθα; Με πίεσαν οι γονείς μου. Φεύγω όμως γιατί θεωρώ πρόκληση να μου ζητάν 1.000 δραχμές για να μάθω κάτι που είναι υποχρεωμένοι να μου το πουν".

Είναι πολλοί που μας μιλούν αγανακτισμένα, αλλά δε θέλουν να δημοσιευτεί το όνομά τους. Ο λόγος εύλογος. Κάποια πόρτα θα χτυπήσουν αύριο. Ο Κώστας Κ. είναι πιο κυνικός. "Εχω το κατάλληλο μέσον. Τόσες αφίσες έχω κολλήσει στις τελευταίες εκλογές. Δεν πέρασα για να πάρω την προκήρυξη, αλλά για προσωπική μου δουλιά"...

Με τη μητέρα της έχει έρθει η Β. Γραμματικοπούλου."Είμαι οκτώ μήνες χωρίς δουλιά" μας λέει. Πριν δούλευα με δίμηνες συμβάσεις σε ιδιωτική εταιρία χωρίς ένσημα και ΙΚΑ. Είμαι μια ώρα στημένη, αλλά δεν έχω και άλλη λύση". Η Μ. Σκαρτσελάκη έχει να δουλέψει αρκετούς μήνες. "Πιστεύω να μη χρειαστεί κι εδώ μέσον, γιατί τότε...".

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ
Θέλουμε έργα και όχι λόγια

Χτες διοργάνωσαν ανοιχτή σύσκεψη - συζήτηση με εκπροσώπους των κομμάτων και φορείς της πόλης. Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους σπουδαστές εξέφρασε ο βουλευτής Γιάννης Κατσαρός

Αποφασισμένοι να μην επιστρέψουν στις αίθουσες διδασκαλίας αν πρώτα δεν κατοχυρωθούν πλήρως τα επαγγελματικά τους δικαιώματα είναι οι σπουδαστές του ΤΕΙ Σερρών που συνεχίζουν για 17 μέρες την κατάληψη των σχολών τους.

Χτες οι σπουδαστές κάλεσαν σε ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση τους φορείς της πόλης των Σερρών και τους εκπροσώπους των κομμάτων για να τους ενημερώσουν αναλυτικά για τα αιτήματα και τους στόχους του αγώνα τους.

Το ΠΑΣΟΚ απέφυγε να στείλει εκπρόσωπο και το έργο της υπεράσπισης του νομοσχεδίου στο οποίο είναι αντίθετοι οι σπουδαστές ανέλαβε ο διορισμένος νομάρχης Χ. Σαλαλές.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής Γ. Κατσαρός εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των σπουδαστών και τόνισε ότι το ΚΚΕ ποτέ δεν μπορεί να συναινέσει σε ένα σχέδιο νόμου που ουσιαστικά εισάγει την ιδιωτικοποίηση της παιδείας και δεν προστατεύει ούτε κατοχυρώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των σπουδαστών των ΤΕΙ.

"Υπάρχουν, είπε στην κατάμεστη από σπουδαστές αίθουσα, τρία κόμματα στη Βουλή που αποτελούν ένα μπλοκ από 291 βουλευτές που ακολουθεί τις αποφάσεις των Βρυξελλών, όποιες και να είναι αυτές. Αυτό το νομοσχέδιο δεν αναβαθμίζει τα ΤΕΙ και εμείς θα παλέψουμε να μην περάσει. Ψεύδονται όταν λένε ότι αυξάνουν τα κονδύλια για την παιδεία αφού φέτος θα δώσουν λιγότερα από ό,τι έδωσαν το 1994".

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Θ. Σερέτης αποποιήθηκε τις ευθύνες της παράταξής του και ισχυρίστηκε ότι μέσα από ένα διάλογο μπορεί να βρεθεί λύση.

Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Σερρών, του Οικονομικού Επιμελητηρίου και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Σερρών εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους και επισήμαναν την ανάγκη να ξεπεραστεί η πλαστή εντύπωση που έχει περάσει στον κόσμο για αντιπαράθεση μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Μετά τη συνάντηση ο Λάζαρος Μπάμπας,μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κατάληψης είπε στον "Ρ" ότι η κατάληψη θα συνεχιστεί και καθημερινά γίνονται γενικές συνελεύσεις για την πορεία των κινητοποιήσεων.

Στο μεταξύ στα πλαίσια της απόφασης της Ομοσπονδίας εκπαιδευτικών ΤΕΙ, η γενική συνέλευση των εκπαιδευτικών του ΤΕΙ Αθήνας αποφάσισε να πραγματοποιήσει αποχή από τις εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου.

ΟΤΕ
"Δούρειος Ιππος" στην υπηρεσία πολυεθνικών

Την άνευ όρων παράδοση του ΟΤΕ στις ορέξεις των δυτικο-ευρωπαϊκών και αμερικανικών πολυεθνικών, αλλά και τη μετατροπή του σε "Δούρειο Ιππο", για να διευκολυνθεί η διείσδυση και η εδραίωση των πολυεθνικών αυτών στα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και την πρώην ΕΣΣΔ, ομολογούν ανοιχτά πλέον κυβέρνηση και διοίκηση του Οργανισμού.

Σε χτεσινή ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για "Το μέλλον των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα", τόσο ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, Θ. Τσούρας,όσο και ο πρόεδρος του ΟΤΕ, Σ. Μπαμπανάσης,αναφέρθηκαν στη "στενή συνεργασία" του ΟΤΕ με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την πλήρη εναρμόνιση της πολιτικής του με τις κοινοτικές οδηγίες, και προανήγγειλαν ότι στόχος τους είναι να αποτελέσει ο ΟΤΕ "διεθνή τηλεπικοινωνιακή πύλη" προς τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και τις ΗΠΑ. Ο υπουργός υποστήριξε ότι οι "επιχειρησιακές συνεργασίες" είναι μονόδρομος για την επιβίωση του ΟΤΕ και των ελληνικών τηλεπικοινωνιακών βιομηχανιών, μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις, με το σκληρό ανταγωνισμό και την κατάργηση των εθνικών μονοπωλίων, που επιβάλλει η ΕΕ, σταδιακά, από το 1998. Αναφέρθηκε στην "ένταση του διεθνούς ανταγωνισμού" μεταξύ Ευρώπης - ΗΠΑ - Ιαπωνίας για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και μίλησε ευθέως για ανταγωνισμό "ανάμεσα σε χώρες και εταιρίες, για τη διείσδυσή τους σε νέες αγορές γενικά και ιδιαίτερα στις χώρες της Βαλκανικής, της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ενωσης". Ο Θ. Τσούρας ανέλυσε τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας για την "Εθνική Τηλεπικοινωνιακή Διείσδυση" (λόγω γειτνίασης με τις χώρες της Βαλκανικής και πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην ΕΣΣΔ), ομολογώντας, παράλληλα, ότι πολλές εταιρίες βρίσκονται "σε αδυναμία να διεισδύσουν απευθείας" σε ορισμένες από τις χώρες αυτές. Είναι πρόδηλο, δηλαδή, από τις υπουργικές αναφορές, ότι ο ΟΤΕ θα αποτελέσει το "Δούρειο Ιππο" για τη διείσδυση των πολυεθνικών στις εθνικές τηλεπικοινωνίες των παραπάνω χωρών.

Ο πρόεδρος του ΟΤΕ είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε "ισχυρό διεθνή τηλεπικοινωνιακό κόμβο", αρκεί να αναπτύξει "εκτεταμένες διεθνείς σχέσεις και συνεργασίες με πολλές χώρες και επιχειρήσεις του κόσμου". Αναφερόμενος στην ελληνοαμερικανική τηλεπικοινωνιακή συνεργασία, τη χαρακτήρισε συνεργασία "πολλαπλής σημασίας, πέρα από το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως τηλεπικοινωνιακή πύλη και γέφυρα για τις ΗΠΑ προς διάφορες κατευθύνσεις". Για τη μετοχοποίηση του 25% του ΟΤΕ, ο Σ. Μπαμπανάσης υποστήριξε ότι η είσοδος του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο "μπορεί να συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού", με την άντληση φθηνών κεφαλαίων, αλλά και γιατί θα βάλει τον ΟΤΕ σε "αναγκαστική τροχιά, να λειτουργήσει με επιχειρηματικά, ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως πραγματική εταιρία με δημόσιο χαρακτήρα".

Η οδύσσεια των αιτήσεων

Στο Ολυμπιακό Στάδιο ή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, θα μεταφερθεί από την ερχόμενη βδομάδα η οδύσσεια των χιλιάδων νέων ανέργων της πρωτεύουσας για το γραπτό διαγωνισμό στις 8 και 9 Απρίλη. Ωστόσο, τόσο η ακριβής ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων όσο και ο τόπος - τουλάχιστον για το Λεκανοπέδιο - δεν έχουν ακόμα οριστεί από το ΑΣΕΠ. Η αποκλειστική προθεσμία των 20 ημερών θα αρχίσει να "τρέχει", αφού δημοσιευτεί σε εφημερίδα και του τελευταίου νομού η προκήρυξη του διαγωνισμού, πράγμα που δεν αναμένεται πριν την ερχόμενη Τετάρτη. Επίσης, δεν έχει καταληχθεί ποιο από τα δύο Στάδια (Ολυμπιακό, Ειρήνης και Φιλίας), θα στεγάσει το νέο γύρο ταλαιπωρίας των υποψηφίων.

Οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση από τους υπόλοιπους νομούς της χώρας, θα πρέπει να μεταβούν στις νομαρχίες, οι οποίες κανονικά πρέπει να είναι έτοιμες να τους εξυπηρετήσουν, όταν οριστεί η ακριβής ημερομηνία.

Τους υποψήφιους θα τους περιμένουν τα έντυπα των αιτήσεων, διαφορετικού χρώματος για κάθε κατηγορία. Ετσι, το έντυπο της αίτησης που πρέπει να συμπληρώσουν οι πτυχιούχοι των ΑΕΙ - κατηγορία ΠΕ - έχει μια κίτρινη λοξή γραμμή, το έντυπο της κατηγορίας ΤΕ (πτυχιούχοι ΤΕΙ), έχει ροζ γραμμή, ενώ το έντυπο για την κατηγορία ΔΕ (απόφοιτοι Λυκείου), έχει πράσινη γραμμή.

Το κάθε έντυπο της αίτησης συνοδεύεται από ένα ακόμα έντυπο με τις οδηγίες συμπλήρωσής του.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να ξεσηκωθούν οι νέοι!

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Κοζάνη, για τις προσλήψεις που ανακοινώθηκαν, απάντησε:

"Από την πείρα που έχουμε βγάλει, ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ αποχωρίστηκαν ποτέ το στόχο, μέσα από τις προσλήψεις να λύνουν προβλήματα κομματικής πελατείας. Ας πούμε όμως ότι είναι διαφανείς. Οταν εξαγγείλει ότι οι αιτήσεις θα γίνουν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ή ότι περιμένει 100.000 αιτήσεις για 3.000 θέσεις, καταλαβαίνετε τι πρόβλημα δημιουργείται. Οι 97.000 θα μείνουν απ' έξω, που σημαίνει ότι πια, ούτε και αυτό το κακό, η κομματική ρουσφετολογία δηλαδή, μπορεί να θεραπεύσει την ανεργία. Η ανεργία θα είναι μεγάλη με ή χωρίς κομματική ρουσφετολογία. Αυτή είναι η ουσία. Πρέπει να ξεσηκωθούν οι νέοι. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η πολιτική με αυτά τα κόμματα και με αυτές τις δεσμεύσεις που έχουν επιβάλει στον τόπο μας".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Χρήστος ΖΟΥΛΙΑΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ