ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΙΩΑΝ. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"
Τελικά, δεν είναι "περίπατος" η επιβολή του

Πονοκέφαλο έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση τα ίδια τα σχέδιά της για αναγκαστικές, δίχως καν κίνητρα και κριτήρια, συνενώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρά την αποφασιστικότητα που πασχίζουν να εμφανίσουν οι διοικούντες, οι οξύτατες αντιδράσεις, ακόμα και μέσα στο ΠΑΣΟΚ, ενάντια στο αυταρχικό και καταστροφικό για τη ζωή της υπαίθρου κυβερνητικό πρόγραμμα, τους έχουν αναγκάσει να αναλώνονται σε συνεχείς συσκέψεις, προκειμένου να βρουν τους καλύτερους τρόπους προώθησης και προπαγάνδισης των συνενώσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκαν, για άλλη μια φορά χτες, με σκοπό να επαναβεβαιώσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, την κυβερνητική πρόθεση να εντατικοποιηθούν οι ρυθμοί προώθησης στη Βουλή και ευρείας προπαγάνδισης των αναγκαστικών συνενώσεων, κατ' αρχήν σε εσωκομματικό επίπεδο και ειδικότερα σε δημάρχους, κοινοτάρχες, δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα.

Επίσης, να προπαγανδιστούν οι αναγκαστικές συνενώσεις στην περιφέρεια, μέσω διαφημιστικής εκστρατείας, που όπως είναι γνωστό θα κοστίσει 382 εκατομμύρια. Και αυτό προκειμένου να προετοιμαστεί το κλίμα και να αντιμετωπιστούν οι διαμαρτυρίες, ώστε αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή να αρχίσουν άμεσα και οι διαδικασίες για την υλοποίησή του, με στόχο από την αρχή του 1998 να είναι γεγονός οι νέοι δήμοι.

Στο ίδιο πνεύμα και με τους ίδιους σκοπούς, συσκεπτόταν, μέχρι αργά χτες το βράδυ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Κλείνουν και στη Χαλκιδική δήμοι και κοινότητες

Αντιδράσεις στα κυβερνητικά σχέδια και από Σάμο, όπου συστάθηκε Επιτροπή Πρωτοβουλίας

Κλειστά θα είναι σήμερα τα δημοτικά και κοινοτικά καταστήματα στο νομό Χαλκιδικής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας στα κυβερνητικά σχέδια επιβολής των αναγκαστικών συνενώσεων. Ταυτόχρονα, σε όλους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) του νομού θα πραγματοποιηθούν λαϊκές συνελεύσεις, καθώς επίσης Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια, για τη λήψη απόφασης καταδίκης του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας".

Την απόφαση έλαβε η Συντονιστική Επιτροπή του νομού, σε εκδήλωση - συγκέντρωση κατά των αναγκαστικών συνενώσεων, δηλώνοντας έτοιμη να συμμετάσχει σε κάθε μορφή αγώνα που θα καθορίσει η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή. Στην απόφασή της η Συντονιστική Επιτροπή χαρακτηρίζει ως αντιαναπτυξιακό, αντισυνταγματικό και προσβλητικό για την ελληνική ύπαιθρο χώρα το "Ι. Καποδίστριας". Να σημειώσουμε πως σε σύνολο 73 ΟΤΑ στο νομό, οι 63 έχουν ταχθεί δημόσια κατά του εν λόγω σχεδίου.

Αντιδρούν και στη Σάμο

"Κάλλιο αργά παρά ποτέ". Η γνωστή λαϊκή παροιμία ταιριάζει γάντι στις κινήσεις που σημειώθηκαν αυτή τη βδομάδα σχετικά με το πρόγραμμα αναγκαστικών συνενώσεων δήμων και κοινοτήτων "Ι. Καποδίστριας". Η ολιγωρία της πλειοψηφίας της Διοικούσας Επιτροπής (ΔΕ) της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Σάμου έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη δημιουργίας Συντονιστικής Επιτροπής των ΟΤΑ του νομού, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν ταχθεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, κατά των αναγκαστικών συνενώσεων.

Ηδη γι' αυτό το σκοπό συστάθηκε Επιτροπή Πρωτοβουλίας στην οποία συμμετέχουν τα δύο μέλη της ΔΕ της ΤΕΔΚ που είχαν διαχωρίσει τη θέση τους από τη διορισμένη επιτροπή χωροταξικού σχεδιασμού των νέων ΟΤΑ, οι Νίκος Σιτζήμης,πρόεδρος κοινότητας Βουρλιωτών και Τίμος Χατζηλαγός,πρόεδρος κοινότητας Κουμαραδαίων και οι συνάδελφοί του, Πολυκράτης Κωνσταντινίδης πρόεδρος Μυτιληνιών, Χρήστος Σταύρου πρόεδρος Χώρας, Γιακουμής Αμιρσώνης πρόεδρος Αμυρσώνης και Μανωλάκαινας πρόεδρος Καλλιθεας. Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας θα προχωρήσει σε επαφές με τους δημάρχους και κοινοτάρχες της Σάμου και της Ικαρίας, προκειμένου να συμμετάσχουν στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά των αναγκαστικών συνενώσεων και στη συνέχεια θα προγραμματίσει κινητοποιήσεις. Παράλληλα, απευθύνει έκκληση στη ΔΕ της ΤΕΔΚ που επρόκειτο να συνεδριάσει στο τέλος της βδομάδας να τεθεί επικεφαλής της αντίστασης των ΟΤΑ του νομού στην επιχειρούμενη αναγκαστική συνένωση.

Πάντως, η πισίνα ήταν αυθαίρετη

Η "διαμάχη" μεταξύ του επάρχου Σαντορίνης Μ. Ρούσσου και της υπουργού Αιγαίου Ε. Παπαζώη για τη, φερόμενη ως αυθαίρετη, κατοικία της τελευταίας στη Θήρα καλά κρατεί. Σύμφωνα με έγγραφα του Πολεοδομικού Γραφείου Θήρας και των τεχνικών υπηρεσιών του επαρχείου, η υπουργός Αιγαίου φαίνεται να έχει καταπατήσει εκτάσεις του δημοσίου και να έχει παρουσιάσει ψευδή στοιχεία προκειμένου να πετύχει ευνοϊκούς όρους δόμησης και να οικοδομήσει παράνομα.

Υστερα μάλιστα από σχετική έρευνα προέκυψε ότι στις 2 Μάη 1996 επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 218.400 δρχ. στην υπουργό, αφού η πισίνα που είχε κατασκευάσει χαρακτηρίστηκε αυθαίρετη από το Πολεοδομικό Γραφείο. Από την πλευρά της η υπουργός απειλεί με μηνύσεις και διαψεύδει ότι διαθέτει βίλα 400 τετραγωνικών στη Σαντορίνη.

Ωστόσο, με έγγραφό τους προς τον έπαρχο στις 12 Αυγούστου οι τεχνικές υπηρεσίες, επισημαίνουν: "Μετά από αυτοψία που διατάξατε με το 261/18.8.97 εγγράφου σας και διενήργησα στην ιδιοκτησία της Ε. Παπαζώη στη θέση Αγ. Βασίλειος - Οίας, διαπίστωσα ότι η θέση της ανωτέρω ιδιοκτησίας δεν αποτυπώνεται σωστά στο οδοιπορικό σκαρίφημα που επισυνάπτεται επί του τοπογραφικού της υπ' αριθμ. 430/92 οικοδομικής αδείας, που υπογράφει ο μελετητής μηχανικός κ. Αδάμ Κωστίκας,αλλά η πραγματική θέση της ιδιοκτησίας βρίσκεται νοτιότερα της Καλντέρας προς την πλευρά της δεξαμενής αφαλάτωσης, πράγμα το οποίο μου βεβαίωσε προφορικά και ο πρόεδρος της Κοινότητας Οίας Γ. Χάλαρης".

Αφορμή για τον έλεγχο ήταν ένα έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, σύμφωνα με το οποίο ζητούσε από 16 ιδιοκτήτες να προσκομίσουν μέσα σε δύο μήνες τα συμβόλαια για τις ιδιοκτησίες τους, αλλιώς η υπηρεσία θα προχωρούσε σε κατάσχεση των σπιτιών τους. Το παράδοξο βέβαια είναι ότι από τον έλεγχο εξαιρούνταν η ιδιοκτησία της Ε. Παπαζώη, αν και ήταν όμορη με τις υπόλοιπες...

ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Ερωτηματικά για τη διαχείριση των οικονομικών

Σοβαρότατα ερωτηματικά προκαλεί ο τρόπος διαχείρισης των οικονομικών του Δήμου Περιστερίου, δηλαδή των χρημάτων του περιστεριώτικου λαού, από τη δημοτική αρχή. Η πολιτική ξεπουλήματος των δημοτικών υπηρεσιών και αδιαφάνεια στη λειτουργία τόσο των νομικών του προσώπων του δήμου, όσο και των δημοτικών επιχειρήσεων, αντανακλάται στο οικονομικό σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε πρόσφατα και αφορά στη χρηματοδότηση συμβάσεων ανύπαρκτων έργων από χρηματοοικονομικά και πιστωτικά ιδρύματα.

Οι συμβάσεις αυτές αφορούν κυρίως αθλητικές δραστηριότητες που επρόκειτο να γίνουν στην πόλη, οι οποίες όμως ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν. Ωστόσο οι συμβάσεις αυτές χρηματοδοτήθηκαν από τράπεζες, αφού έφεραν την υπογραφή του προέδρου του Αθλητικού Κέντρου Περιστερίου (ΑΚΕΔΥΠ), Θανάση Κολλιού,γεγονός που αρκεί για να χαρακτηριστούν νόμιμες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση των Βαρβέρη - Μαούνη φέρεται ως η προμηθεύτρια εταιρία που προσκόμιζε τις τυπικά νόμιμες συμβάσεις στις τράπεζες και εισέπραττε έτσι το ποσό της χρηματοδότησης, που ξεπερνά τα 250 εκατομμύρια.

Χτες, ο δήμαρχος Θόδωρος Δημητρακόπουλος συγκάλεσε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για ενημέρωση του Σώματος. Υποστήριξε ότι οι συμβάσεις, για τις οποίες η Τράπεζα Πίστεως έχει ήδη καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά του δήμου, είναι ανύπαρκτες. Είπε δε πως θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για διαλεύκανση της υπόθεσης, καλώντας επιθεωρητή ελέγχου, γεγονός που δεν αποκλείει την παραγραφή των όποιων παρατυπιών, καθώς πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία. Να σημειωθεί ακόμα ότι ο δήμαρχος αναγκάστηκε να συγκαλέσει το Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα, όταν αυτό αποκαλύφθηκε από απογευματινή εφημερίδα. Η δημοτική αρχή γνώριζε ήδη από τον Απρίλη, οπότε και επιδόθηκαν στο δήμο οι συμβάσεις από την Τράπεζα Πίστεως, ότι έχουν χρηματοδοτηθεί συμβάσεις - "μαϊμού". Ο Θ. Κολλιός υποστήριξε ότι έχει γίνει πλαστογραφία της υπογραφής του και κατέθεσε μήνυση κατά των Βαρβέρη - Μαούνη, τέσσερις μήνες μετά...

Η "Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Περιστερίου" σημείωσε ότι η πολιτική αδιαφάνειας και διαχειριστικής ασυδοσίας είναι αυτή που γεννά τέτοια φαινόμενα. Το Περιστέρι, τόνισαν οι εκπρόσωποι της παράταξης, έχει ανάγκη από μια άλλη πολιτική προς όφελος του δημότη, στον οποίο τα τελευταία χρόνια πέφτουν τα περισσότερα οικονομικά βάρη. Πρότεινε μάλιστα στο Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση για παρέμβαση εισαγγελέα. Την παρέμβαση του εισαγγελέα ζήτησε επίσης και η αντιπολίτευση.

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΠΑΤΡΑΣ
Πενθήμερη πολιτιστική παρέμβαση

Το δικό του πολιτιστικό στίγμα φιλοδοξεί να δώσει ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πάτρας και Περιχώρων, ο οποίος πραγματοποιεί από σήμερα 5ήμερες εκδηλώσεις στην πλατεία Ελευθερίας στα Προσφυγικά της Πάτρας. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το ακόλουθο:

  • Σήμερα Τετάρτη:

Αφιέρωμα στο παιδί:

- 8.30 μ.μ. Καραγκιόζης με τον καλλιτέχνη Γιάνναρο.

- 9.30 μ.μ. Παιδικό χορευτικό του Παμμικρασιατικού με χορούς από όλη την Ελλάδα.

- 10.30 μ.μ. Συναυλία με το συγκρότημα "Πριν έρθει η αυγή" του Μάκη Παναγιωτόπουλου.

  • Αύριο Πέμπτη:

- 8.30 μ.μ. Χορευτικό του Παμμικρασιατικού με ηπειρώτικους, νησιώτικους και λαϊκούς χορούς.

- 9.15 μ.μ. Ομιλία για τα ναρκωτικά.

- 10.30 μ.μ. Συναυλία με το νεανικό συγκρότημα "Ονειρα του κόσμου".

  • Παρασκευή 29/8/97:

- 8.30 μ.μ. Ομιλία - συζήτηση για την ανεργία στην Πάτρα και τον "κοινωνικό διάλογο".

- 9.15 μ.μ. Χορευτικό Ποντιακό του Παμμικρασιατικού.

- 10.15 μ.μ. Συναυλία με το συγκρότημα - προσφορά του Δήμου Πάτρας, με τον μαέστρο Παναγόπουλο.

  • Σάββατο 30/8/97:

- 8.30 μ.μ. Χορευτικό του Παμμικρασιατικού με χορούς σμυρναίικους και Καππαδοκίας.

- 10 μ.μ. Συζήτηση για τα δικαιώματα του ανθρώπου και την ειρήνη.

- 10.45 μ.μ. Συναυλία με το λαϊκό συγκρότημα "Ατέρμονες" με σολίστ τον Μάκη Κόλλια.

  • Κυριακή 31/8/97

- 8.30 μ.μ. Συζήτηση για την ανάπλαση.

- 9.30 μ.μ. Χαιρετισμοί από τις αρχές και τον πρόεδρο του Παμμικρασιατικού.

- 10.45 μ.μ. Λαϊκή συναυλία με τη Ρεμπέτικη Αθηναϊκή Κομπανία.

Στη διάρκεια των 5ήμερων εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν: τουρνουά ποδοσφαίρου αφιερωμένο στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων, έκθεση παιδικού βιβλίου, ταβέρνα, κλήρωση λαχειοφόρου.

ΓΙΑΤΡΟΙ - ΜΑΪΜΟΥ
Καθησυχάζει ο ΙΣΑ

"Είναι εκ των πραγμάτων λίαν δυσχερές, αν όχι αδύνατον, να παρεισφρήσουν στο νοσοκομειακό χώρο άτομα τα οποία στερούνται της ιατρικής ιδιότητας", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), με αφορμή χτεσινό δημοσίευμα εφημερίδας που έλεγε ότι εντοπίστηκαν πέντε νοσοκομειακοί γιατροί με πλαστά πτυχία. Μάλιστα, ο ΙΣΑ τονίζει ότι ο έλεγχος των αποδεικτικών στοιχείων από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, τους Ιατρικούς Συλλόγους και τις διοικήσεις των Νοσοκομείων είναι πλήρης και εξονυχιστικός.

Πάντως, ο ΙΣΑ διερευνά την πληροφορία που έχει για έναν γιατρό με πλαστό πτυχίο που φοίτησε σε πανεπιστήμιο της Ιταλίας και έκανε την ειδίκευση σε ελληνικό νοσοκομείο. Σύμφωνα με τον Γ. Πατούλη,μέλος του ΙΣΑ, το πρόβλημα δημιουργείται από τη μη αντιπαραβολή των αποδεικτικών στοιχείων της Νομαρχίας με αυτά του ΔΙΚΑΤΣΑ. Τονίζει, ωστόσο, ότι ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβληθεί, καθώς τέτοιες περιπτώσεις είναι ελάχιστες και ο ιατρικός κόσμος μονίμως σε επαγρύπνηση.

Από την πλευρά του ο Χ. Ζαχαρόγιαννης,πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), δήλωσε ότι η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί ταχύτατα και αν υπάρχουν κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις να σταλούν στον εισαγγελέα.

Αντιφάκελλος 2004

Την άλλη όψη της υποψηφιότητας της χώρας μας για την Ολυμπιάδα του 2004 θα παρουσιάσει σήμερα η πρωτοβουλία πολιτών ενάντια στην ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων. Δέκα μέρες πριν από την τελική απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) για την επιλογή της διοργανώτριας πόλης, η πρωτοβουλία πολιτών θα δώσει στη δημοσιότητα τον αντιφάκελλο που εκπόνησε, σε συνέντευξη Τύπου που θα γίνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Πολυτεχνείο (Πατησίων - Αίθουσα Τελετών).

Σε ανακοίνωσή της η πρωτοβουλία πολιτών επισημαίνει ότι ο αντιφάκελλος περιέχει άρθρα, έγγραφα και αρκετά στοιχεία που τεκμηριώνουν τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η τυχόν ανάληψη της Ολυμπιάδας από την Αθήνα στην οικονομία της χώρας, το περιβάλλον και στην πολιτιστική ζωή.

Ακόμη θα διανεμηθεί και το υπόμνημα που εστάλη από την Πρωτοβουλία πολιτών προς τη ΔΟΕ και τα 100 μέλη της, στο οποίο, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, αναφέρονται οι ανακρίβειες και τα παραποιημένα στοιχεία που δίνει η Ελληνική Επιτροπή Διεκδίκησης στο φάκελο υποψηφιότητας της Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ