Πέμπτη 30 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αρνούνται τις κατηγορίες οι αρχαιοκάπηλοι

Αρχισαν χτες ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας οι απολογίες των κατηγορουμένων στη μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, που αποκαλύφτηκε το 1993. Οι πέντε από αυτούς, που απολογήθηκαν, αρνήθηκαν ότι γνώριζαν για τα αρχαία και υποστήριξαν πως δεν έχουν σχέση με την εκδικαζόμενη υπόθεση.

Πρώτος απολογήθηκε ο Χαρ. Κατσιγιάννης,κάτοχος σημαντικού αριθμού αρχαίων αντικειμένων που προέρχονταν από λαθρανασκαφές. Υποστήριξε ότι πήγε στο ξενοδοχείο "Ελληνικό" της Γλυφάδας και αγόρασε "κάποια αντικείμενα ευτελούς αξίας, αντίγραφα και όχι γνήσια, από κάποιον Γιάννη, αντί 200.000 δρχ.". Αυτός μετά από λίγο καιρό του ζήτησε, όπως είπε, να τα επιστρέψει, απειλώντας τη ζωή του και τη ζωή της οικογένειάς του. Ο Κατσιγιάννης ανέφερε επίσης ότι ο συγκατηγορούμενός του Μιχ. Νηστικάκης,πρώην υπαρχηγός της ΕΛ. ΑΣ., γνώριζε για την αγορά των αντικειμένων και μάλιστα του υπέδειξε να βγάλει άδεια συλλέκτη.

Ο κατηγορούμενος Π. Ατσιδάκος,φίλος του προηγούμενου, είπε στην απολογία του ότι ο Κατσιγιάννης έφερε στο σπίτι του τα αντικείμενα που αγόρασε, για να τα φυλάξει, μέχρι να διαμορφώσει ειδικό χώρο στο δικό του σπίτι. Εκεί τα βρήκε η Ασφάλεια.

Ο κατηγορούμενος Αθ. Βακράς,οδηγός του φορτηγού, που θα μετέφερε άλλη, μεγάλη παρτίδα αρχαίων αντικειμένων στο εξωτερικό μέσω Ρίου Πάτρας, αλλά πιάστηκε λίγο πριν επιβιβαστεί στο φέρι μποτ, υποστήριξε πως του φάνηκε ύποπτο το φορτίο (επρόκειτο για σταφύλια, μέσα στα οποία ήταν κρυμμένα τα κιβώτια με τα αρχαία) και γι' αυτό σταμάτησε στον Ισθμό της Κορίνθου και ζήτησε από την Τροχαία το τηλέφωνο του Τμήματος Δίωξης Λαθρεμπορίου Πάτρας.

Οι επόμενοι κατηγορούμενοι Βασ. Δοδόλιας και Λεων. Αμπελικάκης (συνιδιοκτήτης του ξενοδοχείου "Ελληνικό") υποστήριξαν ο πρώτος ότι φόρτωσε τα κιβώτια χωρίς να γνωρίζει το περιεχόμενό τους και ο δεύτερος ότι είχε επαφές με τον Μιχ. Νηστικάκη για την ανακάλυψη των αρχαίων που είχαν κλαπεί από τα μουσεία Κορίνθου και Σικυώνος.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο, οπότε αναμένεται να απολογηθούν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι Ι. Φανουράκης, Λ. Μανωλάς, Μιχ. Νηστικάκης και Στέφ. Ζησόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ