Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΔΕΔΥ
Βασικά... διαπιστώσεις

Με ένα γενικόλογο κείμενο παρεμβαίνει η ΑΔΕΔΥ ενόψει των κυβερνητικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ

Τις θέσεις της για την ανάπτυξη, την οικονομία, το ρόλο του δημόσιου τομέα, τις εργασιακές σχέσεις και το εισόδημα παραθέτει μ' έναν σκόπιμα ασαφή τρόπο η ΑΔΕΔΥ,σε υπόμνημα που απέστειλε στον πρωθυπουργό, ενόψει της ομιλίας του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Κύριο ζήτημα που θέτει η ΑΔΕΔΥ είναι "η εφαρμογή - όπως αναφέρει - μιας οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής, που θα κατανέμει δίκαια τα βάρη και τα οφέλη και θα οδηγεί σταδιακά, μέσω της εισοδηματικής και φορολογικής πολιτικής, σε ανακατανομή των εισοδημάτων, στην κατεύθυνση της άρσης των συνεπειών για τους εργαζόμενους από τη μακρά περίοδο μονόπλευρης λιτότητας".

Επισημαίνει ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, παρά την ψήφιση των 151 και 154 Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας, δεν έχουν θεσμοθετηθεί, ενώ ο νέος Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας δεν έχει ολοκληρωθεί. Επίσης ότι η κυβέρνηση, αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του νέου διοικητικού μοντέλου της χώρας, επεξεργάζεται συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοσίων υπηρεσιών.

Αναφορικά με το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας κάνει λόγο απλώς για "μονομερή ενέργεια σχετικά με θέματα εργασιακών σχέσεων, μονομερή ενέργεια που τορπιλίζει το διάλογο".

Για τα εισοδηματικά σημειώνει ότι το νέο μισθολόγιο δεν οδήγησε στην αναβάθμιση των αποδοχών των εργαζομένων στο δημόσιο, αλλά παγίωσε μια απαράδεκτη κατάσταση, ενώ η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας έκανε δυσμενέστερη τη θέση εργαζομένων και συνταξιούχων.

Σχετικά με τα σενάρια για παραπέρα μείωση του εισοδήματος, σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τα απορρίπτουν και... αναρωτιέται πώς "είναι δυνατόν η κυβέρνηση να επενδύει στον κοινωνικό διάλογο (στον οποίο έχει εντάξει κεφάλαιο για την προστασία του εισοδήματος) και ταυτόχρονα να διαμορφώνει μονομερώς τις αποφάσεις της"!

Στις θέσεις αυτές κατέληξε μετά από συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής και με τις ψήφους των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ.Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" κατέθεσε δική της πρόταση, στην οποία επισημαίνεται ότι τα προβλήματα είναι απόρροια των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της πιστής τους εφαρμογής από την κυβέρνηση και θέτει πλαίσιο συγκεκριμένων αιτημάτων, όπως: Αυξήσεις που να αναπληρώνουν τις απώλειες εισοδήματος, αναβάθμιση κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων, κατάργηση αντιασφαλιστικών νόμων, αύξηση των δαπανών για υγεία, παιδεία και κοινωνική ασφάλιση κλπ. Πρότεινε επίσης την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 23 Οκτώβρη, την ίδια μέρα για τη ΓΣΕΕ, πράγμα που παραπέμφθηκε σε άλλη συζήτηση... Η "Αυτόνομη Παρέμβαση" ψήφισε λευκό, με το σκεπτικό ότι δεν περιλήφθηκε σημείωση για την αρνητική πορεία του "κοινωνικού διαλόγου", στον οποίο ωστόσο συμμετέχει...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνέχιση του αγώνα και συντονισμός(2002-06-01 00:00:00.0)
Τους έστειλε στο... "διάλογο"!(1998-12-11 00:00:00.0)
Απεργιακή απάντηση στο ...2,5%(1997-11-25 00:00:00.0)
Εθιμοτυπική... συνεδρίαση(1997-06-28 00:00:00.0)
Αναγκαία η αλλαγή πορείας(1997-05-29 00:00:00.0)
Πολύ κακό για το τίποτα...(1996-10-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ