Τρίτη 4 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Τουλάχιστον 8 νεκροί από νέα ισραηλινή επιδρομή

Copyright 2023 The Associated

Τουλάχιστον οχτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χτες από νέες επιχειρήσεις των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Η επίθεση ξεκίνησε τα ξημερώματα, στην περιφέρεια της Τζενίν, στο πλαίσιο - όπως βαφτίζεται - «ευρείας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», η οποία περιέλαβε UAVs (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) αλλά και χερσαία χτυπήματα. Ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού έκανε λόγο για ανταλλαγές πυρών σε καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων της Τζενίν, ενώ η οργάνωση «Ταξιαρχίες της Τζενίν» (όπου ανήκουν δυνάμεις με παρουσία στον καταυλισμό) ανακοίνωσε ότι ενεπλάκη σε μάχες με δυνάμεις του ισραηλινού στρατού.

Από τη μεριά του, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι εκτός από τους 8 νεκρούς, υπήρχαν και 80 τραυματίες, εκ των οποίων οι 17 σοβαρά.

Μαρτυρίες Παλαιστινίων από την περιοχή έκαναν λόγο για έναν «πραγματικό πόλεμο», περιγράφοντας την κατάσταση όπως είχε διαμορφωθεί. Για παράδειγμα, οδηγός ασθενοφόρου δήλωσε ότι «κάθε φορά πάμε μέσα με 5 ως 7 ασθενοφόρα και φεύγουμε γεμάτοι τραυματίες».

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, εκτός από την Τζενίν υπήρχαν θύματα και στη Ραμάλα, όπου ένα από τα θύματα κατέληξε έπειτα από τραυματισμό του στο κεφάλι, σε σημείο ελέγχου.

Στο μεταξύ, με στόχο την αναβάθμιση της «αμυντικής μηχανής» του - για τη διαφύλαξη του ρόλου του συνολικά στην περιφέρεια - το Ισραήλ ενέκρινε την αγορά ενός τρίτου σμήνους αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για επιπλέον 25 αεροσκάφη, τα οποία κατασκευάζονται από τη «Lockheed Martin» και θα αυξήσουν σε 75 τον αριθμό των μαχητικών αυτού του τύπου στην Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ.


Copyright 2023 The Associated

Το «πράσινο φως» για τη συνέχιση της δολοφονικής επιδρομής του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης έδωσαν οι ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τη σφαγή «δικαίωμα στην αυτοάμυνα».

«Είδαμε τις αναφορές και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Υποστηρίζουμε την ασφάλεια του Ισραήλ και το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον λαό του από τη "Χαμάς", την παλαιστινιακή "Ισλαμική Τζιχάντ" και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις», τόνισε.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι χρειάζεται τουλάχιστον 24 ώρες για να ολοκληρώσει την επιχείρηση, δήλωσε αξιωματούχος που ενημέρωσε για τον στρατιωτικό σχεδιασμό. Ο στρατός έχει αρνηθεί έως τώρα να πει πόσο θα διαρκέσει η επιχείρηση, αναφέροντας μόνο ότι μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από μια μέρα και ότι οι δυνάμεις του θα παραμείνουν εκεί για όσο καιρό χρειαστεί.

Αργά χτες το βράδυ σε συνεδρίαση της κυβέρνησης της Παλαιστινιακής Αρχής αποφασίστηκαν η διακοπή κάθε συνεργασίας με την ισραηλινή κυβέρνηση και η προσφυγή στον ΟΗΕ κατά της ισραηλινής ηγεσίας για εγκλήματα πολέμου.

Συνεχίζονται οι επιθέσεις και στη Συρία

Το Σάββατο, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν νέα επιδρομή εναντίον θέσεων της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας, μετά από εκτίμηση ότι ο πύραυλος που είχε εκραγεί νωρίτερα πάνω από το νότιο Ισραήλ, προερχόταν από τη συριακή πλευρά. Συγκεκριμένα, επρόκειτο για θραύσματα πυραύλου S-200 που έπεσαν στην περιοχή Ραχάτ (νότια), περίπου 180 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με τη Συρία, όπως μετέδωσε η ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post».

Από συριακής πλευράς, το πρακτορείο SANA, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές, μετέδωσε ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε νέα αεροπορική επίθεση στη Συρία, κοντά στην πόλη Χομς (την ελέγχουν κυβερνητικές δυνάμεις). Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην περιοχή αναφέρθηκαν «υλικές ζημιές». Στις 14 Ιούνη, ένας Σύρος στρατιώτης είχε τραυματιστεί σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην περιοχή της Δαμασκού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ