ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Δυσοίωνες προοπτικές για τη συνάντηση

ΣΕΡΑΓΕΒΟ .-

"Χλωμές" διαφαίνονται οι προοπτικές διεξαγωγής μιας διάσκεψης κορυφής με θέμα την αποτελμάτωση των ειρηνευτικών προσπαθειών στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, στην οποία επρόκειτο να πάρουν μέρος τόσο οι ηγέτες της Κροατίας, της Βοσνίας και της Νέας Γιουγκοσλαβίας, όσο και εκπρόσωποι των χωρών που αποτελούν την Ομάδα Επαφής.

Η πρόταση αυτή, που κατατέθηκε από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες. Παρά τις "αγαθές" προθέσεις των Ευρωπαίων, η εφαρμογή της πρότασης φαίνεται αρκετά δύσκολη. Και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το γιατί.

Ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών, Μάτε Γκράνιτς, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Πρόεδρος της χώρας του, Φράνιο Τούτζμαν, θα πάρει μέρος σε μια τέτοια συνάντηση, αρκεί να έχουν, ήδη, αναγνωριστεί από τη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία η Κροατία και η Βοσνία. Την ίδια, περίπου, τοποθέτηση έκανε και ο μουσουλμάνος Πρόεδρος της Βοσνίας, Αλία Ιζετμπέκοβιτς.

Η προϋπόθεση αυτή, όμως, δε βρίσκει σύμφωνους τους Σέρβους και θεωρείται ιδιαίτερα απίθανο να αποδεχτεί ο Σέρβος Πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, κάτι τέτοιο. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, Βλαντισλάβ Γιοβάνοβιτς, ο οποίος υπήρξε λακωνικός, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης εκ μέρους του Βελιγραδίου, το οποίο δεν πείθεται από τα ευρωπαϊκά επιχειρήματα. Μάλιστα, ο Γιοβάνοβιτς υπενθύμισε ότι η πρόωρη αναγνώριση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης ως ανεξαρτήτου κράτους, ήταν που οδήγησε "αυτήν την πρώην γιουγκοσλαβική Δημοκρατία στην άβυσσο του πολέμου, συνεπώς μια νέα πρώιμη αναγνώριση θα δημιουργήσει νέο χάος".

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Προδιαπραγματευτικές βολιδοσκοπήσεις

ΠΕΚΙΝΟ. -

Την προσδοκία πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εγκαταλείψουν τις "παράλογες απαιτήσεις τους" για την καλύτερη προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, εξέφρασε χτες το Πεκίνο, λίγες μέρες πριν τις εμπορικές συνομιλίες Κινέζων και Αμερικανών αξιωματούχων, που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τετάρτη.

Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο αξιωματούχο της κινεζικής κυβέρνησης, μετέδωσε χτες ότι "από τότε που η αμερικανική πλευρά έθεσε στο διαπραγματευτικό τραπέζι πολλές παράλογες απαιτήσεις, οι δύο χώρες απέτυχαν να φθάσουν σε συμφωνία στη διάρκεια των προηγουμένων εμπορικών συνομιλιών". Το ίδιο 24ωρο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι "η κινεζική πλευρά θα αντιμετωπίσει τις διαπραγματεύσεις (με τις ΗΠΑ), κάνοντας ρεαλιστική προσέγγιση του ζητήματος, όπως έκανε πάντοτε και στο παρελθόν"...

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι θα διπλασιάσει στις 26 Φλεβάρη το δασμό στις εισαγωγές 35 κατηγοριών κινεζικών προϊόντων. Το ίδιο 24ωρο, το Πεκίνο απάντησε με το ίδιο νόμισμα, προχωρώντας στην αύξηση κατά 100% των δασμών σε ορισμένες κατηγορίες αμερικανικών προϊόντων.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αρση ενός άλλου βέτο

ΑΓΚΥΡΑ. -

Τελικά, ίσως οι μαθήτριες της Τουρκίας να μην υποχρεωθούν να ζήσουν στην εποχή του μεσαίωνα, έχοντας την υποχρέωση να περάσουν τεστ... παρθενίας.

Ο υπουργός Παιδείας Νεβζάτ Αγιάζ, μετά τη θύελλα επικρίσεων που δέχτηκε, δήλωσε χτες πως ίσως να μη συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την αναθεώρηση της εκπαίδευσης οδηγία που προέτρεπε τους διευθυντές των σχολείων να υποχρεώσουν τις μαθήτριες σε "τεστ παρθενίας".

"Το σχετικό άρθρο υπάρχει στην οδηγία για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τις αναθεωρήσεις της, από το 1971", υποστήριξε ο Αγιάζ, τονίζοντας πως "από τη στιγμή που τώρα φαίνεται να προκάλεσε τέτοια αναταραχή θα την αναθεωρήσουμε".

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Παιδείας υποστήριξαν, από την άλλη πλευρά, πως η αρχαία λέξη "iffet", που υπάρχει στο κείμενο της οδηγίας για να ορίσει την αγνότητα, παρερμηνεύτηκε αφού δε σημαίνει κυριολεκτικά την παρθενία, αλλά την ενάρετη συμπεριφορά.

Β. ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Συνωμοσία βομβών;

ΜΠΕΛΦΑΣΤ. -

Πυροτεχνουργοί της Αστυνομίας κατόρθωσαν να εξουδετερώσουν βόμβα μεγάλης ισχύος, χτες, που είχε τοποθετηθεί έξω από εμπορικό κέντρο στην πόλη Νιούρυ της Βόρειας Ιρλανδίας, τη δεύτερη βόμβα μετά την κατάπαυση του πυρός του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ΙΡΑ) πριν περίπου πέντε μήνες.

Καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την τοποθέτηση της βόμβας, ενώ προτεστάντες πολιτικοί κατηγόρησαν τον ΙΡΑ για την ενέργεια αυτή.

Πάντως, ο ΙΡΑ διέψευσε χτες τις κατηγορίες αυτές και σε ανακοίνωσή του, που μεταδόθηκε από ραδιοσταθμό του Δουβλίνου, αναφέρεται ότι καμία από τις μονάδες του δεν έχει αναμειχθεί στο επεισόδιο αυτό.

Λίγο νωρίτερα, το "Σιν Φέιν", πολιτική πτέρυγα του ΙΡΑ, ανακοίνωσε ότι αμφιβάλλει, εάν πίσω από την τοποθέτηση της ισχυρής βόμβας κρύβεται ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός.

"Το Σιν Φέιν πιστεύει ότι, πίσω από την ενέργεια αυτή, δε βρίσκεται ο ΙΡΑ", ανέφερε ο ηγέτης του Σιν Φέιν για τη Βόρεια Ιρλανδία Μίτσελ Μακλάφλιν και πρόσθεσε ότι "όποιος τοποθέτησε τη βόμβα δεν έχει καμιά σχέση με την ειρηνευτική διαδικασία και, φυσικά, δε θέλει να επιτύχει (η διαδικασία)".

Στο μεταξύ, ο ηγέτης των Δημοκρατικών Ενωτικών του Ανατολικού Μπέλφαστ, Πίτερ Ρόμπινσον αμέσως κατηγόρησε τον ΙΡΑ.

"Είναι μια απειλή του ΙΡΑ, ώστε να υπενθυμίσει στην κυβέρνηση πως αν δεν κάνει παραχωρήσεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Βόρεια Ιρλανδία, είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν τη βία", υποστήριξε ο Ρόμπινσον.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Γκονζάλες: "Δεν παραιτούμαι"

ΜΑΔΡΙΤΗ. -

Τη στιγμή που τα πολιτικά σκάνδαλα "πνίγουν" την Ισπανία, ο πρωθυπουργός της χώρας Φελίπε Γκονζάλες δηλώνει αποφασισμένος να μη διαλύσει το Κοινοβούλιο και να μην προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

"Πιστεύω ότι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε στη Δημοκρατία μας είναι να συνεχίσουμε τα έργο που μας έχει ανατεθεί", τόνισε ο Γκονζάλες στην ετήσια ομιλία του στο Κοινοβούλιο και πρόσθεσε ότι "η δυσαρέσκεια στο μέσο της θητείας είναι κάτι φυσιολογικό σε πολλές χώρες, αλλά δε συνοδεύεται από την απαίτηση για πρόωρες εκλογές".

"Ζούμε τη μακρότερη περίοδο σταθερότητας στην πρόσφατη ιστορία μας και δεν προτίθεμαι να κάνω οτιδήποτε που να τη διακόψει", ανέφερε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του δεν έδρασε ποτέ έξω από τα όρια της νομιμότητας στον αγώνα της κατά των Βάσκων ανταρτών και διακήρυξε πως "θα κερδίσουμε τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας" μιας και "πρόκειται για απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησής μου".

Λόγος γίνεται, μεταξύ άλλων και για την ανάμειξη της κυβέρνησης Γκονζάλες στις αντι - τρομοκρατικές ομάδες θανάτου (γνωστή με τα αρχικά GAL), που πήρε την ευθύνη των δολοφονιών τουλάχιστον 20 μελών της αυτονομιστικής ομάδας των Βάσκων ΕΤΑ.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Νέος πρωθυπουργός

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. -

Με την ελπίδα να σταματήσει η αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα και να αποφευχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ο πρωθυπουργός της χώρας προσφέρθηκε να παραιτηθεί και να αναλάβει την κυβέρνηση ο νυν πρόεδρος του κοινοβουλίου, Γιόζεφ Ολέκσι.

Ετσι, ο πρωθυπουργός Βάλντεμαρ Πάβλακ προσφέρθηκε να παραιτηθεί και να ανατεθεί η πρωθυπουργία σε μέλος του άλλου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού και νυν πρόεδρο του κοινοβουλίου. Εθεσε, όμως, ως όρο να ανατεθεί το αξίωμα του προέδρου της Βουλής σε μέλος του κόμματός του και συγκεκριμένα στον Γιόζεφ Ζικ.

Την πρόταση του Πάβλακ υποστήριξαν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ και ο Βαλέσα υποστήριξε πως δεν αντιτίθεται στο διορισμό αυτό, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του.

Φυσικά, θα χρειαστεί και η έγκριση του 460μελούς κοινοβουλίου της χώρας. Ομως, απ' ό,τι φαίνεται δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα μιας και η "Συμμαχία της Δημοκρατικής Αριστεράς" του Ολέκσι διαθέτει 160 βουλευτές και το "Αγροτικό Κόμμα" του Πάβλακ έχει 130 βουλευτές, δίνοντάς τους, έτσι, μια άνετη πλειοψηφία.

Το πρώτο τρένο από τις 2.5.1992 κυλά και πάλι στις γραμμές του Σεράγεβο

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Αντιπαράθεση με την Κίνα

ΜΑΝΙΛΑ.-

Οι Φιλιππίνες κατηγόρησαν χτες την Κίνα για την παρουσία πλοίων της σε περιοχή των νησίδων Σπράτλι, υποστηρίζοντας ότι οι Κινέζοι έχουν συλλάβει Φιλιππινέζους ψαράδες παραβιάζοντας τις διεθνείς συμφωνίες.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Φιντέλ Ράμος ανακοίνωσε ότι διέταξε την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας του στη συγκεκριμένη νησιωτική περιοχή, ενημερώνοντας προηγουμένως την πρεσβεία της Κίνας στη Μανίλα για τις ανησυχίες της κυβέρνησής του. Ο Πρόεδρος Ράμος παρουσίασε, μάλιστα, και φωτογραφίες του υπουργείου Αμυνας των Φιλιππίνων για να αποδείξει την παρουσία κινεζικών πλοίων στις νησίδες Σπράτλι.

Οπως είναι γνωστό, τμήματα ή και το σύνολο του νησιωτικού συμπλέγματος Σπράτλι, όπου λέγεται πως υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου, διεκδικούν η Κίνα, το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν, η Μαλαισία και το Μπρουνέι.

Ν. ΚΟΡΕΑ
Πολύνεκρη πυρκαγιά

ΣΕΟΥΛ. -

Τουλάχιστον 19 ναυτεργάτες έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χτες σε πλοίο στις ναυπηγοεπισκευαστικές εγκαταστάσεις του Πουσάν της Νότιας Κορέας.

Οπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τοξικοί καπνοί "πλημμύρισαν" μέσα σε σύντομο χρόνο το πλοίο. Η κατάσταση ήταν ανυπόφορη, τόσο για τους εργάτες, όσο και για τα σωστικά συνεργεία, αφού οι καπνοί είχαν τυλίξει την περιοχή ακόμη και όταν η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Η φωτιά εκδηλώθηκε αρχικά στο μηχανοστάσιο ενός φορτηγού πλοίου και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πλοιοκτήτριας εταιρίας, η πυρκαγιά οφείλεται σε παραλείψεις που έγιναν κατά τον καθαρισμό του πλοίου προτού εισαχθεί στη δεξαμενή των επισκευών. Οι τοπικές αστυνομικές αρχές, που διενεργούν έρευνες για τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς, θεωρούν ότι αιτία της καταστροφής ήταν σπινθήρες από τις μηχανές ηλεκτροσυγκόλλησης στη διάρκεια των επισκευών.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Πιο κοντά στην ΕΕ

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ .-

"Η κυβέρνηση της Ρουμανίας επαναλαμβάνει την πολιτική της θέληση να συνεχίσει και να επιταχύνει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, ώστε οι όροι, οι αναγκαίοι για την ένταξη στην ΕΕ, να εκπληρωθούν", αναφέρει επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ρουμανίας.

Η ανακοίνωση, που έγινε με την ευκαιρία της έναρξης της ισχύος, την 1.2.95, της συμφωνίας σύνδεσης της Ρουμανίας με την ΕΕ, συμπληρώνει ότι η Ρουμανία περιμένει τη βοήθεια της ΕΕ σε αυτή την προσπάθεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ