Τετάρτη 20 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νίκη των απεργών της UPS

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Απροσδόκητα η διοίκηση της "United Parcel Service" (UPS) μέσω του εκπροσώπου της στις διαπραγματεύσεις εγκατέλειψε την αδιάλλακτη στάση που είχε επιδείξει επί δεκαπενθήμερο απέναντι στα αιτήματα των απεργών και τελικά, χτες το βράδυ, τα αποδέχτηκε σχεδόν στο σύνολό τους.

Οι διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα στην αμερικανική πρωτεύουσα, μεταξύ των εκπροσώπων της UPS, του Συνδικάτου των Teamsters και της εκτελούσας χρέη υπουργού Εργασίας, Αλέξις Χέρμαν, κατέληξαν σε μία κατ' αρχήν συμφωνία, η οποία για να μπορέσει να αποτελέσει επίσημη συμφωνία, που θα διέπει τις εργασιακές σχέσεις στην εταιρία, θα πρέπει να εγκριθεί από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, οι οποίοι τόσο σε επίπεδο διαπραγματευτικής επιτροπής, όσο και σε διασωματειακό και τοπικό επίπεδο θα πρέπει να ψηφίσουν για να την εγκρίνουν.

Η κατ' αρχήν συμφωνία αποτελεί ουσιαστικά νίκη του συνδικάτου, καθώς τα θεμελιώδη αιτήματα που αποτελούσαν το σημείο που προκαλούσε το χάσμα στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις την πρώτη βδομάδα της απεργίας, έγιναν τελικά αποδεκτά. Τα αιτήματα αυτά που περιλαμβάνονται και στη συμφωνία αφορούν τη σταδιακή αλλαγή καθεστώτος για περισσότερους από 10.000 εργαζόμενους, από τη μερική στην πλήρη απασχόληση. Αρχικά η διοίκηση της εταιρίας είχε αποδεχτεί το αίτημα μόνο για 1.000 από το σύνολο των μερικά απασχολούμενων. Ακόμη, προβλέπεται αύξηση του βασικού ωρομισθίου κατά 15% για τους πλήρως απασχολούμενους, ενώ προβλέπεται αύξηση περίπου 20% για τους μερικά απασχολούμενους, που οι αποδοχές τους ήταν σχετικά χαμηλότερες από τους υπολοίπους. Το κυριότερο όμως είναι η υποχώρηση της εργοδοσίας, όσον αφορά το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, που παραμένει ως έχει και μάλιστα προβλέπεται αύξηση στη μηνιαία σύνταξη, που φτάνει ανάλογα με την κλίμακα και στο 50%! Αυτό που αρχικά είχε προτείνει η UPS ήταν ένα πρόγραμμα πολλών ταχυτήτων αποκλειστικά για τους εργαζόμενους της εταιρίας της, προσπαθώντας να αντικαταστήσει το προηγούμενο.

Σημαντικά βήματα έγιναν και με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης, καθώς η κατ' αρχήν συμφωνία περιλαμβάνει νέα όρια για όσους προσλαμβάνονται κάτω από αυτό το καθεστώς. Συμφωνήθηκε ότι για όσες προσλήψεις μερικά απασχολούμενων γίνονται, αυτόματα θα πραγματοποιούνται ισάριθμες μετατροπές του εργασιακού καθεστώτος μερικώς απασχολουμένων σε πλήρως απασχολούμενους. Πρακτικά, αυτό θα σημαίνει - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Teamsters - το σταδιακό πέρασμα περίπου 20.000 εργαζομένων στο καθεστώς της πλήρους απασχόλησης.

Οσον αφορά τη χρονική διάρκεια του νέου Συμβολαίου που θα υπογραφεί μετά την αποδοχή εκ μέρους των εργαζομένων της κατ' αρχήν συμφωνίας, θα έχει πεντάχρονη ισχύ, κάτι που ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις των εργαζομένων, μια και θα τους εξασφαλίσει μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια και σιγουριά. Το αρχικό αίτημα των Teamsters ήταν ένα τρίχρονο Συμβόλαιο και η παρούσα συμφωνία ξεπερνά και τις προσδοκίες των απεργών.

Ο πρόεδρος των Teamsters, Ρον Κάρι, μιλώντας για την προειδοποίηση της εταιρίας, ότι παρά την κατ' αρχήν συμφωνία, περίπου 15.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν οριστικά, τη θεώρησε ως προσπάθεια της διοίκησης να κρατήσει τις αποστάσεις και να πείσει ότι δεν έκανε σημαντικές υποχωρήσεις. Η διοίκηση, σύμφωνα με τα στοιχεία που η ίδια έδωσε στη δημοσιότητα, υπολογίζει ότι έχανε κάθε βδομάδα της απεργίας πάνω από 300 εκατ. δολάρια. Οσο για την ίδια τη συμφωνία ο Κάρι τη χαρακτήρισε "ιστορική". "Οι Αμερικανοί εργαζόμενοι απέδειξαν ότι μπορούν να αντιδράσουν στην επιχειρηματική απληστία", δήλωσε ο Κάρι προσθέτοντας με έμφαση: "δεν είναι μόνο μία νίκη των Teamsters. Είναι νίκη όλων των εργαζομένων".

Η απεργία που ξεκίνησε στις 4 Αυγούστου είχε προκαλέσει "έμφραγμα" στη διακίνηση των εμπορικών πακέτων σε όλη τη χώρα, μια και η UPS είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική μεταφορική εταιρία και η εμπορική δραστηριότητα χιλιάδων επιχειρήσεων, κυρίως αυτών που πωλούν τα εμπορεύματά τους με το ταχυδρομείο, στηρίζεται ακριβώς σε αυτή την ακρίβεια και σιγουριά της μεταφοράς τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι απεργούν στην Καλιφόρνια (2023-07-04 00:00:00.0)
Χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων (2007-03-03 00:00:00.0)
«Πράσινο φως» για γενικευμένη εφαρμογή (2002-12-06 00:00:00.0)
Αποτυπώματα μιας σημαντικής νίκης (1997-08-24 00:00:00.0)
Αυτή η ρύθμιση έλυνε το πρόβλημα (1997-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ