ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάρτη 1995
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παραμένει αδιάλλακτη η κυβέρνηση

Μόνο τις γνωστές ασαφείς υποσχέσεις για το πετρέλαιο και τις αγροτικές συντάξεις, επανέλαβε χτες στη Λάρισα ο υφυπουργός Γεωργίας, στη συνάντησή του με την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή

Τίποτα το καινούριο, δεν υποσχέθηκε ο Φλ. Κωνσταντίνου,υφυπουργός Γεωργίας, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησής του, στη Λάρισα, με την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών. Ο υφυπουργός φάνηκε ότι δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να συζητήσει με τους εκπροσώπους των ξεσηκωμένων αγροτών τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτιά και τα πραγματικά αιτήματα της κινητοποίησης. Ουσιαστικά, επανέλαβε όσα κατά καιρούς από την τηλεόραση είχαν υποσχεθεί αορίστως υπουργοί της κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις τους προς τα ΜΜΕ, μετά το τέλος της πολύωρης σύσκεψης που έγινε στα γραφεία της ΓΓ Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην οποία συμμετείχαν και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Γ. Μουτσόπουλος και οι νομάρχες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών, ο Φλ. Κωνσταντίνου προσπάθησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση ικανοποιεί αρκετά από τα αιτήματα των αγροτών και εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθησή του ότι οι κινητοποιήσεις θα λήξουν. Αναφερόμενος στα αιτήματα των αγροτών, μίλησε για δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τέσσερα θέματα: 1) Τον Ιούνη θα γίνει το μητρώο αγροτών. 2) Υποχωρήσεις στον φορολογικό νόμο δε θα υπάρξουν, απλώς κάποιες οριακές περιπτώσεις αδικιών θα επανεξεταστούν. 3) Μέχρι το καλοκαίρι θα υπάρξει σημαντική μείωση στην τιμή των καυσίμων. Δεν ανέφερε ούτε πόσο, ούτε πώς θα γίνει αυτό, αλλά είπε ότι θα μελετηθούν από επιτροπή που θα συσταθεί. 4) Στις 31 Μάρτη, ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει αύξηση στις συντάξεις του ΟΓΑ. Ούτε και σ' αυτό το θέμα ήταν συγκεκριμένος, αφού δεν ανέφερε πόση θα είναι η αύξηση.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι οι κυβερνητικές υποσχέσεις παρέμειναν αόριστες.Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι δε δεσμεύτηκε και για άλλα βασικά αιτήματα της αγροτικής κινητοποίησης, όπως η μείωση του ΦΠΑ από το 18% στο 8%, να ασκήσει "βέτο" η κυβέρνηση για να μην περάσουν οι νέες καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν στο Συμβούλιο υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το βαμβάκι, τα οπωροκηπευτικά, τα αμπελουργικά, να καλυφθεί το εισόδημα των καπνοπαραγωγών που χάθηκε λόγω της ΚΑΠ στο διάστημα 1993-'95.

Βεβαίως, κάτω από την πίεση του αγώνα των αγροτών, η κυβέρνηση αναγκάστηκε- παρά τις αντίθετες δηλώσεις χτες και προχτές υπουργών - να συζητήσει με τους εκπροσώπους της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Επέμεινε, όμως, στις αόριστες υποσχέσεις και στην άρνηση να ικανοποιήσει βασικά αιτήματα των κινητοποιήσεων.

Ομόφωνη απόφαση για συνέχιση

Μετά τη συνάντησή της με τον υφυπουργό Γεωργίας, συνεδρίασε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα στα γραφεία της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών της Λάρισας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης, αναφέρει ότι αποφάσισε να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις των αγροτών, αφού ο υφυπουργός δεν παρουσίασε τίποτα νεότερο σε ό,τι αφορά τα αιτήματα των αγροτών. Αποφασίστηκε ακόμα, σήμερα το πρωί, να συνεδριάσουν οι Νομαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα σε κάθε νομό και να συζητήσουν τις εξελίξεις. Κατόπιν, το μεσημέρι, θα συνεδριάσει εκ νέου η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για να αποφασίσει για τα περαιτέρω.

Πανελλαδική σύσκεψη

Νωρίτερα, στη μία το μεσημέρι, ξεκίνησε η Πανελλαδική Σύσκεψη Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων, Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών, Συντονιστικών Επιτροπών απ' όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας, όπου πραγματοποιούνται αγροτικές κινητοποιήσεις, σε αίθουσα της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται και να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις. Στη σύσκεψη το "παρών" τους έδωσαν, πέρα από τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και των Νομαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, και εκπρόσωποι από Βοιωτία, Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία, Πιερία και Θεσσαλονίκη. Μια "μελετημένη", προφανώς, φάρσα για βόμβα ανάγκασε τους συγκεντρωμένους, πριν καλά καλά αρχίσει η συζήτηση, να εγκαταλείψουν το κτίριο για αρκετές ώρες. Ετσι, η συζήτηση έγινε αναγκαστικά στο προαύλιο. Εκεί, στις ομιλίες τους, οι Γ. Παττάκης, Α. Μπουχλαριώτης και Β. Μπούτας, μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής, καθώς και οι εκπρόσωποι των άλλων νομών τόνισαν πως οι αόριστες δεσμεύσεις και υποσχέσεις της κυβέρνησης δεν ικανοποιούν τους αγρότες.

Με μαχητικό τρόπο, οι εκπρόσωποι απ' όλες τις συντονιστικές επιτροπές και αγρότες από τα "μπλόκα" τόνισαν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την τελική δικαίωση. Επισήμαναν ότι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγροτιά δεν πάει άλλο. Αναφέρθηκαν στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τον καλύτερο συντονισμό της πάλης, για την αντιμετώπιση των πιέσεων, που δέχονται οι αγωνιζόμενοι αγρότες από την κυβέρνηση για να σταματήσουν την κινητοποίηση, καθώς και από τα ΜΜΕ, που συνεχίζουν τον αποπροσανατολισμό.

Ιδιαίτερα μαχητικοί ήταν οι εκπρόσωποι από τις περιοχές που μπήκαν τώρα στον αγώνα. Μετέφεραν το αγωνιστικό κλίμα που επικρατεί εκεί και την αποφασιστικότητα όλων να συνεχίσουν τον αγώνα.

Απ' όλους τονίστηκε ότι μόνο με την ενότητά τους οι αγρότες μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα στην πάλη τους. Ο εκπρόσωπος από την Ομοσπονδία Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι υπάρχει απόφαση, στις 4 και 5 Απρίλη να βγουν τα τρακτέρ στους δρόμους από εφτά νομούς της περιοχής. Εξετάζεται, όμως, το ενδεχόμενο η κινητοποίηση να αρχίσει από σήμερα.

"Πυροτέχνημα" η εξαγγελία για φτηνό πετρέλαιο;

Αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς είναι αδύνατη κάθε μείωση. Αντίθετα γνώστες των ευρωπαϊκών θεμάτων σημειώνουν ότι μπορεί να γίνει, αρκεί να υπάρξει η πολιτική βούληση από την κυβέρνηση

Στην εκτόνωση και διάσπαση των κινητοποιήσεων των αγροτών φαίνεται ότι αποσκοπούν οι κυβερνητικές υποσχέσεις για τη μείωση της τιμής του πετρελαίου.Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει καθώς το υπουργείο Οικονομικών, αρμόδιο για θέματα φορολογίας των πετρελαιοειδών, δε γνωρίζει με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει η μείωση της τιμής, μιας και - όπως υποστηρίζεται - η πράξη αυτή αντίκειται στις κοινοτικές διατάξεις. Οπως ανέφεραν χτες στο "Ρ" παράγοντες των αρμόδιων τελωνειακών υπηρεσιών για θέματα Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης πετρελαιοειδών του υπουργείου Οικονομικών:

  • Η τιμή του πετρελαίου για τη χρήση γεωργικών μηχανημάτων (τρακτέρ κλπ.), που αποτελεί και το βασικό αίτημα των αγροτών, δεν μπορεί να μειωθεί ούτε κατά μία δεκάρα.
  • Η μόνη κυβερνητική παρέμβαση που μπορεί να γίνει στην τιμή του πετρελαίου, αφορά αυτό που χρησιμοποιείται στα θερμοκήπια.

Οι ίδιοι διοικητικοί παράγοντες, πάντως, δεν ήταν σε θέση να εξηγήσουν υπεύθυνα με ποιο τρόπο θα υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση για μείωση των τιμών των καυσίμων, ενώ σύγχυση επικρατούσε και σε ό,τι αφορά την ερμηνεία των αντίστοιχων κοινοτικών κανονισμών.

Γίνεται κατανοητό ότι οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις στο θέμα της τιμής του πετρελαίου αποτελούν καθαρό εμπαιγμό σε βάρος των χιλιάδων αγωνιζόμενων αγροτών και αν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες ερμηνεύουν σωστά τους κανονισμούς, οι υποσχέσεις που επαναλήφθηκαν και χτες στη Λάρισα από τον υφυπουργό Γεωργίας δεν είναι τίποτα άλλο, παρά πυροτέχνημα, με στόχο την παραπλάνηση των αγροτών.

Σε αντίθεση με τις απόψεις των υπηρεσιακών παραγόντων, άλλοι ειδικοί σε ευρωπαϊκά θέματα υποστηρίζουν ότι μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης μπορεί να επιτευχθεί, αρκεί βέβαια να υπάρχει η ανάλογη πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Οπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, τη δυνατότητα αυτή την παρέχουν οι ίδιες οι κοινοτικές οδηγίες και σαν παράδειγμα ανέφεραν την Οδηγία 92/81 19 Οκτώβρη 1992, η οποία αναφέρει ρητά ότι "τα κράτη - μέλη μπορούν να χορηγούν πλήρεις ή μερικές απαλλαγές ή μειώσεις των συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τα πετρελαιοειδή, τα οποία - μεταξύ άλλων - χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στη γεωργία, τη δενδροκομία, τη δασοκομία, και την ποτάμια ή λιμναία ιχθυοκαλλιέργεια". Και με αφορμή αυτό αξίζει να επισημάνουμε ότι η άτεγκτη και ανυποχώρητη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα αιτήματα των αγροτών, στις 13 Δεκέμβρη ζήτησε και πέτυχε απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης πετρελαιοειδών για τα οχήματα του υπουργείου Προεδρίας, της Αστυνομίας και των μητροπολιτών...

Οι τιμές του πετρελαίου

Παραθέτουμε στη συνέχεια τις απόψεις των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες αμφισβητούν ευθέως την ειλικρίνεια των κυβερνητικών διακηρύξεων προς τους αγρότες. Σύμφωνα λοιπόν με τις απόψεις αυτές, η κυβέρνηση επηρεάζει τις τιμές των πετρελαιοειδών (βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης κλπ.) με την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), ο οποίος είναι σταθερός για κάθε λίτρο κατανάλωσης και με την επιβολή του ΦΠΑ. Ο τελευταίος επιβάλλεται στη λιανική τιμή πώλησης, με συντελεστή 18%.

Με βάση τις κοινοτικές οδηγίες 92/81 και 92/82 (19 Οκτώβρη 1992), στις χώρες - μέλη της Κοινότητας ορίστηκαν κατώτατα όρια Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης πετρελαιοειδών εκφρασμένα σε ECU, κάτω από τα οποία δεν μπορεί να μειωθεί η τιμή του φόρου. Αντίθετα κάθε κράτος - μέλος μπορεί να αυξήσει τους ΕΦΚ, πάνω από τα επιβαλλόμενα όρια.

Ειδικά για το πετρέλαιο κίνησης, που χρησιμοποιείται από τους γεωργικούς κινητήρες, ο ΕΦΚ ορίστηκε στα 245 ECU για κάθε 1.000 λίτρα κατανάλωσης, ποσό το οποίο σε ελληνικές δραχμές και με βάση την ισχύουσα ισοτιμία για το 1995 (1 ECY+ισ293,028 δραχμές) έχει οριστεί στις 72.000 δραχμές. Δηλαδή για κάθε λίτρο πετρελαίου που καταναλώνει ο αγρότης καταβάλλει ΕΦΚ στο ελληνικό κράτος 72 δραχμές.Με βάση λοιπόν αυτές τις κοινοτικές οδηγίες περί πετρελαιοειδών, το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να μειώσει τις τιμές ούτε του ΕΦΚ, αλλά ούτε και το συντελεστή 18% του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες απόψεις, η μόνη δυνατότητα μείωσης της τιμής αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης και αυτό γιατί ενώ οι σχετικοί κοινοτικοί κανονισμοί προβλέπουν κατώτατη τιμή ΕΦΚ 18 ECU για χίλια λίτρα κατανάλωσης (δηλαδή 5.275 δραχμές με βάση τη σημερινή ισοτιμία), η κυβέρνηση της ΝΔ στις 7 Αυγούστου 1992 τίναξε κυριολεκτικά τις τιμές αυτές στον αέρα. Ειδικότερα με τα μέτρα Μάνου (νόμοι 2.093 και 2.166) ο ΕΦΚ για πετρέλαιο θέρμανσης ορίστηκε στις 60.000 δραχμές για 1.000 λίτρα κατανάλωσης τη θερινή περίοδο και στις 39.000 δραχμές τη χειμερινή περίοδο.Μάλιστα η κυβέρνηση της ΝΔ περιόρισε τη χρήση του πετρελαίου θέρμανσης μόνο για τους καυστήρες των πολυκατοικιών, ενώ με βάση τις κοινοτικές διατάξεις, η χρήση του πετρελαίου μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλους τομείς. Τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στην οποία ήρθαν "κουτί" οι αυξήσεις του Μάνου, κάτω από τις κινητοποιήσεις των αγροτών, "σκέπτεται" να επεκτείνει τη χρήση του πετρελαίου θέρμανσης και στα θερμοκήπια. Αυτή θα είναι - αν βέβαια πραγματοποιηθεί - η συμβολή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.

Γίνεται βέβαια κατανοητό ότι μία τέτοια ρύθμιση, όταν και αν γίνει, ισοδυναμεί με πρόκληση και κοροϊδία σε βάρος των χιλιάδων αγροτών, αφού αφήνει ανέπαφο το βασικό τους αίτημα.

Προκαλεί με επέμβαση των ΜΑΤ
  • "Με εντολή του πρωθυπουργού" ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε ουσιαστικά τη λήψη αστυνομικών μέτρων
  • Κυβερνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή και του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης χτες το απόγευμα

Το "πράσινο φως" για την επέμβαση των ΜΑΤ κατά των αγροτών έδωσε η κυβέρνηση, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανέλαβε χτες να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για τις επερχόμενες εξελίξεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη χτεσινή συνάντησή του με τους δημοσιογράφους "κατ' εντολήν του πρωθυπουργού" έκανε μια εισαγωγική δήλωση, με την οποία ουσιαστικά ανήγγειλε την επέμβαση των ΜΑΤ. Στην αρχή της δήλωσης, αφού είπε ότι η κυβέρνηση ήταν μέχρι τώρα "επιφυλακτική" στην αντιμετώπιση των αγροτικών κινητοποιήσεων, προειδοποίησε ότι "δεν πρέπει να δημιουργηθεί η παρεξήγηση ότι αυτή η επιφυλακτική και προσεκτική στάση είναι εκδήλωση αδυναμίας". Ο Ε. Βενιζέλος, αναφερόμενος στις επιπτώσεις από τις καταλήψεις των εθνικών οδών, έφθασε μέχρι και στους κινδύνους για την... "εθνική ασφάλεια". Στη συνέχεια απέδωσε τις κινητοποιήσεις σε ελάχιστους αγρότες και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει θετικές απαντήσεις στα αιτήματά τους. Θεώρησε, βεβαίως, "εκτός θέματος" τα αιτήματα για την προστασία της αγροτικής παραγωγής, αφού, όπως είπε, αυτά "ανάγονται στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως τέτοιας, ή στη λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας, όπως η συνθήκη ΓΚΑΤΤ". Τέλος, τόνισε χαρακτηριστικά: "Με τέτοια βάση αιτημάτων, τέτοια κινητοποίηση, με τέτοιες επιπτώσεις επί τόσες μέρες, νομίζω ότι δημιουργεί μια εικόνα που είναι εικόνα της πρόκλησης και της κατάχρησης".

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να διευκρινίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης για τις επόμενες μέρες και επανέλαβε τις ίδιες απειλές.

Διάγγελμα μετά από σύσκεψη

Σε στιλ διαγγέλματος της... χούντας - μετά από πολύωρη κυβερνητική σύσκεψη χτες το απόγευμα, την ίδια ώρα που στη Λάρισα ο υφυπουργός Γεωργίας, υποτίθεται, συζητούσε με τους εκπροσώπους των αγροτών - ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας σε δηλώσεις του, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Αντ. Λιβάνης, ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Σ. Βαλυράκης, καθώς και οι Γ. Σουλαδάκης, Κ. Σκανδαλίδης και Κ. Λαλιώτης - ισχυρίστηκε προκλητικά ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών... "βάλλουν ευθέως κατά της έννομης τάξης"! Στον ίδιο τόνο, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ξεκαθάρισε ότι ο "διάλογος" (;) "ολοκληρώθηκε" και αξίωσε από τους αγρότες να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους! Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι μετά την "ικανοποίηση" από την κυβέρνηση των "βασικών αιτημάτων" των αγροτών η κυβέρνηση "αναμένει" να... εκτιμηθεί αυτή η στάση της (!) από τους αγρότες. Ωστόσο, αμέσως έσπευσε να προσθέσει ότι οι κινητοποιήσεις είναι "παράνομες", "αντισυνταγματικές" και "βλάπτουν" την οικονομία, την οποία δεν αφήνουν να... "κινηθεί σε ομαλή πορεία"!

Σε ερώτηση αν θα επέμβουν οι δυνάμεις καταστολής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δήλωσε με νόημα (άλλωστε στη σύσκεψη συμμετείχε ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης) ότι "η κυβέρνηση είναι σταθερή στην πολιτική που έχει χαράξει"... Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Αντ. Λιβάνης, καθώς και οι Κ. Σκανδαλίδης, Κ. Λαλιώτης και Ι. Σουλαδάκης.

Και σύσκεψη βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

Πλήρη κάλυψη στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση απέναντι στους αγρότες έδωσαν χτες οι βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος, που συμμετείχαν σε ενημερωτική σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Στη σύσκεψη, ενημέρωση για την πολιτική της κυβέρνησης και τις αγροτικές κινητοποιήσεις έκαναν οι οικονομικοί υπουργοί Αλ. Παπαδόπουλος και Γ. Παπαντωνίου, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, είπαν ότι μέχρι την Κυριακή ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μέτρα για τα αγροτικά καύσιμα και τις αγροτικές συντάξεις. Επίσης, εξέφρασαν την εκτίμηση ότι μέχρι το γιορτασμό του Κιλελέρ οι αγροτικές κινητοποιήσεις θα έχουν εκφυλιστεί. Από τη σύσκεψη παρέλασαν, επίσης, οι παρακάτω υπουργοί και υφυπουργοί: Αντ. Λιβάνης, Β. Βασιλακάκης, Ε. Σκουλάκης, Γ. Κατσιφάρας και Φ. Πετσάλνικος. Από βουλευτές συνολικά πήραν μέρος γύρω στους 50, μεταξύ των οποίων και η Β. Παπανδρέου. Κύριο θέμα της σύσκεψης - σύμφωνα με δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά απ' αυτή - ήταν ο συντονισμός της ΚΟ και του κόμματος για την αντιμετώπιση των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Οι παριστάμενοι συμφώνησαν με πρόταση που έγινε από την Β. Παπανδρέου για επιθετική, όπως ονομάστηκε, ενημέρωση προς τα κάτω, των αγροτών, σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τη στάση της κυβέρνησης. Σ' αυτή την ενημέρωση ζητήθηκε να συμμετάσχουν οι βουλευτές και να μη διστάσουν να πάνε ακόμη και στα μπλόκα των αγροτών. Οσον αφορά το περιεχόμενο της... επιθετικής ενημέρωσης, ουσιαστικά δε θα διαφέρει απ' όσα μέχρι σήμερα διατυμπανίζουν τα ΜΜΕ και τα διάφορα κυβερνητικά στελέχη κατά των αγροτών. Ενδεικτικό είναι πως μέσα στη σύσκεψη ο υπουργός Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλος, ενημερώνοντας τους βουλευτές, έκανε λόγο για υποκινούμενες από το ΚΚΕ και τη ΝΔ κινητοποιήσεις, ενώ ο βουλευτής Δ. Γαϊτανίδης, μιλώντας, έκανε λόγο για υποκινούμενες κινητοποιήσεις μόνο από το ΚΚΕ, επειδή αυτό δε συμμετέχει στη ΓΕΣΑΣΕ και επιδιώκει να δημιουργήσει κάτι άλλο. Για υποκινούμενες κινητοποιήσεις και σκοπιμότητες έκανε λόγο και η Β. Παπανδρέου σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους. Η σύσκεψη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θα συνεχιστεί και σήμερα στις 11 το πρωί.

ΝΔ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ
Βοήθεια για χειραγώγηση των κινητοποιήσεων

Τη συμβολή τους στη χειραγώγηση των κινητοποιήσεων των αγροτών, μέσω του "διαλόγου", προσφέρουν στην κυβέρνηση οι ηγεσίες της ΝΔ και της Πολιτικής Ανοιξης, οι οποίες όμως ταυτόχρονα αρνούνται να καταβάλουν το "πολιτικό κόστος" από ενδεχόμενη επίθεση των ΜΑΤ.

Αν και επισήμως η ηγεσία της ΝΔ συνιστά στην κυβέρνηση να αποφύγει "παλικαρισμούς και ενέργειες που θα πυροδοτήσουν την κοινωνική αναστάτωση", δεν είναι λίγα τα ηγετικά στελέχη της (Μάνος, Ντ. Μπακογιάννη κ.ά.), που αποδοκιμάζουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις, καλλιεργώντας το έδαφος για "δυναμική αντιμετώπισή" τους.

Μετά την παραίτηση Παπαθεμελή, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται ο πρόεδρος της ΝΔ, Μ. Εβερτ,έσπευσε να στηρίξει εμμέσως πλην σαφώς την κυβέρνηση, παρεμβαίνοντας πυροσβeστικά. Με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, ζητά τη διενέργεια συζήτησης στη Βουλή προ ημερήσιας διάταξης, αύριο Παρασκευή 31 Μάρτη. "Παρακολουθώ, αναφέρει στην επιστολή ο Μ. Εβερτ, με εντονότατη ανησυχία τη δραματική επιδείνωση της κοινωνικής αναταραχής. Η εξακολουθητική αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει λύσεις στα συσσωρευθέντα προβλήματα τείνει να μεταβάλει σε εκρηκτική την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί". Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση "να μην προβεί σε ενέργειες που μπορούν να γενικεύσουν και να πυροδοτήσουν την κοινωνική αναστάτωση με απρόβλεπτες συνέπειες".

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Β. Μαγγίνας,είχε αποκηρύξει κάθε ιδέα ότι η ΝΔ υποκινεί τις κινητοποιήσεις. "Καλούμε την κυβέρνηση, είπε, να εγκαταλείψει αμέσως τις αυταπάτες και τις αστείες υπεκφυγές της, ότι ο πανελλαδικός ξεσηκωμός υποκινείται από τη ΝΔ. Υποκινείται και προκαλείται από την ανικανότητα και τον αυταρχισμό της" (σ.σ. και όχι βέβαια από την κοινή πολιτική τους...).

  • Από την πλευρά του ο "υπερπατριώτης" αρχηγός της Πολιτικής Ανοιξης, Αντ. Σαμαράς,προχώρησε σε μια ανεκδιήγητη και αστεία σύνδεση των αγροτών με τους... Σκοπιανούς. "Εχουμε μια κυβέρνηση, είπε, που κάνει διάλογο με τους Σκοπιανούς και αρνείται να κάνει διάλογο με τον Ελληνα αγρότη. Και έτσι έχουμε, πρόσθεσε, δίνοντας το στίγμα του, μια Ελλάδα χωρισμένη στα δύο και τον Ελληνα σε συνεχή ομηρία"!
"Εκσυγχρονιστικό" φασιστοειδές

Οχι και να του κλέψει τη δόξα του Πάγκαλου η Δαμανάκη. Πώς να το κάνουμε; Αυτός δεν είναι ο πρωτεργάτης μιας σειράς εχθρικών δηλώσεων κατά των εργαζομένων; Αυτός δεν είναι, που πρώτος είχε πει ότι έχει τις "χειρότερες δυνατές προθέσεις" για τους εργαζόμενους; Αυτός δεν είναι, που όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, με περισσή περηφάνια, δηλώνει την αντίθεσή του με τις όποιες κινητοποιήσεις;

Ερχεται ξαφνικά η πρώην και κραυγάζει, δηλώνοντας την αντίθεσή της να συνταχθεί ψήφισμα συμπάθειας προς τους αγρότες, τους εργαζόμενους και τους επαγγελματοβιοτέχνες, λέγοντας πως "είναι απαράδεκτη η έκφραση έστω και αφηρημένης συμπάθειας". Φάνηκε σαν να θέλει να του πάρει την μπουκιά απ' το στόμα. Βρήκε φαίνεται την ευκαιρία, που εκείνος απουσίαζε από το δημοτικό συμβούλιο.

Ο Πάγκαλος, όμως, φρόντισε με χτεσινή του δήλωση να αποκαταστήσει την τάξη και να δικαιώσει το χαρακτηρισμό του φασιστοειδούς, που όχι αδίκως του προσάπτουν. Είπε, λοιπόν, από τις Βρυξέλλες - το προσφιλές του μέρος για τέτοιου είδους παρεμβάσεις - με το γνωστό τραμπουκισμό του: "Είμαι οπαδός και αλληλέγγυος με τη σκληρότερη δυνατή αντιμετώπιση για όσους κινητοποιούνται. Αποτελεί την έσχατη εξαχρείωση για όσους υποστηρίζουν αυτές τις κινητοποιήσεις".

"Εκσυγχρονισμός", όχι αστεία!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ