Τετάρτη 20 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Αντιθέσεις υπό το "βλέμμα" του ΝΑΤΟ

ΠΑΛΕ. -

Ενισχυμένη παραμένει η παρουσία ΝΑΤΟικών στρατιωτών έξω από τις κυβερνητικές υπηρεσίες της Σερβοβόσνιας Προέδρου, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, ενώ την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών στρατευμάτων παρατηρούν με "ανησυχία" την πάλη για την εξουσία που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους υποστηριχτές της πρώτης και τους οπαδούς του πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

"Η κατάσταση βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, καθώς είναι ανοιχτή η ρήξη ανάμεσα στο Πάλε (που θεωρείται "οχυρό" του Κάρατζιτς) και της Μπάνια Λούκα(που αναγνωρίζεται ως "βάση" της Πλάβσιτς)" δήλωσε χτες ο ανώτατος διαπραγματευτής της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Κάρλος Ουστεντόρπ, ο οποίος τον τελευταίο καιρό παροτρύνει το διχασμό που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της - πρώην και νυν - σερβοβοσνιακής ηγεσίας, υποστηρίζοντας ενθέρμως την αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών, Ντράγκαν Κίτζατς, με τη δικαιολογία ότι ο τελευταίος υπόκειται στις διαταγές του Κάρατζιτς.

Επίθεση σε γραφεία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος

Τα γραφεία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης (SNSD), στο Πελαγκίτσεβο, κοντά στο Μπρστκο, στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, καταστράφηκαν ολοσχερώς ύστερα από βομβιστική επίθεση αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΒΕΤΑ μετέδωσε ανακοίνωση του SNSD, που εκδόθηκε στην Μπάνια Λούκα, με την οποία κατηγορείται ως υπεύθυνο για τη βομβιστική ενέργεια το κυβερνών Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS).

Αφέθηκε ελεύθερος ο αρχηγός αστυνομίας

Ο Μίλαν Σουτίλοβιτς, νέος αρχηγός της αστυνομίας της Μπάνια Λούκα, που συνελήφθη από άνδρες της σερβοβοσνιακής κρατικής ασφάλειας, αφέθηκε ελεύθερος αφού αντιστάθηκε στις πιέσεις να παραιτηθεί, δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας στην Μπάνια Λούκα, ο Μίλαν Σουτίλοβιτς "διατάχθηκε να υπογράψει κείμενο με την παραίτησή του, αλλά αρνήθηκε και, αφού κρατήθηκε επί 30 λεπτά, αφέθηκε ελεύθερος". Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο Σουτίλοβιτς συνελήφθη από δύο αστυνομικούς ενώ αποχωρούσε από το κτίριο της αστυνομίας και οδηγήθηκε ενώπιον του πρώην διοικητή της αστυνομίας της Μπάνια Λούκα Στόγιαν Νταβίντοβιτς, ο οποίος τον διέταξε να παραιτηθεί.

Ο Σουτίλοβιτς διορίστηκε αστυνομικός διευθυντής της Μπάνια Λούκα προχτές μετά την κατάληψη του τοπικού αστυνομικού τμήματος από δυνάμεις πιστές στην Πρόεδρο Μπιλιάνα Πλάβσιτς οι οποίες αποκάλυψαν ότι το τμήμα χρησιμοποιούνταν για την παρακολούθηση του τηλεφώνου και του φαξ της Προέδρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ