ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ερευνες για τον υποσιτισμό στη ΛΔ Κορέας

ΓΕΝΕΥΗ.-

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (ΠΠΤ) του ΟΗΕ ανακοίνωσε χτες ότι θα αρχίσει να ελέγχει το ύψος και το βάρος περίπου 4.000 παιδιών στη Λαοκρατική Δημοκρατία Κορέας προκειμένου να εκτιμήσει το μέγεθος των συνεπειών του υποσιτισμού στη δοκιμαζόμενη από την ξηρασία χώρα.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι η κατάσταση των παιδιών επιδεινώθηκε ύστερα από το κύμα καύσωνα που έπληξε τους τελευταίους μήνες τη χώρα και είχε αποτέλεσμα να καταστραφεί το 70% της συγκομιδής αραβοσίτου.

Η ΛΔ Κορέας, που δοκιμάστηκε και από μεγάλες πλημμύρες για δύο χρόνια, βρέθηκε στα πρόθυρα λιμού και συμφώνησε πρόσφατα να επιτρέψει στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων να αρχίσει έρευνες σε ολόκληρη τη χώρα για να εκτιμηθούν οι συνέπειες της κακής διατροφής. Οι έρευνες αυτές, που θα διενεργηθούν από τέσσερις τετραμελείς ομάδες, αναμένεται να αρχίσουν εντός της βδομάδας σε 19 βορειοκορεατικές περιοχές και να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη.

Οπως εξήγησε η εκπρόσωπος του ΠΠΤ, "ο στόχος των ερευνών αυτών θα είναι τα παιδιά, επειδή είναι η πιο ευαίσθητη κοινωνική ομάδα και διότι η κατάστασή τους έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους δύο με τρεις μήνες".

ΗΠΑ
Νίκη των απεργών της UPS

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Απροσδόκητα η διοίκηση της "United Parcel Service" (UPS) μέσω του εκπροσώπου της στις διαπραγματεύσεις εγκατέλειψε την αδιάλλακτη στάση που είχε επιδείξει επί δεκαπενθήμερο απέναντι στα αιτήματα των απεργών και τελικά, χτες το βράδυ, τα αποδέχτηκε σχεδόν στο σύνολό τους.

Οι διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα στην αμερικανική πρωτεύουσα, μεταξύ των εκπροσώπων της UPS, του Συνδικάτου των Teamsters και της εκτελούσας χρέη υπουργού Εργασίας, Αλέξις Χέρμαν, κατέληξαν σε μία κατ' αρχήν συμφωνία, η οποία για να μπορέσει να αποτελέσει επίσημη συμφωνία, που θα διέπει τις εργασιακές σχέσεις στην εταιρία, θα πρέπει να εγκριθεί από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, οι οποίοι τόσο σε επίπεδο διαπραγματευτικής επιτροπής, όσο και σε διασωματειακό και τοπικό επίπεδο θα πρέπει να ψηφίσουν για να την εγκρίνουν.

Η κατ' αρχήν συμφωνία αποτελεί ουσιαστικά νίκη του συνδικάτου, καθώς τα θεμελιώδη αιτήματα που αποτελούσαν το σημείο που προκαλούσε το χάσμα στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις την πρώτη βδομάδα της απεργίας, έγιναν τελικά αποδεκτά. Τα αιτήματα αυτά που περιλαμβάνονται και στη συμφωνία αφορούν τη σταδιακή αλλαγή καθεστώτος για περισσότερους από 10.000 εργαζόμενους, από τη μερική στην πλήρη απασχόληση. Αρχικά η διοίκηση της εταιρίας είχε αποδεχτεί το αίτημα μόνο για 1.000 από το σύνολο των μερικά απασχολούμενων. Ακόμη, προβλέπεται αύξηση του βασικού ωρομισθίου κατά 15% για τους πλήρως απασχολούμενους, ενώ προβλέπεται αύξηση περίπου 20% για τους μερικά απασχολούμενους, που οι αποδοχές τους ήταν σχετικά χαμηλότερες από τους υπολοίπους. Το κυριότερο όμως είναι η υποχώρηση της εργοδοσίας, όσον αφορά το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, που παραμένει ως έχει και μάλιστα προβλέπεται αύξηση στη μηνιαία σύνταξη, που φτάνει ανάλογα με την κλίμακα και στο 50%! Αυτό που αρχικά είχε προτείνει η UPS ήταν ένα πρόγραμμα πολλών ταχυτήτων αποκλειστικά για τους εργαζόμενους της εταιρίας της, προσπαθώντας να αντικαταστήσει το προηγούμενο.

Σημαντικά βήματα έγιναν και με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης, καθώς η κατ' αρχήν συμφωνία περιλαμβάνει νέα όρια για όσους προσλαμβάνονται κάτω από αυτό το καθεστώς. Συμφωνήθηκε ότι για όσες προσλήψεις μερικά απασχολούμενων γίνονται, αυτόματα θα πραγματοποιούνται ισάριθμες μετατροπές του εργασιακού καθεστώτος μερικώς απασχολουμένων σε πλήρως απασχολούμενους. Πρακτικά, αυτό θα σημαίνει - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Teamsters - το σταδιακό πέρασμα περίπου 20.000 εργαζομένων στο καθεστώς της πλήρους απασχόλησης.

Οσον αφορά τη χρονική διάρκεια του νέου Συμβολαίου που θα υπογραφεί μετά την αποδοχή εκ μέρους των εργαζομένων της κατ' αρχήν συμφωνίας, θα έχει πεντάχρονη ισχύ, κάτι που ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις των εργαζομένων, μια και θα τους εξασφαλίσει μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια και σιγουριά. Το αρχικό αίτημα των Teamsters ήταν ένα τρίχρονο Συμβόλαιο και η παρούσα συμφωνία ξεπερνά και τις προσδοκίες των απεργών.

Ο πρόεδρος των Teamsters, Ρον Κάρι, μιλώντας για την προειδοποίηση της εταιρίας, ότι παρά την κατ' αρχήν συμφωνία, περίπου 15.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν οριστικά, τη θεώρησε ως προσπάθεια της διοίκησης να κρατήσει τις αποστάσεις και να πείσει ότι δεν έκανε σημαντικές υποχωρήσεις. Η διοίκηση, σύμφωνα με τα στοιχεία που η ίδια έδωσε στη δημοσιότητα, υπολογίζει ότι έχανε κάθε βδομάδα της απεργίας πάνω από 300 εκατ. δολάρια. Οσο για την ίδια τη συμφωνία ο Κάρι τη χαρακτήρισε "ιστορική". "Οι Αμερικανοί εργαζόμενοι απέδειξαν ότι μπορούν να αντιδράσουν στην επιχειρηματική απληστία", δήλωσε ο Κάρι προσθέτοντας με έμφαση: "δεν είναι μόνο μία νίκη των Teamsters. Είναι νίκη όλων των εργαζομένων".

Η απεργία που ξεκίνησε στις 4 Αυγούστου είχε προκαλέσει "έμφραγμα" στη διακίνηση των εμπορικών πακέτων σε όλη τη χώρα, μια και η UPS είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική μεταφορική εταιρία και η εμπορική δραστηριότητα χιλιάδων επιχειρήσεων, κυρίως αυτών που πωλούν τα εμπορεύματά τους με το ταχυδρομείο, στηρίζεται ακριβώς σε αυτή την ακρίβεια και σιγουριά της μεταφοράς τους.

ΒΟΣΝΙΑ
Αντιθέσεις υπό το "βλέμμα" του ΝΑΤΟ

ΠΑΛΕ. -

Ενισχυμένη παραμένει η παρουσία ΝΑΤΟικών στρατιωτών έξω από τις κυβερνητικές υπηρεσίες της Σερβοβόσνιας Προέδρου, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, ενώ την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών στρατευμάτων παρατηρούν με "ανησυχία" την πάλη για την εξουσία που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους υποστηριχτές της πρώτης και τους οπαδούς του πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

"Η κατάσταση βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, καθώς είναι ανοιχτή η ρήξη ανάμεσα στο Πάλε (που θεωρείται "οχυρό" του Κάρατζιτς) και της Μπάνια Λούκα(που αναγνωρίζεται ως "βάση" της Πλάβσιτς)" δήλωσε χτες ο ανώτατος διαπραγματευτής της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Κάρλος Ουστεντόρπ, ο οποίος τον τελευταίο καιρό παροτρύνει το διχασμό που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της - πρώην και νυν - σερβοβοσνιακής ηγεσίας, υποστηρίζοντας ενθέρμως την αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών, Ντράγκαν Κίτζατς, με τη δικαιολογία ότι ο τελευταίος υπόκειται στις διαταγές του Κάρατζιτς.

Επίθεση σε γραφεία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος

Τα γραφεία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης (SNSD), στο Πελαγκίτσεβο, κοντά στο Μπρστκο, στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, καταστράφηκαν ολοσχερώς ύστερα από βομβιστική επίθεση αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΒΕΤΑ μετέδωσε ανακοίνωση του SNSD, που εκδόθηκε στην Μπάνια Λούκα, με την οποία κατηγορείται ως υπεύθυνο για τη βομβιστική ενέργεια το κυβερνών Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS).

Αφέθηκε ελεύθερος ο αρχηγός αστυνομίας

Ο Μίλαν Σουτίλοβιτς, νέος αρχηγός της αστυνομίας της Μπάνια Λούκα, που συνελήφθη από άνδρες της σερβοβοσνιακής κρατικής ασφάλειας, αφέθηκε ελεύθερος αφού αντιστάθηκε στις πιέσεις να παραιτηθεί, δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας στην Μπάνια Λούκα, ο Μίλαν Σουτίλοβιτς "διατάχθηκε να υπογράψει κείμενο με την παραίτησή του, αλλά αρνήθηκε και, αφού κρατήθηκε επί 30 λεπτά, αφέθηκε ελεύθερος". Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο Σουτίλοβιτς συνελήφθη από δύο αστυνομικούς ενώ αποχωρούσε από το κτίριο της αστυνομίας και οδηγήθηκε ενώπιον του πρώην διοικητή της αστυνομίας της Μπάνια Λούκα Στόγιαν Νταβίντοβιτς, ο οποίος τον διέταξε να παραιτηθεί.

Ο Σουτίλοβιτς διορίστηκε αστυνομικός διευθυντής της Μπάνια Λούκα προχτές μετά την κατάληψη του τοπικού αστυνομικού τμήματος από δυνάμεις πιστές στην Πρόεδρο Μπιλιάνα Πλάβσιτς οι οποίες αποκάλυψαν ότι το τμήμα χρησιμοποιούνταν για την παρακολούθηση του τηλεφώνου και του φαξ της Προέδρου.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Το "Εξπρές του μεσονυχτίου" ηχεί ξανά...

ΑΓΚΥΡΑ.-

Δεν αποκλείεται η περσινή τραγωδία στις τουρκικές φυλακές, με τους 13 νεκρούς, να επαναληφθεί: χτες το πρακτορείο "Ανατολή" μετέδωσε ότι πέντε από τους 21 κρατουμένους που έχουν κηρύξει απεργία πείνας εδώ και ένα μήνα στις φυλακές του Ελαζίγ της Ανατολικής Τουρκίας μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά από δραματική επιδείνωση της υγείας τους.

Οι απεργοί, μέλη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), ζητούν τη βελτίωση των συνθηκών κράτησής τους, καθώς και της ποιότητας των νοσηλευτικών υπηρεσιών στις φυλακές.

Απόπειρα κατά Γιλμάζ

Οπως μετέδωσε χτες το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ δημοσιοποίησε ότι οι αρχές απέτρεψαν την τελευταία στιγμή βομβιστική απόπειρα κατά της ζωής του που επρόκειτο να εκδηλωθεί την Κυριακή, ένα 24ωρο μετά την υιοθέτηση από τη Βουλή του επίμαχου νομοσχεδίου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που έχει επισύρει την οργή των ισλαμιστών.

Την ευθύνη για την απόπειρα κατά της ζωής του Τούρκου πρωθυπουργού δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής καμία οργάνωση. Πάντως πολιτικοί παρατηρητές συνέδεαν την απόπειρα με "εξτρεμιστές" ισλαμιστές.

ΗΠΑ
Αστυνομικές φρικαλεότητες

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Ενα ακόμα σκάνδαλο που μαρτυρά τη βία που ασκούν οι αστυνομικοί κυρίως σε μετανάστες ή παρανόμους που διαμένουν στις ΗΠΑ, ήρθε στο φως της δημοσιότητας, μετά από καταγγελίες που έκανε ένας Αϊτινός πρόσφυγας στην εφημερίδα "The New York Post".

Σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα, που συγκλονίζουν την κατά τ' άλλα πολυφυλετική Νέα Υόρκη, τέσσερις αστυνομικοί κατηγορούνται για τη βάναυση μεταχείριση του Αϊτινού πρόσφυγα, μετά τη σύλληψή του για "διατάραξη της κοινής ησυχίας", όταν ο τελευταίος πήρε μέρος σε καυγά έξω από ένα κέντρο διασκέδασης. Οι αστυνομικοί κατηγορούνται, από τον Αϊτινό Α. Λουίμα, για τη χρήση ρατσιστικών επιθέτων, βίαιη συμπεριφορά και άγριο ξυλοδαρμό, ενώ μετά τον τραυματισμό και την αναγκαστική μεταφορά του στο νοσοκομείο, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες του Λουίμα, τον σοδόμισαν. Οι αρχές της πόλης διέταξαν την έρευνα της υπόθεσης και την προσωρινή διαθεσιμότητα των αστυνομικών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Είναι το δεύτερο περιστατικό καταγγελίας αστυνομικής βίας μέσα σε μία βδομάδα. Μόλις προχτές ανάλογες καταγγελίες υπήρξαν και για αστυνομικούς στο Τέξας, που χρησιμοποιούσαν ηλεκτροφόρα κλομπ για την αντιμετώπιση "υπόπτων".

Πανηγυρισμοί των απεργών μετά την ανακοίνωση της πρώτης συμφωνίας


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ