Σάββατο 4 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ιδιότυπο "απαρτχάιντ"

"Παγώνουν" τις άδειες πέντε φαρμακοποιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Μ. Κωστόπουλος: "Η ευθύνη βαρύνει και τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις"

Συνάντηση με φαρμακοποιούς της Θράκης, από το χώρο της μουσουλμανικής μειονότητας, είχε ο βουλευτής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος, με αφορμή την αδικαιολόγητη καθυστέρηση για την έγκριση των αδειών λειτουργίας φαρμακείου σε πέντε φαρμακοποιούς. Πρόκειται για τους Γ. Νουρήογλου,Φ. Χασίμ,Χ. Σαλί,Σαρί Σακάλ Ισμαφιλ και Χ. Αλί Ερτζάν.

Το θέμα προέκυψε, όταν ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης έκανε προσφυγή στο Ανώτατο Συμβούλιο του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, διαπιστώθηκαν παρατυπίες. Ετσι, ύστερα από εντολή του υφυπουργού Ν. Φαρμάκη,"πάγωσαν" - και δεν ανακλήθηκαν, όπως υποστηρίζει το υπουργείο - οι άδειες των πέντε φαρμακοποιών. Συγκροτήθηκε Γνωμοδοτική Επιτροπή που βρίσκεται, κατά το υπουργείο, στο στάδιο του επανελέγχου.

Ο Μ. Κωστόπουλος μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι "πρόκειται για ένα ιδιόμορφο "απαρτχάιντ" με σοβαρές διαστάσεις". "Κάποιοι, τονίζει, οι οποίοι έχουν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, εμποδίζουν να δοθούν οι άδειες λειτουργίας φαρμακείων στους πέντε φαρμακοποιούς Ελληνες από το χώρο της μουσουλμανικής μειονότητας. Η ευθύνη βαρύνει και τη σημερινή κυβέρνηση και τις προηγούμενες. Γιατί ταλαιπωρούν αυτούς τους ανθρώπους, που έχουν στα χέρια τους όλα τα νόμιμα στοιχεία, αποφάσεις θετικές του Συμβουλίου της Επικρατείας, αποφάσεις του νομάρχη της περιοχής;". Ο Μ. Κωστόπουλος τους υποσχέθηκε ότι "το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του να πάρει τέλος αυτή η αδικία, αυτή η πρόκληση στο κοινό αίσθημα" και κατέληξε: "Επιτέλους, δεν μπορεί ο κάθε κομματάρχης να ορίζει τις τύχες μιας ολόκληρης περιοχής. Η κάθε πολιτική δύναμη έχει υποχρέωση να πάρει θέση. Η σιωπή σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι χρυσός".

Εξάλλου, ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας για το θέμα κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός και Γερ. Αραβανής.Οι βουλευτές σημειώνουν ότι ο νομάρχης Ροδόπης έχει υπογράψει τις άδειες ιδρύσεως φαρμακείου (τις τρεις στις 22.11.94 και τις άλλες δύο στις 12.12.94), ύστερα από μακρύ χρονικό διάστημα, αφού αναγνώριση πτυχίου του ενός φαρμακοποιού από το ΔΙΚΑΤΣΑ έγινε στις 19.3.80! "Σύμφωνα με πληροφορίες μας - επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - το θέμα παραπέμπεται πάλι στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας του υπουργείου, ενώ από το ίδιο το Συμβούλιο έχουν εγκριθεί πιστοποιητικά αδείας στους πέντε φαρμακοποιούς στις 18.10.93, 25.1.94, 22.2.94, 21.4.94 και 25.4.94". Ενας από τους πέντε φαρμακοποιούς έχει προχωρήσει στον εξοπλισμό του φαρμακείου του και στην αγορά φαρμάκων, που σημαίνει επένδυση εκατομμυρίων. "Επειδή - επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - δε θέλουμε να πιστεύουμε ότι η απαράδεκτη αυτή κατάσταση με τις συγκεκριμένες άδειες έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του ότι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα, ερωτάται ο υπουργός γιατί δε δίνονται οι άδειες και γιατί και πάλι συνεδριάζει το Κεντρικό Συμβούλιο για ένα ζήτημα για το οποίο έχει ήδη αποφασίσει;".

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δ. Θράκης αναφέρει ότι ο νομίατρος Ροδόπης, που κλήθηκε για να κάνει επιθεώρηση στα φαρμακεία, προκειμένου να δοθεί άδεια λειτουργίας, δήλωσε ότι δε θα γίνει μέχρι να αποφασίσει το υπουργείο επί της προσφυγής. Τα οικονομικά συμφέροντα μερικών ανθρώπων, τονίζει ο Σύλλογος, δεν μπορούν να υπερκεράσουν τα αγαθά της δημοκρατίας, της ισοτιμίας, της ισονομίας και των βασικών ελευθεριών. Ο Σύλλογος ζητά απ' τον υπουργό να παρέμβει για να σταματήσει η ταλαιπωρία των φαρμακοποιών και η επιζήμια δράση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, που για καθαρά λόγους συμφερόντων δηλητηριάζει την επιστημονική δεοντολογία, την ομόνοια και την ειρηνική συνύπαρξη στην περιοχή τους.

Γ. - Ε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ