Πέμπτη 30 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κόντρα στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες των φοιτητών της Νομικής ενάντια στην επιβολή διδάκτρων στις μεταπτυχιακές σπουδές
  • ΠΚΣ: Συμφωνούν ουσιαστικά στην ιδιωτικοποίηση οι άλλες παρατάξεις

Οι φοιτητές της Νομικής εξέφρασαν χτες την έντονη και έμπρακτη αντίθεσή τους στις μεθοδεύσεις ιδιωτικοποίησης της παιδείας, όπως αυτές υλοποιούνται με την καθιέρωση διδάκτρων στις μεταπτυχιακές σπουδές. Εκλεισαν το μεσημέρι για μία περίπου ώρα την οδό Σόλωνος μπροστά από το κτίριο της Νομικής και με τα συνθήματα "η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται" και "όχι παιδεία για λίγους και εκλεκτούς", καταδίκασαν την επιβολή των διδάκτρων στις μεταπτυχιακές σπουδές του Τομέα Διεθνών Σπουδών, που καθιερώθηκαν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και συνεχίζονται από τη σημερινή.

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, συνεπείς στη θέση τους για αγωνιστική πορεία προς τις φοιτητικές εκλογές, στήριξαν την κινητοποίηση αυτή και με ανακοίνωσή τους φρόντισαν να υπενθυμίσουν στους φοιτητές του Νομικού τη στάση των άλλων παρατάξεων πάνω στο σοβαρό αυτό θέμα.

Οι ΠΚΣ, στην ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν ότι η επιβολή διδάκτρων εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της συντηρητικής αναδιάρθρωσης στα πανεπιστήμια, που τα θέλει είτε ιδιωτικά, είτε εταιρίες, είτε δέσμια επιλογών των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Με την επιβολή των διδάκτρων, υπογραμμίζει η παράταξη, πέραν της έμμεσης κατάργησης (σταδιακά) της δημόσιας δωρεάν παιδείας, εντείνονται ακόμα περισσότερο οι ταξικοί φραγμοί και προχωράει η κατηγοριοποίηση των αποφοίτων. Εντείνεται η προσπάθεια δημιουργίας μίας ελίτ, η οποία θα ξεκινάει την επαγγελματική αποκατάσταση με καλύτερους όρους από ό,τι οι "κοινοί θνητοί", δηλαδή οι απλοί πτυχιούχοι.

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας προβάλλουν μία ολοκληρωμένη πρόταση για τα μεταπτυχιακά, η οποία προβλέπει ότι το πτυχίο θα πρέπει να παρέχει πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα και θα κατοχυρώνει τους αποφοίτους. Τα μεταπτυχιακά δε θα παρέχουν παραπάνω επαγγελματικά δικαιώματα στους κατόχους τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών, αλλά θα εξυπηρετούν την παραγωγή έρευνας και πανεπιστημιακών καθηγητών. Οι ΠΚΣ διεκδικούν ενσωμάτωση των ειδικοτήτων, καθώς και της άσκησης μέσα στο πτυχίο και μεταπτυχιακά ενός κύκλου, που θα οδηγούν απευθείας σε διδακτορικό. Επίσης ζητούν αναβάθμιση, τόσο των προπτυχιακών, όσο και των μεταπτυχιακών σπουδών και της πανεπιστημιακής έρευνας με κατευθυντήριο άξονα, όχι τις επιλογές των ιδιωτικών επιχειρήσεων, αλλά με γνώμονα τις ανάγκες του λαού και του τόπου. Με βάση αυτό το σκεπτικό, οι ΠΚΣ πιστεύουν ότι πρέπει οι φοιτητές να "αντιπαρατεθούν στις οποιεσδήποτε συντηρητικές επιλογές και να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα και ένα μαζικό δυνατό και διεκδικητικό φοιτητικό κίνημα.

Συμφωνούν στην πράξη οι άλλες παρατάξεις

Σχετικά με τις θέσεις των άλλων παρατάξεων, οι ΠΚΣ υπενθυμίζουν ότι: Η ΔΑΠ με την τακτική του στρουθοκαμηλισμού απέφυγε να πάρει σαφή θέση, καθότι επιθυμεί την ιδιωτικοποίηση των ανώτατης εκπαίδευσης και πρωτοπορεί στο μέτωπο της επίθεσης κατά του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα των πανεπιστημίων.

Η ΠΑΣΠ, σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν καταδίκασε τη συντηρητική επίθεση που δέχεται η παιδεία από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που βαδίζει στο δρόμο που χάραξε η ΝΔ με το νόμο Σουφλιά.

Ακριβώς την ίδια τακτική ακολούθησαν και οι "ανεξάρτητες" παρατάξεις της σχολής, ενώ και η θέση των ΕΑΑΚ (ΝΑΡ) για "ελεύθερα μεταπτυχιακά για όλους" ταυτίζεται με αντίστοιχες θέσεις της ΟΝΝΕΔ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ουσιαστικά, με τα "ελεύθερα μεταπτυχιακά" δε θα γίνεται τίποτα διαφορετικό από το να παρατείνονται τα έτη σπουδών, αφού όλοι προκειμένου να "ισχυροποιήσουν" το πτυχίο τους θα οδηγούνται σχεδόν αναγκαστικά σε μεταπτυχιακά. Ετσι από τη μία υποβαθμίζεται το "απλό" πτυχίο, ενώ από την άλλη θα δημιουργείται μία "υποχρεωτική" διετής καθυστέρηση στην επαγγελματική αποκατάσταση όλων των αποφοίτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ