Σάββατο 4 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
"Αδειάστε τα λύματα όπου θέλετε"

Αυτήν την απάντηση πήραν χτες οι βυτιοφορείς, όταν θέλησαν ν' αδειάσουν το φορτίο τους στο Κέντρο Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων.

Το πρόβλημα της διάθεσης των επικίνδυνων αποβλήτων, δηλαδή των μη οικιακών, ήρθε πάλι στην επιφάνεια χτες, μετά το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων, όταν δεν τους επιτράπηκε να αδειάσουν το φορτίο που μετέφεραν στο Κέντρο Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων, στη Μεταμόρφωση. Κι αυτό γιατί η εταιρία, που εκμεταλλεύεται κατόπιν συμβάσης με την ΕΥΔΑΠ τις εγκαταστάσεις, άρχισε από χτες να πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα λύματα των φορτίων, κάτι που δε γινόταν έως τώρα. Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης με την ΕΥΔΑΠ, οι εγκαταστάσεις δεν μπορούν να δεχτούν μη αστικά λύματα, αλλά και δεν αναφέρεται πού, τελικά, θα πρέπει να ρίχνονται αυτά. Και καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει πουθενά μονάδα επεξεργασίας στερεών και υγρών επικίνδυνων αποβλήτων, έχει γίνει καθεστώς πολλά βυτιοφόρα να αδειάζουν τα λύματά τους σε θάλασσες και ρέματα.

Ως συνέπεια αυτού, οι βυτιοφορείς που δεν κατάφεραν χτες να αδειάσουν τα λύματά τους, επειδή ανάμεσα σ' αυτά περιέχονταν και λάδια ή πετρελαιοειδή, πήραν την "απλή" απάντηση: "Αδειάστε τα όπου θέλετε". Η απάντηση αυτή δε δείχνει κάποια διάθεση προστασίας της διαδικασίας επεξεργασίας που ακολουθείται στις εγκαταστάσεις, αλλά - όπως μας είπαν οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων - έρχεται τη στιγμή που η εταιρία ετοιμάζεται να αυξήσει το ποσό που πληρώνουν οι ίδιοι για να μπορέσουν ν' αδειάσουν τα φορτία τους. "Ο έλεγχος που γίνεται τώρα είναι πρόσχημα για να πάρει η εταιρία κάτι παραπάνω. Διαφορετικά, γιατί όλο αυτό τον καιρό μας άφηναν ν' αδειάσουμε χωρίς έλεγχο;", μας είπε ο Κωνσταντίνος Μπότος,ιδιοκτήτης βυτιοφόρου. "Το ποσό που πληρώνουμε για ν' αδειάσουμε το φορτίο που μεταφέρουμε κάθε φορά - είπε ο Παναγιώτης Χοντροθανάσης,μέλος του Σωματείου Ιδιοκτητών Βυτιοφόρων- είναι 3.540 δραχμές. Η εταιρία θέλει να ανεβάσει την τιμή". Και είναι σίγουρο ότι, αν το κάνει αυτό, οι ιδιοκτήτες ή θ' αναγκαστούν να πληρώσουν ή θα κάνουν απεργία, όπως έχουν κάνει κι άλλες φορές στο παρελθόν.

Οπως προκύπτει και από τους όρους της σύμβασης της ΕΥΔΑΠ με την εταιρία, η κρατική αδιαφορία αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία του προβλήματος. Ο υγιεινολόγος Μπάμπης Ζιώγας,στέλεχος του ΕΣΔΚΝΑ, μας είπε: "Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχουν θέσει το πρόβλημα εδώ και 10 χρόνια περίπου. Είναι αλήθεια ότι αν εκεί όπου γίνεται η επεξεργασία των αστικών λυμάτων υπάρχουν και επικίνδυνα απόβλητα, δε θα μπορέσει να γίνει ο βιολογικός καθαρισμός των αστικών λυμάτων. Κι αυτό γιατί οι μικροοργανισμοί που επεξεργάζονται αυτά τα λύματα θα σκοτωθούν. Ετσι, πολλοί αναγκάζονται παράνομα ν' ανοίγουν ένα καπάκι και να ρίχνουν τα λύματα ή να τα πετάνε στη θάλασσα και σε ρέματα, οπότε φτάνουν στο Κέντρο Βιολογικού Καθαρισμού της Ψυττάλειας και προκαλούν ζημιά. Το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί, αν δε δημιουργηθούν ειδικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας στερεών και υγρών επικίνδυνων αποβλήτων".

Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ