Πέμπτη 30 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παραμένει αδιάλλακτη η κυβέρνηση

Μόνο τις γνωστές ασαφείς υποσχέσεις για το πετρέλαιο και τις αγροτικές συντάξεις, επανέλαβε χτες στη Λάρισα ο υφυπουργός Γεωργίας, στη συνάντησή του με την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή

Τίποτα το καινούριο, δεν υποσχέθηκε ο Φλ. Κωνσταντίνου,υφυπουργός Γεωργίας, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησής του, στη Λάρισα, με την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών. Ο υφυπουργός φάνηκε ότι δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να συζητήσει με τους εκπροσώπους των ξεσηκωμένων αγροτών τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτιά και τα πραγματικά αιτήματα της κινητοποίησης. Ουσιαστικά, επανέλαβε όσα κατά καιρούς από την τηλεόραση είχαν υποσχεθεί αορίστως υπουργοί της κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις τους προς τα ΜΜΕ, μετά το τέλος της πολύωρης σύσκεψης που έγινε στα γραφεία της ΓΓ Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην οποία συμμετείχαν και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Γ. Μουτσόπουλος και οι νομάρχες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών, ο Φλ. Κωνσταντίνου προσπάθησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση ικανοποιεί αρκετά από τα αιτήματα των αγροτών και εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθησή του ότι οι κινητοποιήσεις θα λήξουν. Αναφερόμενος στα αιτήματα των αγροτών, μίλησε για δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τέσσερα θέματα: 1) Τον Ιούνη θα γίνει το μητρώο αγροτών. 2) Υποχωρήσεις στον φορολογικό νόμο δε θα υπάρξουν, απλώς κάποιες οριακές περιπτώσεις αδικιών θα επανεξεταστούν. 3) Μέχρι το καλοκαίρι θα υπάρξει σημαντική μείωση στην τιμή των καυσίμων. Δεν ανέφερε ούτε πόσο, ούτε πώς θα γίνει αυτό, αλλά είπε ότι θα μελετηθούν από επιτροπή που θα συσταθεί. 4) Στις 31 Μάρτη, ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει αύξηση στις συντάξεις του ΟΓΑ. Ούτε και σ' αυτό το θέμα ήταν συγκεκριμένος, αφού δεν ανέφερε πόση θα είναι η αύξηση.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι οι κυβερνητικές υποσχέσεις παρέμειναν αόριστες.Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι δε δεσμεύτηκε και για άλλα βασικά αιτήματα της αγροτικής κινητοποίησης, όπως η μείωση του ΦΠΑ από το 18% στο 8%, να ασκήσει "βέτο" η κυβέρνηση για να μην περάσουν οι νέες καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν στο Συμβούλιο υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το βαμβάκι, τα οπωροκηπευτικά, τα αμπελουργικά, να καλυφθεί το εισόδημα των καπνοπαραγωγών που χάθηκε λόγω της ΚΑΠ στο διάστημα 1993-'95.

Βεβαίως, κάτω από την πίεση του αγώνα των αγροτών, η κυβέρνηση αναγκάστηκε- παρά τις αντίθετες δηλώσεις χτες και προχτές υπουργών - να συζητήσει με τους εκπροσώπους της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Επέμεινε, όμως, στις αόριστες υποσχέσεις και στην άρνηση να ικανοποιήσει βασικά αιτήματα των κινητοποιήσεων.

Ομόφωνη απόφαση για συνέχιση

Μετά τη συνάντησή της με τον υφυπουργό Γεωργίας, συνεδρίασε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα στα γραφεία της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών της Λάρισας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης, αναφέρει ότι αποφάσισε να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις των αγροτών, αφού ο υφυπουργός δεν παρουσίασε τίποτα νεότερο σε ό,τι αφορά τα αιτήματα των αγροτών. Αποφασίστηκε ακόμα, σήμερα το πρωί, να συνεδριάσουν οι Νομαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα σε κάθε νομό και να συζητήσουν τις εξελίξεις. Κατόπιν, το μεσημέρι, θα συνεδριάσει εκ νέου η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για να αποφασίσει για τα περαιτέρω.

Πανελλαδική σύσκεψη

Νωρίτερα, στη μία το μεσημέρι, ξεκίνησε η Πανελλαδική Σύσκεψη Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων, Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών, Συντονιστικών Επιτροπών απ' όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας, όπου πραγματοποιούνται αγροτικές κινητοποιήσεις, σε αίθουσα της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται και να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις. Στη σύσκεψη το "παρών" τους έδωσαν, πέρα από τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και των Νομαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, και εκπρόσωποι από Βοιωτία, Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία, Πιερία και Θεσσαλονίκη. Μια "μελετημένη", προφανώς, φάρσα για βόμβα ανάγκασε τους συγκεντρωμένους, πριν καλά καλά αρχίσει η συζήτηση, να εγκαταλείψουν το κτίριο για αρκετές ώρες. Ετσι, η συζήτηση έγινε αναγκαστικά στο προαύλιο. Εκεί, στις ομιλίες τους, οι Γ. Παττάκης, Α. Μπουχλαριώτης και Β. Μπούτας, μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής, καθώς και οι εκπρόσωποι των άλλων νομών τόνισαν πως οι αόριστες δεσμεύσεις και υποσχέσεις της κυβέρνησης δεν ικανοποιούν τους αγρότες.

Με μαχητικό τρόπο, οι εκπρόσωποι απ' όλες τις συντονιστικές επιτροπές και αγρότες από τα "μπλόκα" τόνισαν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την τελική δικαίωση. Επισήμαναν ότι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγροτιά δεν πάει άλλο. Αναφέρθηκαν στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τον καλύτερο συντονισμό της πάλης, για την αντιμετώπιση των πιέσεων, που δέχονται οι αγωνιζόμενοι αγρότες από την κυβέρνηση για να σταματήσουν την κινητοποίηση, καθώς και από τα ΜΜΕ, που συνεχίζουν τον αποπροσανατολισμό.

Ιδιαίτερα μαχητικοί ήταν οι εκπρόσωποι από τις περιοχές που μπήκαν τώρα στον αγώνα. Μετέφεραν το αγωνιστικό κλίμα που επικρατεί εκεί και την αποφασιστικότητα όλων να συνεχίσουν τον αγώνα.

Απ' όλους τονίστηκε ότι μόνο με την ενότητά τους οι αγρότες μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα στην πάλη τους. Ο εκπρόσωπος από την Ομοσπονδία Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι υπάρχει απόφαση, στις 4 και 5 Απρίλη να βγουν τα τρακτέρ στους δρόμους από εφτά νομούς της περιοχής. Εξετάζεται, όμως, το ενδεχόμενο η κινητοποίηση να αρχίσει από σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ