Πέμπτη 30 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΩΣΙΑ
Η ανάλυση της κατάστασης από το ΚΚΡΟ

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Με προβλήματα της ιδεολογικής και μαζικής - πολιτικής δουλιάς του κόμματος στις σημερινές συνθήκες ασχολήθηκε η Ολομέλεια της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας, που συνήλθε πρόσφατα στη Μόσχα. Στη συζήτηση, που έγινε μετά την παρουσίαση της σχετικής εισήγησης από τον γραμματέα της ΚΕ, υπεύθυνο του ιδεολογικού τομέα, Νικολάι Μπιντιουκόφ, τα μέλη της ΚΕ επισήμαναν την ανάγκη της εξεύρεσης νέων μεθόδων δουλιάς με τις μάζες, σε συνθήκες που το κόμμα βρίσκεται, στην ουσία, σε πληροφοριακό αποκλεισμό. Για τους κομμουνιστές είναι πρακτικά κλειστή η κεντρική τηλεόραση - η κύρια πηγή ενημέρωσης για τη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού της χώρας. Γι' αυτό, το κόμμα θεωρεί ως επιβεβλημένη τη μέθοδο "από άνθρωπο σε άνθρωπο". Ταυτόχρονα, τονίστηκε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν πιο ενεργά, ανάλογα με τις δυνατότητες, τα τοπικά ραδιοτηλεοπτικά κανάλια και ο τοπικός Τύπος για τον επηρεασμό της κατάστασης πραγμάτων. Ο Ρίτσαρντ Κοσολάποφ τόνισε ότι οι κυβερνώντες σπρώχνουν τη χώρα στο Μεσαίωνα, έχει καταστραφεί το σύστημα του κοσμοθεωρητικού προσανατολισμού, η συνείδηση οδηγείται σε τρομερή κατάσταση. Κατά τη γνώμη του, το κόμμα πρέπει να γίνει το πνευματικό κέντρο της χώρας. Να έχει ως γνώμονα την ταξική προσέγγιση των γεγονότων και να στέκεται στις μαρξιστικολενινιστικές θέσεις. Είπε επίσης ότι οι κομμουνιστές οφείλουν, επιτέλους, να διευκρινίσουν γιατί η αστική τάξη μισεί τόσο πολύ τον Ι. Στάλιν, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό στη χρονιά της50ής επετείου της Νίκης του σοβιετικού λαού κατά του φασισμού.

Ο γραμματέας της νομαρχιακής κομματικής επιτροπής Ριαζάν Σ. Φεντότκιν σημείωσε ότι στις αγροτικές περιοχές θεωρούν ακόμα πως ζουν στο σοσιαλισμό, που αντιμετωπίζει δυσκολίες. Πολλοί διστάζουν να ξεκινήσουν σοβαρό αγώνα, γιατί φοβούνται ότι θα μετατραπεί σε εμφύλιο πόλεμο. Ανεβαίνει, όμως, το ενδιαφέρον για τη δράση των κομμουνιστών. Αμέσως μετά το 3ο Συνέδριο του ΚΚΡΟ δημιουργήθηκαν 5 μεγάλες κομματικές οργανώσεις. Επίσης, ενδιαφέρον προκάλεσε στους μετέχοντες στην Ολομέλεια η περίπτωση της "διαγραφής από τις γραμμές των κομμουνιστών" των επικεφαλής της νομαρχιακής και δημοτικής διοίκησης, οι οποίοι, βλέποντας να αυξάνουν οι αριστερές διαθέσεις του κόσμου, δήλωσαν ότι φύλαξαν τα κομματικά βιβλιάρια και δεν έχουν φύγει από το κόμμα. Γι' αυτό και η νομαρχιακή κομματική επιτροπή προχώρησε στη διαγραφή τους, για να μην έχει κανείς αυταπάτες για τη στάση των κομμουνιστών απέναντι στους προαγωγούς του καπιταλισμού.

Πολλοί ομιλητές αναφέρθηκαν στους πιθανούς συμμάχους στις μελλοντικές εκλογές, επικρίνοντας το Αγροτικό Κόμμα, οι ηγέτες του οποίου μόνο στα λόγια κάνουν αντιπολίτευση, ενώ στην πράξη υποστηρίζουν το καθεστώς, ψηφίζοντας τον προϋπολογισμό και την εισαγωγή της ατομικής ιδιοκτησίας στη γη. Η Ολομέλεια υιοθέτησε ειδική έκκληση προς τους αγρότες, η οποία εξηγεί η θέση του κόμματος πάνω στα καυτά προβλήματα των αγροτών.

Στην απόφαση της Ολομέλειας αναφέρεται ότι βαίνουν ορμητικά προς το αποκορύφωμά τους η γενική κρίση της κοινωνίας και η πόλωση. Αυξάνει η αυθόρμητη αντίσταση των μαζών κατά του γιελτσινικού καθεστώτος. Οι αρχές δεν είναι σε θέση να σταματήσουν τις τοπικές κοινωνικές εκρήξεις, οι οποίες μπορούν να μετεξελιχθούν σε πανεθνική έκρηξη. Η ουσία της σημερινής στρατηγικής του κόμματος είναι η συσπείρωση όλου του πληθυσμού της Ρωσίας πάνω στη βάση της σοσιαλιστικής ιδέας. Στο ντοκουμέντο καθορίζεται επίσης ότι οι κομματικές επιτροπές οφείλουν να προσαρμόσουν στις πραγματικότητες της εποχής όλη τη δομή της οργανωτικής δραστηριότητας, με κύριο στόχο τη θεωρητική και ερευνητική δουλιά, τη συσπείρωση και την οργάνωση όλων των στρωμάτων της εργατικής τάξης, της αγροτιάς και της εργαζόμενης διανόησης, καθώς και την ενεργοποίηση του μαζικού κοινωνικού κινήματος κατά του αντιλαϊκού καθεστώτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ