ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάρτη 1995
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΩΣΙΑ
Η ανάλυση της κατάστασης από το ΚΚΡΟ

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Με προβλήματα της ιδεολογικής και μαζικής - πολιτικής δουλιάς του κόμματος στις σημερινές συνθήκες ασχολήθηκε η Ολομέλεια της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας, που συνήλθε πρόσφατα στη Μόσχα. Στη συζήτηση, που έγινε μετά την παρουσίαση της σχετικής εισήγησης από τον γραμματέα της ΚΕ, υπεύθυνο του ιδεολογικού τομέα, Νικολάι Μπιντιουκόφ, τα μέλη της ΚΕ επισήμαναν την ανάγκη της εξεύρεσης νέων μεθόδων δουλιάς με τις μάζες, σε συνθήκες που το κόμμα βρίσκεται, στην ουσία, σε πληροφοριακό αποκλεισμό. Για τους κομμουνιστές είναι πρακτικά κλειστή η κεντρική τηλεόραση - η κύρια πηγή ενημέρωσης για τη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού της χώρας. Γι' αυτό, το κόμμα θεωρεί ως επιβεβλημένη τη μέθοδο "από άνθρωπο σε άνθρωπο". Ταυτόχρονα, τονίστηκε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν πιο ενεργά, ανάλογα με τις δυνατότητες, τα τοπικά ραδιοτηλεοπτικά κανάλια και ο τοπικός Τύπος για τον επηρεασμό της κατάστασης πραγμάτων. Ο Ρίτσαρντ Κοσολάποφ τόνισε ότι οι κυβερνώντες σπρώχνουν τη χώρα στο Μεσαίωνα, έχει καταστραφεί το σύστημα του κοσμοθεωρητικού προσανατολισμού, η συνείδηση οδηγείται σε τρομερή κατάσταση. Κατά τη γνώμη του, το κόμμα πρέπει να γίνει το πνευματικό κέντρο της χώρας. Να έχει ως γνώμονα την ταξική προσέγγιση των γεγονότων και να στέκεται στις μαρξιστικολενινιστικές θέσεις. Είπε επίσης ότι οι κομμουνιστές οφείλουν, επιτέλους, να διευκρινίσουν γιατί η αστική τάξη μισεί τόσο πολύ τον Ι. Στάλιν, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό στη χρονιά της50ής επετείου της Νίκης του σοβιετικού λαού κατά του φασισμού.

Ο γραμματέας της νομαρχιακής κομματικής επιτροπής Ριαζάν Σ. Φεντότκιν σημείωσε ότι στις αγροτικές περιοχές θεωρούν ακόμα πως ζουν στο σοσιαλισμό, που αντιμετωπίζει δυσκολίες. Πολλοί διστάζουν να ξεκινήσουν σοβαρό αγώνα, γιατί φοβούνται ότι θα μετατραπεί σε εμφύλιο πόλεμο. Ανεβαίνει, όμως, το ενδιαφέρον για τη δράση των κομμουνιστών. Αμέσως μετά το 3ο Συνέδριο του ΚΚΡΟ δημιουργήθηκαν 5 μεγάλες κομματικές οργανώσεις. Επίσης, ενδιαφέρον προκάλεσε στους μετέχοντες στην Ολομέλεια η περίπτωση της "διαγραφής από τις γραμμές των κομμουνιστών" των επικεφαλής της νομαρχιακής και δημοτικής διοίκησης, οι οποίοι, βλέποντας να αυξάνουν οι αριστερές διαθέσεις του κόσμου, δήλωσαν ότι φύλαξαν τα κομματικά βιβλιάρια και δεν έχουν φύγει από το κόμμα. Γι' αυτό και η νομαρχιακή κομματική επιτροπή προχώρησε στη διαγραφή τους, για να μην έχει κανείς αυταπάτες για τη στάση των κομμουνιστών απέναντι στους προαγωγούς του καπιταλισμού.

Πολλοί ομιλητές αναφέρθηκαν στους πιθανούς συμμάχους στις μελλοντικές εκλογές, επικρίνοντας το Αγροτικό Κόμμα, οι ηγέτες του οποίου μόνο στα λόγια κάνουν αντιπολίτευση, ενώ στην πράξη υποστηρίζουν το καθεστώς, ψηφίζοντας τον προϋπολογισμό και την εισαγωγή της ατομικής ιδιοκτησίας στη γη. Η Ολομέλεια υιοθέτησε ειδική έκκληση προς τους αγρότες, η οποία εξηγεί η θέση του κόμματος πάνω στα καυτά προβλήματα των αγροτών.

Στην απόφαση της Ολομέλειας αναφέρεται ότι βαίνουν ορμητικά προς το αποκορύφωμά τους η γενική κρίση της κοινωνίας και η πόλωση. Αυξάνει η αυθόρμητη αντίσταση των μαζών κατά του γιελτσινικού καθεστώτος. Οι αρχές δεν είναι σε θέση να σταματήσουν τις τοπικές κοινωνικές εκρήξεις, οι οποίες μπορούν να μετεξελιχθούν σε πανεθνική έκρηξη. Η ουσία της σημερινής στρατηγικής του κόμματος είναι η συσπείρωση όλου του πληθυσμού της Ρωσίας πάνω στη βάση της σοσιαλιστικής ιδέας. Στο ντοκουμέντο καθορίζεται επίσης ότι οι κομματικές επιτροπές οφείλουν να προσαρμόσουν στις πραγματικότητες της εποχής όλη τη δομή της οργανωτικής δραστηριότητας, με κύριο στόχο τη θεωρητική και ερευνητική δουλιά, τη συσπείρωση και την οργάνωση όλων των στρωμάτων της εργατικής τάξης, της αγροτιάς και της εργαζόμενης διανόησης, καθώς και την ενεργοποίηση του μαζικού κοινωνικού κινήματος κατά του αντιλαϊκού καθεστώτος.

Κρατούν σθεναρά το αγωνιστικό μέτωπο οι αγρότες

Πληθαίνουν τα μπλόκα των αγροτών. Και νέες περιοχές στον αγώνα

Δέκα μέρες αγωνιστικής παρουσίας στους δρόμους συμπλήρωσαν χθες οι εξεγερμένοι αγρότες, οι οποίοι εξακολουθούν να κρατούν σθεναρά τα οδοφράγματα της αντίστασής τους. Μέρα με τη μέρα, ο αγώνας τους δυναμώνει και τα "μπλόκα" στους δρόμους της χώρας όλο και πληθαίνουν, αποκτώντας πλέον μορφή χιονοστιβάδας.

Στα όρια της Θεσσαλίας, τα τρακτέρ παρέμειναν και χθες στα σημεία αποκλεισμού επί της Εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στον Αλμυρό,το Βελεστίνο,στη "Βιοκαρπέτ" στη διασταύρωση με την οδό Λάρισας - Βόλου και στο Συκούριο - ενώ προστέθηκε και νέο οδόφραγμα στο ύψος του Πυργετού.Στη Λάρισα επίσης κλειστή είναι η παρακαμπτήριος στο Συκούριο, καθώς και ο επαρχιακός δρόμος προς Φάρσαλα στο ύψος του "Βερόπουλου". Χθες εξάλλου οι επαγγελματοβιοτέχνες της Λάρισας εξέφρασαν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους προς τους αγρότες και η πορεία που πραγματοποίησαν το πρωί στην πόλη κατέληξε στο οδόφραγμα, στη διασταύρωση της οδού Λάρισας - Βόλου. Στη Μαγνησία ακόμα πολλές εκατοντάδες αγροτών, των χωριών του Πηλίου, κατευθύνθηκαν χθες το πρωί με τα αγροτικά αυτοκίνητά τους στη Νομαρχία Βόλου, όπου επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας και στη συνέχεια ενίσχυσαν με την αγωνιστική παρουσία τους, τα μπλόκα του Αλμυρού και του Βελεστίνου. Επιπλέον στο Νομό Καρδίτσας κλειστός παραμένει ο Εθνικός δρόμος προς Αθήνα, στο Δέλτα Σοφάδων και στο Νέο Μοναστήρι,ενώ στα Τρίκαλα ο δρόμος προς Γιάννενα είναι κλειστός στη διασταύρωση Θεόπετρας και προς Λάρισα, στοΚεραμίδι και στο Ζάρκο.

Αμέτρητα μπλόκα σε Φθιώτιδα, Βοιωτία

Τουλάχιστον εννιά οδοφράγματα υπήρχαν χτες στους δρόμους του Νομού Βοιωτίας.Η Εθνική οδός παρέμεινε κλειστή και χτες στο ύψος του Σχηματαρίου και το ίδιο συνέβαινε και στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θήβας.Η γραμμή άνοιξε προς στιγμή για να περάσουν δύο αμαξοστοιχίες με φαντάρους. Ο δρόμος από Θήβα προς Λιβαδειά είναι κλεισμένος: Στα Βάγια,το Μαυρομάτι,την Αγία Παρασκευή,τη διασταύρωση προς Αγία Αννα και τη διασταύρωση Λιβαδειάς.Επίσης κλειστός είναι ο δρόμος προς Ελάτεια,στηΧαιρώνεια και τον Παλιό Λεβέντη,στα σύνορα Βοιωτίας - Φθιώτιδας, ενώ προς Ορχομενό στο ύψος του Κάστρου.

Στη Φθιώτιδα, τώρα, άλλο ένα οδόφραγμα στήθηκε στην Εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος της Πελασγίας,ενώ παραμένουν τα οδοφράγματα στη Μαλεσίνα,τους Λιβανάτες και την Ανθήλη.Επίσης στην επαρχία Δομοκού κλειστός παραμένει ο εκεί επαρχιακός δρόμος, στο "22" και στο Δρούγο.

Στη Β. Ελλάδα

Νέες διαστάσεις παίρνει από χθες η αγροτική κινητοποίηση στη Βόρεια Ελλάδα, μετά και το νέο αποκλεισμό της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας στο ύψος της Κοινότητας Στίβος από αγρότες της περιοχής Λαγκαδά και Ζαγκλιβερίου.

Επίσης από χθες νέα μέτωπα ανοίχτηκαν στην Κοζάνη, με αποκλεισμό από παραγωγούς του νομού της οδού Κοζάνης - Ιωαννίνων στην Κοινότητα Ξηρολίμνης και στο Νομό Ημαθίας, όπου αποκλείστηκαν η νέα οδός Βέροιας - Θεσσαλονίκης, στην Κοινότητα Νισέλη,και η οδός Βέροιας - Κατερίνη, στην Κοινότητα Κυψέλη.Παραμένει κλειστή, επίσης, η παλιά Εθνική οδός Βέροιας - Θεσσαλονίκης, ενώ πρόθεση των αγροτών είναι να αποκλείσουν όλο το οδικό δίκτυο.

Κλειστοί παραμένουν επίσης ο κόμβος του Μεταλλικού στο Κιλκίς, η γέφυρα του Νέστου στην Ξάνθη και η Εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Πολύγυρου στη Γαλάτιστα.Σήμερα στην Πιερία πραγματοποιείται σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων για την έναρξη κινητοποιήσεων, ενώ ανάλογη κινητοποίηση υπάρχει και στη Χαλκιδική, όπου την Παρασκευή στον Πολύγυρο θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο από κοινού οι τρεις ΕΑΣ του νομού.

Χτες το απόγευμα αγρότες των κοινοτήτων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης κινήθηκαν να αποκλείσουν τη διασταύρωση του αεροδρομίου Μακεδονίας. Μέχρι χθες αργά το απόγευμα, δεκάδες τρακτέρ από τα Βασιλικά είχαν πάρει θέση δίπλα στο οδόστρωμα.

Νέα μπλόκα σε Ηλεία - Αιτωλοακαρνανία

Νέα μέτωπα και μπλόκα με τρακτέρ άνοιξε χτες η κυβερνητική προκλητικότητα και αδιαλλαξία στην Πελοπόννησο και την Αιτωλοακαρνανία,ενώ μαζικά μαχητικά συλλαλητήρια, από κοινού με τους άλλους εργαζόμενους και τους επαγγελματοβιοτέχνες, πραγματοποίησαν οι αγρότες στη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα κλπ.

Οι αγρότες της Ηλείας το πρωί, με απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στον Πύργο, τον οποίο και απέκλεισαν με τα τρακτέρ. Μετά τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς που έγιναν, οι αγρότες εξέλεξαν Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και πήγαν στον κόμβο Λατίφι, όπου και προχώρησαν σε "προειδοποιητικό" αποκλεισμό του Εθνικού δρόμου Πύργου - Πατρών.Ενα δεύτερο "καραβάνι" τρακτέρ απέκλεισε και τον Εθνικό δρόμο Πάτρας - Τρίπολης στη θέση Χειμαδιό, όπου και παρέμεναν μέχρι αργά το βράδυ. Η συμμετοχή των αγροτών ήταν πρωτοφανής για τα τοπικά δεδομένα, ενώ στο κλείσιμο του δρόμου στα, περισσότερα από 500, τρακτέρ, που πήραν μέρος από την αρχή, προστίθονταν συνεχώς και άλλα στις ώρες που ακολούθησαν τον αποκλεισμό. Οι αγρότες απέστειλαν στην Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή μήνυμα αγωνιστικό συντονισμού και κλιμάκωσης του αγώνα.

Μαζικές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια από κοινού εργαζομένων, επαγγελματοβιοτεχνών και αγροτών πραγματοποιήθηκαν χτες σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Αμφισσα κλπ. Το συλλαλητήριο στη Ζάκυνθο οργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο, τη Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτών και το Σωματείο Οικοδόμων και η συμμετοχή ήταν πρωτοφανής για τα δεδομένα του νησιού. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη θέση "Λούμπα" και έκαναν πορεία προς τη Νομαρχία, όπου και προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη για τέσσερις ώρες. Αποφασίστηκε το Σάββατο να γίνει σύσκεψη στο ΕΚ για να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις.

Με απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και των πρωτοβάθμιων συλλόγων, η Αιτωλοακαρνανία σήμερα είναι αποκλεισμένη κάτω από το βάρος των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου. Σε τέσσερα σημεία του νομού, αγρότες με τρακτέρ και αυτοκίνητα απέκλεισαν το οδικό δίκτυο. Κύρια αιχμή, οι τιμές στον καπνό και τα γενικότερα προβλήματα που βάζουν οι αγρότες. Κατανοώντας και στην Αιτωλοακαρνανία τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, οι αγρότες συνεχίζουν τον αγώνα τους.

ΙΡΑΚΙΝΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ
Η Τουρκία μεταξύ επιχειρήσεων και πιέσεων

Εντείνονται οι αντιδράσεις των κυριοτέρων Δυτικών εταίρων της

ΑΓΚΥΡΑ. -

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ερντάλ Ινονού ξεκινά σύντομα περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, για να εξηγήσει τους λόγους της εισβολής και κατοχής στο Βόρειο Ιράκ, καθώς οι αντιδράσεις των κυριοτέρων Δυτικών εταίρων της χώρας στο γεγονός ενισχύονται. Η επιχείρηση μπαίνει στη δεύτερη εβδομάδα της, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των δημοσιογράφων πλέον.

Η χτεσινή απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει προγραμματισμένη αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία, λόγω της στρατιωτικής εισβολής στο Βόρειο Ιράκ, αιφνιδίασε την Αγκυρα και προκάλεσε την έντονη αντίδρασή της. Η αναστολή αυτή προστίθεται στο πάγωμα του κονδυλίου ύψους 150.000.000 μάρκων, με το οποίο η Βόννη θα χρηματοδοτούσε τουρκική παραγγελία ναυπήγησης δύο φρεγατών σε γερμανικά ναυπηγεία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Κλάους Κίνκελ έθεσε τρεις όρους για την επανάληψη της αποστολής στρατιωτικού υλικού και το ξεπάγωμα του κονδυλίου: την αποχώρηση του τουρκικού στρατού από το Βόρειο Ιράκ, τη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και την πολιτική επίλυση του κουρδικού.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις Κίνκελ, ιδιαίτερα οι περί πολιτικής επίλυσης του κουρδικού, είναι αρκετά ασυνήθιστες για τα δεδομένα των τουρκογερμανικών σχέσεων και φαίνεται να εντάσσονται σε μια στροφή της γερμανικής κυβέρνησης, που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αποφασίστηκε σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ και έχει αποκλειστικά ως στόχο της την εισβολή στο Βόρειο Ιράκ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ, που, στην αρχή, δεν είχε αντιδράσει στην τουρκική εισβολή, χτες ζήτησε από την Τουρκία να αποχωρήσει το συντομότερο από το Βόρειο Ιράκ. Ανάλογες "συστάσεις" προς την Αγκυρα έχουν αρχίσει, άλλωστε, να κάνουν το τελευταίο διήμερο και ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, αλλάζοντας μάλιστα, επί το σκληρότερον, τους τόνους της γλώσσας τους.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και παρά την επίμονη διγλωσσία τους, οι ΗΠΑ αρχίζουν να αλλάζουν στάση ως προς την τουρκική εισβολή στο Βόρειο Ιράκ, που, αρχικά, είχαν σχεδόν ανοιχτά επικροτήσει. Η διαφαινόμενη αυτή αλλαγή δεν οφείλεται στην πίεση του Κογκρέσου, ούτε στις επιθέσεις του τουρκικού στρατού ενάντια στους αμάχους, αλλά στο ότι, ενώ η Αγκυρα είχε αρχικά βεβαιώσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η επιχείρηση θα ήταν πολύ περιορισμένης έκτασης και διάρκειας, τώρα αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι θα είναι πολύμηνη.

Μπροστά στη διαρκή ενίσχυση των αντιδράσεων, η Τουρκία αποφάσισε χτες να στείλει τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Ερντάλ Ινονού σε περιοδεία στην Ουάσιγκτον, το Παρίσι, το Λονδίνο και τη Βόννη για να κατευνάσει τις δυτικές αντιδράσεις.

Τα τουρκικά στρατεύματα, που κλιμακώνουν την επιχείρησή τους στο Βόρειο Ιράκ και από χτες άρχισαν να δίνουν στη δημοσιότητα υψηλούς απολογισμούς των επιτυχιών τους - αληθινούς ή ψεύτικους, ποιος, ξέρει - έκλεισαν χτες οριστικά για τους δημοσιογράφους τα σύνορα με το Ιράκ. Η τουρκική στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωσε χτες ότι 90 Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο. Η ίδια διαβεβαίωσε, επίσης, τους αποκλεισμένους δημοσιογράφους ότι θα τους πάρει αργότερα με ελικόπτερο και θα τους οδηγήσει στα πεδία των μαχών, μετά τη λήξη των συγκρούσεων! Δε σχολίασε, όμως, τις νέες χτεσινές καταγγελίες του Δανού διοικητή των δυνάμεων του ΟΗΕ στην περιοχή Πολ Νταλ, ότι τα τουρκικά στρατεύματα εμποδίζουν τις υπηρεσίες του ΟΗΕ να επιτελούν το έργο τους.

ΚΚΕ
Ο ενωμένος και επίμονος αγώνας μπορεί να φέρει λύσεις

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής

Την αμέριστη αλληλεγγύη του και τη συμπαράστασή του στους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους της χώρας μας, καθώς και στους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και στους οικοδόμους εκφράζει με χτεσινή ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Θεωρεί ότι η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη, αφού αρνείται να σκύψει πάνω στα προβλήματά τους και να προωθήσει τη λύση τους, ακολουθώντας τις επιταγές του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου και των επιτελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκτιμά επίσης ότι μόνο ο ενωμένος, επίμονος αγώνας τους είναι σε θέση να κάμψει την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και να οδηγήσει στη λύση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως εξής: "Το ΚΚΕ απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες που συναντώνται σήμερα στους δρόμους του αγώνα για τη λύση των υπερώριμων, δίκαιων προβλημάτων τους. Η μεγαλειώδης επιτυχία τους δείχνει την οξύτητα των προβλημάτων και την ωριμότητα που κατακτούν μέσα από την πείρα τους όλοι όσοι υποφέρουν από την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου των πολυεθνικών.

Χαιρετίζει τους επαγγελματίες - βιοτέχνες - εμπόρους όλης της χώρας που με τη σημερινή (σ. σ.: χτεσινή) πανελλαδική, ενωτική, προειδοποιητική τους κινητοποίηση και το κλείσιμο των καταστημάτων τους απαιτούν λύσεις στα προβλήματα των ισοπεδωτικών "αντικειμενικών" κριτηρίων, της επαγγελματικής στέγης, της φορολόγησης προσωπικών εταιριών και συνεταιρισμών με 35%, απαιτούν μέτρα για τον περιορισμό της δράσης των αδηφάγων πολυκαταστημάτων. Τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και τα μεγάλα πολυκαταστήματα, που σήμερα παραμένουν ανοιχτά, δείχνουν με σαφήνεια ποιοι ακριβώς έχουν να χάσουν από τη λύση αυτών των προβλημάτων, ποιους συγκεκριμένα υπηρετεί η πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση.

Χαιρετίζει τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά,που αγωνίζονται για να μην περάσει η ψήφιση του νομοσχεδίου, που θεσμοθετεί την εκποίηση - και μάλιστα με σκανδαλώδη τρόπο - του ναυπηγείου τους. Για να παραμείνει στα χέρια του κράτους η μεγάλη αυτή ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα, βάση και πνεύμονας της βιομηχανίας μας και χώρος απασχόλησης χιλιάδων εργαζομένων.

Χαιρετίζει τους οικοδόμους,που από άκρη σ' άκρη της Ελλάδας απεργούν και διαδηλώνουν για να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την κατοικία και την επιβίωση των ανέργων, μια που η ανεργία στον κλάδο τους έχει φτάσει στο 40%. Για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και την επαναφορά των προϋποθέσεων για την τακτική επιδότηση και το χειμερινό επίδομα. Για τη νομοθετική κατοχύρωση του 7ωρου - 35ωρου".

Και καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ: "Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του και τη συμπαράστασή του σ' αυτούς τους αγωνιζόμενους κλάδους. Θεωρεί ότι η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη, μια που αρνείται να σκύψει πάνω στα προβλήματά τους και να προωθήσει τη λύση τους, ακολουθώντας τις επιταγές του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου και των επιτελών της ΕΕ.

Εκτιμά ότι ο ενωμένος, επίμονος αγώνας τους είναι σε θέση να κάμψει την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και να οδηγήσει στο άνοιγμα του δρόμου για τη λύση των δίκαιων προβλημάτων τους. Καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει τη συκοφάντηση των αγώνων και να απαντήσει εδώ και τώρα με συγκεκριμένο και δεσμευτικό τρόπο αν θα ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους".

Αγωνιστική συμπαράσταση

Αγωνιστικό χαιρετισμό - μήνυμα συμπαράστασης στο δίκαιο ενωτικό και μαχητικό αγώνα των αγροτών όλης της χώρας στέλνουν με ψήφισμα που εξέδωσαν κατά τη χτεσινή 24ωρη απεργιακή συγκέντρωσή τους οι Οικοδόμοι. Συμπαράσταση εκφράζει επίσης με ψήφισμά της και η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος Ελλάδας.

"Ο αγώνας των αγροτών - τονίζουν οι οικοδόμοι - για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους, για να είναι αφέντες του μόχθου τους ενάντια στο ξεκλήρισμα που τους επιφυλάσσει η υλοποίηση των επιλογών της ΕΕ, για να σταματήσει η καταστροφή της αγροτικής οικονομίας της χώρας μας είναι και αγώνας όλων των εργαζομένων ολόκληρου του λαού της πατρίδας μας. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τις υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που προσπαθούν να συκοφαντήσουν και να υπονομεύσουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Καταγγέλλουμε τις πολιτικές δυνάμεις που μαζί το κυβερνών κόμμα, ερήμην του λαού, ψήφισαν την επαίσχυντη συμφωνία του Μάαστριχτ και ενώ συμφωνούν επί της ουσίας με τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, που οξύνει τα προβλήματα των αγροτών και της αγροτικής οικονομίας δημαγωγούν ασύστολα, με στόχο να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταματήσει την αδιαλλαξία της και να δώσει άμεσα λύση στα προβλήματα των αγροτών.

Δηλώνουμε ότι θα σταθούμε με κάθε τρόπο στο πλευρό των αγροτών. Η κοινή πορεία και δράση όλων των λαϊκών στρωμάτων σήμερα είναι αναγκαία, όσο ποτέ άλλοτε, για να αντιμετωπιστεί ο κοινός αντίπαλος που δεν είναι άλλος από τα πολυεθνικά αφεντικά και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους. Προς αυτή την κατεύθυνση ο κλάδος των οικοδόμων θα πρωτοστατήσει και θα επιμείνει, υπογραμμίζεται".

Στο ψήφισμα της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος, εκτός των άλλων επισημαίνεται πως η μείωση της αγροτικής παραγωγής και των τιμών, οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας στο βαμβάκι, που επιβάλλει η ΕΕ, η αύξηση τιμών στα μέσα και στα εφόδια, η ανυπαρξία υποδομής έχουν δημιουργήσει τα εκρηκτικά προβλήματα των αγροτών. Ενώ τα"αντικειμενικά κριτήρια" που αφήνουν στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο μαζί με τα άλλα προβλήματα κάνουν ακόμα πιο άσχημη την κατάσταση. "Οι εργαζόμενοι στους κλάδους μας θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό σας μέχρι τη δικαίωση του αγώνα σας", καταλήγει το ψήφισμα.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Παρέμβαση βουλευτή του ΚΚΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Το Κουρδικό και ειδικότερα το ζήτημα της εισβολής του τουρκικού στρατού στο Ιρακινό Κουρδιστάν συζήτησε προχτές η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Κοινωνία, την Υγεία και την Οικογένεια.

Ο Εργατικός βουλευτής της Βρετανίας Κοξ πρότεινε στην Επιτροπή να απευθυνθεί προς τον Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης και να ζητήσει να συζητηθεί κατεπειγόντως στην προσεχή σύνοδο, του Απρίλη, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου το ζήτημα της γενοκτονίας που πραγματοποιεί η Τουρκία κατά των Κούρδων και ιδιαίτερα αυτό της εισβολής της στο Βόρειο Ιράκ.

Τη σχετική πρόταση του Αγγλου βουλευτή υποστήριξαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Δώρος Χριστοδουλίδης και του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας. Ο Στρ. Κόρακας τόνισε ότι το διάστημα που κατ' ανάγκη θα μεσολαβήσει ως την επόμενη Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του Απρίλη, είναι μεγάλο και θα κοστίσει ως τότε τη ζωή σε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, Κούρδους. Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ακόμη ότι η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τελωνειακή σύνδεση με την Τουρκία αποθράσυνε την τουρκική κυβέρνηση, που, έκτοτε, όχι μόνον δεν επιδεικνύει δείγματα αλλαγής της πολιτικής της προς το καλύτερο, αλλά αντίθετα, το κάνει προς το χειρότερο.

Ο Στρατής Κόρακας τόνισε, τέλος, ότι αν το Συμβούλιο της Ευρώπης θέλει να τηρήσει τα προσχήματα και να επιδείξει μια επιφανειακή, έστω, συνέπεια, με τις δικές του διακηρύξεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οφείλει να εκδιώξει την Τουρκία από τους κόλπους του, σε ένδειξη αλληλεγγύης όχι μόνο στο υπό γενοκτονία κουρδικό λαό, αλλά και τον τουρκικό, ο οποίος πληρώνει επίσης βαρύ τίμημα.

ΒΟΣΝΙΑ
Ατμόσφαιρα πολέμου μέχρις εσχάτων

ΠΑΛΕ.-

Μολονότι το χιόνι έχει σκεπάσει τα πεδία των μαχών στη Βοσνία, οι συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων και μουσουλμάνων συνεχίζονται και οι δύο πλευρές δείχνουν αποφασισμένες πλέον μόνο για πόλεμο.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς εμφανίστηκε χτες στην τηλεόραση των Σέρβων της Βοσνίας και προέβη σε μια πολεμική διακήρυξη, δηλώνοντας ότι "η αναγνώριση της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας" της αυτοανακηρυχθείσας "Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας" θα γίνουν σεβαστά με κάθε τρόπο, "ειρηνικά ή με τον πόλεμο".

Ο Κάρατζιτς αναφέρθηκε ακόμη στις απειλές του γενικού διοικητή των κυανοκράνων στη Βοσνία Ρούπερτ Σμιθ περί ΝΑΤΟικών επιδρομών ενάντια στους Σέρβους, αν οι τελευταίοι συνεχίσουν να πλήττουν τις "ασφαλείς περιοχές" και δήλωσε ότι αν το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ προχωρήσουν σε επιθέσεις ενάντια στις σερβικές δυνάμεις, τότε οι τελευταίες θα θεωρήσουν τους δύο οργανισμούς "εχθρικές δυνάμεις και θα τους χτυπήσουν".

Η εξάπλωση των αιματηρών ταραχών και συγκρούσεων στην Μπουζουμπούρα, πρωτεύουσα του Μπουρούντι, οδήγησαν στην απομάκρυνση των οικογενειών των ξένων διπλωματών. Στη φωτογραφία, Γαλλίδα υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ασπάζεται τις κόρες της λίγο πριν την αναχώρησή τους για το Παρίσι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ