Σάββατο 4 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλκοόλ ή οδήγηση;

Τρεις στους 200 οδηγούν μεθυσμένοι. Το 1994 έγιναν 196 τροχαία στην Αττική από μεθυσμένους οδηγούς

Παρασκευή βράδυ στην πλατεία της Ομόνοιας, αυτό το "χωνευτήρι" της Αθήνας. Η ώρα είναι 2.30 τα ξημερώματα, ώρα κυκλοφοριακής αιχμής γι' αυτή τη γωνιά της Αθήνας που ποτέ δεν κοιμάται. Στη διασταύρωση της οδού Γ Σεπτεμβρίου με την πλατεία, το συνεργείο της Τροχαίας "επί τω έργω". Στο καπό του περιπολικού το βαλιτσάκι με το ηλεκτρονικό αλκοόμετρο.

Ο ένας από τους δυο τροχονόμους του πληρώματος σταματάει ένα ΙΧ. Ζητάει από τον οδηγό του δίπλωμα και ταυτότητα. Ομως αυτός δεν έχει τίποτα απ' αυτά πάνω του. Αρχίζουν οι εξηγήσεις. Ο αστυφύλακας προχωρά μέχρι το αυτοκίνητο της Ασφάλειας που είναι εκεί κοντά και δίνει στο συνοδηγό τον αριθμό του αυτοκινήτου. Τα δάχτυλα του αστυνομικού χτυπούν το πληκτρολόγιο. Το όχημα είναι "καθαρό" και ο οδηγός του φεύγει.

Λίγα λεπτά αργότερα ο τροχονόμος σταματά άλλο αυτοκίνητο. Η οδηγός του δίνει το δίπλωμά της. Το αυτοκίνητο το οποίο οδηγεί ανήκει στην εταιρία που εργάζεται. Καταγράφονται τα στοιχεία της. Στη συνέχεια της ζητείται να κάνει αλκοτέστ. Προχωρά προς το περιπολικό. Είναι λίγο ταραγμένη. "Δε μου έχει ξανατύχει", λέει στον αστυνομικό. "Τι πρέπει να κάνω;". Ο τελευταίος της δείχνει το αλκοόμετρο. Τοποθετεί την υποδοχή στο στόμιό του και της ζητά να φυσήξει. Αυτή διστάζει. "Ξέρετε έχω πιει δυο ποτήρια ουίσκι" λέει. "Πριν πόση ώρα;" τη ρωτάει ο αστυφύλακας. "Πριν από μια ώρα περίπου" του απαντάει. "Δεν υπάρχει πρόβλημα". Η οδηγός ταραγμένη αντί να φυσήξει προς το στόμιο τραβάει δυνατά την ανάσα της προς τα μέσα. Προσπαθεί άλλη μια φορά. Το μηχάνημα κάνει έναν χαρακτηριστικό ήχο και δίνει την ένδειξη 0,2 στα χίλια. Το όριο είναι 0,8 στα χίλια. Η κοπέλα φεύγει ανακουφισμένη.

Ο έλεγχος

Ο αστυνομικός που χειρίζεται το αλκοόμετρο μας εξηγεί. "Αν σε κάποιο έλεγχο που κάνουμε φαίνεται εξωτερικά ότι ο οδηγός έχει πιει, τον υποβάλλουμε στη διαδικασία του τεστ". Εφόσον η ένδειξη του οργάνου είναι μέχρι 0,5 στα χίλια δεν υπάρχει πρόβλημα για τον οδηγό. Από 0,5 μέχρι 0,8 στα χίλια πάλι δεν υπάρχει πρόβλημα, εκτός αν παραπατάει ή τραυλίζει και γενικά η συμπεριφορά του δείχνει άτομο μεθυσμένο. Το όριο είναι 0,8 στα χίλια. Στην περίπτωση αυτή ο "παραπτωματίας" οδηγείται στο Αστυνομικό Τμήμα όπου υποβάλλεται σε νέα δοκιμασία. Το μηχάνημα του αλκοτέστ συνδέεται με έναν μικρό ηλεκτρονικό επεξεργαστή, ο οποίος βγάζει μια απόδειξη που είναι αρκετή για να οδηγηθεί κάποιος στο αυτόφωρο ή να του υποβληθεί μήνυση. Αν αρνηθεί κάποιος να υποβληθεί σε αλκοτέστ και υπάρχουν ενδείξεις χρήσης οινοπνεύματος, τότε υφίσταται τις ίδιες συνέπειες.

Ελεγχος για τη διαπίστωση της μέθης του οδηγού γίνεται υποχρεωτικά σε περίπτωση θανατηφόρου ατυχήματος, επί σωματικής, δε, βλάβης, γίνεται, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις χρήσης οινοπνεύματος, με τη χρησιμοποίηση του κατάλληλου επιστημονικού μέσου. Με αυτό τον τρόπο διαπιστώνεται και η μέθη του πεζού στις ίδιες πιο πάνω περιπτώσεις. Οι τοξικές ουσίες (ναρκωτικά, ψυχοφάρμακα κ.ά.) ελέγχονται με αιματολογική ή ουρολογική εξέταση που γίνεται στο εφημερεύον νοσοκομείο όπου οδηγείται ο ελεγχόμενος οδηγός.

Ο ΚΟΚ αναφέρει ότι αυτός που οδηγεί μεθυσμένος ή υπό την επίδραση τοξικών ουσιών τιμωρείται με φυλάκιση ενός μέχρι δώδεκα μηνών και με χρηματική ποινή τουλάχιστο 20.000 δραχμών. Επίσης το δικαστήριο επιβάλλει υποχρεωτικά την αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για χρονικό διάστημα τριών έως έξι μηνών.

Δυστυχήματα από μεθυσμένους οδηγούς

Σύμφωνα με εκτίμηση αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας με πολύχρονη θητεία στην Τροχαία, το 15% περίπου των δυστυχημάτων που γίνονται στην άσφαλτο οφείλονται σε μέθη του οδηγού. Το 1994 στην Αττική έγιναν 196 τροχαία από μεθυσμένους οδηγούς. Επίσης σε 17.320 οδηγούς που ελέγχθηκαν από 1.360 συνεργεία της Αστυνομίας, βρέθηκαν 231 μεθυσμένοι. Μήνες αιχμής ήταν οι Μάρτης, Απρίλης, Μάης, Νοέμβρης και Δεκέμβρη.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν προστεθεί στον εξοπλισμό της Τροχαίας Αττικής τέσσερα νέα ηλεκτρονικά αλκοόμετρα. Καθένα τους κοστίζει 500 χιλιάδες. Μέσα στο Φλεβάρη θα εφοδιαστεί με άλλα 15. Ετσι οι έλεγχοι θα είναι πιο αποτελεσματικοί και οι οδηγοί δε θα ταλαιπωρούνται με αιματολογικές εξετάσεις, αφού τα νέα μηχανήματα είναι αρκετά αξιόπιστα.

Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ