ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
"Οχι" άλλες κούφιες εξαγγελίες!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Αγωνιστικά θα υποδεχτούν τον πρωθυπουργό οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την παρουσία του στην πόλη για τα εγκαίνια της 62ης Διεθνούς Εκθεσης. Η Συντονιστική Επιτροπή Πρωτοβάθμιων Σωματείων καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της Θεσσαλονίκης σε συγκέντρωση την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα στο χώρο της Καμάρας,προκειμένου να διαδηλώσουν προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι "δεν περνάει άλλο η κοροϊδία", πως "η πλάτη του λαού δε σηκώνει άλλα βάρη".

"Πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι - επισημαίνει η Επιτροπή - ζουν με μισθούς κάτω από το όριο φτώχειας. Οι άνεργοι έχουν φτάσει τις 500 χιλιάδες και στην πόλη της Θεσσαλονίκης το ποσοστό της ανεργίας έχει ξεπεράσει το 17%. Η αντιλαϊκή πολιτική λιτότητας δεν έχει ημερομηνία λήξης. Ομως ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να μας πει ποιοι βγήκαν κερδισμένοι από τη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική του. Δε θα μας πει ότι αντί για επενδύσεις σε νέες θέσεις εργασίας, έχει τάξει την πόλη μας και ολόκληρη τη χώρα για κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου στις γειτονικές χώρες, όπως δηλαδή μας θέλουν οι Ευρωπαίοι "εταίροι μας"".

Καταλήγοντας η Συντονιστική Επιτροπή, καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης να ακολουθήσουν το μόνο δρόμο που απομένει για να ανατραπεί αυτή η αδιέξοδη, αντεργατική πολιτική. Το δρόμο του μαζικού και συντονισμένου αγώνα.

"Κύριε πρόεδρε"..!

Ανοιχτή επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής Συνταξιουχικών Οργανώσεων στον Κ. Σημίτη. Οι 1.250.000 συνταξιούχοι απαιτούν ικανοποίηση των αιτημάτων τους για ανθρώπινες συντάξεις, διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των ασφαλιστικών ταμείων, απαλλαγή από τα υπέρογκα φορολογικά βάρη

Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας ενόψει της ομιλίας του στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης και εξ ονόματος 1.250.000 συνταξιούχων απαιτεί την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

"Κύριε πρόεδρε! Σας είναι γνωστό - τονίζεται - ότι εμείς οι συνταξιούχοι, καθώς και οι εργαζόμενοι συνάδελφοί μας έχουμε δεχτεί το μεγάλο βάρος της σκληρής εισοδηματικής πολιτικής επί δώδεκα ολόκληρα χρόνια, με φοβερή απώλεια των πενιχρών εισοδημάτων μας, καθώς και τις συνέπειες μιας άδικης σε βάρος μας φορολογικής πολιτικής, όπου η αναδιανομή της πίτας δυναμώνει τα πορτοφόλια των οικονομικά ισχυρών".

Μετά από αυτή τη διαπίστωση, η Συντονιστική Επιτροπή ζητά την ικανοποίηση και ουσιαστική αντιμετώπιση των πιο κάτω αιτημάτων:

- Απαλλαγή της φορολογίας των συντάξεων στα 2.000.000 και 20% επιπλέον σε μισθούς και συντάξεις.

- Τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων.

- Κατάργηση της φορολογίας των συντάξεων του ν.2084/92.

- Επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.

- Ολες οι κατώτερες συντάξεις και του Δημοσίου στο 80% της ΕΓΣΣΕ.

- Αυξήσεις που να προστατεύουν τη σταθερότητα του εισοδήματος.

- Οχι στη μείωση των επικουρικών συντάξεων στο 20% της κύριας, που επιβάλλει ο ν.2084/92.

- Ουσιαστικά μέτρα για την αναβάθμιση του κράτους πρόνοιας.

- Ριζική τροποποίηση των αντιασφαλιστικών νόμων 1902/90, 1976/91 και 2084/92.

- Βελτίωση των κριτηρίων του ΕΚΑΣ (μείωση ορίων ηλικίας στα 60 και τιμαριθμοποίηση των ποσών).

- Οι συντάξεις να ακολουθούν τις αυξήσεις των αποδοχών των εν ενεργεία εργαζομένων, σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις.

Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή απαιτεί μέτρα για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των ασφαλιστικών ταμείων, τονίζοντας ότι "τα ασφαλιστικά ταμεία, με τις επιλογές της κυβέρνησης, οδηγούνται στην πλήρη χρεοκοπία και με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων δίνεται σ' αυτά η χαριστική βολή".

ΑΔΕΔΥ
Βασικά... διαπιστώσεις

Με ένα γενικόλογο κείμενο παρεμβαίνει η ΑΔΕΔΥ ενόψει των κυβερνητικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ

Τις θέσεις της για την ανάπτυξη, την οικονομία, το ρόλο του δημόσιου τομέα, τις εργασιακές σχέσεις και το εισόδημα παραθέτει μ' έναν σκόπιμα ασαφή τρόπο η ΑΔΕΔΥ,σε υπόμνημα που απέστειλε στον πρωθυπουργό, ενόψει της ομιλίας του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Κύριο ζήτημα που θέτει η ΑΔΕΔΥ είναι "η εφαρμογή - όπως αναφέρει - μιας οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής, που θα κατανέμει δίκαια τα βάρη και τα οφέλη και θα οδηγεί σταδιακά, μέσω της εισοδηματικής και φορολογικής πολιτικής, σε ανακατανομή των εισοδημάτων, στην κατεύθυνση της άρσης των συνεπειών για τους εργαζόμενους από τη μακρά περίοδο μονόπλευρης λιτότητας".

Επισημαίνει ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, παρά την ψήφιση των 151 και 154 Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας, δεν έχουν θεσμοθετηθεί, ενώ ο νέος Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας δεν έχει ολοκληρωθεί. Επίσης ότι η κυβέρνηση, αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του νέου διοικητικού μοντέλου της χώρας, επεξεργάζεται συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοσίων υπηρεσιών.

Αναφορικά με το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας κάνει λόγο απλώς για "μονομερή ενέργεια σχετικά με θέματα εργασιακών σχέσεων, μονομερή ενέργεια που τορπιλίζει το διάλογο".

Για τα εισοδηματικά σημειώνει ότι το νέο μισθολόγιο δεν οδήγησε στην αναβάθμιση των αποδοχών των εργαζομένων στο δημόσιο, αλλά παγίωσε μια απαράδεκτη κατάσταση, ενώ η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας έκανε δυσμενέστερη τη θέση εργαζομένων και συνταξιούχων.

Σχετικά με τα σενάρια για παραπέρα μείωση του εισοδήματος, σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τα απορρίπτουν και... αναρωτιέται πώς "είναι δυνατόν η κυβέρνηση να επενδύει στον κοινωνικό διάλογο (στον οποίο έχει εντάξει κεφάλαιο για την προστασία του εισοδήματος) και ταυτόχρονα να διαμορφώνει μονομερώς τις αποφάσεις της"!

Στις θέσεις αυτές κατέληξε μετά από συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής και με τις ψήφους των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ.Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" κατέθεσε δική της πρόταση, στην οποία επισημαίνεται ότι τα προβλήματα είναι απόρροια των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της πιστής τους εφαρμογής από την κυβέρνηση και θέτει πλαίσιο συγκεκριμένων αιτημάτων, όπως: Αυξήσεις που να αναπληρώνουν τις απώλειες εισοδήματος, αναβάθμιση κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων, κατάργηση αντιασφαλιστικών νόμων, αύξηση των δαπανών για υγεία, παιδεία και κοινωνική ασφάλιση κλπ. Πρότεινε επίσης την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 23 Οκτώβρη, την ίδια μέρα για τη ΓΣΕΕ, πράγμα που παραπέμφθηκε σε άλλη συζήτηση... Η "Αυτόνομη Παρέμβαση" ψήφισε λευκό, με το σκεπτικό ότι δεν περιλήφθηκε σημείωση για την αρνητική πορεία του "κοινωνικού διαλόγου", στον οποίο ωστόσο συμμετέχει...

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΡΙΑΣΙΟΥ
Η υπεράσπιση του 8ωρου μας αφορά όλους

Καταγγέλλεται η προσπάθεια της "Χαλυβουργικής" να επιβάλει 12ωρα διήμερης και τετραήμερης απασχόλησης, καθώς και η συνδικαλιστική πλειοψηφία που στηρίζει τα αντεργατικά μέτρα

Την κατάργηση του 8ωρου που επιχειρεί η "Χαλυβουργική" με την επιβολή δωδεκάωρα τετραήμερης - διήμερης απασχόλησης (!), καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Σωματείων Θριάσιου Πεδίου,όπως και τους συνδικαλιστές που βάζουν "πλάτη" για να περάσουν τα σχέδια της εταιρίας.

Ο σύγχρονος "Μινώταυρος" της "Χαλυβουργικής" - σημειώνεται στην ανακοίνωση - αφού εκμεταλλεύτηκε στο όνομα του κέρδους τους εργαζόμενους, αφού κατέστρεψε το περιβάλλον της περιοχής, αφού έστειλε αρκετούς εργάτες πρόωρα στο θάνατο από τις άθλιες συνθήκες εργασίας, τώρα επιχειρεί στην κυριολεξία να "ρουφήξει και την τελευταία σταγόνα αίμα". Να αλλάξει - συνεχίζει - τις εργασιακές σχέσεις, να διαλύσει το 8ωρο που κερδήθηκε με αγώνες και θυσίες.

Επισημαίνεται ότι η απόφαση αυτή της "Χαλυβουργικής" κινείται στα πλαίσια των επιλογών της "Λευκής Βίβλου", που τηρεί απαρέγκλιτα η ντόπια κυβερνητική πολιτική προς χάρη του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ επιχειρείται να αποτελέσει "πιλότο" και για τους άλλους μεγαλοβιομήχανους.

Θέλουν - υπογραμμίζεται - τους εργαζόμενους συνένοχους να υπογράφουν την ίδια τους την καταδίκη και αυτό το ρόλο παίζει η συνδικαλιστική πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ της "Χαλυβουργικής", αναλαμβάνοντας ιστορικές ευθύνες. Η πλειοψηφία - συνεχίζει - με την απειλή του κλεισίματος της επιχείρησης εκβιάζει για αποδοχή των αντεργατικών σχεδίων, προχωρώντας ταυτόχρονα σε πρόωρες εκλογές.

Το Συντονιστικό επισημαίνει ότι η υπόθεση της "Χαλυβουργικής" αφορά όλους τους εργαζόμενους και τονίζει την ανάγκη να ανατραπούν τα σχέδια της "Χαλυβουργικής" και να στιγματιστούν στην εργατική συνείδηση οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που προωθούν τα σχέδια αυτά.

Από τις κινητοποιήσεις των συνταξιούχων για ανθρώπινη μεταχείριση

Προς διεκδίκηση σύμβασης στην Τράπεζα Ελλάδας

ΕΣΑΚ: Μόνο η αγωνιστική στάση όλων μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα

Τη διεκδίκηση, για πρώτη φορά, σύναψης επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας αποφάσισε το ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Τράπεζας της Ελλάδας (ΣΥΤΕ) κάτω από την επιμονή των συνδικαλιστών της ΕΣΑΚ,οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει την ανάγκη να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων η προώθηση των αιτημάτων τους, με πρώτο και κύριο το ασφαλιστικό. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του συλλόγου αποφάσισε να γίνουν μέσα στο Σεπτέμβρη περιοδείες πανελλαδικά, με στόχο την ενημέρωση και τη συστράτευση των εργαζομένων στην Τράπεζα.

Στην ίδια ανακοίνωση η ΕΣΑΚ Τράπεζας Ελλάδας επαναφέρει τις ανησυχίες της για την κατάσταση στο Ταμείο Υγείας και επισημαίνει τις σοβαρές - όπως αναφέρει - συνδικαλιστικές, πολιτικές και ηθικές ευθύνες όσων όχι μόνο ψήφισαν και στήριξαν το ψηφοδέλτιο Μπριλλάκη, αλλά και μετά την αποκάλυψη της αμαρτωλής κατάστασης κανείς τους - πλην της ΕΣΑΚ - δε ζήτησε την παραίτηση των υπευθύνων. Ετσι, σήμερα συνεχίζεται το σίριαλ του καταστατικού ώστε να μην υπάρξει τροποποίησή του, να μην κατοχυρωθεί η απλή αναλογική, να στερούνται οι εργαζόμενοι των υποκαταστημάτων, της Κτηματικής και οι συνταξιούχοι το στοιχειώδες δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, με αποτέλεσμα να συνεχίζει "μια παρεούλα να διαχειρίζεται δισεκατομμύρια".

Σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση του προεδρείου του ΣΥΤΕ, η ΕΣΑΚ επισημαίνει τη θέση της για συμμετοχή όλων σε ένα αντιπροσωπευτικό προεδρείο και όλες οι αποφάσεις να παίρνονται στο ΔΣ και σημειώνει ότι "οι ίντριγκες και οι αποκλεισμοί δεν έχουν καμιά θέση στις πολιτικές και συνδικαλιστικές μας αντιλήψεις".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ