Παρασκευή 3 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ξανακόβουν τις κοινωνικές δαπάνες κατά 16,3%

Μειωμένες κατά 25 δισ. δραχμές θα είναι οι δαπάνες που θα πάρουν για το Φλεβάρη τα υπουργεία και 42,1 δισ. δραχμές για το δίμηνο Γενάρης - Φλεβάρης '95, σε σχέση με αυτά που είχαν εγκριθεί με τον προϋπολογισμό που ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Την περικοπή κατά 16,35% (μεσοσταθμικά) του κονδυλίου των γενικών δαπανών πληρωμών του δημοσίου για το Φλεβάρη ανακοίνωσε στις... 23 Φλεβάρη σ' όλα τα υπουργεία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ!Ετσι, έναντι του συνολικού ποσού των 153,6 δισεκατομμυρίων δραχμών που είχαν ζητήσει όλα τα υπουργεία, το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε 128,5 δισ. δρχ. Δηλαδή, η περικοπή ανέρχεται σε 25,1 δισεκατομμύρια δραχμές.Οπως αποκαλύπτει ο "Ρ", με "εξαιρετικά επείγουσα" εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών ορίζει ότι τα συνολικά εντάλματα πληρωμών που θα εκδοθούν το δεύτερο μήνα του 1995 θα είναι μέχρι του συνολικού ποσού των 190,1 δισεκατομμυρίων δραχμών. Μεταξύ των δαπανών που περικόπτονται, συμπεριλαμβάνονται η συμμετοχή του δημοσίου στη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης,τα κονδύλια για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος,οι δαπάνες προμηθειών, μεταφοράς μαθητών, οι λειτουργικές δαπάνες και οι επιδοτήσεις γεωργικών προϊόντων.Μοναδική εξαίρεση το υπουργείο Εργασίας, για το οποίο εγκρίθηκε μεγαλύτερο ποσό απ' αυτό που είχε ζητήσει το ίδιο...

Συνολικά, το δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη 1995 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ περιέκοψε αυτές τις δαπάνες των υπουργείων κατά 42,1 δισ. δρχ,καθώς, όπως επίσης είχε αποκαλύψει ο "Ρ", το Γενάρη η κυβέρνηση είχε περικόψει τις δαπάνες των υπουργείων κατά 20,3%.Ειδικότερα, οι δαπάνες του υπουργείου Προεδρίας περικόπτονται κατά 29%, του υπουργείου Εσωτερικών επίσης κατά 29%, όπως και των υπουργείων Δημόσιας Τάξης, Εξωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ, Μεταφορών, κλπ. Οι δαπάνες του υπουργείου Παιδείας περικόπτονται κατά 19,7%, του υπουργείου Υγείας κατά 5,3%, Γεωργίας κατά 31,1% (βλέπε πίνακα). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Γενάρη οι δαπάνες του υπουργείου Παιδείας "ψαλιδίστηκαν" κατά 19,78%, του υπουργείου Υγείας κατά 19,17% και του υπουργείου Εργασίας κατά 26,7%. Ας σημειωθεί ότι το Φλεβάρη, το κονδύλι για την επιδότηση γεωργικών προϊόντων σφαγιάστηκε κατά 27,8% περίπου!

Οπως αποκάλυψε χτες ο "Ρ", η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υλοποιώντας στο ακέραιο τις κατευθύνσεις και τις επιταγές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ, προχωρεί στο σφαγιασμό των κοινωνικών δαπανών και στην παγίωσή τους σε όρια που θα οδηγήσουν στην υποβάθμιση των ήδη χαμηλών και απαράδεκτων υπηρεσιών που προσφέρει ο δημόσιος τομέας της υγείας και παιδείας. Η επανεξέταση των δαπανών και των επιχορηγήσεων είναι για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέμα "άμεσης προτεραιότητας". Πρώτο στη "μαύρη" λίστα είναι το υπουργείο Παιδείας και ακολουθεί το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η βιασύνη της κυβέρνησης να ξεμπερδεύει το συντομότερο δυνατόν με τα υπουργεία αυτά, σχετίζεται και με την έναρξη των διαδικασιών κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 1996 πριν από το καλοκαίρι.

  • Αν και ο υπουργός Οικονομικών ενέκρινε την πληρωμή το 1995 δαπανών που πραγματοποιήθηκαν το 1994, το υπουργείο Οικονομικών, τελικά, περικόπτει τις πληρωμές για το 1994 κατά 11,5%, δηλαδή, τις περικόπτει κατά 8 δισ. δρχ. περίπου.

Αντρέας ΠΕΤΣΙΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ