Πέμπτη 29 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
28Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕ - ΟΤΑ
Αναγκαία η αλλαγή πορείας

Σε αγώνες για υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων του κλάδου, κάλεσε τους εργαζόμενους ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Γιάννης Στρατηγός

"Πρέπει η ΠΟΕ-ΟΤΑ να αλλάξει πορεία, για να μη φτάσουμε πάλι μετά από δυο χρόνια να αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα. Η επίθεση που δεχόμαστε είναι δεδομένη. Η θα υποταχθούμε ή θ' αντισταθούμε", επισήμανε χαρακτηριστικά, χτες, δεύτερη μέρα του 28ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας, ο γενικός γραμματέας της και μέλος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας", Γιάννης Στρατηγός.

"Αλλαγή πορείας, σημαίνει καταψήφιση του απολογισμού δράσης της διοίκησης της Ομοσπονδίας και ενίσχυση της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" που στάθηκε δίπλα στους εργαζόμενους", τόνισε ο Γ. Στρατηγός. Κατήγγειλε τις υπόλοιπες παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ), ότι βοήθησαν την κυβέρνηση να περάσει πιο εύκολα την αντεργατική της πολιτική, εφαρμόζοντας τις εντολές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, το οποίο θεωρεί εχθρό κάθε εργαζόμενο που αντιστέκεται. "Ο κλάδος, με αγώνες κατέκτησε δικαιώματα. Και συνεχίζει να θέλει αγώνες. Η ΠΑΣΚΕ και η παράταξη του ΣΥΝ, που εδώ και δυο χρόνια δε διαχώρισαν τη θέση τους στην Εκτελεστική Επιτροπή, σε κανένα θέμα δε θέλησαν να οργανώσουν τους αγώνες. Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα η αναστολή των κινητοποιήσεων για το θέμα των εκτάκτων, με αποτέλεσμα το πρόβλημα σήμερα να οξύνεται ακόμα περισσότερο", τόνισε.

"Η πρότασή μας - συνέχισε - για κινητοποιήσεις, βρήκε την άρνησή τους. Αρνηση συνάντησαν και οι προηγούμενες προτάσεις μας στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας για κινητοποιήσεις για το συνταξιοδοτικό, την πολιτική προσωπικού, το μισθολόγιο, με τη δικαιολογία ότι "δεν μπορούμε", "δε συμμετέχει ο κόσμος", "πρέπει να μπει η ΑΔΕΔΥ μπροστά" και άλλες... Δεν ήθελαν αγώνες, γιατί μέσα απ' αυτούς θα αμφισβητούνταν οι πολιτικές των κομμάτων τους".

"Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" θα αγωνιστεί, για να υπερασπιστεί τη διεύρυνση των κατακτήσεων, μέσα από κινητοποιήσεις και όχι με διαλόγους προκατασκευασμένους που θέλουν οι άλλες παρατάξεις", τόνισε ο Γ. Στρατηγός. Κάλεσε, τέλος, τους εργαζόμενους να αλλάξουν τη σημερινή τάξη πραγμάτων, να μην υποταχθούν για να μπορούν να κοιτάνε τα παιδιά τους στα μάτια. "Δώσε μας δύναμη από τη δύναμή σου που δεν άφησαν να απελευθερωθεί, γιατί δεν ήθελαν να προχωρήσουμε αγωνιστικά μπροστά. Για να έχουμε νέες νίκες και κατακτήσεις στον κλάδο", κατέληξε.

Τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων προσπάθησε να πετύχει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκος.Αφού έβγαλε έναν "πύρινο", "επαναστατικό" λόγο για τα μάτια του κόσμου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι το κράτος πρέπει να αποσυγκεντρωθεί και να περάσουν αρμοδιότητες στην περιφέρεια. Ακόμα υποστήριξε με το διάλογο που έχει κάνει η ΑΔΕΔΥ με την κυβέρνηση δίνει το δικαίωμα για διαπραγμάτευση, αλλά τον επόμενο χρόνο, όπως για τις εκλογικές διαπραγματεύσεις και την ενσωμάτωση του επιδόματος αποδοτικότητας στο βασικό μισθό.

Κατά τα άλλα η δεύτερη μέρα του συνεδρίου συνεχίστηκε με τη συζήτηση και ψήφιση αργά το βράδυ του νέου προγράμματος δράσης της Ομοσπονδίας. Η ένταση πάντως ήταν συνεχής από το μεσημέρι και μετά, καθώς οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, βλέποντας το αρνητικό κλίμα σε βάρος τους είχαν αρχίσει επιθέσεις κατά της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας".

Σήμερα, τελευταία μέρα του συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου Γενικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων στην ΑΔΕΔΥ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ