Τρίτη 4 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Από την Ελλάδα μέχρι τη Γαλλία, η πάλη των λαών γράφει Ιστορία»

Παραστάσεις διαμαρτυρίας στη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα και στο γαλλικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Με μία μαζική και μαχητική παράσταση διαμαρτυρίας στη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα, η ΚΝΕ εξέφρασε την οργή της νεολαίας για τη δολοφονία του 17χρονου αλγερινής καταγωγής Ναέλ από αστυνομικό στο Παρίσι. Δήλωσε την αλληλεγγύη της στον λαό και τη νεολαία της Γαλλίας, που διαδηλώνει στους δρόμους και ζητά δικαιοσύνη, ενώ παράλληλα έστειλε το μήνυμα ότι η οργή και η αγανάκτηση για όλα όσα βιώνουν οι νέοι στη Γαλλία, στην Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, μπορεί να γίνει δύναμη αγώνα ενάντια στην εγκληματική πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων, που δολοφονεί.

Κρατώντας πανό που έγραφε «Φτώχεια - εξαθλίωση - καταστολή, ο καπιταλισμός δολοφονεί - Αλληλεγγύη στον λαό και τη νεολαία της Γαλλίας», στα Ελληνικά και στα Γαλλικά, με κόκκινες σημαίες στα χέρια, τα μέλη της ΚΝΕ συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας. Από εκεί φώναξαν «Από την Ελλάδα μέχρι τη Γαλλία η πάλη των λαών γράφει Ιστορία», «Φτώχεια, βαρβαρότητα και καταστολή, το σύστημα της σήψης δολοφονεί», «Των καπιταλιστών η δημοκρατία είναι για τους λαούς καταστολή και βία».

«Απαιτούμε κι εμείς να αποδοθεί "Δικαιοσύνη για τον Ναέλ"», τόνισε στον χαιρετισμό της εκ μέρους της ΚΝΕ η Κλειώ Χριστοπούλου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ: «Η νέα εν ψυχρώ δολοφονία από αστυνομικά πυρά έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά λίστα θυμάτων της κρατικής καταστολής που εντείνεται στη Γαλλία, στην Ελλάδα, στα κράτη - μέλη της ΕΕ, στις ΗΠΑ, σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο».


«Πίσω από το λεγόμενο "ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος", που υμνούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, βασιλεύουν η απίστευτη αθλιότητα και η καταπίεση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, η κρατική βία και η άγρια εκμετάλλευση. Αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο της αστικής δημοκρατίας! Αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο της ΕΕ! Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μακρόν, αλλά και όλων των αστικών κυβερνήσεων, για το νέο έγκλημα είναι βαρύτατες. Αλλωστε, το ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο του αστικού κράτους είναι αυτό που "λύνει" τα χέρια των αστυνομικών», τόνισε.

Και συνέχισε: «Καταγγέλλουμε το όργιο καταστολής που έχει εξαπολύσει η δήθεν "προοδευτική" κυβέρνηση του Προέδρου Μακρόν, που συκοφαντεί τη γνήσια λαϊκή οργή, ταυτίζει τις μαζικές διαδηλώσεις με φαινόμενα εγκληματικότητας. Του ίδιου Μακρόν που πριν λίγα χρόνια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φιλοξενούσε στην Πνύκα για να βγάζει λόγους υπέρ της "δημοκρατίας". Προκαλεί η γαλλική κυβέρνηση και όσοι μιλούν για συμμορίες, υποβαθμίζοντας ή κρύβοντας τις αιτίες και τα αιτήματα, την απόγνωση που νιώθουν όσοι κατακλύζουν τους δρόμους της Γαλλίας τόσες μέρες (...)

Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι η κρατική καταστολή και η αστυνομική αυθαιρεσία είναι συστατικά στοιχεία ενός κράτους που είναι εχθρικό προς τον λαό και τη νεολαία. Αποτελούν απαραίτητο συμπλήρωμα της αντιλαϊκής πολιτικής, που τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυτό το κράτος είναι που στοχοποιεί ιδιαίτερα κοινωνικές ομάδες που βιώνουν τη φτώχεια, την ανέχεια και την περιθωριοποίηση, και που αντιμετωπίζονται ως "αποδιοπομπαίοι τράγοι" για να δικαιολογηθεί μια βάρβαρη και απάνθρωπη πολιτική».

Αναφερόμενη ιδιαίτερα στους νέους των φτωχών εργατικών - λαϊκών προαστίων της γαλλικής πρωτεύουσας, η ομιλήτρια επεσήμανε:

«Οι νέοι των προαστίων ξεσηκώνονται γιατί στην Πόλη του Φωτός δεν βλέπουν καμία αχτίδα φωτός, καμία ελπίδα για το μέλλον τους: Γάλλοι πολίτες μεν, γεννημένοι στη χώρα, αλλά οι περισσότεροι παιδιά μεταναστών από την Αλγερία, το Μαρόκο, τη Σενεγάλη ή άλλες χώρες της Αφρικής, όπου η Γαλλία είχε ένα σκοτεινό αποικιοκρατικό παρελθόν και σήμερα εκμεταλλεύεται τα παιδιά της σαν φτηνό εργατικό δυναμικό, τα περιθωριοποιεί, τα μαντρώνει σε τεράστια συγκροτήματα λαϊκών κατοικιών στα περίχωρα των μεγάλων πόλεων. Στο Παρίσι ξυπνάνε μνήμες του 2005, όταν και πάλι από τις εργατικές συνοικίες - γκέτο στα προάστια ξέσπασε το κύμα της λαϊκής οργής των σύγχρονων "Αθλιων" της Γαλλίας».

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Από τους συγκεντρωμένους καταγγέλθηκε ότι η γαλλική πρεσβεία αρνήθηκε να παραλάβει το ψήφισμα καταδίκης από την ΚΝΕ, όπως τονίστηκε όμως το μήνυμα ελήφθη: «Δυναμώνουμε τον αγώνα μαζί με τον γαλλικό λαό για τα σύγχρονα δικαιώματά μας ενάντια στην καταστολή και στη βία».

Κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποίησαν μέλη και φίλοι της ΚΝΕ και στο γαλλικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον γαλλικό λαό.

Εκεί διάβασαν από ντουντούκα και μοίρασαν την ανακοίνωση του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ φώναζαν συνθήματα όπως «Στην άκρη της πόλης, πίσω από το φως, καταστολή και βία, έφηβος νεκρός» και «Φτώχεια, εξαθλίωση και καταστολή, οι "Αθλιοι" υπάρχουν, δεν έχουν εποχή».

Μετά το τέλος της κινητοποίησης αναρτήθηκε πανό στη Λεωφόρο Στρατού με το σύνθημα «Από την Ελλάδα μέχρι τη Γαλλία, η πάλη των λαών γράφει Ιστορία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ