Τρίτη 4 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ 17ΧΡΟΝΟΥ ΝΑΕΛ
Αγρια κρατική καταστολή από την «προοδευτική» κυβέρνηση Μακρόν

Τεθωρακισμένα οχήματα στους δρόμους, δεκάδες χιλιάδες πάνοπλοι αστυνομικοί και χωροφύλακες, απαγορεύσεις διαμαρτυριών, συλλήψεις χιλιάδων εφήβων, απαγορεύσεις πρόσβασης στο διαδίκτυο

Copyright 2023 The Associated

Την πιο άγρια κρατική καταστολή εφαρμόζει η δήθεν - όπως επέμειναν να την εμφανίζουν διάφορα αστικά επιτελεία και στη χώρα μας - «προοδευτική» κυβέρνηση Μακρόν, καθώς ξεχειλίζει η οργή για τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ την περασμένη Τρίτη από αστυνομικό, ο οποίος τον πυροβόλησε στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου, επικαλούμενος... «άρνηση συμμόρφωσης».

Οι διαμαρτυρίες για τη δολοφονία του νεαρού διανομέα - με καταγωγή από την Αλγερία που μεγάλωνε σε μονογονεϊκή οικογένεια - συνεχίζονται, ενώ η κηδεία του (το Σάββατο, στο προάστιο Ναντέρ του Παρισιού, όπου μεγάλωσε αλλά και σκοτώθηκε) μετατράπηκε σε διαδήλωση.

Χτες, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, ζήτησε να διατηρηθεί η «μαζική παρουσία» δυνάμεων ασφαλείας στην επικράτεια της χώρζας, όπου από την περασμένη βδομάδα έχουν ακροβολιστεί τουλάχιστον 45.000 άνδρες από διάφορα σώματα καταστολής, στο όνομα της «επιστροφής της ηρεμίας».

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την περασμένη Παρασκευή βγήκαν στους δρόμους πολλών μεγαλουπόλεων (Παρίσι, Μασσαλία και αλλού) τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας, ενώ παρέμεναν σε ισχύ μέχρι και χτες εντολές για αναστολή δρομολογίων Μέσων Μεταφοράς, απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας κ.ά.

Το σκηνικό της «αποκατάστασης της τάξης» συμπληρώνουν οι αποφάσεις αρχών για απαγορεύσεις κατά τόπους διαδηλώσεων, ενώ μόνο από την περασμένη Τρίτη μέχρι και την Κυριακή είχαν γίνει 3.200 συλλήψεις...


Copyright 2023 The Associated

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Νταρμαμέν, είπε μάλιστα ότι «το 60%» των συλληφθέντων «δεν είχαν κανένα δικαστικό προηγούμενο, δεν είναι γνωστοί στις αστυνομικές υπηρεσίες» και «ουδέποτε είχαν αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου», ενώ συμπλήρωσε ότι η μέση ηλικία των συλληφθέντων είναι «τα 17 χρόνια, σε μερικές περιπτώσεις είναι παιδιά (...) 12 - 13 ετών».

Στο έδαφος των κυβερνητικών εντολών κλιμάκωσης της καταστολής, χαρακτηριστικά είναι μια σειρά από εξοργιστικά βίντεο που κυκλοφορούν, με αστυνομικούς να περνούν χειροπέδες και να συλλαμβάνουν τραβολογώντας μέχρι και ένα 9χρονο παιδί... Να ξυλοκοπούν και να συλλαμβάνουν διανομέα στη Μασσαλία ενώ κυκλοφορούσε με το μηχανάκι της δουλειάς του... Να σημαδεύουν σχεδόν εξ επαφής και να πετούν χειροβομβίδες κρότου - λάμψης ακόμα και κατά περαστικών που αντιδρούν στην αστυνομική βία...

Απειλές και συστάσεις για... «ανατροφή» με απαγορεύσεις και χαστούκια!

Οι διαμαρτυρίες για τον άδικο χαμό του 17χρονου αποτυπώνουν την αγανάκτηση που προκαλεί συνολικά η αντιλαϊκή πολιτική που ενισχύει και την αστυνομική βία, μέσα σε ένα περιβάλλον στο οποίο τα φτωχά εργατικά - λαϊκά στρώματα (στα οποία ανήκει η πλειοψηφία και των μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς, όπως η οικογένεια του Ναέλ) αντιμετωπίζουν όλο και πιο έντονα τις συνέπειες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, την ανεργία, τους ταξικούς φραγμούς.


Copyright 2023 The Associated

Την οργή μεγαλώνουν οι προκλητικές.. συστάσεις ανατροφής της κυβέρνησης προς τους γονείς, στο πλαίσιο μιας συνολικότερης επιχείρησης τρομοκράτησης όσων αντιδρούν στην αστυνομική και κρατική βία.

Χτες, ο υπουργός Εσωτερικών επέμεινε «στην ευθύνη των γονιών, της οικογένειας» για την επίβλεψη των νέων, ενώ ξεκαθάρισε ότι «οι αστυνομικοί και οι χωροφύλακες (...) θα συνεχίσουν την έκτακτη κινητοποίησή τους τις επόμενες νύκτες», αλλά και ότι διασφαλίστηκαν 20 εκατ. ευρώ για να αποκατασταθούν «ήδη από το τέλος του καλοκαιριού» οι «κάμερες βιντεοπροστασίας» που καταστράφηκαν.

Αντίστοιχα εξοργιστικές είναι οι απειλές του υπουργού Δικαιοσύνης, Ερίκ Ντιπόντ - Μορετί, ότι «οι γονείς που δεν ενδιαφέρονται για τα παιδιά τους, που τα αφήνουν να γυρνούν τη νύχτα γνωρίζοντας πού πάνε και είναι 13, 14 ετών, κινδυνεύουν με δύο χρόνια φυλάκιση και 30.000 ευρώ πρόστιμο».

Ενδεικτική είναι και η δήλωση του νομάρχη Ερό, Ουγούς Μουτού (προέρχεται από τον χώρο της δεξιάς) που είπε ότι «καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, όσον αφορά τους πολιτικούς, αλλά και τους γονείς», εκτιμώντας ότι η τακτική «δυο χαστούκια και "στο κρεβάτι σου", ό,τι έκαναν και οι παππούδες μας», είναι αυτό που απαιτεί η σωστή ανατροφή των παιδιών...

«Λαγός» στην ένταση της καταστολής βγήκε για μια ακόμα φορά το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας. Ο επικεφαλής του, Φ. Ρουσέλ, αφού έκρινε σκόπιμο να τονίσει ότι «υπάρχουν πολλοί νέοι που μένουν στα σπίτια τους και πολλοί γονείς που προσέχουν ώστε τα παιδιά τους να μείνουν στα σπίτια τους», υπογράμμισε αναφορικά με τα επεισόδια που προκλήθηκαν σε διάφορες περιπτώσεις ότι «στην παρούσα φάση θα πρέπει να πούμε» για τα κοινωνικά δίκτυα και την πρόσβαση στο διαδίκτυο ότι «τα διακόπτουμε γιατί υπάρχει πολλή ένταση στη χώρα»...

Παίρνοντας «πάσα», το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι από χτες οι αρχές θα προχωρούσαν σε διακοπή του διαδικτύου σε συγκεκριμένες περιοχές, με το πρόσχημα της αποφυγής οργάνωσης «παράνομων ενεργειών»...

Συγκλονίζουν νέες μαρτυρίες για τον φόνο του 17χρονου

Ολα αυτά ενώ στη δημοσιότητα έρχονται νέα στοιχεία για τις συνθήκες μέσα στις οποίες ο 17χρονος «αρνήθηκε να συμμορφωθεί» στις 27 Ιούνη και μετά δέχτηκε τις σφαίρες του αστυνομικού που τον είχε σταματήσει για τροχαίο παράπτωμα.

Ενας από τους δύο ακόμα επιβάτες στο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Ναέλ εξήγησε ότι ο νεαρός διανομέας πριν δεχτεί σφαίρες είχε δεχτεί τις γροθιές των αστυνομικών, μαζί με απανωτές απειλές του τύπου «μην κουνηθείς, αλλιώς θα σου ρίξω μια σφαίρα στο κεφάλι...».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οργανώσεις αστυνομικών σημείωναν σε προκλητικές ανακοινώσεις τους ότι «μπροστά στις ορδές των αγρίων, φτάνουν οι εκκλήσεις για ηρεμία. Το θέμα είναι αυτή να επιβληθεί πια!». Μιλώντας για «δικτατορία βίαιων μειοψηφιών» καλούν σε «αγώνα κατά των παρασίτων», αναφέροντας ότι «όλα τα μέσα πρέπει να διατεθούν για να αποκατασταθεί το κράτος δικαίου το συντομότερο».

Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό, υποστηρικτές του ακροδεξιού πρώην υποψηφίου για την προεδρία, Ερίκ Ζεμούρ, οργάνωσαν εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων υπέρ του αστυνομικού που πυροβόλησε και σκότωσε τον 17χρονο...

Χτες, σε διάφορες πόλεις της χώρας οργανώθηκαν αντι-συγκεντρώσεις έξω από δημαρχεία, ως στήριξη στις δημοτικές αρχές, μετά από εμπρησμούς σε δημοτικά κτίρια κ.τ.λ., με αποκορύφωμα επίθεση που σημειώθηκε το Σάββατο στο σπίτι του δημάρχου της πόλης Λ' Αι λε Ροζ (νότια του Παρισιού), με όχημα τυλιγμένο στις φλόγες, από την οποία τραυματίστηκε η σύζυγος του δημάρχου. Η σχετική έρευνα που άρχισε ο εισαγγελέας έκανε λόγο για «απόπειρα δολοφονίας».

Αναβλήθηκε η επίσκεψη Μακρόν στο Βερολίνο

Το Σάββατο, έγινε γνωστό ότι ο Μακρόν ανέβαλε προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία, εξαιτίας της κατάστασης στη χώρα.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, δήλωσε ότι «έχουμε δεσμούς φιλίας με τη Γαλλία και αποτελούμε ένα ζευγάρι που φροντίζει να λειτουργεί καλά η τόσο σημαντική για το μέλλον μας ΕΕ, γι' αυτό παρακολουθούμε ασφαλώς με ανησυχία» τις εξελίξεις. Δήλωσε, δε, «πλήρως πεπεισμένος ότι ο αρχηγός του γαλλικού κράτους θα βρει τα μέσα ώστε να βελτιωθεί γρήγορα η κατάσταση».

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών που οξύνονται γύρω από το Μεταναστευτικό (στο πλαίσιο των οποίων δυναμώνει και η συκοφάντηση των κατατρεγμένων και των οικογενειών τους), ο Πολωνός πρωθυπουργός, Μ. Μοραβιέτκσι, σε ανάρτησή του που συνόδευσε βίντεο από επεισόδια στη Γαλλία, σχολίασε ότι «το σχέδιό μας είναι η Ευρώπη των ασφαλών συνόρων - ασφάλεια και δημόσια τάξη - αυτές είναι οι αξίες από τις οποίες ξεκινούν όλα τα άλλα».

Τέλος, ας καταγραφεί η διαμαρτυρία του κινεζικού προξενείου στη Μασσαλία προς το γαλλικό ΥΠΕΞ, μετά από επίθεση με πέτρες που δέχτηκε λεωφορείο που μετέφερε Κινέζους τουρίστες, με αποτέλεσμα μικροτραυματισμούς.

  • Ενας 24χρονος πυροσβέστης υπέκυψε μετά από «καρδιοαναπνευστική ανακοπή», χτες, ενώ συμμετείχε σε κατάσβεση πυρκαγιάς σε οχήματα στο προάστιο Σεν-Ντενί του Παρισιού. Διάφοροι έσπευσαν να συνδέσουν τον θάνατο του πυροσβέστη με τις «ταραχές» - όπως και με άλλο περιστατικό στη Νορμανδία την Παρασκευή - ωστόσο η Νομαρχία ανακοίνωσε ότι τα αίτια της πυρκαγιάς δεν ήταν ακόμη γνωστά και δεν υπήρχε «καμία σύνδεση» με τις διαμαρτυρίες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ