Σάββατο 4 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Ανοσιούργημα

- Πώς κρίνετε το γεγονός, ότι παράλληλα με την κατασκευή του γκαράζ του Μεγάρου Μουσικής, μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ προβλέπει την ανέγερση και άλλου γκαράζ ακριβώς απέναντι, το οποίο μάλιστα προοριζόταν από το '88 να εξυπηρετήσει το Μέγαρο;

- Δεν ξέρω αν ακριβώς το ΥΠΕΧΩΔΕ μελετά την ανέγερση νέου γκαράζ ή αν η μελέτη αφορούσε ένα γκαράζ το οποίο τώρα ανακαλύπτεται ότι πάει να παραμείνει γκαράζ της αμερικάνικης πρεσβείας, γιατί ο ΟΜΜΑ πέτυχε να κάνει μια καλή επιχείρηση υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων σε κοινόχρηστο οικόπεδο με πολύ πιο συνθετικούς για τον ίδιο χώρους. Ο υπόγειος σταθμός σχεδιάζεται δήθεν για το Μέγαρο, αλλά χωράει 750 αυτοκίνητα, δηλαδή ξεπερνάει κατά πολύ τις ανάγκες του. Πρόκειται για μια επιχείρηση στάθμευσης αυτοκινήτων όπως όλες οι άλλες και αυτά που μας λένε για τη συγκρότηση πολιτιστικής εγκατάστασης δεν είναι ακριβή. Είναι απλά το σχήμα που χρησιμοποιείται για να κατασκευαστεί μια επιχείρηση, η οποία θα προκαλέσει γενικότερα βλάβη του περιβάλλοντος και όχι μόνο αυτού του χώρου αναψυχής.

- Πριν από μερικές μέρες, το Δ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έδωσε το πράσινο φως για τη συνέχιση των έργων στο Πάρκο, σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις, ακόμα και του Ε Τμήματος του ΣτΕ...

- Νομίζω πως αυτή δεν είναι μία από τις ευτυχέστερες στιγμές της νομολογίας του ανωτάτου ειδικού δικαστηρίου. Στον καιρό της χούντας, είχε κατασκευαστεί στο Πεδίον του Αρεως ένα κτίριο από ιδιώτη για μουσείο ιαπωνικής τέχνης. Οταν έπεσε η δικτατορία, αυτό γκρεμίστηκε, αφού κανένας δεν μπορεί να αναγορεύεται σε αναγκαστικό "ευεργέτη" αυτής της πόλης και να καταλαμβάνει κοινόχρηστους χώρους. Σήμερα βλέπουμε το Μέγαρο να ευλογείται από το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κόσμου και των ΜΜΕ. Φαίνεται ότι είναι νόμιμη δραστηριότητα η κατάληψη κοινόχρηστων χώρων για αναγκαστική "ευεργεσία". Ολη αυτή η ιδεολογία που τείνει να επικρατήσει σχετίζεται με την κυρίαρχη άποψη για την κοινωνία που πάνε να φτιάξουν.

- Πώς κρίνετε αυτή την απόφαση, σε σχέση με το γεγονός ότι στην Αθήνα οι ελεύθεροι χώροι είναι πλέον ελάχιστοι;

- "Είναι σκανδαλώδης αυτή η ιστορία με το Μέγαρο. Στο χώρο που βρίσκεται, συναντιώντουσαν νέοι άνθρωποι, υπήρχε το θεατράκι. Αυτούς τους χώρους παίρνουνε οι "ευεργέτες". Η κυβέρνηση σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει τα έργα με 3 δισ. από προγράμματα στα οποία θα υπάρχει και συμμετοχή της ΕΕ. Αυτή η χρηματοδότηση προωθείται χωρίς να έχει γίνει καμία περιβαλλοντική μελέτη. Αυτό δείχνει ότι οι οικονομικά ισχυροί έχουν τη δυνατότητα να αδιαφορούν για την ποιότητα ζωής της πόλης. Το ΥΠΕΧΩΔΕ και η κυβέρνηση είναι συνένοχοί τους. Αποφασίζουν χρηματοδοτήσεις, δίνουν άδειες, δεν ανακαλούνται διατάγματα του Κατσιγιάννη. Οταν μάλιστα επιστρατεύεται ο Παρθενώνας προς σύγκριση, σημαίνει ότι εξωραφιζεται κάποιο ανοσιούργημα. Ετσι ονομάστηκε και η Μακρόνησος, χωρίς βέβαια να θέλουμε να συγκρίνουμε το Μέγαρο με αυτή".

Γρ. ΤΡ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδρούν στην κατεδάφιση των Προσφυγικών (2000-08-08 00:00:00.0)
Προσπαθούν να τα λύσουν με λάθος μέτρα (1997-12-28 00:00:00.0)
Πράσινο φως στον Λαμπράκη από το ΣτΕ (1996-04-04 00:00:00.0)
Σκανδαλώδης χρηματοδότηση, καταστροφικών έργων (1996-02-22 00:00:00.0)
Δεν τους έφτανε το ένα γκαράζ (1995-03-03 00:00:00.0)
Περιμένοντας ...το Πακέτο Ντελόρ (1995-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ