ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Απρίλη 1995
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
"Ξέρουμε ότι η κυβέρνηση θα πάρει νέα μέτρα"!

Ο διεθνής ιμπεριαλιστικός οργανισμός, όχι απλά συνιστά σκληρότερη λιτότητα και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά προβλέπει - προφανώς έχει διαβεβαιώσεις - ότι η κυβέρνηση θα πάρει και νέα μέτρα

Σκληρότερη λιτότητα με την επιβολή και νέων μέτρων το 1995 και το 1996 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου (ΔΝΤ). Η πρόβλεψη αυτή, που προφανώς κρύβει τις συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις που έχει αποσπάσει το ΔΝΤ από την κυβέρνηση, περιλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση του διεθνούς οργανισμού, που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη Τρίτη στην Ουάσιγκτον, ενώ την ερχόμενη βδομάδα φτάνουν στην Αθήνα για επιτόπιο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας οι επιθεωρητές του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Στην πεπατημένη των μέχρι σήμερα εκθέσεων ο διεθνής ιμπεριαλιστικός οργανισμός "προτείνει" με τη σειρά του σκληρότερη πολιτική λιτότητας για τη διετία 1995 - 1996, ένταση των ιδιωτικοποιήσεων και επισημένει ότι η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας, παραμένει αδύναμη. Σε έκθεση εξάλλου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την ελληνική οικονομία γίνεται η σύσταση στην κυβέρνηση, στο όνομα της ανάκαμψης της οικονομίας, σκλήρυνση της πολιτικής της σε ό,τι αφορά τα αιτήματα των θιγόμενων από τη λιτότητα κοινωνικών ομάδων.

Αύριο, επίσης, πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, με την οποία επιχειρείται παρέμβαση υπέρ της συνέχισης της σημερινής οικονομικής πολιτικής η οποία όμως τίθεται υπό αμφισβήτηση από όλο και μεγαλύτερα τμήματα του ελληνικού λαού, ενώ οι παρενέργειες και οι κραδασμοί έχουν μεταφερθεί πλέον και στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Με δεδομένο ότι η συνταγές του ΔΝΤ για τη διορθωτική πορεία της ελληνικής οικονομίας - και όχι μόνο - είναι γνωστές και από παλαιότερες εκθέσεις, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο σημείο όπου "προβλέπεται" ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταφύγει στη λήψη και νέων μέτρων το 1995 αλλά και το 1996. Είναι εμφανές ότι οι "προβλέψεις" που ΔΝΤ στηρίζονται σε δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είναι κυριολεκτικά έρμαιο στις διαθέσεις των διεθνών ιμπεριαλιστικών κέντρων. Είναι ενδεικτικό ότι τη στιγμή που τα κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να ελιχθούν μπροστά στο κύμα των λαϊκών αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η οικονομική πολιτική, την ίδια ακριβώς στιγμή αναλαμβάνουν και νέες δεσμεύσεις για ακόμα σκληρότερη οικονομική πολιτική.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας παραμένει αδύναμη και η ανάκαμψη αναμένεται να γίνει με αργούς ρυθμούς, σαν αποτέλεσμα της βραδείας ανάκαμψης του πληθωρισμού και του μεγάλου ελλείμματος του προϋπολογισμού. Υπό τα δεδομένα αυτά η έκθεση προτείνει συνέχιση της πολιτικής της λιτότητας και του περιορισμού των ελλειμμάτων χωρίς μάλιστα παρεκκλίσεις.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών για το 1995 και 1996 το ΔΝΤ διαψεύδει την ωραιοποιημένη κατάσταση των "επιτυχιών" στον οικονομικό τομέα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση.

Ειδικότερα:

  • Ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 8,6% στο τέλος του 1995, έναντι 7% που προβλέπει η κυβέρνηση. Για το 1996 προβλέπεται ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 7,3%.
  • Η ανεργία θα αυξηθεί στο 10,3% στο τέλος του 1995 και στο 10,2% το 1996.
  • Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) θα αυξηθεί κατά 1,8% το 1995 και κατά 2,3% το 1996.

"Καλύτερη" εξάλλου χαρακτηρίζει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η έκθεση μελετητών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δημοσιοποιήθηκε στις 16 Απρίλη. Επισημένει όμως ότι η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της κυβέρνησης να ξεπεράσει τις αντιδράσεις από το φορολογικό και τις τριβές που έχουν δημιουργηθεί μέσα στον κομματικό μηχανισμό. Εκτιμά επίσης ότι η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές θα ανατρέψει το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Θ. Κ.

ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ICAP ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Τα κέρδη αυξήθηκαν - οι επενδύσεις μειώθηκαν!

Το 1994 διευρύνθηκε η κερδοφορία των βιομηχανικών επιχειρήσεων και μειώθηκαν οι επενδύσεις, ενώ για το 1995, οι βιομήχανοι προσδοκούν αύξηση κερδών και πωλήσεων, θέτουν όρους για αύξηση των επενδύσεων και προβλέπουν πληθωρισμό πάνω από 10%

Χρυσοφόρα χρονιά, για τα κέρδη των βιομηχανικών επιχειρήσεων, ήταν και το 1994, χάρη στη συγκεκριμένη αντιλαϊκή οικονομική πολιτική, που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό προκύπτει από την ετήσια έρευνα της εταιρίας ICAP HELLAS AE με θέμα "ελληνική βιομηχανία, εκτιμήσεις για το 1994 και προοπτικές για το 1995", που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Η έρευνα αυτή, που πραγματοποιήθηκε στο 2ο 15ήμερο του Μάρτη 1995, σε δείγμα 250 βιομηχανιών, είναι αποκαλυπτική καθώς, τεκμηριώνει την άποψη, ότι η συγκεκριμένη οικονομική πολιτική, διασφαλίζει μόνο τη σταθεροποίηση και ανάκαμψη των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, όχι όμως και σε αύξηση των επενδύσεων, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που παραμένει για πολλοστή χρονιά στο τέλμα του στασιμοπληθωρισμού.

Σύμφωνα με την έρευνα της ICAP, η γενική εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική βιομηχανία είναι η εξής:

  • Το 1994, εκτιμάται ότι ανακόπηκε η καθοδική τάση του όγκου πωλήσεων που χαρακτήριζε επί σειρά ετών τη βιομηχανία, σημειώθηκε μικρή άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής και η απασχόληση παρέμεινε "στάσιμη". Την ίδια χρονιά, "υπήρξε εντυπωσιακή βελτίωση της κερδοφορίας των βιομηχανικών επιχειρήσεων", που αποδίδεται στο γεγονός ότι το 1994 "οι κερδοφόρες διεύρυναν τα κέρδη τους και οι ζημιογόνες πέτυχαν αναστροφή του αρνητικού τους αποτελέσματος ή περιόρισαν τις ζημιές τους". Ωστόσο, η παραπέρα αύξηση των κερδών των βιομηχανικών επιχειρήσεων δε δικαίωσε εκείνους που υποστηρίζουν ότι για να αυξηθούν οι επενδύσεις πρέπει να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρήσεων. Οπως επισημαίνεται στην έρευνα της ICAP, "η επενδυτική ροπή εξακολούθησε να είναι χαμηλή", καθώς από τις απαντήσεις που έδωσαν οι βιομήχανοι "εκτιμάται ότι ο όγκος των επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου, ήταν μειωμένος έναντι του 1993"! Με βάση τις παραπάνω εξελίξεις στη βιομηχανία το 1994, θεωρείται ότι "είναι πρόωρο να γίνει λόγος για ανάκαμψη" της οικονομίας, έστω και αν το 1994 διαφάνηκε μια "τάση αντιστροφής της καθοδικής πορείας".
  • Το 1995, οι βιομήχανοι, δηλώνουν "αισιόδοξοι", καθώς η πλειοψηφία τους προσδοκά αύξηση και στον όγκο πωλήσεων και στα κέρδη, ενώ ταυτόχρονα προγραμματίζουν επενδύσεις με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστούν "ευχερέστερες συνθήκες χρηματοδότησης". Ενας από τους όρους που θέτουν οι βιομήχανοι, για να κάνουν επενδύσεις, είναι να μη θιγεί το "μακροοικονομικό κλίμα". Στην ουσία, δηλαδή, αξιώνουν συνέχιση της πολιτικής σκληρής λιτότητας για τους εργαζόμενους, που διασφαλίζει τα προνόμια και την αύξηση των κερδών τους. Οσον αφορά τις προβλέψεις των βιομηχάνων για την πορεία του πληθωρισμού, αυτές είναι "διχασμένες", καθώς - όπως επισημαίνεται στην έρευνα της ICAP - "μια σημαντική μερίδα δεν προβλέπει υποχώρησή του, ενώ ένα άλλο μεγάλο τμήμα των βιομηχάνων είναι περισσότερο αισιόδοξο και προσδοκά μονοψήφιο πληθωρισμό".
Οι πωλήσεις

Σχετικά με την εκτίμηση του όγκου πωλήσεων βιομηχανικών προϊόντων το 1994, από την έρευνα προκύπτει ότι αυτή οφείλεται στη μικρή ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης για ελληνικά βιομηχανικά προϊόντα, στις εξαγωγικές ευκαιρίες που υπήρξαν σε διάφορες ξένες αγορές καθώς και στο γεγονός ότι δεν περιλήφθηκαν στο δείγμα μεγάλες προβληματικές επιχειρήσεις, οι οποίες δε δημοσίευσαν το 1993 και 1994 ισολογισμούς. Οι κλάδοι της βιομηχανίας, που παρουσίασαν το 1994 αύξηση πωλήσεων πάνω από τον πληθωρισμό, ήταν η βασική μεταλλουργία, τα τρόφιμα - ποτά - καπνός και τσιγάρα, καθώς και οι βιομηχανίες ένδυσης - υπόδησης και δέρματος. Οι άλλοι κλάδοι της βιομηχανίας, εκτιμάται ότι σημείωσαν στασιμότητα ή και πτώση του όγκου πωλήσεων.

Για το 1995, υπάρχει αρκετή αισιοδοξία. Η πλειοψηφία των βιομηχάνων προβλέπει πραγματική άνοδο των πωλήσεών τους, ενώ υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό που προβλέπει ότι ο όγκος των πωλήσεών τους θα μείνει στάσιμος ή και θα μειωθεί. Πάντως, οι μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, παρουσιάζονται περισσότερο αισιόδοξες για τις πωλήσεις τους σε σχέση με τις επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους.

Τα καθαρά κέρδη

Το καθαρό αποτέλεσμα (δηλαδή τα καθαρά κέρδη) της βιομηχανίας για το 1994, εκτιμάται ότι ήταν "εντυπωσιακά βελτιωμένο" συγκριτικά με το 1993, καθώς τη χρονιά αυτή διευρύνθηκαν τα κέρδη των κερδοφόρων βιομηχανιών και βελτιώθηκαν τα αποτελέσματα των ζημιογόνων.Είναι αξιοσημείωτη η επισήμανση της ICAP, σύμφωνα με την οποία "μεταξύ των κερδοφόρων τη μεγαλύτερη αύξηση κερδών πέτυχαν οι πολύ μεγάλες βιομηχανίες".Η αυξημένη κερδοφορία των βιομηχανικών επιχειρήσεων, αποδίδεται στη μικρή αύξηση της ζήτησης, στη συγκράτηση του κόστους (πρώτων υλών, χρήματος κλπ.). Τις καλύτερες επιδόσεις στην αύξηση κερδών, παρουσιάζουν για το 1994 οι κλάδοι της βιομηχανίας χημικά - πλαστικά - φάρμακα - επεξεργασία πετρελαίου, των τροφίμων - ποτών - καπνού και της κλωστοϋφαντουργίας.

Οι προβλέψεις για την εξέλιξη στα κέρδη των βιομηχανιών το 1995, χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Η πρώτη, που είναι και η πολυπληθέστερη, "στοχεύει είτε σε διατήρηση των κερδών του 1994 είτε σε αύξησή τους με ρυθμό όμως χαμηλότερο του αναμενόμενου πληθωρισμού". Η δεύτερη κατηγορία, είναι πιο αισιόδοξη καθώς "αναμένει αύξηση κερδών, υψηλότερη του πληθωρισμού".

Οι επενδύσεις

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στη βιομηχανία, είναι αξιοσημείωτο ότι απαντήσεις έδωσαν μόνο 155 επιχειρήσεις, από τις 250 που περιλήφθηκαν στο δείγμα. Από τις απαντήσεις - που δεν αποτελούν ασφαλή βάση εκτιμήσεων - προκύπτει ότι "υπήρξε μείωση του όγκου των βιομηχανικών επενδύσεων το 1994.Προς το παρόν και με προϋποθέσεις, εμφανίζεται μεγαλύτερος ο αριθμός των βιομηχάνων, που δηλώσει την πρόθεση ότι το 1995 θα κάνουν επενδύσεις, με την αίρεση όμως ότι θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική και δε θα θιγεί το "κλίμα", δηλαδή το "κεκτημένο δικαίωμα" των βιομηχάνων να δρουν ασύδοτα και να μεγιστοποιούν σε βάρος των εργαζομένων τα κέρδη τους. Ανάμεσα στους όρους και προϋποθέσεις, που θέτουν οι βιομήχανοι στην κυβέρνηση, για να κάνουν επενδύσεις, είναι να μη θιγεί το καθεστώς που εξασφάλισε την υψηλή κερδοφορία των επιχειρήσεών τους, να συνεχιστεί η μείωση των επιτοκίων, κλπ.

Πληθωρισμός - απασχόληση

Το 1994, εκτιμάται ότι η απασχόληση στη βιομηχανία παρέμεινε στάσιμη, καθώς σημειώθηκε μικρή αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων στις κερδοφόρες βιομηχανίες και ταυτόχρονα κάμψη στις ζημιογόνες. Για το 1995, η απόλυτη πλειοψηφία των βιομηχάνων δηλώνει ότι "δε σκοπεύει να μεταβάλει το μέγεθος της απασχόλησης".

Οσον αφορά τον πληθωρισμό, το 51,4% των βιομηχάνων που μετέχουν στο δείγμα, θεωρεί ότι φέτος ο πληθωρισμός θα τρέχει με ρυθμό πάνω 10%. Συγκεκριμένα το 47,3% των βιομηχάνων εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα τρέχει με ρυθμό μεταξύ 10 - 12%, το 4,1% των βιομηχάνων προβλέπει πληθωρισμό μεταξύ 13 - 15% και το υπόλοιπο κάτω από 10% ή αρνήθηκαν να κάνουν πρόβλεψη.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Πρωθυπουργική παρέμβαση για συνέχιση της λιτότητας

Στήριξη για την απαρέγκλιτη εφαρμογή της πολιτικής που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση με το πρόγραμμα "σύγκλισης", ζήτησε χτες στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος

Την πρωθυπουργική στήριξη στη συνέχιση του προγράμματος λιτότητας, όπως υλοποιείται μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για τη διετία 1995 - 1996 ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλος,κατά τη χτεσινή συνάντησή του με τον Α. Παπανδρέου.Με αφορμή τη χτεσινή συνάντηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τη δήλωση ότι κατά το 1996 δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι. Πρόκειται ασφαλώς για τη γνωστή παρελκυστική τακτική η οποία εφαρμόστηκε και στον κρατικό προϋπολογισμό του 1995, όπου δεν επιβλήθηκαν μεν νέοι φόροι, αυξήθηκαν όμως οι ίδιοι υπάρχοντες. Εξάλλου συνεχίστηκαν και χτες οι αντιδράσεις συνδικαλιστικών φορέων και κομμάτων με αφορμή τις δηλώσεις Παπαντωνίου ότι η πολιτική σκληρής λιτότητας θα συνεχιστεί τόσο το 1995 όσο και το 1996. Με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ επισημαίνει ότι η κυβερνητική εξαγγελία μέσω του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για συνέχιση της πολυετούς λιτότητας τρεις ημέρες πριν από το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, συνιστά απαράδεκτη και συνειδητή πρόκληση σε βάρος της εργατικής τάξης.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του 1995 και για δεύτερη συνεχή χρονιά θα εκτελεστεί κανονικά. Η δήλωση αυτή ερμηνεύεται ότι ο πρωθυπουργός συναίνεσε στις αιτιάσεις του υπουργείου Οικονομικών για την "απαρέγκλιτη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας" όχι μόνο για το 1995 αλλά και το 1996, αφού στη συνάντηση συζητήθηκε και η κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού του 1996. Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών έθεσε το θέμα των πιέσεων που ασκούνται για χαλάρωση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης από τον κομματικό κυρίως μηχανισμό, για την ικανοποίηση ορισμένων αιτημάτων που τέθηκαν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις, καθώς διάχυτος είναι ο φόβος ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέο κύμα αντιδράσεων.

Αντιδράσεις

Συνεχίστηκαν και χτες οι αντιδράσεις κομμάτων και συνδικαλιστικών φορέων με αφορμή τις δηλώσεις Παπαντωνίου για συνέχιση της πολιτικής σκληρής λιτότητας και το 1996.

Η καλύτερη απάντηση στην κυβέρνηση, τον ΣΕΒ και την Ευρωπαϊκή Ενωση - επισημαίνει η ανακοίνωση της ΕΣΑΚ - μπορεί να δοθεί απ' τους εργατοϋπάλληλους με τη ΜΑΖΙΚΗ - ΤΑΞΙΚΗ συμμετοχή στο γιορτασμό της Πρωτομαγιάς. Αναφέρει, επίσης, ότι επιβάλλεται να αναδειχτούν τα κυρίαρχα προβλήματα της εργατικής τάξης, η απαίτηση για αγωνιστική πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος και η απόκρουση της συναινετικής λογικής που οδηγεί στην ταξική συνεργασία.

Οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί πάρα πολλές θυσίες τα τελευταία χρόνια και δεν είναι διατεθειμένοι να υποστούν και άλλες απώλειες στο εισόδημά τους αναφέρει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, ενώ η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει 40% τουλάχιστον των πραγματικών τους αποδοχών.

Ταχυδρομείται νέα παρτίδα 500.000 εκκαθαριστικών

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, προκύπτει ότι οι 5 στους 10 φορολογούμενους καλούνται να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο

Νέα παρτίδα, περίπου 500.000,εκκαθαριστικών σημειωμάτων ετοιμάζεται να αποστείλει την ερχόμενη Τρίτη 2 Μάη, το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ), με βάση τα οποία χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο εισοδήματος, σε σχέση με το φόρο που πλήρωσαν ή τους παρακρατήθηκε το 1994. Με βάση την πρώτη παρτίδα των 120.000 εκκαθαριστικών που ήδη έχουν ταχυδρομηθεί, οι 5 στους 10 φορολογούμενους καλούνται να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο.Είναι κι αυτό ένα στοιχείο που δείχνει το φορομπηχτικό χαρακτήρα των αλλαγών που έγιναν στο φορολογικό σύστημα, καθώς πέρσι πλήρωσαν συμπληρωματικό φόρο οι 4 στους 10.

Παράλληλα με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 1994, το ΚΕΠΥΟ προχωρά - μετά από εντολή του υφυπουργού Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλου, στην οργάνωση της διασταύρωσης των συγκεντρωτικών καταστάσεων του ΦΠΑ που έχουν υποβάλλει οι επιχειρήσεις, με διάφορες συναλλαγές (αγορές - πωλήσεις). Η παραπάνω διαδικασία ξεκίνησε με τις συγκεντρωτικές καταστάσεις που υποβλήθηκαν το 1994 και αφορούν σε συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά το 1993. Είναι αξιοσημείωτο ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζεται να αναθέσει ένα μέρος του ελέγχου των φορολογικών δηλώσεων, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σε ιδιωτικές εταιρίες, αντιγράφοντας την τακτική που είχε ακολουθήσει το 1992 και η κυβέρνηση της ΝΔ με υπουργό Οικονομικών των Γ. Παλαιοκρασσά. Οπως εκτιμάται το όλο έργο θα ολοκληρωθεί εντός 3 έως 4 μηνών, ώστε να υπάρχει και εικόνα για το μέγεθος της φοροδιαφυγής από το ΦΠΑ. Στη διασταύρωση θα χρησιμοποιούνται και τα στοιχεία που παρέχονται στη χώρα μας μέσω του συστήματος VIES,το οποίο όμως εμφανίζεται σε "εμβρυακή" κατάσταση στη χώρα μας. Στις περιπτώσεις που διαπιστωθούν διαφορές, το ΚΕΠΥΟ θα ενημερώσει τις οικίες ΔΟΥ για να προχωρήσουν σε έλεγχο των επιχειρήσεων. Ας σημειωθεί ότι στις καταστάσεις που έχουν υποβληθεί με μηχανογραφημένο σύστημα (δισκέτα κομπιούτερ) οι διασταυρώσεις έχουν ολοκληρωθεί και έχουν αρκετές διαφορές, για τις οποίες ήδη δόθηκαν στις ΔΟΥ εντολές για έλεγχο.

  • Λήγει αύριο, Παρασκευή 28 Απρίλη,η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων από αγρότες, κτηνοτρόφους κ.λπ. Επίσης, μέχρι αύριο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των προσωρινών δηλώσεων ΦΠΑ από επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ κατηγορίας.
Γενικεύεται η επίθεση στις λαϊκές αποταμιεύσεις

Στις τράπεζες που ανακοίνωσαν ότι μειώνουν στο 14% το επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου προστέθηκε προχτές και η Αγροτική, ενώ η Ιονική ανακοίνωσε και μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων μέχρι 3 μονάδες

Ολοκληρώνεται ο χορός της μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων κατά μία ποσοστιαία μονάδα από την 1η Μάη, που αποφάσισε το καρτέλ των τραπεζών, προκειμένου να διατηρήσει άθικτα τα τραπεζικά κέρδη και να εξασφαλίσει φτηνότερα δάνεια στις μεγάλες επιχειρήσεις, σε βάρος των μικροκαταθετών. Θα πρέπει εδώ να υπενθυμίσουμε ότι από τη μείωση των επιτοκίων για τις καταθέσεις ταμιευτηρίου την 1η Μάη από 15% σε 14%, οι τράπεζες θα εξασφαλίσουν πρόσθετα κέρδη που ξεπερνούν τα 85 δισ. δραχμές το χρόνο.

Στον κατάλογο των τραπεζών, που ανακοίνωσαν την απόφασή τους να μειώσουν από την Πρωτομαγιά τα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου κατά μία ποσοστιαία μονάδα, προστέθηκε προχτές και η Αγροτική. Ετσι, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα:

  • η Αγροτική ανακοίνωσε ότι μειώνει κατά μία μονάδα το επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου την 1η Μάη, δηλαδή από 15% σε 14%.
  • Η Εθνική ανακοίνωσε ότι μειώνει από την 1η Μάη τα επιτόκια ταμιευτηρίου σε 14%, για καταθέσεις ταμιευτηρίου με προειδοποίηση σε 14,25%, τα επιτόκια για καταθέσεις με όρους σε 14,50% και τα επιτόκια για καταθέσεις νέων σε 16%.
  • Η Ιονική μειώνει το επιτόκιο ταμιευτηρίου σε 14% από 15%. Για νέο τρεχούμενο λογαριασμό τα επιτόκια της Ιονικής διαμορφώνονται σε 12,5% για κατάθεση μέχρι 1.000.000 δρχ., σε 15% για κατάθεση από 1.000.001 μέχρι 10.000.000 δρχ., σε 16,5% για κατάθεση από 10.000.001 μέχρι 50.000.000 δρχ. και σε 17,5% για κατάθεση από 50.000.001 δρχ. και πάνω. Τα επιτόκια των λογαριασμών καταθέσεων με προθεσμία μειώνονται κατά 0,25% και διαμορφώνονται μεταξύ 16,75% και 17,50% ανάλογα με τη διάρκεια, ενώ παραμένει διαπραγματεύσιμο το επιτόκιο για καταθέσεις από 25 εκατ. δρχ. και πάνω. Χτες επίσης, η Ιονική ανακοίνωσε την απόφασή της να μειώσει από την 1η Μάη και τα επιτόκια χορηγήσεων τόσο για επιχειρηματικά όσο και για τα καταναλωτικά δάνεια από 1 έως 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Μέχρι στιγμής, οι υπόλοιπες τράπεζες δεν έχουν αποσαφηνίσει τη θέση αν δηλαδή θα προχωρήσουν στη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων ταμιευτηρίου, οι Τράπεζες Εμπορική, Πίστεως και οι άλλες μικρότερες ελληνικές και ξένες τράπεζες. Θεωρείται όμως πολύ πιθανό, μέχρι την Παρασκευή να προχωρήσουν και αυτές σε ανάλογη μείωση των επιτοκίων, που ίσως συνδυαστεί με μικρή μείωση στα επιτόκια χορηγήσεων.

Ενδεικτικό ότι ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε μειώσεις στα επιτόκια καταθέσεων και οι άλλες τράπεζες αποτελούν οι ανακοινώσεις των τραπεζών Xiosbank και CITIBANK, που ενημερώνουν την κοινή γνώμη ότι "γι' αυτή τη βδομάδα" - δηλαδή μέχρι 30 Απρίλη - διατηρούν αμετάβλητα τα επιτόκια.

  • Τη μείωση του επιτοκίου της πιστωτικής κάρτας HOMECARD κατά 2 μονάδες, από την 1η Μάη, ανακοίνωσε χτες η Εθνική Στεγαστική. Ετσι, το επιτόκιο αυτό διαμορφώνεται σε 27% από 29% που ίσχυε μέχρι τώρα. Παράλληλα, η ΕΣΤΕ ανακοίνωσε την απλούστευση των διαδικασιών και του τρόπου χορήγησης των στεγαστικών δανείων που χορηγεί, ώστε η έγκριση να γίνεται μέσα σε δύο μέρες και η εκταμίευση μέσα σε διάστημα 30 - 35 ημερών.

Η πολιτική λιτότητας, εξασφάλισε παχυλά κέρδη στις βιομηχανικές επιχειρήσεις και το 1994, αλλά οι επενδύσεις μειώθηκαν και η απασχόληση έμεινε στάσιμη

Η πολιτική λιτότητας, εξασφάλισε παχυλά κέρδη στις βιομηχανικές επιχειρήσεις και το 1994, αλλά οι επενδύσεις μειώθηκαν και η απασχόληση έμεινε στάσιμη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ