Σάββατο 7 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αυτή η ρύθμιση έλυνε το πρόβλημα

Η πρόταση του ΚΚΕ που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις περιφέρειες και απορρίφθηκε από την κυβέρνηση

Κόντρα στην υποκρισία όσων ξαφνικά ανακαλύπτουν τα σκουπίδια στους δρόμους και ζητούν την κεφαλή των εργαζομένων επί πίνακι, το ΚΚΕ κατέθεσε, έγκαιρα, ολοκληρωμένη πρόταση, για μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων στους ΟΤΑ και περιορισμό του καθεστώτος των εκτάκτων εργαζομένων στους δήμους και τις κοινότητες. Το ΚΚΕ ζήτησε τα παραπάνω, με τροπολογίες που πρότεινε να περιληφθούν στο νομοσχέδιο για την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας, το οποίο συζητήθηκε τον προηγούμενο μήνα στη Βουλή. Η κυβέρνηση ακολούθησε το δικό της "δρόμο", με αποτέλεσμα οι συμβασιούχοι, εδώ και μέρες, να απεργούν, ζητώντας την τακτοποίηση και οι πόλεις να "πνίγονται" από τα απορρίμματα.

Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ κατέθεσε, κατ' αρχήν, τροπολογία, με την οποία πρότεινε τη μονιμοποίηση του προσωπικού των δήμων και κοινοτήτων, των Συνδέσμων Δήμων και Κοινοτήτων, των Συμβουλίων Περιοχής και των ΝΠΔΔ των παραπάνω ΟΤΑ, που: Εργάζεται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση έργου ή εργάζεται σε έργα αυτεπιστασίας. Καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Και η πρόσληψή του έχει πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, μέχρι τις 31/12/96.

Το ΚΚΕ πρότεινε την ένταξη του προσωπικού αυτού σε νέες οργανικές, προσωποπαγείς θέσεις, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων, αλλά και την παροχή δυνατότητας να επιλέξουν οι ίδιοι αν θα καταταγούν ως μόνιμοι με σχέση δημοσίου δικαίου ή ως τακτικοί με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου. Η ίδια ρύθμιση πρότεινε το ΚΚΕ να ισχύσει και για το προσωπικό που έχει προσληφθεί στις δημοτικές, διαδημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις, που με απόφαση των δημοτικών ή κοινοτικών συμβουλίων των οικείων ΟΤΑ προσφέρει την εργασία του για τρία, τουλάχιστον, χρόνια σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες των ΟΤΑ.

Στη συνέχεια, στο ίδιο νομοσχέδιο και με τροπολογία, συμπληρωματική στην προαναφερόμενη, το ΚΚΕ ζήτησε να τεθεί φραγμός στη διαιώνιση του καθεστώτος απασχόλησης εκτάκτων εργαζομένων στους ΟΤΑ. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης επέτρεπε σε δήμους, κοινότητες και Συμβούλια Περιοχής να απασχολούν έκτακτο προσωπικό για την αντιμετώπιση εποχιακών ή άλλων περιοδικών ή πρόσκαιρων αναγκών και όριζε ότι ο αριθμός των παραπάνω εκτάκτως απασχολουμένων καθορίζεται από τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των ΟΤΑ.

Το ΚΚΕ, προκειμένου να μην προσληφθεί μεγάλος αριθμός εκτάκτων και να μην επεκταθεί, έτσι, η μερική απασχόληση του προσωπικού που εργάζεται στους ΟΤΑ, ζήτησε δήμοι, κοινότητες, Σύνδεσμοι Δήμων και Κοινοτήτων, ΝΠΔΔ των ΟΤΑ και Συμβούλια Περιοχής, μέσα σε έξι μήνες από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, να συντάξουν υποχρεωτικά νέους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας. Σ' αυτούς να προβλέπονται οι αντίστοιχες μόνιμες και τακτικές θέσεις για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών. Επίσης, να προβλέπονται σε αριθμό και ειδικότητα οι αναγκαίες θέσεις εποχιακού προσωπικού, με μέγιστη διάρκεια της σύμβασης εργασίας τους τους τέσσερις μήνες. Επιπλέον, πρότεινε το σύνολο των θέσεων εποχιακού προσωπικού να μην μπορεί να υπερβαίνει το 20% του συνόλου των θέσεων μονίμου και τακτικού προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ