ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Μάρτη 1995
Σελ. /29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξάνονται οι "κουλοχέρηδες"

Τον έλεγχο και τον περιορισμό της χρήσης των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, γνωστών με την ονομασία "φρουτάκια" ή "κουλοχέρηδες", έφερε για συζήτηση στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, η παράταξη της "Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης". Στη συζήτηση δεν πάρθηκε καμία απόφαση, αφού τόσο η παράταξη της πλειοψηφίας όσο και οι εκπρόσωποι άλλων παρατάξεων δεν τόλμησαν να καταλήξουν σε μέτρα για την προστασία από αυτή τη σύγχρονη μάστιγα τόσο για τη νεολαία όσο και για τους ενήλικες.

Με δήλωσή τους οι δύο εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της ΔΑΚ, Θ. Γιαννούσης και Αγ. Σαχίνης,καταδικάζουν την αδιαφορία της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου στην ολοένα αυξανόμενη και χωρίς έλεγχο εγκατάσταση ηλεκτρονικών παιχνιδιών στην πόλη και τονίζουν: "Ο συνδυασμός μας δε θα σταματήσει ούτε λεπτό να αγωνίζεται μέσα στο ΔΣ για να μπει ένα τέλος σε αυτή την κατρακύλα στην οποία οδηγεί τον ελληνικό λαό η κυβέρνηση με την ανοχή των άλλων κομμάτων της ΝΔ, της ΠΟΛ.ΑΝ και του "ΣΥΝ". Συγκεκριμένα η ΔΑΚ ζητά να σταματήσει άμεσα η έκδοση αδειών για εγκατάσταση τέτοιων μηχανημάτων σε καταστήματα και να ανακληθούν όσες άδειες έχουν δοθεί μέχρι στιγμής.

Σχολιάζοντας τη στάση του συνδυασμού του ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο Αγ. Σαχίνης σημείωσε: "Δεν περιμέναμε τίποτα διαφορετικό, αφού η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που μετέτρεψε τη χώρα μας σε χώρα του τζόγου και υπέγραψε σύμβαση για εισαγωγή 20.000 κουλοχέρηδων".

Συνεταιρισμός Λατόμων

Το Συνεταιρισμό Λατόμων στο Ασβεστοχώρι, επισκέφτηκαν χτες το πρωί ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Κατσαρός και ο νομαρχιακός σύμβουλος της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Κίνησης Θεσσαλονίκης" Μιχάλης Σπυριδάκης,προκειμένου να ενημερωθούν για τα προβλήματα του Συνεταιρισμού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα μεταλλεία και αφορά στην άδεια για τα εκρηκτικά που έχει σταματήσει να ισχύει από τα μέσα του Φλεβάρη. Οι λατόμοι ζητάνε να τους δοθεί μία προσωρινή άδεια δύο - τριών μηνών, για να μη σταματήσει η λειτουργία των λατομείων μέχρι το Νομαρχιακό Συμβούλιο να εξετάσει το θέμα και να πάρει μια οριστική απόφαση για τη λύση του προβλήματος. Στο συνεταιρισμό απασχολούνται 100 άτομα. Οπως αναφέρουν οι ίδιοι, το πρόβλημα που προέκυψε με το σταμάτημα της άδειας για χρήση εκρηκτικών είναι ουσιαστικά η παύση της λειτουργίας του λατομείου. Σε ό,τι αφορά το λόγο για τον οποίο διακόπηκε η σχετική άδεια, οι λατόμοι δηλώνουν ότι ξεφεύγει από τα στενά τοπικά όρια και έχει να κάνει κύρια με μεγάλα συμφέροντα όπως η εταιρία ΤΙΤΑΝΑΣ που θέλουν να ελέγξουν γενικά το χώρο και σε επίπεδο νομού, με τις λατομικές επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο νόμο που έχει ψηφιστεί για τις λατομικές επιχειρήσεις, όπου σημειώθηκε ότι δεν καθορίζει συγκεκριμένους χώρους και ζώνες στους οποίους θα μπορούν να μετεγκατασταθούν τα λατομεία, με αποτέλεσμα να μη δίνει λύση στο πρόβλημα λειτουργίας των λατομείων σε βάρος κάποιων κατοικημένων περιοχών.

Δεν πείθονται ότι είναι ... για το καλό τους

Σε κατάληψη της χωματερής Θεσσαλονίκης ενδέχεται να προχωρήσουν τις επόμενες μέρες οι κάτοικοι της Κοινότητας Ταγαράδων. Την απόφαση αυτή του Κοινοτικού Συμβουλίου Ταγαράδων μετέφερε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ο κοινοτάρχης Ταγαράδων, κατά τη διάρκεια συζήτησης που γινόταν στο νομαρχιακό συμβούλιο για την έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χωματερή Ταγαράδων.

Στο χώρο της σημερινής ταφής απορριμμάτων, το βιοαέριο εκλύεται και καίγεται σ' ένα πυρσό - καύση που θεωρείται ατελής. Πέρα από την αφόρητη δυσοσμία που προκαλείται, υπάρχουν και μεγάλες συγκεντρώσεις μονοξειδίου του άνθρακα. Ετσι, με τη λειτουργία της μονάδας, θα υπάρχει πλήρης καύση, αλλά θα είναι δυνατή και η ηλεκτροδότηση 40 κατοίκων της κοινότητας, αφού γίνεται αξιοποίηση του βιοαερίου, το οποίο παράγει ηλεκτρική ενέργεια.

Οι κάτοικοι Ταγαράδων όμως είναι καχύποπτοι για την όποια πρωτοβουλία λαμβάνει η εκάστοτε κυβέρνηση και αρνούνται την εγκατάσταση της μονάδας κι ας είναι, όπως τους βεβαιώνουν... για το καλό τους. Εκπρόσωποι των δύο μεγάλων κομμάτων, ιδιαίτερα στην προεκλογική περίοδο και για 14 ολόκληρα χρόνια, τους υπόσχονται απομάκρυνση της χωματερής από τον τόπο τους. Ηδη η κατάσταση είναι αφόρητη και στους Ταγαράδες, αλλά και στα γειτονικά χωριά. Τώρα οι κάτοικοι φοβούνται πως οποιοδήποτε έργο γίνει στο χώρο της χωματερής παγιώνει μια κατάσταση και αναβάλλει την απόφαση για απομάκρυνσή της.

Αρνητική ήταν και η ψήφος στη συγκεκριμένη πρόταση του νομαρχιακού συμβούλου της "Αγωνιστικής Κίνησης" Μ. Σπυριδάκη κι αυτό, όχι γιατί είχε αντίρρηση στην περιβαλλοντική μελέτη, αλλά γιατί, όπως υποστήριξε, το θέμα έπρεπε να έρθει στο νομαρχιακό συμβούλιο μόνο αφού είχε αρχίσει προηγούμενα η δρομολόγηση για την οριστική εξεύρεση και οριοθέτηση νέων χωματερών. Τελικά, το νομαρχιακό συμβούλιο αποφάσισε ότι η εγκατάσταση μονάδας βιοαερίου στους Ταγαράδες θα χρειαστεί να έχει τη σύμφωνη γνώμη της Κοινότητας.

Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τους;

Να υλοποιηθεί, επιτέλους, η υπόσχεση της κυβέρνησης για ένταξη του Ειδικού Διδακτικού Τεχνικού Προσωπικού των ΑΕΙ στο Πανεπιστημιακό Μισθολόγιο, ζητούν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Παιδείας, Προεδρίας και Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής και Δ. Κουμπούρης.

Είναι γεγονός, αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης, ότι το Ειδικό Διοικητικό Τεχνικό Προσωπικό (ΕΔΤΠ) των Πανεπιστημίων παρέχει σημαντικές εξειδικευμένες υπηρεσίες στα ΑΕΙ για την επιτέλεση, τόσο του εκπαιδευτικού, όσο και του ερευνητικού έργου. Για το λόγο αυτό το ΕΔΤΠ, όπως και όλοι όσοι ανήκουν στην ακαδημαϊκή ιεραρχία, έχει εξαιρεθεί από το Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και τις ρυθμίσεις των εκάστοτε νόμων για τη δημόσια διοίκηση.

Εδώ και πολλά χρόνια όμως, εκκρεμεί η ολοκληρωμένη μισθολογική αντιμετώπιση του ΕΔΤΠ, αφού οι διατάξεις του Ενιαίου Πανεπιστημιακού Μισθολογίου έχουν μόνο μερικώς εφαρμοστεί, με αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος κλάδος, που αποτελεί προσωπικό αυξημένων προσόντων, να μην έχει πάρει την αύξηση του 35% που απολαμβάνουν όλοι εκείνοι που αμείβονται με το Ενιαίο Μισθολόγιο.

Αντιπροσωπεία της Ενωσης ΕΔΤΠ Αθήνας πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, με αίτημα την απόδοση της αύξησης του 35%. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό Παιδείας, ο οποίος αρνήθηκε να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη για το θέμα και περιορίστηκε στο να πει ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών.

Συνεδρίαση του ΚΣ της ΚΝΕ

Συνεδριάζει σήμερα το ΚΣ της ΚΝΕ, ενόψει των εκλογών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η συνεδρίαση θα γίνει στις 10 το πρωί στα γραφεία της ΚΟΑ και έχει θέμα της "τη δράση της οργάνωσης μπροστά στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές".

Γλέντι

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας του Ιονίου Πανεπιστημίου διοργανώνουν ρεμπέτικο γλέντι αύριο Κυριακή, στις 10 το βράδυ, στο κέντρο "Ραντεβού" στο Κανόνι.

"Βεργίνα" δεν είναι μόνο τα αρχαία

Την άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Βεργίνας, ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός και Μ. Κωστόπουλος.Αφορμή για την ερώτηση στάθηκε η πρόσφατη περιοδεία αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος στους αρχαιολογικούς χώρους και στο χωριό Βεργίνα.

"Αν ήθελε να σχολιάσει κανείς τη στάση των αρμοδίων, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, αβίαστα θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει καθυστέρηση στη λύση τους", σχολιάζουν οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ. Αναφέρονται ιδιαίτερα στο ζήτημα της κατασκευής του μουσείου της Βεργίνας, που παρά τις υποσχέσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Το ίδιο, επισημαίνουν οι βουλευτές, ισχύει και με τις αποζημιώσεις στους κατοίκους που έχουν περιουσίες γύρω από το χώρο του μνημείου.

Ο Γ. Κατσαρός και ο Μ. Κωστόπουλος τονίζουν επίσης ότι το κράτος πρέπει να στηρίξει - λόγω της τουριστικής σημασίας της περιοχής - τις φιλότιμες προσπάθειες των κατοίκων ώστε ο ευρύτερος χώρος να αντιστοιχεί σ' αυτή τη σημασία. "Θα μπορούσε το κράτος, τιμής ένεκεν, να μετατρέψει την κοινότητα σε δήμο μια που εξασφαλίζει όλες τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, εκτός από τον απαραίτητο αριθμό κατοίκων, που όμως δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο και να ιδωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών με τυπολατρικό τρόπο", καταλήγει η ερώτηση των δύο βουλευτών.

Β. ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
Ολέθριες συνέπειες για το βαμβάκι

Ερώτηση του ΚΚΕ στην Επιτροπή της ΕΕ για την αναθεώρηση του καθεστώτος στο βαμβάκι

Τις ολέθριες συνέπειες, που θα έχουν για τους βαμβακοπαραγωγούς της χώρας μας και την καλλιέργεια οι προτάσεις της Επιτροπής για την αναθεώρηση του καθεστώτος στο βαμβάκι, κατάγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης, με ερώτηση που κατέθεσε, χτες, στην Επιτροπή.

Σχετικά με τα καταστροφικά μέτρα που προτείνονται, ο Β. Εφραιμίδης τονίζει ότι "βασικά στοιχεία των προτάσεων είναι η απελευθέρωση του ορίου συνυπευθυνότητας και η ξεχωριστή επιβολή του ανά κράτος, γεγονός που θα έχει σαν συνέπεια τη δραστική μείωση του εισοδήματος των Ελλήνων, αλλά και των άλλων Κοινοτικών παραγωγών, σε συνδυασμό με τη μείωση της τιμής στόχου".

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογραμμίζει "ότι οι προτάσεις αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα που υπάρχει στον κλάδο. Κι αυτό, δεδομένου ότι το 1994 η παραγωγή βαμβακιού στην ΕΕ έφθασε τους 1.150.000 τόνους, που αντιστοιχούν μόλις στο 15% των κοινοτικών αναγκών και ότι η μείωση των τιμών και η απελευθέρωση της συνυπευθυνότητας, σε συνδυασμό με την κατάργηση της κατ' αποκοπήν ενίσχυσης, θα αποβεί καταστροφική, ιδίως για τους μικρούς παραγωγούς, που αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος παραγωγής".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ