Σάββατο 4 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεν πείθονται ότι είναι ... για το καλό τους

Σε κατάληψη της χωματερής Θεσσαλονίκης ενδέχεται να προχωρήσουν τις επόμενες μέρες οι κάτοικοι της Κοινότητας Ταγαράδων. Την απόφαση αυτή του Κοινοτικού Συμβουλίου Ταγαράδων μετέφερε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ο κοινοτάρχης Ταγαράδων, κατά τη διάρκεια συζήτησης που γινόταν στο νομαρχιακό συμβούλιο για την έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χωματερή Ταγαράδων.

Στο χώρο της σημερινής ταφής απορριμμάτων, το βιοαέριο εκλύεται και καίγεται σ' ένα πυρσό - καύση που θεωρείται ατελής. Πέρα από την αφόρητη δυσοσμία που προκαλείται, υπάρχουν και μεγάλες συγκεντρώσεις μονοξειδίου του άνθρακα. Ετσι, με τη λειτουργία της μονάδας, θα υπάρχει πλήρης καύση, αλλά θα είναι δυνατή και η ηλεκτροδότηση 40 κατοίκων της κοινότητας, αφού γίνεται αξιοποίηση του βιοαερίου, το οποίο παράγει ηλεκτρική ενέργεια.

Οι κάτοικοι Ταγαράδων όμως είναι καχύποπτοι για την όποια πρωτοβουλία λαμβάνει η εκάστοτε κυβέρνηση και αρνούνται την εγκατάσταση της μονάδας κι ας είναι, όπως τους βεβαιώνουν... για το καλό τους. Εκπρόσωποι των δύο μεγάλων κομμάτων, ιδιαίτερα στην προεκλογική περίοδο και για 14 ολόκληρα χρόνια, τους υπόσχονται απομάκρυνση της χωματερής από τον τόπο τους. Ηδη η κατάσταση είναι αφόρητη και στους Ταγαράδες, αλλά και στα γειτονικά χωριά. Τώρα οι κάτοικοι φοβούνται πως οποιοδήποτε έργο γίνει στο χώρο της χωματερής παγιώνει μια κατάσταση και αναβάλλει την απόφαση για απομάκρυνσή της.

Αρνητική ήταν και η ψήφος στη συγκεκριμένη πρόταση του νομαρχιακού συμβούλου της "Αγωνιστικής Κίνησης" Μ. Σπυριδάκη κι αυτό, όχι γιατί είχε αντίρρηση στην περιβαλλοντική μελέτη, αλλά γιατί, όπως υποστήριξε, το θέμα έπρεπε να έρθει στο νομαρχιακό συμβούλιο μόνο αφού είχε αρχίσει προηγούμενα η δρομολόγηση για την οριστική εξεύρεση και οριοθέτηση νέων χωματερών. Τελικά, το νομαρχιακό συμβούλιο αποφάσισε ότι η εγκατάσταση μονάδας βιοαερίου στους Ταγαράδες θα χρειαστεί να έχει τη σύμφωνη γνώμη της Κοινότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ