Πέμπτη 29 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκτέλεσαν εν ψυχρώ τον εφοπλιστή Περατικό

Με το 45άρι της "17 Νοέμβρη"

Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει την εν ψυχρώ δολοφονία του 42χρονου Κώστα Περατικού, γιου του πρώην διευθύνοντος συμβούλου των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Η δολοφονία του έγινε χτες, λίγο μετά τις 5 μ.μ., σε πολυσύχναστο δρόμο του Πειραιά, από τρεις άγνωστους δράστες, οι οποίοι του είχαν στήσει ενέδρα. Ο 42χρονος εφοπλιστής, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πυροβολήθηκε με σαρανταπεντάρι πιστόλι τη στιγμή που περπατούσε πεζός στη διασταύρωση των οδών Φιλελλήνων και Φίλωνος. Οι δράστες τον παρακολουθούσαν και τον χτύπησαν λίγο πριν φτάσει στο αυτοκίνητό του, που ήταν σταθμευμένο σε υπαίθριο πάρκινγκ. Ο ένας από τους τρεις, ο οποίος ήταν αρκετά ψηλός (1,76-1,80) τον πλησίασε και τον πυροβόλησε τέσσερις φορές σε διάφορα σημεία του σώματός του. Το θύμα λύγισε στο οδόστρωμα, ενώ ο "πιστολέρο" πήρε μια τσάντα από τα χέρια του και κατευθύνθηκε στην απέναντι πλευρά του δρόμου, όπου τον περίμεναν οι συνεργοί του. Οι αυτόπτες μάρτυρες ειδοποίησαν αμέσως την Αστυνομία, αλλά οι δράστες διέφυγαν, αφού είχαν καλοσχεδιασμένη την επιχείρησή τους.

Στην οδό Φίλωνος είχαν πάει με ένα κλεμμένο φορτηγάκι μάρκας "Μιτσουμπίσι", το οποίο άφησαν σταθμευμένο στην άκρη του δρόμου, επειδή κατά μια εκδοχή δεν έπαιρνε μπρος η μηχανή του. Ενας αστυνομικός από το Τμήμα Μεταγωγών, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση, ακούγοντας τους πυροβολισμούς έτρεξε στον τόπο του συμβάντος, είδε τους δράστες και τους κάλεσε να παραδοθούν, αλλά εκείνοι άρχισαν να πυροβολούν εναντίον του. Για μερικά μέτρα κατευθύνθηκαν πεζοί προς την οδό Φιλελλήνων, όπου ανάγκασαν τον οδηγό ενός διερχόμενου ταξί να σταματήσει. Κατέβασαν τον οδηγό του Σταμάτη Μόσχο και μια πελάτισσα και έφτασαν μέχρι την οδό Πολυτεχνείου, όπου είχαν ως εναλλακτικό μέσο διαφυγής ένα άλλο ΙΧ αυτοκίνητο. Με αυτό έφτασαν στη συνέχεια μέχρι την οδό Αλκιβιάδου, όπου επιβιβάστηκαν σε άλλο μεταφορικό μέσο, εγκαταλείποντας το δεύτερο αυτοκίνητό τους.

Από τον τόπο του συμβάντος οι αστυνομικοί περισυνέλεξαν τέσσερις κάλυκες και βολίδες, οι οποίες παραδόθηκαν στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας. Το βράδυ διαπιστώθηκε, μετά από εξέταση των ευρημάτων, ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν για τη δολοφονία του Κ. Περατικού το ιστορικό 45άρι της "17 Νοέμβρη", με το οποίο η Οργάνωση αυτή έχει χτυπήσει δέκα πρόσωπα, από τον σταθμάρχη της CIA Ρ. Γουέλτς, το 1975, μέχρι τον Τούρκο διπλωμάτη Σιπαχίογλου το 1994.Πηγές πάντως του υπουργείου Δημόσια Τάξης απέφευγαν να κάνουν ευθεία αναφορά στη "17 Νοέμβρη", γιατί υπηρεσιακοί παράγοντες διατύπωναν σοβαρές επιφυλάξεις για τη συνοχή της Οργάνωσης και για την τύχη του οπλοστασίου της.

Εξάλλου ο τρόπος δράσης και διαφυγής των δραστών, αλλά και το γεγονός ότι μια νέα οργάνωση, οι "Επαναστατικοί Πυρήνες", αναφερόταν με προκήρυξή της "στους αλωνίζοντες Περατικούς", έκανε τους αστυνομικούς από τις πρώτες στιγμές να εκτιμούν ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. Δεν απέκλειαν ωστόσο το ενδεχόμενο να πρόκειται για σκηνοθετημένη ενέργεια, που παραπέμπει σε τρομοκράτες για να αποπροσανατολίσουν το έργο των διωκτικών αρχών.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά έχουν σημειωθεί ορισμένες βομβιστικές ενέργειες, την ευθύνη των οποίων είχαν αναλάβει στις αρχές του Μάη με προκήρυξη οι λεγόμενοι "Επαναστατικοί Πυρήνες". Με αυτήν κατηγορούσαν τους εφοπλιστές και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για τα εργατικά ατυχήματα, διατύπωναν ανοιχτές απειλές για εκδίκηση με δυναμικές ενέργειες, ενώ σε κάποια σημείο της προκήρυξης υπήρχε συγκεκριμένη αναφορά στην οικογένεια των Περατικών με τη φράση "οι αλωνίζοντες Περατικοί και οι κομπίνες των δισεκατομμυρίων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ