Παρασκευή 3 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ
Στο "σφυρί" με συνοπτικές διαδικασίες

Ούτε και χτες η κυβέρνηση θεώρησε σκόπιμο να τοποθετηθεί στις καταγγελίες για λαφυραγώγηση και λεηλασία της Τράπεζας Κρήτης από το μετα-κοσκωτικό καθεστώς της διορισμένης επιτροπείας

Την πρόθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να ξεπουλήσει την Τράπεζα Κρήτης, μέσα στο 1995, επανέλαβε με χτεσινές του δηλώσεις ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λ. Παπαδήμος.Οι δηλώσεις έγιναν μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, όπου συζητήθηκε το πόρισμα για τη μετατροπή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε Εμπορική Τράπεζα. Στη σύσκεψη, εκτός από το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, συμμετείχαν οι οικονομικοί υπουργοί Γ. Παπαντωνίου και Α. Παπαδόπουλος,καθώς επίσης και ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Θ. Τσούρας.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, μιλώντας την Τετάρτη στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, προσδιόρισε το χρόνο ιδιωτικοποίησης της Τράπεζας Κρήτης στο προσεχές εξάμηνο.

Για το θέμα των καταγγελιών Καλυβιανάκη, σχετικά με το ύψος της ζημιάς που θα υποστεί η Τράπεζα Κρήτης από τις επισφαλείς δανειοδοτήσεις της περιόδου 1989 - 1993, τόσο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και η κυβέρνηση συνέχισαν και χτες την τακτική της σιωπής, διευρύνοντας με τον τρόπο αυτό τον κύκλο των ερωτηματικών σχετικά με το άρρωστο μετακοσκωτικό καθεστώς διοίκησης της Τράπεζας Κρήτης από τους διορισμένους επιτρόπους.

Μάλιστα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επανέλαβε χτες τη θέση ότι το κλιμάκιο των επιθεωρητών της Γενικής Επιθεώρησης Τραπεζών θα αποτυπώσει την οικονομική κατάσταση της Τράπεζας ενόψει της ιδιωτικοποίησής της, κάτι που επιβεβαιώνει ότι στόχος της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η ιδιωτικοποίηση της Κρήτης με συνοπτικές διαδικασίες και το κουκούλωμα των πιθανών οικονομικών ατασθαλιών του μετακοσκωτικού καθεστώτος διοίκησης.

Σε ό,τι αφορά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η μετατροπή του σε εμπορική τράπεζα θα αποτελέσει ένα ακόμα πλήγμα στο ετοιμόρροπο "κοινωνικό κράτος", καθώς θα στερήσει τη δυνατότητα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων του δημοσίου να συνάπτουν χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια. Η προοπτική αυτή, καθ' υπόδειξη των διεθνών οικονομικών οργανισμών, οι οποίοι "συνιστούν" μεγαλύτερη "απελευθέρωση" του τραπεζικού συστήματος, θα αδυνατίσει ακόμα περισσότερο την κρατική παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα, ενώ παράλληλα θα δυναμώσουν οι τάσεις κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης, στην οποία επιδίδονται με ιδιαίτερη επιτυχία τα τελευταία χρόνια οι εμπορικές τράπεζες, κρατικές και ιδιωτικές. Στα πλαίσια του "εκσυγχρονισμού" του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, πρόκειται να προκηρυχτεί διαγωνισμός για την πρόσληψη έμπειρου στελεχικού δυναμικού, ενώ προβλέπεται και η μηχανοργάνωση των υπηρεσιών του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ