Τρίτη 4 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι απεργούν στην Καλιφόρνια

Απεργίες και κινητοποιήσεις στα μονοπώλια «Amazon» και UPS

Χιλιάδες εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία σε όλη τη νότια Καλιφόρνια ξεκίνησαν την Κυριακή να απεργούν, διεκδικώντας αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα Υγείας, λιγότερο φόρτο και καλύτερες συνθήκες εργασίας, υψηλότερες εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές. Σύμφωνα με το Σωματείο, είναι η μεγαλύτερη απεργία στον κλάδο του Τουρισμού τις τελευταίες δεκαετίες και αναμένεται να διαρκέσει αρκετές μέρες.

Η απεργία γίνεται ενώ ξεκίνησαν οι διακοπές για την εθνική επέτειο της 4ης Ιούλη στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος «ανεβαίνει».

Μάγειρες, καμαριέρες, εργαζόμενοι στις κουζίνες, σερβιτόροι, ρεσεψιονίστ και άλλες ειδικότητες συμμετέχουν στην απεργία, και την Κυριακή διαδήλωσαν έξω από μεγάλα ξενοδοχεία στις κομητείες Λος Αντζελες και Οραντζ.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι «καταστράφηκαν πρώτα από την πανδημία και τώρα από την απληστία των αφεντικών τους», δήλωσε ο συμπρόεδρος του Σωματείου «Unite Here Local 11». Οι επιχειρήσεις του κλάδου «πήραν προγράμματα διάσωσης, ενώ εμείς περικοπές. Τώρα οι διαπραγματευτές των ξενοδόχων αποφάσισαν να κάνουν διακοπές, αντί να διαπραγματευτούν. Αίσχος!», κατήγγειλε.

Το Σωματείο εκπροσωπεί περισσότερους από 32.000 εργαζόμενους σε ξενοδοχεία στη νότια Καλιφόρνια και στην Αριζόνα. Διαπραγματεύεται από τον Απρίλη μια νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, πιέζοντας για ωριαίες αυξήσεις κατά 5 δολάρια άμεσα και κατά 3 δολάρια για τρία χρόνια, την ώρα που «καλπάζει» το κόστος ζωής.

Στο μεταξύ οι ΣΣΕ έληξαν την Παρασκευή σε άλλα 62 ξενοδοχεία στη νότια Καλιφόρνια και εργαζόμενοι σε αυτά προχώρησαν σε στάσεις εργασίας την Κυριακή, μεταξύ τους στα «Hotel Figueroa» και «Proper Hotel» στο κέντρο του Λος Αντζελες, όπως και στο «W» στο Ουέστγουντ.

Στην απεργία συμμετέχουν και εργαζόμενοι από ξενοδοχεία της Σάντα Μόνικα, π.χ. από το «Le Meridien Delfina», το «Hampton Inn & Suites», το «Viceroy» και άλλα στο κέντρο της πόλης.

Περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία «InterContinental» και «Indigo» στο κέντρο του Λος Αντζελες ήταν οι πρώτοι που συμμετείχαν στην απεργία, το πρωί της Κυριακής, βγαίνοντας στους δρόμους με πικέτες.

Οι εργαζόμενοι στο «DoubleTree by Hilton» και στο «Biltmore», στο κέντρο της πόλης του Λος Αντζελες, σύντομα ενώθηκαν με τους υπόλοιπους απεργούς, μαζί με εκείνους από το «Laguna Cliffs Marriott Resort & Spa» στο Dana Point.

Οδηγοί λεωφορείων και ΙΧ, περνώντας από μπροστά τους, κόρναραν δείχνοντας την υποστήριξή τους στους απεργούς, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το «InterContinental», φωνάζοντας - στα Ισπανικά κυρίως - «Ενότητα, ενότητα - Ενότητα στον αγώνα!».

Στο «InterContinental» οι περικοπές προσωπικού κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχαν ως αποτέλεσμα σήμερα λιγότεροι εργαζόμενοι να βγάζουν περισσότερη δουλειά, ενώ ταυτόχρονα το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης και άλλα έξοδα συνέχισαν να αυξάνονται. «Παλιότερα είχαμε 800 εργαζόμενους. Τώρα έχουμε 500», δήλωσαν οι εργαζόμενοι. «Τώρα, βασικά, κάνουμε τη δουλειά δύο ή τριών ατόμων».

Επεκτείνεται η απεργιακή κινητοποίηση στην «Αmazon»

Στο μεταξύ επεκτείνεται η απεργιακή κινητοποίηση των οδηγών της «Amazon» στην Καλιφόρνια. Οι οδηγοί της «Amazon» συνεχίζουν και επεκτείνουν την απεργία τους σε 4η αποθήκη στην Πολιτεία.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μερικές μέρες απεργούν οδηγοί, διανομείς και άλλες ειδικότητες εργαζομένων που δουλεύουν για την «Amazon», σε συνεργασία με το Συνδικάτο «Teamsters» της Καλιφόρνιας, διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς και ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, χωρίς να παίζουν την υγεία και τη ζωή τους κορόνα - γράμματα ενώ δουλεύουν σε άσχημες καιρικές συνθήκες.

Την αλληλεγγύη του εκφράζει το ΠΑΜΕ.

Στο μεταξύ, σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον μεταφορικό όμιλο UPS, οι οποίοι διαπραγματεύονται με την εργοδοσία νέα ΣΣΕ με αυξήσεις μισθών και άλλα αιτήματά τους. Το Συνδικάτο «Teamsters», το οποίο εκπροσωπεί περισσότερους από 300.000 εργαζόμενους, προειδοποιεί με απεργία στο μονοπώλιο της UPS σε περίπτωση που μέχρι αύριο Τετάρτη δεν επιτευχθεί συμφωνία. Σε αυτό το πλαίσιο οι εργαζόμενοι στον όμιλο εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, με πικετοφορίες σε όλη τη χώρα.

Ιρλανδία: Κινητοποιήσεις στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Iceland»

Την ίδια ώρα, στην Ιρλανδία, πολύμορφες κινητοποιήσεις πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Iceland», για να σώσουν τις δουλειές τους και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους.

Αλληλεγγύη στην πάλη τους εκφράζει σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Ιρλανδίας του ΚΚΕ, η οποία συμμετείχε και χαιρέτισε την συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από το σούπερ μάρκετ στο Δουβλίνο την περασμένη Τετάρτη, ενώ καλεί και όλους τους εργαζόμενους, ντόπιους και μετανάστες, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στα δίκαια αιτήματα των 340 εργαζομένων της αλυσίδας.

Οπως αναφέρει η ΚΟ Ιρλανδίας, «η αλυσίδα κατεψυγμένων προϊόντων "Iceland", με έδρα στη Βρετανία, πούλησε τα 27 καταστήματά της στην Ιρλανδία στην ιρλανδική "Metron Stores Limited" τον Φλεβάρη. Από τότε προέκυψαν πολλά ζητήματα με τη μισθοδοσία και την υγεία - ασφάλεια των εργαζομένων. Η εργοδοσία χρωστάει συνολικά 11.000 ευρώ σε απλήρωτους μισθούς».

Μετά από απεργία που έγινε τον Μάη, στις 23 Ιούνη, όταν οι εργαζόμενοι σε 3 καταστήματα προσήλθαν στην εργασία τους, βρήκαν τις πόρτες κλειστές και αργότερα έμαθαν μέσω τηλεφώνου ότι είναι ήδη απολυμένοι από την προηγούμενη μέρα, σε μια μορφή εκδικητικού lockout! Μέχρι στιγμής η εργοδοσία έχει θέσει 4 καταστήματα σε προσωρινή διακοπή λειτουργίας και έχει αφαιρέσει όλο το απόθεμα από άλλο ένα κατάστημα. Οι εργαζόμενοι με το Σωματείο τους, μετά από μαζικές συνελεύσεις, προχώρησαν σε κατάληψη (sit-in) του καταστήματος στο κεντρικό Δουβλίνο, ενώ νέες κινητοποιήσεις σχεδιάζονται και στα υπόλοιπα καταστήματα. Στο κατάστημα του Κούλοκ, επίσης, πραγματοποιήθηκε κατάληψη την προηγούμενη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ