ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάρτη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ
Στο "σφυρί" με συνοπτικές διαδικασίες

Ούτε και χτες η κυβέρνηση θεώρησε σκόπιμο να τοποθετηθεί στις καταγγελίες για λαφυραγώγηση και λεηλασία της Τράπεζας Κρήτης από το μετα-κοσκωτικό καθεστώς της διορισμένης επιτροπείας

Την πρόθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να ξεπουλήσει την Τράπεζα Κρήτης, μέσα στο 1995, επανέλαβε με χτεσινές του δηλώσεις ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λ. Παπαδήμος.Οι δηλώσεις έγιναν μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, όπου συζητήθηκε το πόρισμα για τη μετατροπή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε Εμπορική Τράπεζα. Στη σύσκεψη, εκτός από το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, συμμετείχαν οι οικονομικοί υπουργοί Γ. Παπαντωνίου και Α. Παπαδόπουλος,καθώς επίσης και ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Θ. Τσούρας.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, μιλώντας την Τετάρτη στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, προσδιόρισε το χρόνο ιδιωτικοποίησης της Τράπεζας Κρήτης στο προσεχές εξάμηνο.

Για το θέμα των καταγγελιών Καλυβιανάκη, σχετικά με το ύψος της ζημιάς που θα υποστεί η Τράπεζα Κρήτης από τις επισφαλείς δανειοδοτήσεις της περιόδου 1989 - 1993, τόσο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και η κυβέρνηση συνέχισαν και χτες την τακτική της σιωπής, διευρύνοντας με τον τρόπο αυτό τον κύκλο των ερωτηματικών σχετικά με το άρρωστο μετακοσκωτικό καθεστώς διοίκησης της Τράπεζας Κρήτης από τους διορισμένους επιτρόπους.

Μάλιστα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επανέλαβε χτες τη θέση ότι το κλιμάκιο των επιθεωρητών της Γενικής Επιθεώρησης Τραπεζών θα αποτυπώσει την οικονομική κατάσταση της Τράπεζας ενόψει της ιδιωτικοποίησής της, κάτι που επιβεβαιώνει ότι στόχος της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η ιδιωτικοποίηση της Κρήτης με συνοπτικές διαδικασίες και το κουκούλωμα των πιθανών οικονομικών ατασθαλιών του μετακοσκωτικού καθεστώτος διοίκησης.

Σε ό,τι αφορά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η μετατροπή του σε εμπορική τράπεζα θα αποτελέσει ένα ακόμα πλήγμα στο ετοιμόρροπο "κοινωνικό κράτος", καθώς θα στερήσει τη δυνατότητα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων του δημοσίου να συνάπτουν χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια. Η προοπτική αυτή, καθ' υπόδειξη των διεθνών οικονομικών οργανισμών, οι οποίοι "συνιστούν" μεγαλύτερη "απελευθέρωση" του τραπεζικού συστήματος, θα αδυνατίσει ακόμα περισσότερο την κρατική παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα, ενώ παράλληλα θα δυναμώσουν οι τάσεις κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης, στην οποία επιδίδονται με ιδιαίτερη επιτυχία τα τελευταία χρόνια οι εμπορικές τράπεζες, κρατικές και ιδιωτικές. Στα πλαίσια του "εκσυγχρονισμού" του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, πρόκειται να προκηρυχτεί διαγωνισμός για την πρόσληψη έμπειρου στελεχικού δυναμικού, ενώ προβλέπεται και η μηχανοργάνωση των υπηρεσιών του.

Ξανακόβουν τις κοινωνικές δαπάνες κατά 16,3%

Μειωμένες κατά 25 δισ. δραχμές θα είναι οι δαπάνες που θα πάρουν για το Φλεβάρη τα υπουργεία και 42,1 δισ. δραχμές για το δίμηνο Γενάρης - Φλεβάρης '95, σε σχέση με αυτά που είχαν εγκριθεί με τον προϋπολογισμό που ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Την περικοπή κατά 16,35% (μεσοσταθμικά) του κονδυλίου των γενικών δαπανών πληρωμών του δημοσίου για το Φλεβάρη ανακοίνωσε στις... 23 Φλεβάρη σ' όλα τα υπουργεία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ!Ετσι, έναντι του συνολικού ποσού των 153,6 δισεκατομμυρίων δραχμών που είχαν ζητήσει όλα τα υπουργεία, το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε 128,5 δισ. δρχ. Δηλαδή, η περικοπή ανέρχεται σε 25,1 δισεκατομμύρια δραχμές.Οπως αποκαλύπτει ο "Ρ", με "εξαιρετικά επείγουσα" εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών ορίζει ότι τα συνολικά εντάλματα πληρωμών που θα εκδοθούν το δεύτερο μήνα του 1995 θα είναι μέχρι του συνολικού ποσού των 190,1 δισεκατομμυρίων δραχμών. Μεταξύ των δαπανών που περικόπτονται, συμπεριλαμβάνονται η συμμετοχή του δημοσίου στη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης,τα κονδύλια για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος,οι δαπάνες προμηθειών, μεταφοράς μαθητών, οι λειτουργικές δαπάνες και οι επιδοτήσεις γεωργικών προϊόντων.Μοναδική εξαίρεση το υπουργείο Εργασίας, για το οποίο εγκρίθηκε μεγαλύτερο ποσό απ' αυτό που είχε ζητήσει το ίδιο...

Συνολικά, το δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη 1995 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ περιέκοψε αυτές τις δαπάνες των υπουργείων κατά 42,1 δισ. δρχ,καθώς, όπως επίσης είχε αποκαλύψει ο "Ρ", το Γενάρη η κυβέρνηση είχε περικόψει τις δαπάνες των υπουργείων κατά 20,3%.Ειδικότερα, οι δαπάνες του υπουργείου Προεδρίας περικόπτονται κατά 29%, του υπουργείου Εσωτερικών επίσης κατά 29%, όπως και των υπουργείων Δημόσιας Τάξης, Εξωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ, Μεταφορών, κλπ. Οι δαπάνες του υπουργείου Παιδείας περικόπτονται κατά 19,7%, του υπουργείου Υγείας κατά 5,3%, Γεωργίας κατά 31,1% (βλέπε πίνακα). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Γενάρη οι δαπάνες του υπουργείου Παιδείας "ψαλιδίστηκαν" κατά 19,78%, του υπουργείου Υγείας κατά 19,17% και του υπουργείου Εργασίας κατά 26,7%. Ας σημειωθεί ότι το Φλεβάρη, το κονδύλι για την επιδότηση γεωργικών προϊόντων σφαγιάστηκε κατά 27,8% περίπου!

Οπως αποκάλυψε χτες ο "Ρ", η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υλοποιώντας στο ακέραιο τις κατευθύνσεις και τις επιταγές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ, προχωρεί στο σφαγιασμό των κοινωνικών δαπανών και στην παγίωσή τους σε όρια που θα οδηγήσουν στην υποβάθμιση των ήδη χαμηλών και απαράδεκτων υπηρεσιών που προσφέρει ο δημόσιος τομέας της υγείας και παιδείας. Η επανεξέταση των δαπανών και των επιχορηγήσεων είναι για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέμα "άμεσης προτεραιότητας". Πρώτο στη "μαύρη" λίστα είναι το υπουργείο Παιδείας και ακολουθεί το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η βιασύνη της κυβέρνησης να ξεμπερδεύει το συντομότερο δυνατόν με τα υπουργεία αυτά, σχετίζεται και με την έναρξη των διαδικασιών κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 1996 πριν από το καλοκαίρι.

  • Αν και ο υπουργός Οικονομικών ενέκρινε την πληρωμή το 1995 δαπανών που πραγματοποιήθηκαν το 1994, το υπουργείο Οικονομικών, τελικά, περικόπτει τις πληρωμές για το 1994 κατά 11,5%, δηλαδή, τις περικόπτει κατά 8 δισ. δρχ. περίπου.

Αντρέας ΠΕΤΣΙΝΗΣ

Προχωρούν ακάθεκτα στο ξεπούλημα

Την πρόθεση της κυβέρνησης να παραδώσει το ταχύτερο σε ιδιώτες τα "Τσιμέντα Χαλκίδας" και τα "Μεταλλεία Κασσάνδρας", επανέλαβε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας

Τη διαβεβαίωση ότι στόχος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι να προκηρυχτεί το ταχύτερο δυνατό διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για την πώληση των "Τσιμέντων Χαλκίδας", έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Χρ. Ροκόφυλλος.Κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας υποστήριξε ότι δε θα δημιουργήσουν πρόβλημα οι κυρώσεις για φοροδιαφυγή και φοροκλοπή που επέβαλε - όπως αποκάλυψε χτες ο "Ρ" - το υπουργείο Οικονομικών στην εταιρία. Η φορολογική κύρωση επιβλήθηκε, καθώς μετά από έλεγχο που έγινε από τις αρμόδιες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, διαπιστώθηκε ότι τα "Τσιμέντα Χαλκίδας" (καθώς και η επιχείρηση "Χρωματουργεία Αθηνών Αφών Ε. Κολοκοτρώνη ADELCO ΑΕ"), διαπιστώθηκε ότι απέκρυψαν φόρους, τέλη και εισφορές από το δημόσιο, το ύψος των οποίων υπερβαίνει τα όρια του άρθρου 44 ν.2065/1992.

Σχετικά με τα "Μεταλλεία Κασσάνδρας" ο Χρ. Ροκόφυλλος δήλωσε ότι έχει γίνει ο σχετικός διαγωνισμός και επίκειται η κατακύρωσή του απ' τις δύο πιστώτριες τράπεζες. Ας σημειωθεί ότι στην "πρόσκληση" της κυβέρνησης για την εξαγορά των "Μεταλλείων Κασσάνδρας" είχαν "ανταποκριθεί" 23 ντόπιες και ξένες ιδιωτικές εταιρίες. Το υπουργείο Βιομηχανίας μέσω του εκκαθαριστή είχε δημοσιεύσει στις 12 και 13 του περασμένου Οκτώβρη, στο διεθνή και ελληνικό Τύπο "πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος" για την πώληση του ενεργητικού των "Μεταλλείων Κασσάνδρας". Ηδη διαφαίνεται ότι τα μεταλλεία διεκδικούν τρεις εταιρίες, από Αυστραλία, Καναδά και ΗΠΑ

  • Σύσκεψη για το μέλλον των Λατομείων Πεντέλης, έγινε σύμφωνα με πληροφορίες, χτες, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Βιομηχανίας Χρ. Ροκόφυλλου και του συμβούλου του πρωθυπουργού Αντ. Λιβάνη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα διάρκειας 18 μηνών, κατά το οποίο θα γίνεται κανονικά η ληστρική εκμετάλλευση στα λατομεία (και η καταστροφή του περιβάλλοντος), ενώ μετά το συγκεκριμένο διάστημα θα γίνεται μόνο υπόγεια εκμετάλλευση με βάση τις ισχύουσες διατάξεις.
Θερμή υποδοχή στον Μίκη

"O Θεοδωράκης δίνει φωνή στους ποιητές", "Η "Λειτουργία" της Ελλάδας", "Μίκης ο Ελληνας". Είναι ορισμένοι τίτλοι εφημερίδων της Μασσαλίας, αντιπροσωπευτικοί της θερμής υποδοχής, που επιφύλαξαν ο Τύπος και οι κάτοικοι της Μασσαλίας στον Μίκη Θεοδωράκη,με αφορμή τις τέσσερις συναυλίες με έργα του στη γαλλική πόλη. Στο θέατρο "Gyptis", μετά από προσπάθειες του Ελληνα διευθυντή του, Αντώνη Βουγιούκα, η Ορχήστρα Νέων της Μεσογείου μαζί με την Ορχήστρα και τη Χορωδία του Conservatoire de Port - de - Bouc, υπό τη διεύθυνση του Νικ. Μπαραλή,παρουσίασαν τέσσερα "μνημειώδη μουσικά οικοδομήματα", όπως έγραψε χαρακτηριστικά κάποια γαλλική εφημερίδα, του Μίκη Θεοδωράκη. Παρουσιάστηκαν τα έργα "Επιφάνεια Αβέρωφ", του Γιώργου Σεφέρη, "Ρωμιοσύνη" του Γιάννη Ρίτσου, "Μαουτχάουζεν" του Ιάκωβου Καμπανέλλη και "Κατάσταση Πολιορκίας" της Ρένας Χατζηδάκη. "Κάθε τραγούδι αντιπροσωπεύει ένα σταθμό, μια στιγμή μέσα στην ίδια την ύπαρξη του λαού του", "Στην πιο μαύρη εποχή των φυλακών, ο Μ. Θεοδωράκης, ποιητής του Ηλιου, μπόρεσε να τραγουδήσει τον πόνο και την ελπίδα", "Η παρτιτούρα του Μ. Θεοδωράκη, που χαρακτηρίζεται από μεγάλη κλασική ακρίβεια, δε φοβάται ούτε την πολυπλοκότητα της χορωδιακής πολυφωνίας, ούτε την ένωση μέσα στον ορχηστρικό όγκο των συμφωνικών κλασικών μουσικών οργάνων με τα όργανα της ελληνικής παράδοσης ή και τα σύγχρονα ηλεκτροακουστικά", είναι μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τα κομμάτια, που αφιέρωσε ο γαλλικός Τύπος στις συναυλίες.

Για μια ακόμη φορά η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη "έσπασε" τα σύνορα, αρθρώνοντας τον πανανθρώπινο λόγο της. Οπως γράφτηκε, εξάλλου, "η μουσική αυτή έκφραση στην οποία κυριαρχούσε το πιο όμορφο όργανο, η ανθρώπινη φωνή, άγγιξε βαθιά το ακροατήριο, που επιφύλαξε σε όλα τα έργα ένθερμη υποδοχή".

ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Μείωση επιτοκίων χορηγήσεων από 31 Μάρτη

Η Ιονική Τράπεζα ανακοίνωσε χτες ότι από 31 Μάρτη 1995 προχωρεί σε μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων δανείων. Σε μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων δανείων έχει προχωρήσει από 1/3 και μεγάλη ιδιωτική τράπεζα. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της Ιονικής, από 31/3 καθιερώνεται ελάχιστο "προνομιακό" επιτόκιο 19% για πάσης φύσεως χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις, δηλαδή δάνεια κίνησης και μεσομακροπρόθεσμα δάνεια. Επίσης την ίδια ημερομηνία μειώνει το βασικό της επιτόκιο για κάθε μορφής χορηγήσεις κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, ήτοι από 23,5% που είναι σήμερα σε 21,5%. Τέλος το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων ορίζεται στο 20%.

Μειώσεις επιτοκίων χορηγήσεων αναμένεται να ανακοινώσουν το επόμενο διάστημα και οι υπόλοιπες μεγάλες εμπορικές τράπεζες κατά κύριο λόγο, ενώ οι μικρής εμβέλειας τράπεζες ακολουθούν συνήθως συντηρητικότερη πολιτική. Το ερώτημα είναι τι στάση πρόκειται να τηρήσουν οι εμπορικές τράπεζες, στο θέμα των επιτοκίων καταθέσεων και ειδικότερα το επιτόκιο των λογαριασμών ταμιευτηρίου, οι οποίοι συγκεντρώνουν τη μεγάλη πλειοψηφία των καταθέσεων. Από το Μάρτη του 1993, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε σε "απελευθέρωση" των επιτοκίων καταθέσεων, τα τελευταία μειώθηκαν κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ήτοι από 18% στο 15%. Με δεδομένη την ασυδοσία που επικρατεί σήμερα στο τραπεζικό σύστημα, ελέω "απελευθέρωσής" του από διοικητικούς περιορισμούς, οι τράπεζες δεν αποκλείεται να μειώσουν ακόμα περισσότερο το επιτόκιο ταμιευτηρίου, προκειμένου να "αποσβέσουν τις ζημίες" που θα έχουν από τη μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων.

Παιχνίδια στο σκοτάδι

Η "Μαύρη κωμωδία" του Πίτερ Σάφερ ανεβαίνει, στις 11 Μάρτη, από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας,στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο "Παλλάς" της Καβάλας. Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Κωνσταντινίδη,η σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και τα σκηνικά - κοστούμια του Αντώνη Δαγκλίδη.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Κώστας Ματσακάς, Χρήστος Μοραφιτης, Στράτος Χρήστου, Απόστολος Σοφιανός, Βασιλική Δέλιου, Μαρία Μπενάκη, Ανδρέας Τσιαπτσιάδης και Δέσποινα Παπάζογλου.Πρόκειται για ένα ευφυέστατο θεατρικό παιχνίδι, όπου χρησιμοποιεί το άσπρο - μαύρο και "συμμαχεί" με το σκοτάδι για να "ξεγυμνώσει" τους ήρωές του από τον κοινωνικό τους καθωσπρεπισμό και το μικροαστικό τους περίγυρο.

Πρεμιέρες σε Εθνικό και ΚΘΒΕ
  • Την τελευταία χειμερινή πρεμιέρα του δίνει σήμερα το Εθνικό Θέατρο,στη Νέα Σκηνή με την "Ευαίσθητη ισορροπία" του Ε. Αλμπι, σε μετάφραση Κατερίνας Αγγελάκη - Ρουκ,σκηνοθεσία Ράιας Μουζενίδου,σκηνικά - κοστούμια Σάντρας Στεφανίδου - Ράιας Μουζενίδου,μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου.Παίζουν: Βέρα Ζαβιτσιάνου, Χρήστος Πάρλας, Νίτα Παγώνη, Κίττυ Αρσένη, Σπύρος Κουβαρδάς, Ολγα Δαμάνη.

Η "Ευαίσθητη ισορροπία" - όπως είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η Ράια Μουζενίδου - είναι έργο "βουτηγμένο στη μαύρη ειρωνεία. Οι ήρωες σχοινοβατούν στα όρια της τρέλας. Οι δεσμοί τους με την πραγματικότητα είναι πολύ λεπτοί. Ζουν προφυλαγμένοι στο καθησυχαστικό κουκούλι τους, υπερασπίζοντας με λύσσα το περίτεχνο τίποτα της ζωής τους, που τη διατρέχουν σαν υπνοβάτες, γιατί αλλιώς θα τους ήταν αβάσταχτη. Ο Αλμπι με χιούμορ δίνει την εικόνα μιας βολεμένης ανθρωπότητας στο βαθύ ύπνο".

  • Ξεκινά αύριο τη νέα του πορεία το ΚΘΒΕ,με επανάληψη των "Ορνίθων" του Αριστοφάνη,στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά.Η πρεμιέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη,με αφορμή την πρώτη επέτειο του θανάτου της. Στην παράσταση αυτή θα παραβρεθεί και ο υπουργός Πολιτισμού, Θάνος Μικρούτσικος,ο οποίος την ίδια μέρα θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του ΔΣ ου ΚΘΒΕ.

Ο κύκλος της χειμερινής περιόδου θα κλείσει με δύο ακόμη παραστάσεις. Στις 17 Μάρτη ανεβαίνει το έργο του Ανδρέα Στάικου "1843",που θα παρουσιαστεί στο "Υπερώο" σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα,ενώ στις 24 Μάρτη ανεβαίνει, στη σκηνή "Μελίνα Μερκούρη" (πρώην Βασιλικό Θέατρο), το έργο του Τένεσι Ουίλιαμς "Ο Ορφέας στον Αδη",σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά.

Παραστάσεις στην οθόνη

Σεμινάριο για το ντοκιμαντέρ διοργανώνει η Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης,από 7 Μάρτη μέχρι 11 Απρίλη, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ηλιούπολης (Λεωφ. Ειρήνης 30 - 32). Στο σεμινάριο, που θα ολοκληρωθεί σε έξι συναντήσεις, θα μιλήσουν για το ντοκιμαντέρ και τη σχέση του με την ιστορία και την κοινωνική πραγματικότητα: ο θεωρητικός κινηματογράφου Σωτήρης Δημητρίου,οι κριτικοί Σώτη Τριανταφύλλου, Ανδρέας Παγουλάτος,ο Βασίλης Σπηλιόπουλος,και οι σκηνοθέτες Αλίντα Δημητρίου, Λευτέρης Ξανθόπουλος, Γκαίη Αγγελή, Νίκος Αναγνωστόπουλος.

Στα πλαίσια των σεμιναρίων θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ: "Ο Νανούκ στο βορρά" του Ρ. Φλάερτι, "Η Αθήνα χορεύει ροκ εν ρολ" του Βασ. Μάρου, "Μακεδονικός γάμος" του Τ. Κανελλόπουλου (12/3), (Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή" του Τσίγκα Βερτόφ, "Εκατό ώρες του Μάη" των Δ. Θέου, Φ. Λαμπρινού, "Θηραϊκός όρθρος" των Κ. Σφήκα, Στ. Τορνέ (19/3), "Ελληνική Κοινότητα Χαϊδελμβέργης" και "Ποιος είναι ο τρελός λαγός - Μίλτος Σαχτούρης" του Λ. Ξανθόπουλου, "Χρονικό ενός καλοκαιριού" των Ζαν Ρους, Ε. Μορέν, "Οι καρβουνιάρηδες" της Αλίντας Δημητρίου (2/4), "Κίνα" του Μικ. Αντονιόνι (9/4), "Ο Ρότζερ και εγώ" του Μ. Μουρ, "Η ρόδα" του Θ. Αδαμόπουλου, "Στα Τουρκοβούνια" του Λ. Ξανθόπουλου 11/4).

Αποστολή στο Σεράγεβο

Η περσινή αποστολή του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών,το Φλεβάρη, στο Σεράγεβο, υπήρξε αποκαλυπτική, όχι όμως και αρκετή για ένα λαό, που βαδίζει στο τεντωμένο σχοινί του πολέμου. Ετσι, το ΣΕΗ αποφάσισε να επαναλάβει το περσινό επικίνδυνο εγχείρημα, αυτή τη φορά το καλοκαίρι.

Η πρώτη εντύπωση της αποστολής διανθίστηκε με τη συμμετοχή της στη γιορτή των πρώτων γενεθλίων του Κέντρου Κινηματογράφου των Σέρβων της Βοσνίας.Μια τελετή, που γινόταν στην κυριολεξία σε απόσταση αναπνοής από το μέτωπο των μουσουλμάνων και γι' αυτό ακριβώς είχε ιδιαίτερη σημασία. Αυτό, όμως, δεν τους εμπόδισε να αρχίσουν τις προετοιμασίες για μια ταινία με τίτλο "Τούνελ",με θέμα της μια αληθινή ιστορία και πρωταγωνιστή τον Σέρβο ηθοποιό από το Βελιγράδι, Ντράγκαν Μπλιέγκαβιτς.Η τέχνη φαίνεται πως ξεπερνάει τον πόλεμο.

Το ΣΕΗ, λοιπόν, το καλοκαίρι θα μεταβεί στο Σεράγεβο με σκοπό να πραγματοποιήσει εκδήλωση, με αναφορές στις ρίζες της ελληνικής παράδοσης, με ελληνικό γλέντι, κάτι που ζήτησαν πέρσι οι Σερβοβόσνιοι και βέβαια, με υλικά (τρόφιμα, βιβλία κ.ά.) για να μοιραστούν στον κόσμο.

Το ΥΠΠΟ για την Μελίνα

Πριν ένα χρόνο, στις 6 Μάρτη η Μελίνα Μερκούρη αναχώρησε σε άλλους τόπους. Πριν ένα χρόνο κανένα κανάλι, κανένας σταθμός, δεν τόλμησε να πει "η Μελίνα πέθανε". Η "Μελίνα διάλεξε να πεθάνει Κυριακή"... Ετσι έλεγαν, γιατί εκείνη πάντα διάλεγε τη ζωή. Ως την ύστατη στιγμή.

Ενα χρόνο αργότερα η Ελλάδα το πικρό κατευόδιο μετουσιώθηκε σε δυνατή μνήμη. Και η Μ. Μερκούρη είναι "παρούσα". Ετσι "διάλεξε" να ζει...

Τη Δευτέρα 6 Μάρτη η μνήμη του κόσμου θα είναι στραμμένη πάνω της. Πολύ περισσότερο η μνήμη των ανθρώπων του ΥΠΠΟ, το οποίο σήμερα στις 10.30πμ, θα θυμηθεί και θα τιμήσει την Μελίνα Μερκούρη με ειδική εκδήλωση, που θα γίνει στο ισόγειο του κτιρίου της οδού Μπουμπουλίνας 20. Κι εκείνη δε θα λείπει.

Χρυσή "Αλεπού"

Τα χρυσά της φόρεσε η "Αλεπού της αγάπης" της Μίλβα και του Θάνου Μικρούτσικου και γιορτάστηκε δεόντως. Πολλοί ήταν οι παρευρισκόμενοι στη χτεσινή απονομή του χρυσού δίσκου στους συντελεστές, από την οποία δεν έλειψε και μια ζωντανή γεύση από τη δισκογραφική συνεργασία. Ο Θ. Μικρούτσικος στο πιάνο συνόδευσε τη Μίλβα, που ερμήνευσε το "Αννα μην κλαις". "Η μεγαλύτερη φωνή του δεύτερου μισού του αιώνα μας", όπως τη χαρακτήρισε ο Θ. Μικρούτσικος, δήλωσε την επιθυμία της "να εμβαθύνει στα τραγούδια του συνθέτη" και υποσχέθηκε να δείξει τις μεγάλες φωνητικές της δυνατότητες στο ρεσιτάλ της στο Μέγαρο Μουσικής. Η "Αλεπού", πάντως, θα ταξιδέψει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ενώ η Μίλβα θα εμφανιστεί και στην ελληνική τηλεόραση, στο πλάι του Λ. Λαζόπουλου.

  • Στα σκοτεινά, γεμάτα μυστήριο και παραμυθένια ομορφιά, καλντερίμια της Ανατολής, "περιοδεύει" η παιδική σκηνή "Μαγική αυλαία" στο θέατρο "Μπροντγουαίη",μαζί με τον "Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι" του. Το έργο διασκεύασε και σκηνοθέτησε ο Γιώργος Φραντζεσκάκης,τα σκηνικά και τα κοστούμια δημιούργησε ο Σάββας Πασχαλίδης,η μουσική είναι του Νίκου Ζιώγαλα.Παίζουν οι ηθοποιοί Γ. Χατζηγεωργίου, Θ. Σκαρλίγκος, Μυρ. Σακκά, Αντ. Προβατά, Ν. Μπάστας, Γρ. Μελάς και Βαγ. Λιοντής.Το έργο παρουσιάζεται κάθε Κυριακή (11 πμ και 3 μμ).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ