Τρίτη 4 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Στα ύψη το φοιτητικό χρέος

Αλλη μια βολική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Σε μία ακόμα βολική απόφαση για το καπιταλιστικό σύστημα, αλλά και για το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ, προχώρησε το Ανώτατο Δικαστήριο, συντηρώντας παράλληλα το δίπολο «πρόοδος - συντήρηση», όπου σε τελευταία ανάλυση ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει.

Ετσι, η «συντηρητική» πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου τάχθηκε υπέρ έξι συντηρητικών Πολιτειών (Αρκανσο, Αϊόβα, Κάνσας, Μιζούρι, Νεμπράσκα και Νότια Καρολίνα) οι οποίες είχαν προσφύγει εναντίον του σχεδίου του Προέδρου Τζο Μπάιντεν (εκλεγμένου με το Δημοκρατικό Κόμμα) να διαγραφούν 430 δισ. δολάρια φοιτητικού χρέους.

Περίπου 26 εκατ. Αμερικανοί είχαν υποβάλει αίτηση για διαγραφή του χρέους τους από τον Αύγουστο του 2022, όταν ο Μπάιντεν ανακοίνωσε το μέτρο, και μέχρι τον Νοέμβριο του 2023, όταν κατώτερα δικαστήρια μπλόκαραν την εφαρμογή του.

Σχεδόν το 90% της διαγραφής του χρέους, βάσει του σχεδίου, θα αφορούσε δανειολήπτες που κερδίζουν λιγότερα από 75.000 δολάρια ετησίως.

Με τα νέα μέτρα, το υπουργείο Παιδείας οριστικοποιεί πρόγραμμα που προβλέπει τη μείωση των δόσεων τις οποίες πρέπει να πληρώνουν όσοι έχουν λάβει δάνειο για προπτυχιακές σπουδές, στο 5% του διαθέσιμου εισοδήματός τους από 10% που ήταν μέχρι τώρα. Προβλέπεται επίσης να διαγραφούν τα χρέη όσων οφείλουν λιγότερα από 12.000 δολάρια έπειτα από μία δεκαετία που πληρώνουν τις δόσεις του δανείου τους, αντί για 20.000.

Ο Μπάιντεν, επιχειρώντας να παρουσιάσει ένα «φιλολαϊκό» προφίλ, είπε: «Πιστεύω ότι η απόφαση του Δικαστηρίου να απορρίψει το πρόγραμμά μου για την ανακούφιση από το φοιτητικό χρέος ήταν ένα σφάλμα, ήταν λάθος. Δεν θα σταματήσω να πολεμώ για να προσφέρω στους δανειολήπτες αυτό που χρειάζονται». Από την πλευρά του ο τέως Πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος, Ντ. Τραμπ, καυχήθηκε για τη συντηρητική σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ