ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα άσχημα μαντάτα απ' τις Βρυξέλλες

Για άλλη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις φραστικές διαφωνίες της, ουσιαστικά δεν αντιτάσσεται στις καταστροφικές, για τη γεωργία της χώρας μας, αποφάσεις που προωθεί το Διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Επικαλούμενος τις αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες "απεικονίζουν τη δυσμενή κατάσταση που έχει περιέλθει ο αγροτικός τομέας, μετά από σειρά ετών περιοριστικής πολιτικής, που είχε ως γνώμονα τη δημοσιονομική πειθαρχία",αλλά πάντα πιστός στις επιταγές των ΚΑΠ - ΓΚΑΤΤ παρουσιάστηκε στο διήμερο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, στις Βρυξέλλες, ο Ελληνας υπουργός Γ. Μωραφιτης.

Το Συμβούλιο συνεδρίασε με θέμα τις προτάσεις της Κομισιόν για το γεωργικό "πακέτο" τιμών και συναφών μέτρων, για την περίοδο εμπορίας 1995 - 1996, για το οποίο δεν αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις πριν τον ερχόμενο Μάη και για την τροποποίηση του κανονισμού για το βαμβάκι. Οπως κάθε χρόνο, οι προτάσεις της Κομισιόν γίνονται τελικά δεκτές από το Συμβούλιο. Κάτι που φάνηκε άλλωστε και από τη διήμερη συζήτηση. Δηλαδή νέα άσχημα μαντάτα πρέπει να περιμένουν από τώρα οι Ελληνες αγρότες.

Βέβαια, δεν πρέπει να κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ο Γ. Μωραφιτης στις Βρυξέλλες παρουσιάζει τη δραματική κατάσταση της ελληνικής γεωργίας, με τα ίδια περίπου επιχειρήματα που η ξεσηκωμένη ελληνική αγροτιά διεκδικεί δυναμικά τα δίκαιά της, αλλά προς την οποία το υπουργείο Γεωργίας στην Αθήνα "μιλά" μια εντελώς διαφορετική "γλώσσα"! Αποδεικνύεται έτσι η δουλικότητα των κυβερνώντων απέναντι στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών, οι οποίοι στο εσωτερικό της χώρας προσπαθούν να περάσουν διά πυρός και σιδήρου τις αντιλαϊκές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ στα διάφορα όργανά της ψελλίζουν αιτήματα και χρησιμοποιούν ως επιχειρήματα την ανάγκη αντιμετώπισης των εξεγερμένων.

Σε ερώτηση του "Ρ", ο Γ. Μωραφιτης παραδέχτηκε ότι "υπάρχουν προβλήματα", αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι "άλλο βελτίωση και άλλο αποδέσμευση από την ΚΑΠ".Λες και τα "προβλήματα" δεν έχουν δημιουργηθεί ακριβώς από την αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), η οποία από το 1992 ξεκληρίζει την αγροτιά και από τις "δυσμενείς επιπτώσεις από τη συμφωνία ΓΚΑΤΤ", τις οποίες ομολογεί, εξάλλου, και ο ίδιος ο υπουργός. Αλλά, ενώ προς τους Ελληνες παραγωγούς το υπουργείο Γεωργίας κάνει κατάχρηση εξουσίας, στις Βρυξέλλες ο Γ. Μωραφιτης "κατανοεί τους διοικητικούς περιορισμούς και τα προβλήματα που υπάρχουν".

Σύμφωνα με τις επίσημες γραπτές ανακοινώσεις Τύπου, ο υπουργός Γεωργίας στην παρέμβασή του υποστήριξε:

  • Για το καπνό,επισήμανε "ευθύς εξαρχής" ότι "μόλις πριν από λίγες μέρες υλοποιήθηκαν οι πολιτικές αποφάσεις που πήραμε στο περσινό πακέτο τιμών" και τόνισε "την αγωνία των Ελλήνων γεωργών, που λειτουργούν κάτω από αντίξοες συνθήκες και έχουν το χαμηλότερο εισόδημα". Είπε δηλαδή με άλλα λόγια αυτό που φωνάζουν οι καπνοπαραγωγοί, ότι δεν έχουν εισπράξει ακόμη τα πριμ.
  • Για τις φετινές προτάσεις της Κομισιόν που αφορούν το φαρμακερό "πακέτο" τιμών, δήλωσε ότι "ο κυρίαρχος άξονας της πρότασης είναι η τάση για εξασφάλιση δημοσιονομικών εξοικονομήσεων και μια τέτοια τάση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή" - διαπίστωση με την οποία συμφωνούν όλοι οι Ελληνες αγρότες και γι' αυτό έχουν εξεγερθεί. Ο κ. Μωραφιτης έκανε λόγο για "μικρόψυχες και ανεδαφικές προτάσεις" για τις περσινές "υποσχέσεις", για αύξηση της ποσόστωσης γάλακτος και βιομηχανικής τομάτας, που "ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί", για "υπέρβαση" ακόμα και αυτής της αναθεωρημένης ΚΑΠ του 1992 π. χ. στα σιτηρά ("όπου προτείνονται μειώσεις του αριθμού των μηνιαίων προσαυξήσεων, πράγμα που σε τελική ανάλυση μειώνει την κοινοτική προτίμηση και δυσκολεύει τους χειρισμούς που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία της αγοράς"), για "έλλειψη" κοινοτικού ενδιαφέροντος για τη μελισσοκομία κλπ.
  • Για τα μεσογειακά προϊόντα: "Για τους υπό αναμόρφωση τομείς των φρούτων και λαχανικών, του οίνου, του ρυζιού, του βάμβακος κλπ. οι σκέψεις ή οι προτάσεις της Κομισιόν προβλέπουν ουσιαστικούς περιορισμούς στην παραγωγή και μειώσεις τιμών".Ιδιαίτερα για το βαμβάκι, για το οποίο έγινε μια πρώτη συζήτηση χωρίς να ληφθούν αποφάσεις, ο κ. Μωραφιτης δεν παραδέχτηκε βέβαια το σχέδιο για ξεκλήρισμα των μικρών παραγωγών που προωθείται από Βρυξέλλες και Αθήνα, υποστήριξε όμως τα εξής: α. Δεν είναι αποδεκτή η υπόθεση εργασίας που κάνει η Κομισιόν για την εξέλιξη των διεθνών τιμών. β. Ο καθορισμός Μέγιστης Ενημέρωσης Ποσότητας (ΜΕΠ) με βάση τις μέχρι το 1992 παραγωγές είναι "άδικος"., γ. "Η προτεινόμενη μείωση τιμών (σ. σ. δηλαδή 100 δρχ. το κιλό λιγότερο από πέρσι) και το ενδεχόμενο σημαντικών ποινών για υπέρβαση της ΜΕΠ, που καθορίζεται σε χαμηλό επίπεδο, κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε μείωση των εισοδημάτων των αγροτών" δ. Η έκθεση "σχετικά με τα σχετιζόμενα με τους ελέγχους και τη συνεργασιμότητα των ελληνικών αρχών" είναι "στοιχεία που δεν ευσταθούν, απαράδεκτα και δημιουργούν ψευδείς πολιτικές εντυπώσεις".
Ενιαίο κέντρο συκοφάντησης

Πρόκειται για εντολοδόχους ενός ενιαίου κέντρου. Αποτελούν τους επωμισμένους με το "καθήκον" να φέρουν σε πέρας την υπόδειξη για κατασυκοφάντηση, διάσπαση και σπίλωση του αγώνα των αγροτών. Του κάθε αγώνα. Λειτουργούν ως το δεκανίκι μιας πολιτικής που για το πέρασμά της στηρίζεται άλλοτε στον αυταρχισμό και άλλοτε στην εξαπάτηση. Η ενιαία τους δράση αποτυπώνεται και στα χτεσινά τους πρωτοσέλιδα. Οι... πελώριες ιδεολογικοπολιτικές τους "διαφορές", δεν τους εμποδίζουν να δείχνουν θαυμαστή σύμπνοια κατά του "εχθρού". Και ο "εχθρός" δεν είναι παρά οι αγρότες και οι αγώνες τους που πρέπει - πάση θυσία - να υπονομευτούν. Με κάθε μέσο. Από τον ανοιχτό εμπαιγμό της αναπαραγωγής των κάλπικων υποσχέσεων της κυβέρνησης, μέχρι τη συντήρηση της προβοκάτσιας περί "υποκινητών". Από την ξετσίπωτη απειλή για βίαιη επέμβαση των δυνάμεων καταστολής μέχρι την ευθεία επιχείρηση τρομοκράτησης των κινητοποιούμενων.Είναι ρόλος που αρμόζει στις εφημερίδες τους. Εντυπα που αποτυπώνουν επακριβώς τις... αντιλήψεις των αφεντικών τους και των πολιτικών τους φίλων. Αντιλήψεις που καταλήγουν στο ότι οι αγρότες, όχι μόνο, πρέπει να συνεχίσουν να ζουν με τις τρεις και εξήντα που αμείβονται για τον κόπο τους. Οχι μόνο πρέπει να κοιτούν απαθείς όσους "τάζουν" ότι στις 22.000 της σύνταξής τους θα προστεθούν κάποιες ψωροδεκάρες, αλλά πρέπει και να μη μιλούν κιόλας. Θέλουν τους αγρότες και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα να φέρονται και να λειτουργούν σαν σύγχρονοι δούλοι. Σαν υποταγμένα υποζύγια που πρέπει να ζουν με βάση την αρχή "σφάξε με Αγά μου ν' αγιάσω". Ομως δεν τους "βγαίνει". Δεν είναι τόσο δυνατοί ώστε να τα βάλουν με τη δύναμη του λαού. Και όσο περισσότερο θα το καταλαβαίνουν, όσο περισσότερο θα σφυρηλατείται η λαϊκή ενότητα, τόσο το παραλήρημά τους θα συνεχίζεται, αποκαλύπτοντας το πραγματικό τους πρόσωπο καθώς και τίνος εντολές εκτελούν.

Τα δάνεια της ΑΤΕ τους μάραναν...

Στο παιχνίδι του αποπροσανατολισμού των αγώνων των εξεγερμένων αγροτών μπήκε και η ΑΤΕ, ανακοινώνοντας χτες - τι άλλο - την αύξηση του ύψους των χορηγούμενων δανείων σε κάποιες κατηγορίες καλλιεργητών.

Πιο συγκεκριμένα, η ΑΤΕ ανακοίνωσε την αύξηση του ύψους των δανείων για τις καλλιέργειες βαμβακιού και ζαχαρότευτλων, ενώ παράλληλα μελετά την αύξηση του ύψους των δανείων και σε άλλους κλάδους της φυτικής και ζωικής παραγωγής. Τα νέα όρια των δανείων θα φτάνουν ανά στρέμμα μέχρι 20.000 δρχ, (από 22.500 δρχ.) για το ποτιστικό βαμβάκι και μέχρι 22.000 δρχ. (από 12.500 δρχ.) για τα ζαχαρότευτλα. Επιπλέον θα καλύπτεται το πραγματικό κόστος των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων μέχρι 100% και του ενοικίου του αγρού μέχρι 50%.

Από προσφορά δανείων άλλο τίποτε λοιπόν, λες και έτσι θα λυθούν τα τεράστια προβλήματα των αγροτών. Ρωτάνε όμως τους αγρότες αν μπορούν να πάρουν δάνεια, αφού εξαιτίας της ανεδαφικής πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων και της ίδιας της ΑΤΕ έχουν καταντήσει εκτός των άλλων να είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οικονομικά εξαθλιωμένοι και καταχρεωμένοι. Γιατί, στην προκειμένη περίπτωση, η ΑΤΕ δεν κάνει τίποτε για να απαλύνει τα οικονομικά βάρη των αγροτών και να λύσει τα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων, της κεφαλαιοποίησης των τόκων και των τόκων υπερημερίας. Η πολιτική της ΑΤΕ τα τελευταία χρόνια και η αδυναμία των αγροτών να ξεπληρώσουν τα δάνεια τους, απομακρύνει τους τελευταίους από τη ζήτηση νέων δανείων. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΤΕ, η ζήτηση δανείων το 1993 μειώθηκε σε σχέση με το 1992 κατά 4,69% στα βραχυπρόθεσμα δάνεια, κατά 7,60% στα καλλιεργητικά και κατά 5,07% στα δάνεια για γεωργικά εφόδια. Φαίνεται πως η ΑΤΕ επιχειρεί να ρίξει άλλο ένα "δόλωμα" με πολλαπλούς στόχους.

Σε ρόλο Πάγκαλου η Δαμανάκη

Δαμανάκη σε ρόλο Πάγκαλου χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, καθώς ο γνωστός για τις αντιδραστικές θέσεις του επικεφαλής της κυβερνητικής δημοτικής παράταξης απουσίαζε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η Μ. Δαμανάκη τον αντικατέστησε επάξια προσφέροντας τις υπηρεσίες της στην κυβέρνηση με τις θέσεις που διατύπωσε σχετικά με τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των αγροτών, των εργαζομένων και των επαγγελματοβιοτεχνών και για τις οποίες επέμενε να μην περάσει ψήφισμα συμπαράστασης!

Η πρόταση για το ψήφισμα κατατέθηκε από τον επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδή ο οποίος ζήτησε αρχικά να εκφραστεί η συμπάθεια του Δημοτικού Συμβουλίου στους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τους αγρότες, τους οικοδόμους (με αφορμή τη σημερινή τους κινητοποίηση), τους αγρότες και τους επαγγελματοβιοτέχνες.

Με δύο παρεμβάσεις της η Μ. Δαμανάκη αξίωσε να μην υπάρξει τέτοιο ψήφισμα και δήλωσε: "Δεν εκφράζω τη συμπάθειά μου προς αυτούς που δε θέλουν να φορολογηθούν"! "Η έκφραση, είπε σε άλλο σημείο, έστω και αφηρημένης συμπάθειας σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι απαράδεκτη"! Η δήλωση αυτή άφησε άφωνους πολλούς από τους δημοτικούς συμβούλους, δεδομένου ότι λίγο πριν ακόμα και ο Δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος είχε συμφωνήσει με την έκδοση ενός ψηφίσματος γενικής συμπάθειας.

Με βάση και το νέο σκηνικό που διαμόρφωσε η παρέμβαση της Μ. Δαμανάκη ο δήμαρχος Δ. Αβραμόπουλος πήρε τη σκυτάλη εξαπολύοντας πλέον και αυτός επίθεση κατ' αυτών που διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας! Πρότεινε ουσιαστικά να απαγορευτούν οι διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης και η πρότασή του θα συζητηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο ίδιος διατύπωσε τη "σκέψη" να επιτραπούν οι διαδηλώσεις μόνο σε δευτεροβάθμιους και τριτοβάθμιους συνδικαλιστικούς φορείς!

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Τα πραγματικά προβλήματα πίσω απ' τους αγώνες

"Ο κόμπος έφτασε στο χτένι για μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού", επεσήμανε χτες στη διάρκεια της συνέντευξης για τα μεγάλα έργα, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών, εργατών και επαγγελματοβιοτεχνών σε όλη τη χώρα.

"Οι ιδιωτικοποιήσεις, τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, προχωρούν γοργά. Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας συνεχίζεται, χιλιάδες εργάτες περιθωριοποιούνται. Η υλοποίηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ φέρνει μαζί της τις ολέθριες συνέπειες για την οικονομία και συνολικά για την ελληνική κοινωνία. Η εφαρμογή της ΓΚΑΤΤ και της ΚΑΠ συμβάλλει άμεσα στη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, ενώ η απελευθέρωση της αγοράς και η επέλαση των πολυεθνικών συνθλίβει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ολοι αναγνωρίζουν ότι η μεγάλη μάζα των συνταξιούχων ζει με συντάξεις πείνας. Αυτά τα πραγματικά προβλήματα φέρνουν στο δρόμο, στα σταυροδρόμια, στα μπλόκα, εργάτες, ΕΒΕ και αγρότες".

Ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε ότι η θεωρία για "κομμουνιστικό δάκτυλο" απορρίπτεται από την ίδια τη ζωή και πρόσθεσε πως πρέπει να πάψει η κυβερνητική αναλγησία. "Το ΚΚΕ, συνέχισε, υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματα όσων αγωνίζονται. Και είναι δίκαια τα αιτήματα των εργατών που διεκδικούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή τους, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Των αγροτών που αγωνίζονται ενάντια στη μείωση της τιμής των αγροτικών προϊόντων, στην αύξηση των τιμών στα γεωργικά εφόδια, ανταλλακτικά, λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Που μάχονται ενάντια στη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και τις ποσοστώσεις που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως επίσης και των ΕΒΕ, που αντιμετωπίζουν προβλήματα επαγγελματικής στέγης, τιμών πρώτων υλών, την επέλαση των πολυεθνικών και την είσοδο των πολυκαταστημάτων".

Αναπτύσσοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ για το φορολογικό, αφού χαρακτήρισε ασύστολα ψεύδη όσα λένε ορισμένοι, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι το Κόμμα είναι υπέρ... των φοροφυγάδων, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε πως πρέπει να φορολογηθούν οι πάντες, "αρχής γενομένης από το μεγάλο βιομηχανικό, εμπορικό και ειδικά εφοπλιστικό κεφάλαιο". Να υπάρχει αφορολόγητο όριο για τους εργαζόμενους και χαμηλόμισθους και να φορολογούνται όλοι με βάση τη φορολογική τους ικανότητα. "Είναι ανάγκη να αλλάξει ριζικά το φορολογικό σύστημα" επισήμανε.

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης των αγώνων και δήλωσε ότι το ΚΚΕ είναι ενάντια στην προσπάθεια διάσπασής τους. "Το διαίρει και βασίλευε δεν πρέπει να περάσει", κατέληξε.

Εχασαν την ψυχραιμία τους...

Στον αυταρχισμό διολισθαίνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών, οι οποίοι ενωμένοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις του. Χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,με δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους υποστήριξε ότι οι αγρότες με τις κινητοποιήσεις τους... παραβιάζουν τη συνταγματική νομιμότητα,αφήνοντας με τον τρόπο αυτό ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής της κυβέρνησης σε βίαιες μεθόδους καταστολής των κινητοποιήσεων.

Για μία ακόμη φορά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας απέρριψε όλα τα αιτήματα των αγροτών, επικαλούμενος "εξάντληση των ορίων της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης". Εμπαίζοντας κυριολεκτικά τους χιλιάδες αγρότες, που κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες συνεχίζουν τον αγώνα τους, ισχυρίστηκε ότι "τα περιθώρια ικανοποίησης των αιτημάτων έχουν εξαντληθεί, όχι όμως και τα περιθώρια... διαλόγου... διευκρινίσεων και αναζήτησης... πολιτικής διεξόδου"!

Εκρινε, όμως, σκόπιμο, να διευκρινίσει για μια ακόμη φορά πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εφαρμογή της οικονομικής της πολιτικής και ότι δεν πρόκειται να ικανοποιήσει κανένα αίτημα το οποίο θα βρίσκεται έξω από τα πλαίσια της οικονομικής πολιτικής. Απέρριψε επίσης το αίτημα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, με το απίθανο επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε παρέμβαση στα εσωτερικά της κυβέρνησης. "Δεν έχει δικαίωμα καμία συνεταιριστική οργάνωση να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της κυβέρνησης", ανέφερε και πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός θα είναι ευτυχής να συναντηθεί με αντιπροσωπείες της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ, αλλά μετά τη λήξη των κινητοποιήσεων.

Ο Γ. Παπαντωνίου, επανέλαβε τις αστήρικτες κατηγορίες για υποκινούμενες μειοψηφίες από την αντιπολίτευση, ενώ επανέφερε στην τάξη τον αρχηγό της ΝΔ, Μ. Εβερτ, υπενθυμίζοντάς του ότι η παράταξη της οποίας ηγείται "υπήρξε πάντα υποστηρικτής του νόμου και της τάξης". Προσπαθώντας να θολώσει τα νερά, ο υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που "θα" ανακοινωθούν μεθαύριο για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ. Ανακοίνωσε επίσης, ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 1995 θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το Μητρώο Αγροτών - Καλλιεργητών και στη συνέχεια σε μείωση της τιμής των καυσίμων στους αγρότες.

  • Στο μηχανισμό κατασυκοφάντησης των αγωνιζόμενων αγροτών προστέθηκε χτες και ο "εκσυγχρονιστής" υπουργός Βιομηχανίας, Κ. Σημίτης, αποκαλύπτοντας με τον τρόπο αυτό το εύρος και την ποιότητα των "διαφοροποιήσεων" από την επίσημη κυβέρνηση. Ειδικότερα με χτεσινές του δηλώσεις ζήτησε "να σταματήσει το καθεστώς εσωτερικού αποκλεισμού, γιατί οι κινητοποιήσεις των αγροτών θέτουν σε κίνδυνο τα θετικά που έχουν πραγματοποιηθεί στην ελληνική οικονομία". Καταλόγισε και αυτός ευθύνες στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κατηγόρησε ότι προσδοκούν μικροπολιτικά οφέλη από τις κινητοποιήσεις των αγροτών.
Οι ηγέτες αναδεικνύονται στη "φωτιά των αγώνων"

Οχι ότι δεν το περιμέναμε, απλώς δεν ξέραμε πότε ακριβώς θα "χτυπήσουν". Στα "γλοιώδη ερπετά" αναφερόμαστε, που ενδημούν και στο χώρο των ΜΜΕ και παίζουν το ρόλο του συκοφάντη του λαϊκού κινήματος, για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των αφεντικών τους και της εξουσίας.

Ολοι αυτοί οι "γυμνοσάλιαγκες", αφού είδαν ότι απέτυχε η επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, σχετικά με την κινητοποίηση των αγροτών, τώρα στρέφουν τα "ματσούκια" και τις "κιτρινισμένες γραφίδες" τους κατά των ηγετών της αγροτικής εξέγερσης. Χαρακτηρίζουν οι "πρακτορίσκοι" της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας του τόπου τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών σαν "μεγαλοτσιφλικάδες" και "κομματικούς εγκάθετους". Λες και δε γνωρίζουν ότι η Συντονιστική Επιτροπή αποτελείται απ' τους προέδρους και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων όλων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και όλων των Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλίας. Λες και αυτοί οι εκπρόσωποι των δευτεροβάθμιων οργανώσεων του συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος των αγροτών εμφανίζονται για πρώτη φορά και δε δίνουν, επί χρόνια, τη μάχη για τη λύση των προβλημάτων της αγροτιάς.

Τι θα 'πρεπε, δηλαδή, να κάνουν οι δευτεροβάθμιες οργανώσεις των αγροτών της Θεσσαλίας; Να περιμένουν πότε η νόθα διοίκηση της ΓΕΣΑΣΕ και η "συναινετική" της ΠΑΣΕΓΕΣ να "ξυπνήσουν", να οργανώσουν την αντίσταση των αγροτών στην ολομέτωπη επίθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης εναντίον τους; Μα τότε έπρεπε να περιμένουν επ' άπειρον! Ε, τι να κάνουμε; Θα το καταπιούν το "φαρμάκι" όλοι όσοι από τα γραφεία τους στην Αθήνα θέλουν να παίξουν το ρόλο του ηγέτη της αγροτιάς και οι "καλοπληρωμένοι νταβατζήδες" της παραπληροφόρησης.

Οι ηγέτες αναδεικνύονται μέσα από τη "φωτιά των αγώνων" και γι' αυτό έχουν την αναγνώριση και την υποστήριξη όλων των αγροτών, ανεξαρτήτως από πολιτικές πεποιθήσεις και κομματικές προτιμήσεις...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ